Hyra ut rum

Utskriftsvänlig PDF

Har du ett rum i din bostad som står tomt kan det vara ett bra alternativ att hyra ut detta. Det kan ge extra pengar och trevligt sällskap, förutsatt att du sätter tydliga regler och avtalar om vad som ska gälla vid uthyrningen. Vid uthyrning av ett rum i andra hand gäller annorlunda regler än vid uthyrning av en hel bostad.

1. Du behöver inget tillstånd för att hyra ut ett rum

Att hyra ut ett rum i andra hand är lite enklare än att hyra ut hela bostaden. Du behöver nämligen inget tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, förutsatt att du själv bor i bostaden. Om du inte planerar att bo i bostaden räknas det som en fullständig andrahandsuthyrning, vilket kräver tillstånd. Ska du hyra ut hela bostaden bör du istället läsa guiden om att hyra ut bostadsrätt, hyresrätt eller hyra ut hus.

Få hjälp att hyra ut ditt rum

Findroommate
  • Experter på rumsuthyrning
  • Helt kostnadsfritt
  • Tusentals hyresvärdar har hyrt ut redan
Till Findroommate

2. Bestäm en skälig hyra för rummet

Det finns inga begränsningar för hur litet eller stort rummet du hyr ut ska vara, däremot finns det regler gällande hur mycket hyran ska vara. Om du skulle ta ut en orimligt hög hyra kan din hyresgäst göra invändningar och i värsta fall kan du i slutändan bli återbetalningsskyldig.

Tips! Läs vår guide om skälig hyra innan du bestämmer hur mycket du ska ta för rummet.

Hur mycket du ska ta ut i hyra varierar beroende på hur mycket du själv betalar, rummets storlek och tillgång till övriga ytor.

3. Skriv ett avtal med hyresgästen

När du hyr ut ett rum är det viktigt att du skriver ett avtal med din inneboende. Det ska det skriftligt framgå om den inneboende får disponera andra delar av bostaden, så som köket, om möbler ingår i hyran och även hyran och uppsägningstiden.

Tänk på! Alla förhållningsregler behöver inte stå med i avtalen men det är den enda bevisning du har på var som faktiskt avtalats mellan dig och din inneboende. Viktiga regler så som rökning och liknande bör därför skrivas med.

Det kan även vara bra att avtala om vissa förhållningsregler som du anser är nödvändiga, exempelvis om rökning är tillåten och om den inneboende får ha gäster. Vissa saker kan ni gemensamt komma fram till som förhållningsregler men det viktigaste bör stå med i avtalet för att du ska kunna bevisa vad ni kommit fram till om hyresgästen skulle missköta sig.

4. Låt hyresgästen flytta in

När avtalet är påskrivet kan hyresgästen flytta in och börja betala hyra. I början av hyresperioden kan det vara bra att sätta upp några gemensamma förhållningsregler kring hur ni ska kommunicera, hur städning ska gå till och liknande. Både du och din hyresgäst ska känna er bekväma med boendeförhållandena och därför är det viktigt att ni kommunicerar.

Du bör även kolla upp hur din hemförsäkring fungerar när du har en inneboende. I vissa fall kan du utöka hemförsäkringen så att den även gäller hyresgästen, annars bör hyresgästen teckna en hemförsäkring speciellt anpassad för inneboende.

5. Gå inte in i uthyrningsrummet

Att hyra ut ett rum och bo med en inneboende kan kännas lite ovant från början. Att du respekterar din hyresgäst är minst lika viktigt som att denna förhåller sig till de regler du bestämt. Du bör aldrig gå in i uthyrningsrummet eller städa där, det är din inneboendes privata rum.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Elin skriver:

Hejsan!
Jag har hyresrätt till ett 3:an. Jag tänker att hyra ut 1 rum till 2 inneboende. Rummet är helt möblerad. Inneboende har tillgänglig till alla andra rum i lägenheten (t.ex badrum,toallet,köket,hall och till och med källare om dem behöver lagra grejer). Och får använder alla utrustningar som finns också. Är det skälig att dela hyran i 3 personer istället att 2? Jag menar att det räknas med personer som bor i istället av rummet som hyrs ut? Får jag lägga till 15% från hyran för att täcka kostnad för slitage?

Filip Svensson skriver:

Hej Elin,
Hyran bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden hyresgästerna bor på eller använder. Det är svårt att svara på om hyran bör delas på två eller tre personer. Det som talar för tre personer är att båda dina inneboenden får använda alla rum i lägenheten. De bör dock få något form av avdrag i och med att de får dela rum. Du får göra ett visst påslag för möbelslitage men kanske inte 15 procent i och med att du själv bor i lägenheten.

Rosi skriver:

Hej! Jag ska hyra ut ett rum och ska själv bo kvar i rummet med balkong 3-4 dagar i veckan. Det jag undrar är vad som gäller för hyresgästen om hen får gå igenom mitt rum för att komma ut på balkongen. Eller om det räknas som om jag hyr ut hela lägenheten?

Filip Svensson skriver:

Hej Rosi,
Nej, det räknas inte som att du hyr ut hela lägenheten för att din hyresgäst går igenom ditt rum för att ta sig ut till balkongen.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen