Flyttstädning

Utskriftsvänlig PDF

Att få hjälp med flyttstädning i en lägenhet på 50–70 kvadratmeter kostar omkring 2 000 kronor efter rutavdrag. För större bostadsytor beräknas priset oftast med 25–40 kronor per kvadratmeter. Vad som ingår i detta pris och om några extra kostnader tillkommer ser olika ut hos olika företag som erbjuder flyttstädning.

Vad kostar flyttstädning?

De flesta städfirmor har fasta priser för flyttstädning av olika bostadsytor. Priset per kvadratmeter blir då lägre ju större bostadsyta det handlar om. Däremot skiljer sig det fasta priset för samma bostadsyta ofta åt mellan olika städfirmor.

För att hitta den billigaste hjälpen med flyttstädning är därför bäst att jämföra olika städfirmors priser för just din bostadsyta. Det lättaste är att ta offerter från flera olika städföretag i ditt område och sedan välja det som ger dig det bästa priset.

Tips!

Dorunner – Hitta den billigaste flyttstädningen

 • Få offert från upp till fem städföretag
 • Jämför priser för flyttstädning
 • Se kundomdömen om städföretagen
BEGÄR OFFERT

När du jämför offerter bör du också ta reda på vad som ingår i priset och om det tillkommer några extra kostnader. Exempelvis tar vissa städfirmor en tilläggskostnad för städmaterial eller restiden till bostaden som ska städas. Det kan också tillkomma faktureringsavgift eller administrativa kostnader.

Ofta kan du lägga till tjänster till flyttstädningen för en extra avgift. Är detta intressant kan du även jämföra dessa avgifter mellan olika städfirmor.

Tips! Se till att städfirmans checklista stämmer överens med andra flyttfirmor och med Mäklarsamfundets rekommendationer för flyttstädningen.

Prisexempel på flyttstädning i olika bostäder

För lägenheter upp till cirka 50 kvadratmeter brukar kostnaden för flyttstädning hamna på 1 300–2 000 kronor efter rutavdrag. För lägenheter upp emot 75 kvadratmeter kan du räkna med en kostnad på omkring 2 000–2 500 kronor efter rutavdrag.

När det handlar om större lägenheter eller villor tar de flesta städfirmor betalt per kvadratmeter. Priset brukar då ligga runt 25–40 kronor per kvadratmeter. En villa på 120 kvadratmeter skulle då alltså hamna någonstans mellan 3 000–4 800 kronor.

Tänk på! Priserna är ett ungefärligt spann på vad du kan förvänta dig för pris. Dock kan det skilja mycket vad som ingår i den kostnaden och vad som måste köpas till, så kontrollera alltid detta när du jämför priser för flyttstädning.

Det finns också städfirmor som tar betalt per timme. Det är dock mer riskabelt eftersom du inte vet vad kostnaden i slutändan kommer att hamna på. Flyttstädning bör ta cirka åtta timmar för professionella städare, men det varierar förstås beroende på bostadens storlek och hur effektivt städningen utförs.

Tips! Flyttstädning blir billigast om det utförs under arbetstid på en vanlig vardag. Utanför arbetstid och på helger är priset för flyttstädning 30–60 procent högre.

Skattereduktion för rutavdrag sänker kostnaden

När du anlitar hjälp med flyttstädning får du använda rutavdraget. Det innebär att hälften av kostnaden för städfirmans arbete dras av på fakturan. På offerten och fakturan för flyttstädningen ska det vara markerat vilka kostnader som har dragits bort med rutavdraget.

Hur får jag bäst hjälp med flyttstädning?

Den bästa hjälpen med flyttstädning får du av ett seriöst företag som utför allt det som krävs för en flyttstädning. När du jämför städfirmor bör du därför inte bara gå efter vem som är billigast. Läs tidigare kunders omdömen och annan information om städfirmornas tjänster för att avgöra vilken städfirma som känns bäst.

Saker att kolla efter när du vill hitta den bästa städfirman

 • Nöjdhetsgaranti. De flesta som utför flyttstädning har en garanti för att kunden ska bli nöjd med städningen. Om den kommande hyresgästen eller hyresvärden inte godkänner flyttstädningen ordnar då städfirman bristerna utan någon extra kostnad.
 • Referenser och omdömen. Det bästa sättet att få en bild av servicen för flyttstädningen är att ta reda på vad tidigare kunder tycker. Läs därför på hur andra har upplevt städfirmans flyttstädning.
 • F-skattebevis. Städfirman bör vara ett registrerat företag som betalar F-skatt. Det innebär att du som kund inte drar av några sociala avgifter eller skatt vid betalningen.
 • Försäkringar. Handlar det om ett seriöst städföretag ska de ha försäkringar för skador på såväl föremål som personer.
 • Checklista. Kontrollera att städfirmans checklista för flyttstädning stämmer med vad som förväntas av en flyttstädning. En kvalitetsstämpel är om städfirman använder Mäklarsamfundets rekommendationer för flyttstädning.

Tänk på! Nöjdhetsgarantin brukar gälla ett par dagar från att flyttstädningen gjordes. Om flyttstädningen behöver kompletteras bör du därför höra av dig till städfirman så fort som möjligt.

Vad ingår i priset för flyttstädning?

I regel är det samma tjänster som ingår i flyttstädning oavsett vem som utför städningen. Det är dock alltid bra att kontrollera att städfirman verkligen utför alla nödvändiga delar av städningen, eller om de utför mer än vad som finns på listan.

Checklista på vad som normalt ingår i flyttstädning

 • Dammsuga och torka golv
 • Damma av tak och väggar
 • Putsa fönster
 • Rengöra skåp, garderober och hyllor
 • Torka av spis och diskbänk
 • Djuprengöra ugn, vitvaror och mikrovågsugn
 • Rengöra handfat, toalett, dusch, badkar och ytor i badrum
 • Rensa avlopp och avloppsbrunn
 • Torka av lister, dörrar och trösklar
 • Rengöra vägguttag och strömbrytare
 • Rengöra element, fönsterbänkar och synliga ventiler

Vad ingår inte i priset för flyttstädning?

Däremot finns det vissa saker som inte ingår i flyttstädningen, men som du ändå behöver fixa när du ska flytta ut. Städfirman rengör inga ytor utomhus och utför inte trädgårdsstädning. Städfirman tar inte heller bort spikar och krokar från väggar, tvättar inte tak och väggar och kör inte bort sopor eller återvinning.

Många gånger går det dock att köpa till extratjänster utöver den ordinarie flyttstädningen. Det kan till exempel handla om fönsterputsning eller rengöring av en inglasad balkong.

Tänk på! Även om du anlitar en städfirma är det du som ansvarar för att flyttstädningen uppfyller alla krav. Skulle någon del av städningen inte bli godkänd är det du som måste ordna saken. Oftast erbjuder städfirmor en garanti som gör att de kan åtgärda bristande flyttstädning utan någon extra kostnad.

Om det finns förutsättningar som försvårar städningen får du betala en extra kostnad för detta. Det kan till exempel vara om bostaden har 3-glasfönster, om du har husdjur eller om bostaden av någon annan anledning är grovt nedsmutsad.

Vissa saker behöver du själv förbereda inför flyttstädning

Även om du anlitar hjälp med flyttstädning finns det vissa saker som du behöver göra själv innan städfirman kommer.

 • Töm bostaden på möbler. Alla möbler behöver vara borta från bostaden när flyttstädningen utförs. Om du måste lämna kvar något bör du ändå se till att detta inte blir något hinder för att flyttstädningen ska kunna utföras ordentligt.
 • Avfrosta kyl och frys. För att städfirman ska kunna rengöra kyl och frys behöver dessa vara tömda, avfrostade och avstängda på dagen för flyttstädning.
 • Flytta på tyngre inredning. Exempelvis spis och badkar behöver du i många fall flytta på egen hand, så att utrymmet bakom kan städas.
 • Åtgärda eventuella fel. Om bostaden har skador eller problem som kan påverka städningen är det bästa att du gör något åt dem i förväg. Det kan exempelvis vara om ett fönster är trögt att öppna. Kan du inte åtgärda felet bör du meddela städfirman om detta i förväg.

Flyttstädning är inte avdragsgillt vid bostadsförsäljning

Du får inte göra avdrag för flyttstädning i samband med att du betalar skatt vid bostadsförsäljning. Avdrag tillåts bara för omkostnader som förbereder bostaden för försäljningen. Vid flytten har du redan sålt bostaden, så därför kan du inte göra avdrag för flyttstädning eller andra kostnader kring flytten.

Tips! Glöm dock inte att rutavdraget är giltigt vid flyttstädning. Den kostnaden dras av redan när du får fakturan för flyttstädningen.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Evelina skriver:

Vem ansvarar för utsidan av en hyresrätt? Jag har tidigare hört att det är hyresvärden som ska ansvara för putsning av fönster på utsidan och allt annat som inte är inne i lägenheten eller balkongen. Men hur funkar det egentligen?

Filip Svensson skriver:

Hej Evelina,
Hyresvärden ansvarar för att hålla utsidan av hyresrätten i ett gott skick, det innefattar även fönster i trapphus. Dina egna fönster ska du däremot tvätta själv, även på utsidan. Om du har låsta fönster som inte går att öppna är det dock hyresvärden som ska se till att de tvättas.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen