Flyttstädning

Utskriftsvänlig PDF

Flyttstädning är kanske inte det roligaste med en flytt. Det är dock ditt ansvar att se till att bostaden är i gott skick för nästa person som flyttar in. Det finns två alternativ för detta: att flyttstäda själv, eller att anlita en flyttfirma. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Alternativ 1: Anlita en städfirma

Det första alternativet är att anlita en städfirma som sköter flyttstädningen åt dig. Det finns, precis som med att städa själv, ett antal för- och nackdelar med detta.

Fördelar med städfirma

 • Du slipper det tråkiga jobbet. Det är nästan en självklarhet, men för många är det huvudsakliga skälet till att anlita en städfirma att du slipper det tråkiga jobb som kommer med flyttstädning.
 • Du kan använda RUT-avdrag. Att anlita en städfirma för flytt räknas som hushållsnära tjänst och ger därför rätt till skattereduktion på 50 procent av kostnaden.
 • Det blir garanterat bra gjort. Städfirmor har oftast en garanti på väl utfört arbete vilket innebär att det inte är några tvivel på att städet kommer bli bra utfört, vilket innebär att du slipper eventuella extra utgifter i form av extra flyttstädning.
 • Du får tid till annat. Eftersom någon annan sköter städet åt dig kan du lägga den tiden på att få ordning på din nya bostad.

Nackdelar med städfirma

 • Det blir dyrare. Den huvudsakliga nackdelen med att anlita en städfirma är att det blir en utgift för dig, en utgift som du inte skulle ha om du väljer att städa själv. Kom dock ihåg att du kan använda dig av RUT-avdraget.
 • Det kräver framförhållning. För att flyttstädningen inte ska bli onödigt dyrt är det viktigt att du bokar städningen i god tid innan flytten.

Hitta en bra städfirma

Dorunner
 • Få offert från upp till 5 städfirmor
 • Hittar bästa firman för flyttstädning
 • Över 20 000 kundomdömen att läsa
Hitta städfirma

Alternativ 2: Städa själv

Det andra alternativet är att flyttstäda bostaden själv. Det finns ett antal för- och nackdelar med detta.

Fördelar med att städa själv

 • Det blir billigare. Att själv flyttstäda bostaden medför inga egentliga utgifter förutom små inköp av städmateriel, som de flesta ändå har (eller bör ha) hemma.
 • Du kan börja tidigare. Väljer du att själv flyttstäda bostaden så kan du börja lång innan själva utflytten och på så vis dela upp arbetet under en längre tid.

Nackdelar med att städa själv

 • Det är tråkigt. Många tycker att det är enormt tråkigt att städa, speciellt något så grundligt som ett flyttstäd. Detta kan leda till att det också blir sämre utfört.
 • Det tar tid. Det går aldrig att komma undan det faktum att flyttstädningen tar en viss tid, och mycket av denna tid är också under det skede i flytten där du verkligen behöver den tiden till annat, så som att få ordning på din nya bostad.
 • Det kanske inte blir tillräckligt bra. Oavsett hur duktig du är på att städa så blir det oftast sämre än om det utförs fackmannamässigt. Detta kan leda till att hyresvärden eller den som flyttar in i bostaden efter dig tvingas anlita en städfirma i vilket fall, något som du troligtvis kommer att få betala. När någon annan anlitar en städfirma kan du inte heller nyttja RUT-avdrag vilket leder till att det blir dyrare.

Se till att du har städmateriel hemma och att du har en checklista du kan följa när du flyttstädar. Se också till att vara så effektiv som möjligt så du inte lägger onödigt mycket tid på städningen.

På flyttdagen Tillbaka till checklista inför flytt

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Evelina skriver:

Vem ansvarar för utsidan av en hyresrätt? Jag har tidigare hört att det är hyresvärden som ska ansvara för putsning av fönster på utsidan och allt annat som inte är inne i lägenheten eller balkongen. Men hur funkar det egentligen?

Filip Svensson skriver:

Hej Evelina,
Hyresvärden ansvarar för att hålla utsidan av hyresrätten i ett gott skick, det innefattar även fönster i trapphus. Dina egna fönster ska du däremot tvätta själv, även på utsidan. Om du har låsta fönster som inte går att öppna är det dock hyresvärden som ska se till att de tvättas.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen