På flyttdagen

Utskriftsvänlig PDF

På flyttdagen finns det en del att tänka på. Det kan vara allt från hur du packar in möbler i flyttbilen till hur du betalar flyttfirman. Med dessa tips blir själva flyttdagen betydligt smidigare.

Packa flyttbilen smart och underlätta uppackning

När du ska packa flyttbilen är det lätt att tänka kortsiktigt och bara fokusera på hur du ska få in allt. Det kan dock vara bra att tänka steget längre och även fundera på hur enkelt du vill ha det när du sedan ska packa upp i din nya bostad.

  • Börja med de största möblerna
  • Se till att möblerna inte skadas
  • Utgå från märkningen och vilket rum flyttlådor ska in
  • Se till att ha en låda med nödvändigheter
  • Håll koll på värdesaker och nycklar

Se till att köra flyttbilen försiktigt. Trots att du packar smart kan ömtåliga saker ta stryk i flytten.

Var noggrann med val flyttfirma

För att slippa råka ut för ett bedrägeri vad gäller flyttfirman du anlitar så bör du ha vissa saker i åtanke. Har du gjort ett noggrant val av flyttfirma är det oftast inga problem. Det kan dock ändå vara bra att tänka på att:

  1. Betala aldrig i förskott. Tjänsten ska alltid vara utförd innan du betalar. På så sätt kan du se hur resultatet och tillvägagångssättet blev, för att sedan betala för det.
  2. Betala med kort eller mot faktura. Genom att betala med kort eller mot faktura kan pengarna vara lättare att spåra och få ersättning för om du skulle bli lurad. Detta för att de hanteras via banker och där du kan se transaktioner och kontonummer.
  3. Skriva ett tydligt avtal. Avtalet ska omfatta hela arbetet, den totala kostnaden för hela tjänsten, hur mycket möbler som ska transporteras och andra överenskommelser. Detta för att firman inte ska kunna hitta några kryphål som de kan använda emot dig.
  4. Vara försiktig med att lämna ut extranycklar. Genom att lämna ut extranycklar till flyttfirmor får de tillgång till ditt boende. Om de sedan försvinner och inte utför arbetet, vet de var du bor och har en nyckel. Då kan du även behöva betala för nytt lås.

Ta bilder innan du flyttar in

Innan du bär in alla möbler i din nya bostad kan det vara bra att inspektera att allt ser bra ut. Detta gäller särskilt om du flyttar in i en hyresrätt. Genom att ta bilder och skriva ner eventuella fel kan du påpeka detta för  hyresvärden direkt. På så sätt slipper du att bli ersättningsskyldig för skador som du inte har något att göra med när du väl flyttar ut.

Tips! Om du upptäcker ett fel i bostaden bör du meddela detta till hyresvärden eller mäklaren så fort som möjligt.

När du väl flyttat över alla saker kan du börja packa upp i ditt nya boende. Dock kvarstår oftast lite att fixa med den gamla bostaden.

Anmäl flytt till försäkringsbolaget Flyttstädning

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen