Förstahandskontrakt

Vad du kan göra för att få ett förstahandskontrakt

Utskriftsvänlig PDF

Ett förstahandskontrakt är ett kontrakt som låter dig hyra en hyresrätt direkt av fastighetsägaren. Att ha ett sådant kontrakt innebär i regel att du får hyra lägenheten på obestämd tid och att du omfattas av ett starkt besittningsskydd. För att få tag på ett förstahandskontrakt gäller det att leta på rätt ställen och ha tålamod eftersom det kan ta ett tag.

1. Ställ dig i bostadskö

Som bostadssökare finns det ingenting att förlora på att ställa sig i bostadskön. Står du inte redan i kön är det god tid att göra det nu. Det är ingen omedelbar lösning på bostadsproblem men ditt framtida jag kommer att tacka dig den dagen du stått i kön tillräckligt länge för att kunna få ett förstahandskontrakt.

Tips! Är du förälder gör du rätt i att se till att dina barn ställer sig i bostadskön samma dag de har möjlighet. Har du själv stått i bostadskö länge och vill hjälpa ditt barn finns det chans att överlåta ett förstahandskontrakt till en närstående.

I många städer finns flera olika bostadsköer. Detta är kanske extra viktigt att tänka på för dig som student. I många studentstäder finns ett stort antal bostadsköer kopplade till olika privata företag, organisationer och myndigheter.

2. Ta hjälp av ditt kontaktnät

Att vara öppen med att du är på jakt efter en bostad skadar aldrig. Det kan mycket väl vara så att någon vän eller bekant i sin tur har värdefulla kontakter och kan hjälpa dig i vägen mot ett förstahandskontrakt. Genom att berätta att du söker en lägenhet och vad du söker för lägenhet har du gjort mer än vad många tänker på att göra.

Det är mycket vanligt med Facebook-grupper där bostadssökare kan lägga upp annonser. Är du en kreativ skribent och lyckas formulera en annons som sticker ut ur mängden finns det alltid en möjlighet att en hyresvärd fastnar för din annons.

3. Hör av dig till privata hyresvärdar

Många lägenheter som hyrs ut ägs inte av stora företag utan av privatpersoner som äger en fastighet de sedan hyr ut. Det kan vara en bra idé att höra av dig till en sådan hyresvärd, presentera dig och förklara din situation. Hyresvärdar vill förstås ha så bra hyresgäster som möjligt och om du lyckas förmedla ett gott intryck kan hyresvärden ha dig i åtanke nästa gång en lägenhet blir ledig.

Tänk på! Var försiktig med att bli medlem på sidor ”bevakar förstahandskontrakt” och liknande. En sådan tjänst kan säkert vara bra om du själv inte kan leta efter förstahandskontrakt men du bör alltid vara noggrann med att säkerställa att det inte är en blufftjänst och läsa villkoren i avtalet.

För att hitta privata hyresvärdar kan du kontakta kommunen där du bor för att fråga om det finns några bostadsförmedlare. Du kan även leta runt på Google och hålla utkik efter annonser i lokaltidningen.

Tips!

Hitta bostad via Samtrygg – Säkert & enkelt

  • Inga depositionsavgifter
  • Inga förskottsbetalningar
  • Gratis juridisk rådgivning vid behov
Gå till Samtrygg

4. Ung vuxen? Sök ungdomslägenheter

Eftersom bostadsbristen särskilt drabbar unga som letar efter sin första bostad har många bostadsförmedlare vissa lägenheter som är särskilt reserverade för unga. För att ha en så god chans som möjligt handlar det om att vara snabb på tangenterna. Ju snabbare du ställer dig i kön desto större chans har du att få ett förstahandskontrakt.

Tips! Om du pluggar finns det ofta studentbostäder särskilt för studenter.

Vissa ungdomslägenheter hyrs ut efter vilken ålder de sökande har. Du har därför som allra störst chans att få ett förstahandskontrakt om du söker i så nära anslutning till din födelsedag som möjligt, då du med största sannolikhet stått längst i kön bland de sökande.

Du bör inte ha två förstahandskontrakt

I teorin går det att ha två förstahandskontrakt. Däremot kan du bli uppsagd om du inte har behov av lägenheten vilket är en stor risk om du har två förstahandskontrakt. Om du dessutom hyr ut en av bostäderna utan hyresvärdens tillstånd är sannolikheten ännu större att du blir uppsagd från den lägenhet du inte själv bor i. Av denna anledning rekommenderas inte att ha två förstahandskontrakt.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

62 Relaterade frågor & svar

Anton skriver:

Hej

Jag har en bostadsrätt i en annan stad, som jag hyr ut i andra hand. Söker nu bostad i den stad jag bor då andrahandskontraktet jag har här ska sägas upp. Många hyresvärdar har som villkor att man måste sälja bostadsrätten. Men jag har ju tre mån uppsägningstid. Hur lösa det? Vill ju heller inte sälja bostaden innan jag fått en ny, då kanske jag står helt utan bostad.

Evelina skriver:

Hej Anton,

Det kan räcka med att du kan visa för hyresvärden att du ämnar sälja bostadsrätten och flytta in i hyresrätten på heltid. Du får förklara för hyresvärden att du hyr ut bostadsrätten med tre månaders uppsägningstid och därför inte kan sälja den innan uppsägningen gått igenom. Det bör alltså gå att lösa, så länge du har en dialog med hyresvärden om vad du tänker göra med bostadsrätten.

Yaqob Rahimi skriver:

Hej jag har bott i hyresrätt två år och jag har fått andrahandskontrakt från kommunen. Jag undrar om får jag ta första handkontrakt

Evelina skriver:

Hej Yaqob,

Du har inte rätt till förstahandskontrakt om du har hyrt i andra hand i två år. Hyr du i andra hand av kommunen är det de som avgör om du kan erbjudas ett förstahandskontrakt, eller så kan du själv söka en lägenhet i första hand.

Kashif skriver:

Jag har fått en provanställning med möjlighet till tillsvidareanställning i Stockholm. Jag har en hyresrätt i Göteborg och har blivit erbjudande en korttids hyresrätt i Stockholm på tre månader med möjlighet att förlänga månadsvis pga planerad renovering. Hyresvärden i Stockholm säger att jag måste säga upp min hyresrätt i Göteborg innan jag får skriva på en ny i Stockholm. Jag vill istället hyra ut min hyresrätt i Göteborg, andrahandsuthyrning i sex månader ifall jag inte skulle får tillsvidareanställning eller tills jag hittar en mer permanent hyresrätt i Stockholm. Vad säger lagen, måste jag säga upp min hyresrätt i Göteborg innan jag kan skriva på en ny i Stockholm?

Evelina skriver:

Hej Kashif,

Det är fullt lagligt att ha två hyresrätter samtidigt. Däremot är det inte alla hyresvärdar som tillåter dig att skriva på ett kontrakt om du inte väntas bo i lägenheten. I ditt fall tycker jag att den lösning du beskriver verkar rimlig, eftersom den nya hyresrätten är en tillfällig lösning.

vendela skriver:

Hej!

Jag och min pojkvän skall ta över ett förstahandskontrakt hos en privat hyresvärd. Kan hyresvärden bestämma att endast en person får/kan skriva på lägenheten? Vi har varit tillsammans i 8 år och alltid bott i andra hand så detta är självklart en stor lättnad att äntligen få ett förstahandskontrakt.

Evelina skriver:

Hej Vendela,

Ja, hyresvärden kan bestämma om de vill att en person står på kontraktet eller om båda får stå med.

Maj skriver:

Hej, jag är lite i tankarna om att flytta utomlands under ett par år. Är det möjligt att stå kvar i bostadskön då? Tack!

Evelina skriver:

Hej Maj,

Ja, det går bra att stå kvar i bostadskö i Sverige när du flyttar utomlands. Det du kan kolla upp är ifall din bostadskö kräver att du är folkbokförd i Sverige, men det brukar inte finnas något sådant krav.

Nana skriver:

Hej, jag har varit inneboende hos mina föräldrar i flera år nu. Har hört talas om man vart inneboende under en period så kan man få ett förstahandkontrakt. Hur går man tillväga?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej,

Ja, det är möjligt att ta över ett förstahandskontrakt från närstående som du har bott tillsammans med under minst tre års tid. Då är det dina föräldrar som ska prata med hyresvärden om detta. Går hyresvärden inte med på saken kan ni överklaga detta till hyresnämnden.

Du kan läsa mer på vår sida om att överlåta bostad, under rubriken ”Överlåtelse till närstående brukar tillåtas”.

Lena Lindén skriver:

Hej
Är det fullt möjligt att en Brf kan hyra ut en hyresrätt till företag? Kan man isf skriva en viss bindningstid på kontraktet? Blir kontraktet per automatik 1a hands kontrakt till företaget?

Evelina skriver:

Hej Lena,

Bostadsrättsföreningar hyr sällan ut lägenheter. Däremot kan hyresvärdar hyra ut till företag med förstahandskontrakt. Privatpersoner kan med bostadsrättsföreningens tillåtelse hyra ut en bostadsrätt till företag i andra hand.

Det är uthyraren och företaget som kommer överens om hur länge kontraktet ska gälla och vilken uppsägningstiden är. Vad jag vet gäller samma regler för detta som vid uthyrning till privatpersoner, för förstahandskontrakt respektive andrahandskontrakt.

Linn skriver:

Hei. hvordan stiller meg i køen ?

Daniel skriver:

Hej Linn,

Det är olika köer beroende på vilket stad du vill stå i kö i. Jag rekommenderar dig att göra en Google-sökning på din stad och ”bostadskö”. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Muhamed Hamidovic skriver:

Hej,
Kan ni hjälpa mig att hitta en lämplig blankett för förstahandskontrakt med en privatperson som bor i tvåvånings hus och ett våning han skulle hyra ut till mig?
Berätta om det måste missfärgas och kontrolleras eller registreras.

Filip Svensson skriver:

Hej,
Tyvärr erbjuder vi ingen mall för förstahandskontrakt. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist som kan hjälpa till att utforma ett korrekt juridiskt avtal.

Peter skriver:

Hej! Min hustru och jag har ett förstahandskontrakt och nu skall fastigheten säljas på exekutiv auktion för att fastighetsägare gått i konkurs och hyran går nu till konkursförvaltaren, Vi har bott där i tre år med vår dotter och enligt kronofogden är uppsägningen på 1 månad. då är min fråga, har inte vi nått Besittningsskydd?

Filip Svensson skriver:

Hej Peter,
Jo, ert besittningsskydd gäller fortfarande. Om den nya ägaren skulle vilja säga upp ert kontrakt kan ni alltid hänvisa till det. Besittningsskyddet ger er en möjlighet att få bo kvar eller åtminstone en chans till ersättning för den skada det kan medföra.
Vid fler frågor eller om det skulle dyka upp några problem skulle jag rekommendera er att kontakta en jurist för att få veta hur ni ska gå till väga. Lycka till!

Dejan skriver:

Hej!

Jag och min brorsa har bott hos MKB i ca 3 år nu. Först 2 år på Bellevuegården och nu 1 år i Persborg. I båda fall har jag stått ensam på kontraktet – han har då varit inneboende hos mig och betalat hyra varje månad för det rummet han använde och hälften av alla räkningar.
Nu har jag fått en chans att hyra ett hus annanstans för mig och jag vill veta om det finns möjlighet att han ska ta över den här lägenheten i Persborg. Varken jag eller han har betalningsanmärkningar och han har en fast anställning, inga problem där liksom. Kan MKB neka han rätten att ta över lägenheten fastän han tekniskt sett bott i MKBs lägenheter i 3 år i följd?

Filip Svensson skriver:

Hej Dejan,
För att din bror ska få ta över kontraktet krävs tillstånd. Därför skulle jag rekommendera dig att prata med hyresvärden om detta. Att din bror varit inneboende hos dig ger honom inte per automatik rätten att ta över kontraktet när du flyttar. Lycka till!

Gunilla Dahlén skriver:

hej – jag undrar varför är det så många ungdomslägenheter i bostadförmedlingen som är korttidsboende? 3 måndaer och sen förlängs avtalet månadvis. Vågar en ungdom ta en sådan lägenhet – kan det leda till ett tillsvidare boende? det är ju inte roligt och flytta ut på gatan efter ett par månader?? känns konstigt, att dessa lägenheter förmedlas via Bostadsförmedlingen.. eller? ha det fint /Gunilla

Peter skriver:

Hej Gunilla,
Tyvärr kan inte vi svara på varför vissa bostadsförmedlingar väljer att göra på det sättet. Det finns dock många bostadsförmedlingar som inte har någon gräns för hur länge man får bo kvar.

Jennifer skriver:

Hej, om man nyligen har fått ett nytt jobb i en ort och därmed söker lägenhet.
Om man har får ett erbjudande för ett förstahandskontrakt och de ber om ens inkomst. Hur många månaders lönespecifikationer behöver man lämna in?

Peter skriver:

Hej Jennifer,
En del vill se lönespecifikationer för sex månader tillbaka i tiden, andra nöjer sig med tre, det är olika från olika bostadsbolag och är därmed svårt att svara på. Troligtvis kommer de även vilja veta din uppskattade inkomst för ett antal månader framåt i tiden. Om du är osäker skulle jag prata med bostadsbolaget för att veta exakt. Lycka till!

josefin skriver:

hej, det står att man ej bör ha två förstahandskontrakt. Men det är väl okej när man hyr ut den ena i andra hand med giltigt kontrakt?

Peter skriver:

Hej Josefin,

Det finns ingen generell regel som säger att man absolut får eller inte får ha två förstahandskontrakt. Vi rekommenderar att inte ha det, eftersom en hyresvärd kan använda den omständigheten för att säga upp kontraktet. Du kan alltid vända dig till en bostadsjurist för att få ett mer definitivt svar om vad som gäller i just din situation.

Kristina skriver:

Hej!
Jag vill flytta till Stockholm men har fått höra att man måste ha ett fast jobb innan man får hyra en lägenhet. Just nu är jag fast anställd i kommunen som undersköterska i en stad i Småland och har sparade pengar på banken. Är skild och två av mina tre barn följer med. Hur ska jag gå tillväga för att få ett förstahandskontrakt? Vill gärna hitta något fram till nästa vår.

Ebba skriver:

Hej Kristina,

Alla hyresvärdar kräver inte fast anställning för att du ska få hyra en lägenhet, dock är det ett relativt vanligt krav.

Det kan vara svårt att få förstahandskontrakt i Stockholm eftersom det är väldigt hög efterfrågan på dessa. De bästa tips vi har för att hitta ett förstahandskontrakt är samlade i denna guide. Vad det gäller Stockholm är Bostadsförmedlingen en vanlig plats att vända sig till, dock kan det vara lång kötid på bostäder. Ett annat alternativ är att försöka hitta privata hyresvärdar och kontakta dessa.

Om du kan tänka dig att hyra i andra hand har du förmodligen större chans att hitta en bostad. Är detta ett alternativ kan du läsa vår guide om att hyra bostad i andra hand.

Lycka till!

Anna skriver:

Kan man få ett förstahandskontrakt trots att den inkomst man har kommer från Sjukpenning i särskilda fall? Den det gäller har inga bet.anmärkningar, är skötsam mm. Tar man hänsyn till det? Har hyresvärden rätt att vägra?

Hanna skriver:

Hej Anna!

Svaret på din fråga huruvida man kan få ett förstahandskontrakt trots att den enda inkomst du har kommer från sjukpenning varierar beroende på hyresvärden. Många hyresvärdar idag kräver att man ska ha en bruttolön som är 3 gånger så stor som månadshyran för att kunna få ansöka om ett förstahandskontrakt och dessvärre är det inte alla som ser sjukpenning som en tillräckligt god grund för att kunna få ett hyreskontrakt. Jag skulle tipsa dig om att höra med hyresföreningen/hyresföreningarna där du står i kö och se hur de ställer sig till frågan.

Sophia skriver:

Hej, en väns dotter har samlat poäng i en bostadskö och nu fått erbjudande om förstahandskontrakt. Men hon studerar, och har inte anställning. Mamman har lön men inte lika många poäng i bostadskön. Kan mamman gå i borgen för dotterns hyra, elker finns någon annan lösning?
mvh/Sophia

Det är upp till hyresvärden att godkänna (ring och fråga!) men det tror jag mycket väl att hon ska kunna göra. Jag känner inte till någon bra alternativ lösning annars.

Samet skriver:

Hej jag har hyrt ett lokal jag fick kontrakten men jag är inte säkert att kontrakten är inte förstahand hur man förstår att ett kontrakt är första hand eller andrahand mvh samet

Bra fråga! Kolla upp om den du skriver kontraktet med står som ägare av lokalen i fråga. Gäller det en lokal i en bostadsrättsförening så kolla med bostadsrättsföreningen, annars skulle jag börja med Lantmäteriet: http://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/Fastighetsinformation/Fastighetsregistret

hanar skriver:

Hej jag undrar vad en hyresvärd kan komma att begära när det blir aktuellt för en konrtaktskrivning i förstahand ? Tacksam för svar snarast .

Hej Hanar,

Jag vet inte exakt vad du menar med ”komma att begära” men du kan räkna med att hyresvärden kollar upp din betalningsförmåga och tex tar en kreditupplysning på dig för att se om du har betalningsanmärkningar och tillräckligt med pengar för att klara av hyran.

Anja skriver:

Jag och min Sambo skall separera. Min nuvarande sambo flyttade in i min hyrerätt när vi träffades. Han har inte betalt någon hyra men bott hos mig mer eller mindre.

Vi skall nu separerar och jag har köpt en bostadsrätt. Har min sambo rätt att kräva att han får hyresrätten?

Rent lagligt vet jag inte vad exakt vad som gäller. En viktig faktor är dock om han står på hyreskontraktet? Min tolkning av det du skriver är att han inte gör det. När du då flyttar till en bostadsrätt så antar jag också att du inte behåller hyresrätten eftersom du har en ny bostad. I såna fall kommer hyreskontraktet med största sannolikhet gå till den som står först i bostadskön, men det beror förstås på hyresvärdens regler.

Om det är så att du vill behålla bostaden för att ha dubbelt boende (du kanske flyttar till en annan stad?) och din nuvarande sambo inte står på kontraktet så ser jag det som omöjligt att han skulle kunna kräva att få bo där. Om du planerar att behålla den för att ett förstahandskontrakt är så värdefullt i vissa storstäder så betänk att du förmodligen kommer få mycket svårt att få tillstånd att få hyra ut bostaden i andra hand, gentemot hyresvärden.

Om nu din sambo står på kontraktet och du flyttar därifrån är det min uppfattning att han kan kräva att få bo kvar. Jag kan tänka mig att detta är en känslig punkt i er separation så för att få 100% klarhet kan det vara lämpligt att kontakta Hyresnmnden.

Daniel skriver:

Hej!
Jag bor i en hyresrättlägenhet med förstahandskontrakt och har planer att flytta tillsammans med min tjej. Kan jag överlåta förstahanskontraktet till en vän? Och hur skulle det gå till i så fall?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det du beskriver går i de allra flesta fall inte att genomföra. När du inte behöver din hyreslägenhet är det nästa person i bostadskön som lär få den. Om du hyr av en privatvärd som inte har en specifik bostadskö är det möjligt att din rekommendation är av betydelse när hyresvärden ser sig om efter en ny hyresgäst och då kan din vän eventuellt ta över kontraktet.

Thomas skriver:

Hej!

Jag bor i en hyresrätt (förstahandskontrakt) och kommer att flytta utomlands i några månader då min flickvän blivit svårt sjuk och inte kan flytta till Sverige på ett tag. Jag vill behålla lägenheten här och har inga planer på att bosätta mig permanent i utlandet, men finns det risk att hyresvärden kan säga upp mitt kontrakt om jag inte anses ha behov av lägenheten för att jag använder den för lite?

Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det du beskriver tycker jag låter som en kombination av utlandsarbete samt att din fru vårdas på annan ort. Utlandsarbete är en vanlig anledning till att få godkänt att hyra ut sin lägenhet och vård på annan ort är en annan anledning. Nu verkar det ju vara du, och inte din fru, som står på kontraktet men jag har mycket svårt att se att du skulle ha problem att få hyra ut din lägenhet.

Du nämner ju egentligen inte ens andrahandsuthyrning men jag gissar att det är vad du syftar på. Om du bara tänker låta lägenheten stå tom så finns det, mig veterligen, inte något en hyresvärd kan göra. De kan ju inte bestämma hur mycket du ska vistas i din egen lägenhet! Gällande folkbokföringen så vet jag inte hur det påverkar.

Prata med hyresvärden, du borde ha alla möjligheter att få hyra ut i andra hand! Hoppas att din fru kryar på sig!

Allan skriver:

Hej!

Jag bor hemma hos familjen i Skåne, och nu har jag fått en heltids anställning på en friskola uppe i Stockholm och behöver en lägenhet akut! Anställningsbevis finns.
Hur ska jag ta mig till?

Mvh Allan

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du har egentligen två alternativ: köpa en bostadsrätt eller hyra i andrahand. Andrahandsannonser hittar du exempelvis hos Blocket, Lägenhetsbyte och liknande sidor.

Björn skriver:

Har blivit erbjuden en studentlägenhet med inflyttning 1 augusti. Jag behöver ge besked imorgon och vet inte om jag vågar vänta och hoppas nåt annat dyker upp då skolan börjar i augusti jag behöver ju lägenhet tills dess.

Min fråga är, om jag ringer imorgon och säger att jag tar lägenheten har jag då nån chans att ångra mig om nåt annat dyker upp?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag tror att rent lagligt så gäller ett muntligt avtal men i praktiken, och ditt fall, så kan du nog tacka ja och om något annat dyker upp ikväll så kan du låta bli att skriva under kontraktet. När du skrivit under kontraktet så gäller det, då kan du inte ångra dig.

Linn skriver:

Hej.
Min bror står på ett förstahandskontrakt och vill nu köpa eget. Vi bor inte ihop nu men hur stor är chanserna att jag får ta över kontraktet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Mycket små om det är en kommunal hyresvärd. Om det är en privat hyresvärd kan det vara annorlunda men de allra flesta hyresvärdar har köer som de använder sig av när någon inte behöver sin lägenhet längre. Du kan ju alltid ta kontakt med hyresvärden och kolla vad de säger men ha inte för stora förhoppningar.

Johnnyboy skriver:

Hej, jag hyr just nu i andra hand av min morbror och vi funderar på att skriva över det till mig. Hur går man till väga för att kontraktet i slutändan ska bli lagligt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det går inte att bara ”skriva över” ett hyreskontrakt då hyresvärden nästan alltid har en kö att följa. Det betyder att om din morbror vill säga upp sitt kontrakt så går det till den som står överst i kön. Privata värdar kan ha annorlunda regler som gör att ni kan diskutera om du ska få ta över kontraktet.

Ett annat alternativ är om du har en lägenhet i någon annan ort så kan du byta hyreskontrakt med din morbror och på så sätt ta över det kontrakt han har idag. Sen kan din morbror säga upp det kontraktet.

Alex skriver:

Hej. Jag bor nu i en hyresrätt med ett förstahandskontrakt. Jag har planerat att flytta utomlands och skulle vilja hyra ut min lägenhet i ett år.

Kan jag binda upp min hyresgäst i ett år? Alltså, jag vill inte ha hyresgästen ska kunna säga upp kontraktet innan 12 månader.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

För en hyresrätt har hyresgästen, enligt hyreslagen, alltid rätt att flytta med tre månaders uppsägningstid så det går inte att tvinga hyresgästen att hyra i ett år. Läs mer om det här. Det innebär att även om du skriver avtal om längre uppsägningstid kommer det inte att vara giltigt då din hyresgäst alltid kan säga upp kontraktet på tre månader.

Hampus skriver:

Hej!

Min morfar har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Jag har bott i den lägenheten själv i ett år nu och betalar hyra varje månad som jag sätter in på hans konto, han vill nu skriva över kontraktet på mig, hur går man till väga lättast, så att inte hyresvärden nekar mig, eller kan ens hyresvärden säga nej till att jag tar över kontraktet?

Mvh H

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om det är en privat hyresvärd så kan det vara en fördel att du bott där och bevisligen kunnat betala hyran. Många hyresvärdar har dock ett kösystem som gör att man inte helt enkelt kan ta över ett förstahandskontrakt rakt av. Be din morfar ringa hyresvärden och fråga!

Helen skriver:

Hey, jag har en fråga angående en hyresrätt jag eventuellt kommer flytta till. För närvarande så bor min syster och hennes sambo i denna bostad men de ska flytta till en bostadsrätt och det är då tänkt att jag ska ta över deras hyresrätt. Min fråga är då jag frågade min syster om någon förening eller så måste godkänna mig så sa hon att det är privat så de skriver bara över kontraktet på mig. Går det att göra så? Betyder det att det blir svart?

Mvh Helen.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

En privat hyresvärd får (om jag inte misstolkat detta) hyra ut till vem de vill. Om de vill ge kontraktet till dig efter att din syster flyttar ut så är det helt upp till hyresvärden. Det har inget med svartkontrakt att göra så det behöver du inte bekymra dig om. Ett svartkontrakt innebär att man gör ett lägenhetsbyte och lägger ”svarta” pengar emellan, det är också utan hyresvärdens vetskap. Allt hänger på om hyresvärden tycker det är ok om du flyttar in efter henne. Hyresvärden kommer förmodligen att kolla upp din ekonomiska status och se dina ekonomiska missöden och ta ett beslut utifrån detta. Risken är förmodligen påtaglig då att de kanske inte ger dig ett kontrakt. Det finns dock många faktorer (tex hur bra kontakt ni har med hyresvärden, var ni bor etc).

Lollo skriver:

Hej! Jag undrar om man direkt när man får ett förstahandskontrakt kan hyra ut i andra hand pga t ex studier på annan ort som ej är avslutade?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det beror förmodligen på hyresvärden och om denne har speciella regler för detta. Om du har en rimlig anledning till att vara borta (vilken ju din är) så bör det dock inte vara några problem tycker jag. Man kan ju aldrig veta när man får ett kontrakt och det är ju inte alltid man kan flytta in på direkten då. Ring och kolla med hyresvärden, det kan aldrig skada!

Linn skriver:

Hej
Jag var ute på flashback och läste konversationer ang bostadsrätter och hyresrätter… Lönar det sig att köpa en bostadsrätt?
Jag menar bankerna tar ju ut sådana stora avgifter varje år? Jag är rädd jag gör en förlust vid ev försäljning.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ser man historiskt så har bostadsrätter varit en bra investering i storstadsregionerna och så länge det är befolkningsökning, låg utbyggning av nya bostäder, urbanisering etc så är det troligt att det fortsätter vara en god investering. Men på kort sikt är det alltid en risk, framförallt eftersom det oftast är så mycket pengar involverat. Du kan läsa mer om bostadsrätter och dess fördelar och nackdelar här.

Jag vet inte vad du syftar på i form av bankavgifter. Visst finns det uppläggningsavgifter etc men bankernas ”avgifter” är ju i princip räntan. Den kan man förstås tycka är för hög men då är det upp till en själv att antingen skaffa fram pengarna själv eller välja ett annat typ av boende alternativt pruta på räntan vilket du absolut bör göra!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen