Så kan du hjälpa barnen till en bostad

juli 27, 2017
  • juli 27, 2017

Som förälder är det ett stort ögonblick när barnen flyttar hemifrån. Men det lägger även en viss press på föräldrarna. Att flytta hemifrån idag är ofta mer omständligt än vad det var för några år sen. Oavsett om man flyttar till en hyreslägenhet eller bostadsrätt finns det mycket arbete som måste göras och man måste ofta vara förbered i god tid innan själva flytten.

Ställ ditt barn i bostadskö i god tid

Oavsett om ni planerar att köpa en bostadsrätt eller inte är det ofta en god idé att stå i bostadskö. Eftersom kommunala bostadsköer ofta har många lägenheter och lägenhetstyper ger det ditt barn lite mer handlingsutrymme. Skulle denne exempelvis vilja plugga kan man lätt få en studentbostad. Vill man senare i livet ha en pendlarbostad kan man få det.

Tips! Det finns många möjligheter när man har en bra tid i en bostadskö, se därför till att ställa ditt barn i en sådan så fort som möjligt.

Det finns många möjligheter när man har en bra kötid i en bostadskö. I de flesta bostadsköer idag är minimiåldern 15 år eller liknande, därför bör du ställa ditt barn i kö så tidigt som möjligt. Även om ditt barn anser att det är onödigt då är de garanterat tacksamma när de försöker hitta en bostad.

Sparande bör också göras i god tid

Ofta kan bostadsrätter bli det enda alternativet. Dels för att boendekostnaden oftast är lägre men även eftersom att hyreslägenheter kan vara svåra att få. För många rimmar bostadsrätter med stora lån för föräldrarna. Som förälder kan du dock se till att undvika detta genom att hantera det likt en hyreslägenhet. Här följer några tips för att underlätta köpet av en bostadsrätt:

  1. Spara i en fond från födseln. För att undvika de stora lånen kan du börja avsätta mindre summor varje månad direkt. Om du väljer en fond med god avkastning kan dina små insättningar räcka långt när ditt barn är i 18 års åldern.
  2. Bosparande. Om du sparar hos ett fastighetsbolag kan du få bra villkor för lägenhetsköpet. Ofta finns det ett fast belopp som du måste sätta in, men det gör oftast ingen större påverkan på din privatekonomi.

Självklart är bostadsrätter och hyresrätter inte de enda alternativen. Hittar ni ingen bostad som passar kan man alltid hyra i andrahand eller bo inneboende och så vidare. Det här är dock mer tillfälliga lösningar som man oftast får om man är snabb och aktiv när man letar boende. Det kan därför vara en god idé att hålla koll på sidor så som Samtrygg och liknande för att skapa en bild av andrahandsmarknaden i din stad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen