Hyra i andra hand

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra i andra hand är ett bra alternativ om du snabbt måste få tag på en ny bostad, ska flytta till en ny stad eller flytta ihop med din partner. Vid andrahandskontrakt hyr du bostaden av en förstahandshyresgäst som i sin tur hyr den av fastighetsägaren. Uthyrningen måste i regel godkännas av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

1. Bestäm vilken typ av bostad du är ute efter

 • Lägenhet eller hus. Vad för typ av bostad är du är ute efter? I Sverige finns det både en marknad för att hyra lägenheter, villor och hyresrätter. Beroende på om du ska stanna en kortare period, har familj eller har specifika önskemål rörande boendet kan det vara bra att bestämma sig för vad du är ute efter.
 • Bostadens läge. Vilket läge du önskar att bostaden ska ha? Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du ska bestämma sig för område men är tips är att tänka lite utanför din bekvämlighetszon. Dina chanser att få tag på ett andrahandskontrakt öka om du kan tänka dig att bo lite utanför city.
 • Hyrans storlek. Hur mycket du kan och vill betala i hyra? Beroende på bostadens skick och läge kan uthyraren ta ut olika mycket i hyra. Om du kan tänka dig att bo i utkanten av en stad eller utanför centrum du räkna med att hyran för andrahandskontrakt kommer vara betydligt lägre än för de som ligger inne i stan.

2. Lägg ut en ”sökes”-annons i relevanta medier

När du sätter igång din jakt på en bostad bör du börjar med att höra med familj, släkt och vänner om de har eller känner någon som har en bostad som de hyr ut i den stad eller område du är intresserad av. Det kan även vara bra att lägga ut en sökes annons i medier som känns relevanta för dig.

 • Skriv på sociala medier. Ett tips är att lägga upp en förfrågan via sociala media och be dina närmaste att hjälpa dig sprida ditt meddelande. Genom att dina vänner delar eller retweetar får din förfrågan direkt bredare spridning och på sätt kan du nå många fler människor än genom enbart höra sig för.
 • Lägg ut en annons på Blocket. Ett annat tips till dig som är i stort behov av få tag på en hyresbostad är att du själv lägger upp en egen “önskar-hyra”-annons på Blocket. Du skapar alltså en annons där du beskriver dig själv och vilken typ av bostad du är ute efter.
 • Annonsera i lokaltidningen. Många lokaltidningar har vanligtvis ett eller flera uppslag för annonser. Genom att ta kontakt med lokaltidningen i den staden eller området kan du få din annons publicerad. På så sätt ökar dina chanser för att nå ut till uthyrare som kanske inte är lika aktiva på sociala medier eller flitiga på att kika igenom “önskar-hyra”-annonser på nätet.

Tänk på! Det kan vara bra att bifoga en bild och (om möjligt) skriva att referenser finns från tidigare hyresvärdar.

Trots tydlig beskrivning är det många uthyrare som vill få ett ansikte på den de ska hyra ut sin bostad till. Ett tips är därför att även lägga ut en bild på dig själv, samt email-adress och telefonnummer.

Hyr tryggt i andra hand genom bostadsförmedlare

Qasa
 • Enklaste sättet att hyra i andra hand
 • Chatta direkt med hyresvärdar
 • Digital signering av hyresavtal
Till Qasa

3. Bevaka och ring på uthyresannonser

Det finns många hemsidor där uthyrare själva lägger ut annonser för bostäder som de hyr ut. Om du hittar en bostad som stämmer överens med dina önskemål ska du inte tveka på att höra av dig direkt till hyresvärden eller skicka in en intresseanmälan. Du bör dock vara försiktig, på vissa sidor förekommer det bedrägerier.

4. Skriv ett ansökningsbrev till hyresvärdar

Många hyresvärdar vill veta lite mer om den personen som visar intresse för att hyra deras bostad. Det kan därför vara bra att du har förberett ett brev som du kan skicka eller maila till hyresvärden. Brevet bör innehålla en kort presentation av vem du är, din ålder om du arbetar eller om du studerar. Du bör också berätta varför du är intresserad av just deras lägenhet.

Förutom att hyresvärden vill veta lite om dig och varför du vill hyra deras bostad är de även intresserade av hur du ska betala hyran och hur du är som hyresgäst.

Inkludera följande i ditt ansökningsbrev

 • Arbetsintyg från din arbetsplats – Om du inte har något kan du fråga din chef, om du har många jobb se till att få med arbetsintyg från alla arbetsplatser
 • Utbetalningsplan från Centrala studiestödsnämnden – Den kan du hitta på “Mina sidor” på CSN:s hemsida.
 • A-kassebrev – Om du är medlem i en a-kassa, fås genom att du kontakta din a-kassa
 • Dokument som stärker att du har en borgensman – Se Konsumentverket för att hitta en mall för detta dokument
 • Referenser från tidigare hyresvärdar
 • Kreditupplysning – En privatperson kan göra kreditupplysning på sig själv en gång per år. Hör dig först för om hyresvärden kräver en kreditupplysning så du inte utfärdar en på dig själv i “onödan”

5. Se till att hyran är skälig

När du hyr i andra hand finns det risk för ockerpriser. Dock finns det regler som reglerar hur mycket en person får ta ut för att hyra ut i andra hand. Dessa skiljer sig något om det gäller en hyresrätt eller en bostadsrätt.

Andrahandshyran för en hyresrätt

En hyresgäst som hyr ut sin hyresrätt i andrahand har vanligtvis rätt att ta ut lika stor hyra som han eller hon själv betalar för hyresrätten. Om det är så att uthyraren hyr ut hyresrätten möblerad har denne dock rätt till att ta ut lite mer i hyra. Vidare kan uthyraren även införa en påslag på hyran om den inkluderar bekvämligheter knutna till bostaden.

Om du som som andrahandshyresgäst anser att den hyran du ska betala är orimligt hög kan du vända dig till hyresnämnden och be om att få tillbaka den del av hyran som överstiger en skälig hyra.

Andrahandshyran för en bostadsrätt

När man pratar om bostadsrätter syftar man på villor, äganderätter och lägenheter som ägs av privatpersoner. Sedan år 2013 ser bestämmelserna gällande andrahandsuthyrning av en bostadsrätt lite annorlunda ut i jämförelse med reglerna för en andrahandshyran av en hyresrätt. I dessa fall gäller nämligen privatuthyrningslagen.

Hyran för en bostadsrätt är en variant av marknadshyran, det vill säga du som hyresgäst och din hyresvärd får fritt komma fram till hyra, men hyran får inte vara markant större än kostnaden för uthyrarens driftkostnader och kapitalkostnad för bostaden.

6. Upprätta ett andrahandskontrakt

När du tackat ja till ett andrahandskontrakt är det viktigt att du och din motpart upprättar ett välgjort andrahandskontrakt för att skydda båda parterna. Detta oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt kontraktet gäller.

Det är fördelaktigt och säkrare för båda parterna om punkter såsom hyrans storlek, vad som ingår i hyran, när hyran ska betalas samt hur lång period avtalet gäller inkluderas i kontraktet. Om det boendet du hyr är möblerat bör till kontraktet även bifogas en inventarielista.

Få hjälp med att ta fram ett andrahandskontrakt

Avtal24
 • Skapar juridiskt korrekta hyresavtal
 • Få hjälp med villkoren för uthyrningen
 • Färdigskrivna avtal till ett fast pris
Till Avtal24

Muntliga avtal gäller precis som skriftliga. Detta är dock inte att rekommendera. Om du och din hyresvärd enbart utför ett muntligt avtal kan det vara svårt att bevisa överenskommelsen om det uppstår en konflikt eller oenighet.

7. Teckna hemförsäkring även när du hyr i andra hand

Den hemförsäkring som den första hyrestagaren har tecknat skyddar i regel inte dig som bor i bostaden i andra hand. Det är därför viktigt att du kollar upp om förstahandshyresgästens hemförsäkring täcker dig, om inte bör du skaffar en egen hemförsäkring.

Exempel: Lars ska studera en termin i Uppsala och hyr därför en lägenhet i andra hand. Eftersom att han enbart ska bo där en kort period väljer han att inte folkbokföra sig på adressen. Han tecknar därför en kompletterande hemförsäkring som är giltig även fast han inte är folkbokförd på adressen.

När du kontaktar ditt försäkringsbolag bör du vara tydlig med att du ska bo i andra hand och därför söker en hemförsäkring för ett andrahandsboende. Tänk även på att uppge om det är en hyresrätt eller bostadsrätt du hyr i andra hand då olika hemförsäkringar gäller för de olika fallen.

8. Så undviker du bedrägeri vid uthyrning

Även om uthyrningssajterna har godkänt de olika uthyrarnas annonser och du blir kontaktad av en uthyrare som låter vettig finns det några saker som är bra att du tänker på för att inte risker att du blir satt i en jobbig situation.

Undvik hyresvärdar som:

 • Inte vill ge ett skriftligt hyreskontrakt. Att inte ha ett skriftligt kontrakt kan vara riskabelt för dig som hyresgäst.
 • Inte kan visa intyg att personen har rätt att hyra ut. Om personen inte har godkännande från värden eller bostadsrättsföreningen om andrahandsuthyrningen är det stor risk att du blir vräkt.
 • Begär betalning kontant. Du bör alltid be om att få ett kvitto om du betalar kontant. Alternativt be om att få betala direkt på ett konto.
 • Tar ut orimligt hög hyra. Det finns bestämmelser om hur mycket en hyresvärd får ta ut i hyra. Dessa varierar beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt.
 • Vill ha mer betalt än vad kontraktet säger. Vill ha mer betalt än den hyreskostnad som anges i det avtalade kontraktet. Alltså en hyresvärd som vill att du även betalar svart.
 • Inte låter dig se bostaden innan. Om en hyresvärd inte låter dig komma på visning för att titta på bostaden kan det vara ett tecken på att något inte stämmer.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Alexander skriver:

Hej,

Jag hyr för närvarande en lägenhet i andra hand (lägenhet i en villa som är uppdelad i tre st lägenheter). Hyresvärden äger huset. Enligt avtalet har båda parter en uppsägningstid på tre månader. Min fråga är om jag som hyresgäst verkligen har tre månader eller om det är en månad som gäller fr o m den sista dagen i innevarande månad? Avtalet sträcker sig från 2019-06-01 till 2020-05-31.

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,
Alexander

Peter skriver:

Hej Alexander,

Som jag förstår det efter din beskrivning räknas lägenheten du hyr som en hyresrätt på bestämd tid. Då är uppsägningstiden mycket riktigt tre månader.

Alexander skriver:

Hej,

Har sett i flera andrahandsuthyrningskontrakt att det står ”Andrahandshyresgästen förbinder sig att solidariskt med förstahandshyresgästen svara för
ekonomiska förpliktelser enligt förstahandshyresavtalet.” men känner mig osäker på vad det egentligen inbegriper. Vill någon förtydliga vad som menas?

Daniel skriver:

Hej Alexander,

Min tolkning av det är att andrahandshyresgästen helt enkelt förbinder sig att betala hyra till hyresvärden om förstahandshyresgästen inte gör det. Utan ett sådant villkor är det annars bara förstahandshyresgästen som är bunden att betala hyra till hyresvärden (och andrahandshyresgästen skyldig att betala hyra till förstahandshyresgästen).

/Daniel

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen