Dubbelt boende-försäkring

Så fungerar försäkringar som täcker din boendekostnad vid försäljning

Utskriftsvänlig PDF

En dubbelt boende-försäkring riktar sig till dig som ska köpa en ny bostad först och därefter sälja din befintliga bostad. Innan du hunnit sälja din nuvarande bostad kan du att äga två bostäder och därför ha dubbla omkostnader. Med en dubbelt boende-försäkring betalar försäkringsbolaget omkostnader så som månadsavgift och räntekostnader för den gamla bostaden under tiden du inte fått den såld.

Försäkringen kan innebära en extra trygghet

Att försäkra sig mot dubbelt boende innebär att säljaren av en bostad inte är lika pressad att anta ett bud bara för att bli av med de dubbla kostnaderna det innebär att äga två bostäder, vilket kan innebära att säljaren faktiskt kan göra en vinst på att ha en dubbelt boende-försäkring.

Tips! Bostadsköp är en stor affär med stora ekonomiska följder som du med största sannolikhet inte genomför särskilt ofta. Ibland kan det vara bättre att vara på den säkra sidan än att stå med stora omkostnader som hade kunnat undvikas.

Det kan däremot vara så att försäkringen innehåller en klausul som säger att du måste sälja till ett visst pris för att försäkringen ska gälla (oftast motsvarar det utgångspriset). Försäkringen kan verka överflödig om säljaren har en bostad som det med största sannolikhet inte kommer att vara några problem att sälja. Som alltid med försäkringar är det en avvägning mellan å ena sidan extra trygghet och å andra sidan den extra kostnaden du betalar för en försäkring.

Se över försäkringsvillkoren innan du tecknar

En dubbelt boende-försäkring har ofta klausuler om till vilket erbjudet pris du måste sälja bostaden och hur lång tid det måste gå innan du har rätt till ersättning. Om du tecknar en dubbelt boende-försäkring är det viktigt att läsa igenom villkoren noga så du vet under vilka förutsättningar du har rätt till ersättning. En dubbelt boende-försäkring har ofta en viss karenstid. Har du exempelvis en karenstid på 3 månader kan du få ersättning om din bostad inte blivit såld inom 3 månader.

Tänk på! Det bästa alternativet är att försöka matcha försäljningen av din bostad med när du köper en ny.

Det bästa alternativet är att försöka matcha försäljningen av din bostad med när du köper en ny. I vissa fall kan det vara bättre att sälja först och köpa sen för att slippa teckna dubbelt boende-försäkring och äga två bostäder samtidigt. Läs mer om när du borde köpa eller sälja först.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

James Robinson skriver:

Hello,

I have bought a new apartment and wanted to apply for dubbel boende försäkring. I will move into my new apartment March 1, 2018. I have not sold me old apartment yet. I have called my insurance company (IF) and my apartment loan company (SBAB). Both companies do not provide dubbel boende försäkring. I would like to know my options.

Peter skriver:

Hi,

If you’re selling the old apartment through a real estate agent they might be able to advise you regarding a dubbelt boende försäkring. Otherwise I recommend you to contact several insurance companies and ask if they can provide you with an solution.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen