Försäkringar

Allt du bör veta om att försäkra din bostad

Utskriftsvänlig PDF

Varje hem behöver ett urval av försäkringar. När det gäller ens boende är hemförsäkringen, villaförsäkringen och bostadsrättsförsäkringen de allra viktigaste och vanligaste. Men förutom hemförsäkringen finns det andra försäkringar som kan vara intressanta att teckna i samband med till exempel bostadsförsäljning.

Nödvändiga försäkringar att teckna

 • Hemförsäkring. En hemförsäkring är i särklass den viktigaste försäkringen till din bostad. Har du ingen hemförsäkring gör du bäst i att teckna en snarast.
 • Bolåneförsäkring. En försäkring som hjälper dig med ditt bolån om du skulle bli arbetslös eller sjuk och på så sätt inte ha råd att betala ditt bolån.
 • Bostadsrättsförsäkring. Om du bor i en bostadsrätt är det viktigt att ha en bostadsrättsförsäkring som komplement till din hemförsäkring.
 • Villaförsäkring. Även om du bor i villa kan du behöva teckna en speciell villaförsäkring som skyddar det som inte täcks in av hemförsäkringen.
 • Dubbelt boende-försäkring. Om ska köpa en ny bostad och det innebär att du kommer äga två bostäder samtidigt kan du teckna en dubbelt boende-försäkring för att slippa dubbla omkostnader.

Att tänka på när du väljer försäkring

När du ska välja försäkring och eventuella tillägg så finns det några saker du bör tänka igenom.

 1. Analysera din livssituation. Vad gör du emellanåt som är riskabelt? Vad gör du inte? Oroar du dig mycket – och tror du att en försäkring skulle lindra denna oro?
 2. Gör en riskbedömning. Vilka risker känns extra osannolika för det liv du och din familj lever? Kan man exkludera det från försäkringen?
 3. Fundera igenom ditt levnadsmönster. Exempelvis vilka risker som finns för dig i din omgivning och för ditt boende. Är något speciellt med den plats du bor på?
 4. Bestäm många personer du vill att försäkringen ska gälla. Vilka som ska täckas av försäkringen brukar inte vara speciellt svårt då det nästan alltid handlar om de som bor i hushållet. Har du barn som exempelvis bor varannan vecka kan det vara bra att se över vad som gäller då de inte bor dig.

Tänk noga igenom ditt val av försäkring

När man pratar med försäkringsbolaget är det lätt att man hör om en massa risker man kanske inte tänkte på innan. Detta kan vara både bra och dåligt. I vissa fall kan man ha glömt bort en risk i ens boende och leverne som man är helt oskyddad mot. I många fall kan man också bli onödigt uppskrämd och sugen på att teckna tillägg och försäkringar som man kanske inte behöver.

Tänk på! Att teckna en försäkring innebär alltid en avvägning mellan vad det kostar att betala månadspremie och hur stor risk samt vad det skulle kosta om olyckan faktiskt inträffade.

Det faktum att man råkat ut eller kan råka ut för saker betyder dock inte att det behöver vara värt att teckna en försäkring för det. I fallet allriskförsäkring får man försöka tänka ut om man verkligen skulle spara på att få ut någon tusenlapp för en försvunnen iPad gentemot att betala en extrapremie varje månad. För vissa är det kanske det, för andra inte alls. Gällande försäkringar till bostaden är det i regel alltid bättre att teckna en, än att inte göra det. Om ditt hus skulle brinna ner innebär det betydligt större kostnader än om din iPad försvinner.

Tips!

Insplanet – Jämför och hitta den bästa försäkringen

 • Kostnadsfri och professionell rådgivning
 • Många års erfarenhet av försäkringar
 • Allt från hemförsäkringar till bilförsäkringar
Till Insplanet

Checklista för försäkringskoll

Innan du tecknar en försäkring kan det vara bra att gå igenom följande saker:

 • Vad ingår i försäkringen?
 • Vad ingår inte i försäkringen? Vad blir många förvånade av att det inte ingår i denna försäkring?
 • Hur mycket får jag ut om något inträffar, tex lägenheten blir totalförstörd i en brand?
 • Vad har försäkringen för självrisk?
 • Finns det något tillägg som är extra tillämpbart i min situation?
 • Kan jag välja bort vissa saker i min försäkring för att få en billigare premie?

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen