Försäkringar

Utskriftsvänlig PDF

Varje hem behöver ett urval av försäkringar, och när det gäller ens boende är hemförsäkringen den viktigaste – och vanligaste. Utöver att välja hemförsäkring finns några viktiga saker att tänka på, som vi tar upp här.

Det viktigaste är, först och främst, är att alltid teckna en hemförsäkring. Det är ett ekonomiskt skydd om du råkar ut för oförutsedda skador. Allmänna försäkringar täcker inte skador i ditt hem eller på privat egendom. Läs mer om hemförsäkringen här.

Du kan utöka din hemförsäkring i vissa fall. Ett vanligt exempel är en allriskförsäkring (ofta kallad ”drulleförsäkring”) men om man reser mycket kan man också utöka sitt resskydd osv. Tänk på att de flesta hemförsäkringar inte täcker olycksfall som inträffar när du är ute och går, cykel eller kör bil. Det finns separata försäkringar för det.

Välja försäkring – saker att tänka på

När du ska välja försäkring och eventuella tillägg så finns det några saker du bör tänka igenom.

  • Analysera först din livssituation. Vad gör du emellanåt som är riskabelt? Vad gör du inte? Oroar du dig mycket – och tror du att en försäkring skulle lindra denna oro?
  • Vilka risker känns extra osannolika för det liv du och din familj lever? Kan man exkludera det från försäkringen?
  • Fundera igenom ditt levnadsmönstet, vilka risker som finns för dig i din omgivning och för ditt boende. Är något speciellt med den plats du bor på?
  • Hur många personer du vill att försäkringen ska gälla – detta brukar dock inte vara speciellt svårt då det nästan alltid handlar om de som bor i hushållet.

Psykologiska faktorer och risk

När man pratar med försäkringsbolaget är det lätt att man hör om en massa risker man kanske inte tänkte på innan. Detta kan vara både bra och dåligt. I vissa fall kan man ha glömt bort en risk i ens boende och leverne som man är helt oskyddad mot. I många fall kan man också bli onödigt uppskrämd och sugen på att teckna tillägg och försäkringar som man kanske inte behöver.

Det är, som privatperson, ganska lätt att känslomässigt tänka sig in i den förödelse det skulle innebära om ens hus brann ner, om man fick fuktskador eller om man kanske till exempel ”bara” tappade bort sin laptop. När man överväger till exempel en allriskförsäkring så är det psykologiskt lättare att komma på alla de fall när man faktiskt har tappat bort något, snarare än alla tillfällen då man inte gjort det. Om man söker i minnet efter tillfällen då man varit ”drullig” så kan säkert vem som helst hitta flera tillfällen.

Det faktum att man råkat ut eller kan råka ut för saker betyder dock inte att det behöver vara värt att teckna en försäkring för det. I fallet allriskförsäkring får man försöka tänka ut om man verkligen skulle spara på att få ut någon tusenlapp för en försvunnen iPad gentemot att betala en extrapremie varje månad. För vissa är det kanske det, för andra inte alls.

Välja försäkringsbolag

Du bör definitivt kolla med fler än ett försäkringsbolag för att se vad de erbjuder. Det kan skilja mycket mellan olika försäkringsbolag och försäkringar! Du kan också använda dig av en jämförelsetjänst som tex InsPlanet.com

Viktiga faktorer att kolla upp och jämföra eller fråga försäkringsbolaget är:

  • Vad ingår i försäkringen?
  • Vad ingår inte i försäkringen? Vad blir många förvånade av att det inte ingår i denna försäkring?
  • Hur mycket får jag ut om något inträffar, tex lägenheten blir totalförstörd i en brand?
  • Vad har försäkringen för självrisk?
  • Finns det något tillägg som är extra tillämpbart i min situation?
  • Kan jag välja bort vissa saker i min försäkring för att få en billigare premie?

Du hittar en lista med försäkringsbolag i BoUpplysningens länkarkiv.

Kommentera artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen