affärsman håller i kartong med kontorsprylarMånga lägenheter hyrs ut till företag, som i sin tur hyr ut i andra hand till personer som fått tillfälligt jobb på orten. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Massuthyrning av hyresrätter till företag är ett bostadsmiljöproblem för många hyresgäster, framför allt i Stockholm. Även om upplägget gynnar såväl den boende som hyresvärden ekonomiskt, vill Hyresgästföreningen se till att lösa problemet för grannarnas och bostadssökandes skull, skriver Hem & Hyra.

När en hyresvärd hyr ut flera lägenheter till en aktör, som i sin tur hyr ut lägenheten i andra hand, kallas det för blockuthyrning. 

I de flesta delar av landet sker sådana uthyrningar främst till socialförvaltningen, som sedan hyr ut lägenheten till personer som inte kan få lägenhet på den vanliga bostadsmarknaden. Det har Hem & Hyra visat i en tidigare undersökning.

Men i Stockholm är det företagsuthyrningar som är den vanligaste formen av blockuthyrning. Ofta är det forskare, IT-konsulter och annan tillfällig arbetskraft som får hyra lägenheterna i andra hand av ett företag.

Gynnar hyresgäst och hyresvärd, men andra drabbas

För den boende blir denna boendeform billigare än hotell, samtidigt som hyresvärden får betydligt större hyresintäkter. Men de som drabbas är i stället de privatpersoner som söker lägenhet men inte får dem, och de hyresgäster som hela tiden får utbytta grannar.

Enligt juristen Johan Candler på Hyresgästföreningen är det många som hör av sig om hur boendemiljön påverkas av att kringliggande lägenheter används som hotellverksamhet. Hyresgäster känner inte sina grannar och vet inte vilka det är man möter i trapphuset eller tvättstugan.

Färre ansökningar 2019, men mörkertalet är stort

Under 2019 var det färre som ansökte om dispens för blockuthyrning till företag, jämfört med de två föregående åren. Men detta är inte representativt för hur många lägenheten som hyrdes ut på det sättet, eftersom en ansökan kan omfatta i princip hur många hyresrätter som helst.

Dessutom är det inte alla hyresvärdar som söker dispens innan de hyr ut lägenheterna som hotellboende. Därmed finns det också ett stort mörkertal gällande hur vanlig den här typen av uthyrning är.

Lagen kan behöva ändras för att lösa problemet

Johan Candler anser att Hyresgästföreningen behöver ta tag i detta fenomen som sker landet över, och även annan uthyrning som sker till hiskeliga andrahandshyror.

– Först måste vi fundera på vilka vägar som finns att komma åt problemet med nuvarande regelverk. Om inte det går ska vi försöka påverka politikerna att se över lagstiftningen, säger han till Hem & Hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]