Moderna lägenhetshus med balkongerKöpare bör vara på sin vakt om föreningen har väldigt låga avgifter. Foto: AKA-PHOTO/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Många lockas av bostadsrätter med låga avgifter. Bostadsbolaget HSB tycker dock att man ska vara på sin vakt då det i längden kan leda till kraftigt höjda månadskostnader, rapporterar SvD. För att boenden och köpare ska få bättre inblick i föreningens ekonomi har HSB tagit fram tre nyckeltal som alla ska presenteras i årsredovisningen.

En bostadsrättsförening med låga avgifter ser bra ut på pappret men nu går HSB ut och höjer ett varningens finger för föreningar med riktigt låga avgifter. Det kan många gånger leda till att bostaden säljs till ett överpris då köpare blir mer benägna att buda om avgiften är låg, skriver SvD.
Dessutom är inte alltid dessa låga avgifter hållbara sett ur ett långsiktigt perspektiv. Det kan leda till kraftigt höjda månadskostnader när underhåll och stora renoveringar ska göras.

HSB inför nyckeltal som ska göra det lättare att få en överblick över ekonomin

För att det ska bli lättare att få koll på en förenings ekonomi har HSB i Stockholm valt att komplettera 500 årsredovisningar med nyckeltal för skuldsättning, sparande och räntekänslighet.
– När man tittar på en årsredovisning bör fokus ligga på hur det kommer att se ut framåt. Hur kommer föreningens avgifter och skulder att utvecklas på längre sikt?, säger HSB Stockholms finansspecialist, Johan Phalén, till SvD.
Nyckeltalen som HSB inför visar

  • hur mycket avgiften kommer att höjas om räntan stiger
  • hur mycket pengar föreningen sparar till underhåll och renoveringar
  • hur stora föreningen skulder är per kvadratmeter.

Det är inte meningen att jämföra föreningar med varandra

Syftet med nyckeltalen är inte att jämföra bostadsrättsföreningarna med varandra. En förening med en högre skuld än en annan behöver inte vara sämre än en förening med lägre skulder. Exempelvis har nya föreningar ofta högra skulder än äldre föreningar men det är inget konstigt i sig. Oftast behövs inte några stora renoveringar göras i den nya föreningen förrän efter många år då skulden har minskat.
HSB Stockholm vill istället lyfta fram nyckeltalen och därefter är det upp till föreningen och nya köpare att avgöra om de är nöjda med vad de ser eller inte.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]