Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Har du blivit antagen till universitet eller högskola? Detta kan vara ett av de största stegen i ungas liv, speciellt om du flyttar till en annan stad. Där gäller det bara att hitta en bostad så då kan slå dig till ro. Att hitta en studentbostad kan däremot vara en svår och lång process. Därför är det viktigt att du håller koll på tipsen som gör att du enklare och snabbare hittar bostad.

Ställ dig i kö för studentbostäder

Så fort du får möjlighet att ställa dig i en bostadskö för studentbostäder bör du göra detta. Ibland kan det vara först när du blivit antagen till det specifika universitetet. I många fall kan du däremot göra detta när du fyllt en viss ålder, vanligtvis 18 år. Trots att du kanske inte vill börja studera än kan det vara bra att ställa dig i kö i de städer som känns relevanta för dig. På så sätt har du en lång kötid när du väl ska flytta. Detta kan avgöra om du placerar dig högre än andra sökande och kan således bidra till att du får en bostad.

Kontakta nationer eller studentkåren

Det är alltid möjligt att kontakta studentkåren för ditt universitet om du känner dig osäker. De vet först och främst vilka möjligheter till bostad det finns på den orten du ska studera vid. De kan även ha en egen förmedling av bostäder, framför allt i andrahand. Många missar att de faktiskt kan ta hjälp av kåren.

Tips! Ta hjälp av den lokala studentkåren om du inte vet vart du kan söka bostad.

Det är inte alla studentstäder som har nationer, men några av de största – Uppsala och Lund – har detta. Dessa fungerar inte enbart för nöje utan de förmedlar även bostäder till sina medlemmar. Här rör det sig om förstahandskontrakt på allt från lägenheter till korridorrum och dubbletter. Bostadsköerna hos nationer brukar vara betydligt kortare än offentliga bostadsköer i och med att de enbart riktar sig till sina betalande medlemmar. Det kan vara värt att undersöka nationerna på din studieort för att på så sätt gå med i den som erbjuder bäst bostäder och snabbast.

Sök i sociala medier

Något som underskattas är att lägga ut efterlysningar på sociala medier. Ett vanligt forum för bostadssökande är Facebook. Delvis kan du lägga ut en personlig status där du berättar att du söker bostad. Det finns även sidor specifikt inriktat för bostadssökande i respektive studentstad. Där kan du också göra ett inlägg med lite mer personlig information om dig och även en bild. Därigenom ser alla som har en bostad tillgänglig att de kan kontakta dig.

Var inte kräsen när det kommer till bostadsform

Många nya studenter går in med förhoppningen om att hitta en mysig, egen lägenhet till en låg hyra. Det kan vara en bra idé att åtminstone inledningsvis sänka dina krav. Det är väldigt svårt att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet de första terminerna under studietiden. Ska du hyra i andrahand kan hyrorna vara extremt höga. Som bostadsmarknaden ser ut kan du helt enkelt inte förvänta dig de högsta av standarder. Därmed kan du behöva sänka din standard och inte vara så kräsen när det kommer till bostadsform.

Tänk på! Bostadsmarknaden gör att det är svårt att hitta lägenheter, därför bör du sänka din standard.

Det finns flera alternativ till att bo ensam i en lägenhet. Vill du gärna ha en lägenhet kan det vara en idé att vara inneboende eller att hitta en person som du vill hyra en lägenhet tillsammans med. På så sätt kan ni dela på hyran. Studentkorridorer är också betydligt enklare att få tag i än lägenheter. Dessa är inte lika eftertraktade samtidigt som det ofta finns ett större utbud. I många korridorer innebär det att du enbart delar kök med några andra personer. Du får ett helt eget rum som är utformat som en minilägenhet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]