Hyra i andra hand

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra i andra hand är ett bra alternativ om du snabbt måste få tag på en ny bostad, ska flytta till en ny stad eller flytta ihop med din partner. Vid ett andrahandskontrakt hyr du bostaden av en förstahandshyresgäst som i sin tur hyr den av fastighetsägaren.

Andrahandsuthyrningen måste godkännas av hyresrätt- eller bostadsrättsföreningen för att uthyraren ska ha tillåtelse att hyra ut bostaden. Du som andrahandshyresgäst bör kolla upp detta innan du skriver på ett kontrakt. Om den inte är godkänd och fastighetsägaren upptäcker uthyrningen kan du riskera att behöva flytta i samband att förstahandshyresgästen vräks.

1. Avgör vilken typ av bostad du är ute efter

 • Lägenhet eller hus. Vad för typ av bostad är du är ute efter? I Sverige finns det både en marknad för att hyra lägenheter, villor och hyresrätter. Beroende på om du ska stanna en kortare period, har familj eller har specifika önskemål rörande boendet kan det vara bra att bestämma sig för vad man är ute efter.

Tips! Genom att bestämma vilket typ av boende man är ute efter filtrerar man genast bort alternativ vilket förenklar sökandet.

 • Bostadens läge. Vilket läge du önskar att bostaden ska ha? Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man ska bestämma sig för område men är tips är att tänka lite utanför din bekvämlighetszon. Det är alltid fördelaktigt att ta hänsyn till faktorer som närhet till matbutiken och kommunala förbindelser när du gör en bedömning. Dina chanser att få tag på ett andrahandskontrakt öka om du kan tänka dig att bo lite utanför city.
 • Hyrans storlek. Hur mycket du kan och vill betala i hyra? Beroende på bostadens skick och läge kan uthyraren ta ut olika mycket i hyra. Om du kan tänka dig att bo i utkanten av en stad eller utanför centrum du räkna med att hyran för andrahandskontrakt kommer vara betydligt lägre än för de som ligger inne i stan.

Andra faktorer som är bra att tänka över är:

 • Vill du hyra en möblerad bostad?
 • Vad kan du tänka dig i värsta fall?
 • Hur länge vill du bo kvar?

Genom att svara på dessa frågor kommer det bli lättare för dig, och andra som hjälper dig, att hitta rätt bostad. Att “allt är av intresse” behöver inte nödvändigtvis underlätta för de som letar efter personer att hyra ut till. Det är då bättre att ha tydliga preferenser så att uthyrare enklare kan avgöra om du är den hyresgäst de tänkt sig, eller om dina önskemål inte riktigt stämmer in med vad de erbjuder.

2. Hör med nära och kära om de vet någon som hyr ut

När du sätter igång din jakt på en bostad bör du börjar med att höra med familj, släkt och vänner om de har eller känner någon som har en bostad som de hyr ut i den stad eller område du är intresserad av.

Ett tips är att lägga upp en förfrågan via sociala media och be dina närmaste att hjälpa dig sprida ditt meddelande. Genom att dina vänner delar eller retweetar får din förfrågan direkt bredare spridning och på sätt kan du nå många fler människor än genom enbart höra sig för.

3. Annonsera på Blocket eller i den lokala tidningen

Ett annat tips till dig som är i stort behov av få tag på en hyresbostad är att du själv lägger upp en egen “önskar-hyra”-annons på blocket. Du skapar alltså en annons där du beskriver dig själv och vilken typ av bostad du är ute efter. Trots tydlig beskrivning är det många uthyrare som vill få ett ansikte på den de ska hyra ut sin bostad till. Ett tips är därför att även lägga ut en bild på dig själv, samt email-adress och telefonnummer.

På Blocket kan man som användare betala några få hundralappar för att ens annons ska stanna kvar högt upp i flödet under en längre period. Genom att ligga högt upp i flödet är det större chans att uthyrare får syn på just din annons.

Tips! Publicera en “önska-hyra”-annons i lokaltidningen för att öka dina chanser att hitta boende!

Många lokaltidningar har vanligtvis ett eller flera uppslag för annonser. Genom att ta kontakt med lokaltidningen i den staden eller området kan du få din annons publicerad. På så sätt ökar dina chanser för att nå ut till uthyrare som kanske inte är lika aktiva på sociala medier eller flitiga på att kika igenom “önskar-hyra”-annonser på nätet.

4. Bevaka och ring på uthyresannonser

Det finns många hemsidor där uthyrare själva lägger ut annonser för bostäder som de hyr ut. Om du hittar en bostad som stämmer överens med dina önskemål ska du inte tveka på att höra av dig direkt till hyresvärden eller skicka in en intresseanmälan. Du bör dock vara försiktig, på vissa sidor förekommer det en hel del bedrägerier.

Samtrygg Vill du försäkra dig om att du hyr tryggt i andra hand kan du hyra en bostad genom Samtrygg.se. Samtrygg är en trygg marknadsplats för andrahandsuthyrning. Hos Samtrygg slipper du betala hyra i förskott, deposition eller riskera att bli lurad.

5. Skriv ett ansökningsbrev till hyresvärdar

Många hyresvärdar vill veta lite mer om den personen som visar intresse för att hyra deras bostad. Det kan därför vara bra att du har förberett ett brev som du kan skicka eller maila till hyresvärden. Brevet bör innehålla en kort presentation av vem du är, din ålder om du arbetar eller om du studerar. Du bör också berätta varför du är intresserad av just deras lägenhet, om det är så att du ska börja plugga i staden, om du och din partner vill flytta ihop eller om ditt tidigare kontrakt är på väg att gå ut.

Förutom att hyresvärden vill veta lite om dig och varför du vill hyra deras bostad är de även intresserade av hur du ska betala hyran och hur du är som hyresgäst. Det är därför bra om du inkluderar detta i brevet samt bifogar följande dokument:

 • Arbetsintyg från din arbetsplats – Om du inte har något kan du fråga din chef, om du har många jobb se till att få med arbetsintyg från alla arbetsplatser
 • Utbetalningsplan från Centrala studiestödsnämnden – Den kan du hitta på “Mina sidor” på CSN:s hemsida.
 • A-kassebrev – Om du är medlem i en a-kassa, fås genom att du kontakta din a-kassa
 • Dokument som stärker att du har en borgensman – Se Konsumentverket för att hitta en mall för detta dokument
 • Referenser från tidigare hyresvärdar
 • Kreditupplysning – En privatperson kan göra kreditupplysning på sig själv en gång per år. Hör dig först för om hyresvärden kräver en kreditupplysning så du inte utfärdar en på dig själv i “onödan”

6. Hyran måste vara skälig

Andrahandshyran för en hyresrätt

En hyresgäst som hyr ut sin hyresrätt i andrahand har vanligtvis rätt att ta ut lika stor hyra som han eller hon själv betalar för hyresrätten. Om det är så att uthyraren hyr ut hyresrätten möblerad har denne dock rätt till att ta ut lite mer i hyra. Vidare kan uthyraren även införa en påslag på hyran om den inkluderar bekvämligheter knutna till bostaden.

Om du som som andrahandshyresgäst anser att den hyran du ska betala är orimligt hög kan du vända dig till hyresnämnden och be om att få tillbaka den del av hyran som överstiger en skälig hyra.

Andrahandshyran för en bostadsrätt

När man pratar om bostadsrätter syftar man på villor, äganderätter och lägenheter som ägs av privatpersoner. Sedan år 2013 ser bestämmelserna gällande andrahandsuthyrning av en bostadsrätt lite annorlunda ut i jämförelse med reglerna för en andrahandshyran av en hyresrätt. I dessa fall gäller nämligen privatuthyrningslagen.  Hyran för en bostadsrätt är en variant av marknadshyran, det vill säga du som hyresgäst och din hyresvärd får fritt komma fram till hyra, men hyran får inte vara markant större än kostnaden för uthyrarens driftkostnader och kapitalkostnad för bostaden.

7. Utföra ett andrahandskontrakt

När du tackat ja till ett andrahandskontrakt är det viktigt att du och din motpart utför ett välgjort andrahandskontrakt för att skydda båda parterna. Detta oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt kontraktet gäller.

Det är fördelaktigt och säkrare för båda parterna om punkter såsom hyrans storlek, vad som ingår i hyran, när hyran ska betalas samt hur lång period avtalet gäller inkluderas i kontraktet. Om det boendet du hyr är möblerat bör till kontraktet även bifogas en inventarielista.

Tips! Utför alltid ett skriftligt kontrakt för att skydda både dig och din hyresvärd. Om du är osäker på vad som ska finnas med i kontraktet kan du läsa mer under skriv andrahandskontrakt.

Muntliga avtal gäller precis som skriftliga. Detta är dock inte att rekommendera. Om du och din hyresvärd enbart utför ett muntligt avtal kan det vara svårt att bevisa överenskommelsen om det uppstår en konflikt eller oenighet.

8. Teckna hemförsäkring även när du hyr i andra hand

Den hemförsäkring som den första hyrestagaren har tecknat skyddar i regel inte dig som bor i bostaden i andra hand. Det är därför viktigt att du kollar upp om förstahandshyresgästens hemförsäkring täcker dig, om inte bör du skaffar en egen hemförsäkring.

När du kontaktar ditt försäkringsbolag bör du vara tydlig med att du ska bo i andra hand och därför söker en hemförsäkring för ett andrahandsboende. Tänk även på att uppge om det är en hyresrätt eller bostadsrätt du hyr i andra hand då olika hemförsäkringar gäller för de olika fallen.

9. Så undviker du bedrägeri vid uthyrning

Även om uthyrningssajterna har godkänt de olika uthyrarnas annonser och du blir kontaktad av en uthyrare som låter vettig finns det några saker som är bra att du tänker på för att inte risker att du blir satt i en jobbig situation.

Undvik hyresvärdar som:

 • Inte vill ge ett skriftligt hyreskontrakt.
 • Inte går med på att visa upp ett godkännande från värden eller bostadsrättsföreningen om andrahandsuthyrningen.
 • Inte ger ur ett kvitto på hela den betalade hyran eller som inte går med på att du som hyresgäst betalar in direkt på ett konto.
 • Tar ut orimligt hög hyra. Det finns bestämmelser om hur mycket en hyresvärd får ta ut i hyra, vilket varierar beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt.
 • Vill ha mer betalt än den hyreskostnad som anges i det avtalade kontraktet. Alltså en hyresvärd som vill att du även betalar svart.
 • Inte låter dig komma på visning för att besiktiga lägenheten och som inte skriver under besiktningsprotokollet.