Bostadsförmedling

Vad en bostadsförmedling är och vad som krävs av dig som sökande

Utskriftsvänlig PDF

En bostadsförmedling förmedlar bostadshyresrätter till bostadssökande. Bostadsförmedlingen förmedlar oftast hyresrätter med förstahandskontrakt, men även andrahandskontrakt kan förekomma. I Sverige drivs de flesta bostadsförmedlingarna av landets olika kommuner, men det finns även privata aktörer.

Kötid krävs ofta för att få en bostad via en bostadsförmedling

För att få en bostad genom en bostadsförmedling krävs det oftast att du ställer dig i en bostadskö. När en ledig bostad kommer ut på marknaden får den av de ansökande med längst kötid bostaden.

Vanligtvis finns det vissa krav för att få ställa sig i en bostadskö. Det allra vanligaste är att du uppfyller ett ålderskrav som oftast är på 18 år. Hos vissa bostadsförmedlingar går det bra att ställa sig i kön redan från 16 års ålder.

Tänk på! En hyresvärd kan ställa ytterligare krav på dig, exempelvis att du måste ha de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att ha råd med bostaden.

Utöver ålderskravet kan det finnas krav på att den som ställer sig i kön har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer.

Att stå i kö kostar pengar

Att ställa sig i en bostadskö är i de flesta fall inte gratis. Det är vanligt att man betalar en årlig medlemsavgift och i vissa fall även en viss kostnad i samband med att du ställer dig i kön.

Bostadssökande kan ha rätt till förtur

Det kan finnas möjlighet att få förtur till en bostad via en bostadsförmedling trots att man saknar tillräckligt med ködagar. Vanligtvis krävs det då att man har sociala behov, starka medicinska behov eller att det finns en allvarlig hotbild mot en själv för att man ska bli beviljad förtur.

Beroende på bostadsförmedling kan det dock finnas en del krav på den som ansöker om förtur. Det kan vara att man inte får ha några skulder hos kronofogden, inte har möjlighet att skaffa sig en bostad på annat sätt eller att man varit folkbokförd i kommunen där bostadsförmedlingen har sin hemvist under ett antal år.

Kötiden varierar mellan olika bostadsrättsförmedlingar

Att få en bostad genom bostadsförmedlingen kan kräva lång kötid, framförallt i de större städerna. Beroende på ens preferenser kan det ta alltifrån några månader upp till mer än 20 år att få en bostad.

I Stockholms bostadskö är en kötid på över tio år inte alls ovanligt.

Det som påverkar kötiden allra mest är bostadens läge, standard och hyra. Dessa tre faktorer påverkar nämligen hur många som är intresserade av att bo på platsen.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Herr L skriver:

Jag är 24år och står för nuvarande inte i någon bostadkö överhuvudtaget. Inte i någons alls, det jag undrar är. Om det ens är lönt att skriva in sig i någon bostadkö när man redan är såhär gammal? Eller är det bättre och bara sikta in sig på och köpa en bostadsrätt?

Evelina skriver:

Hej,

Det kan absolut löna sig att ställa sig i bostadskö ändå, om du tror att du någon gång kommer att vara intresserad av att hyra en bostad på en viss ort. Ofta krävs det lång kötid och att köpa bostadsrätt är förstås ett alternativ, men det är inte omöjligt att få tag i en hyreslägenhet även med något kortare kötid. Till exempel kan hyresvärdar ibland ställa vissa krav på hyresgästen som gör att trycket på lägenheterna blir lägre, och då kan chanserna öka.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen