Säg upp eller flytta abonnemang

Utskriftsvänlig PDF

De flesta har en hel del abonnemang kopplade till sin bostad. Det är viktigt att ha koll på vad som händer med dessa vid en flytt. Vissa avtal och abonnemang kan du ta med dig, andra måste du säga upp. Flytten kan också vara ett bra tillfälle att jämföra olika abonnemang och se om du kan minska dina kostnader.

Abonnemang har bindningstid och uppsägningstid

När det gäller flytt och att flytta över eller avsluta abonnemang gäller det ofta att vara ute i god tid. Många abonnemang och andra avtal har delvis en bindningstid som måste löpa ut och även en uppsägningstid.

Exempel: Anna ska flytta den 1/6. Hon har bestämt sig för att avsluta sitt elavtal som har en uppsägningstid på 3 månader. Hon vill att avtalet slutar gälla den 31/5 och säger därför upp det den 16:e februari. Till uppsägningstiden räknas då mars, april och maj.

När du ska flytta är det bra att delvis se över vad du har för villkor för dina abonnemang och avtal i dagsläget. Därefter kan du bestämma vilka du vill flytta över och vilka du vill avsluta för att teckna nya.

8 abonnemang och avtal att ha koll på inför flytt

1. Internetabonnemang

Ditt internetabonnemang följer inte automatiskt med när du flyttar. Du måste antingen säga upp det och teckna ett nytt, eller anmäla till din operatör att du flyttar. Det kan du dock bara göra om det är samma operatör i din nya bostad.

Tänk på! Kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du tecknar ett nytt internetabonnemang. I vissa fall kan det ingå i bostaden.

Väldigt ofta i både hyresrättshus och bostadsrättsföreningar så har man valt att skaffa en gemensam operatör för alla bostäder i huset. Har du tidigare haft bredband via till exempel Telia, och flyttar sedan till en bostad med ComHem, så har du inget annat val än att byta. Detsamma gäller om du har hemtelefon eller digital-TV.

Läs mer om vad du ska tänka på när du tecknar avtal för internet och bredband.

2. Elavtal

Meddelar du inte ditt elbolag om din flytt kan du komma att behöva stå till svars för elräkningen i din gamla bostad. Vissa avtal medför att du måste fortsätta med samma avtal efter flytt. Oftast är dock så inte fallet.

Det är bra att göra ett aktivt val av elhandelsbolag när du flyttar in i en ny bostad. Om du inte gör det så kommer du antagligen få ett anvisningspris från ditt elnätsbolag, som generellt medför cirka 30% högre kostnad.

  1. Kontakta ditt nuvarande elnätsbolag och meddela din flytt. Om du vill flytta över ditt avtal kan du få hjälp med detta. Om inte bör du se till att avsluta avtalet i tid.
  2. Kontakta elnätsleverantören vid din nya bostad. Det är alltså alltså bolaget som äger kablarna i ditt nya boende. Hos dom tecknar du elnätsavtal.
  3. Kontakta valfritt elhandelsavtal. Hos ett elhandelsföretag köper du elen som du faktiskt förbrukar. Det kan vara bra att be om beräknad årsförbrukning för att ha koll på dina kostnader.

Att ordna med el i din nya bostad bör du göra minst 5 dagar innan flytten. Även för elavtal är det viktigt att kolla med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det ingår.

Tips!

Få det billigaste elavtalet i din nya lägenhet med Elskling

  • Jämför flera elhandelsföretag
  • Helt kostnadsfritt för dig
  • Hitta det billigaste elavtalet för din bostad
Gå till Elskling

3. Avfallshantering

Avfallshantering gäller främst för den som ska flytta till och från hus. Avtal för avfallshantering, det vill säga hämtning av sopor, sköts automatiskt via kommunen där du bor. Kom ihåg att kontakta din kommun innan du flyttar från t.ex. en villa så du inte behöver betala sophämtning för ditt gamla boende.

4. V/A-avtal

Om du har abonnemang för vatten och avlopp, kontakta din kommuns VA-avdelning senast 1 vecka innan flytt. Även detta gäller främst för den som ska flytta till eller från ett hus.

5. Fjärrvärmeavtal

Om du har fjärrvärme bör du kontakta din leverantör för att säga upp och eventuellt teckna nytt avtal i samband med flytt.

6. Gas

Flyttar du från en lägenhet med gasspis måste du säga upp gasavtal. Kontakta din gasleverantör innan flytten. Flyttar du tvärtom till en lägenhet med gasspis måste du teckna ett gasavtal.

7. Parkering

Har du en hyrd parkeringsplats som du inte längre kommer ha behov av bör du säga upp den. Har du behov av parkeringsplats vid din nya bostad så kan det vara bra att börja leta tidigt.

8. Larm

Eftersom larmet till stor del består av en fysisk apparat som du äger så kan du välja om du ska ta med det till din nya bostad eller överlåta det till den som flyttar in efter dig. Kontakta din larmleverantör och berätta hur du vill göra. Läs mer om larm.

Flyttpacka Anmäl flytten till ditt försäkringsbolag

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen