Hyra hus utomlands

Allt du ska tänka på när du hyr en bostad i utlandet

Utskriftsvänlig PDF

Att hyra ett hus utomlands kan vara perfekt om du planerar en längre eller återkommande semester i ett visst land. För den som vill hyra utomlands gäller det dock att ha koll på vilka regler som gäller och sina preferenser. För att semestern ska bli lyckad gäller det att du trivs med ditt boende, och därför kan det vara värt att lägga tid på att hitta rätt hus till rätt pris och villkor.

Läs på om det specifika landet först

Innan du hyr ett hus utomlands har du troligtvis någon tanke om var du planerar att hyra. När du har bestämt dig för vilket land eller vilken stad du vill hyra i gäller det dock att sätta sig in i vad som gäller just där.

Eftersom lagstiftning och seder gällande uthyrning kan skilja sig mycket mellan länder gäller det att du har koll innan du betalar. I vissa länder kan det exempelvis finnas restriktioner för hur länge du får hyra eller till och med vistas inom landet.

Tänk på! Olika länder har olika regler för uthyrning. Se därför till att ha koll på hur lagstiftningen ser ut i det land du planerar att hyra i.

Hyr du via en svensk hemsida gäller svensk konsumenträtt, något som kan vara en trygghet för många. Vill du ha en tryggare affär kan du därför med fördel vända dig till ett svenskt resebolag. De brukar även hyra ut bostäder.

Ett annat tips är att kontakta andra svenskar som har hyrt i området eller via den sajt som du har tänkt använda. Det finns exempelvis flera Facebook-grupper för svenskar i utlandet, där du kan ställa frågor om området, uthyraren och så vidare. Det är alltid en god idé att lyssna på andra som har testat att hyra ett hus i det land du är intresserad av.

Läget är ofta avgörande för pris och kvalitet

Även om det kan vara lockande att välja ett billigare alternativ när man ska hyra boende utomlands kan det vara klokt att även undersöka de dyrare alternativen. Det beror på att billigare bostäder ofta har sämre läge eller levnadsstandard.

För den som planerar att använda huset som en tillflyktsort under semestern kan detta göra upplevelsen till en besvikelse. Titta därför noga igenom alla bilder på bostaden för att undvika att hyra ett hus som du inte trivs i.

Tips! Kolla noggrant igenom alla tillgängliga bilder på huset och undersök området där det ligger.

Även området som huset ligger i kan vara avgörande för din upplevelse. Ett fint hus i ett område som inte har mycket att erbjuda eller som av andra anledningar är olämpliga för en semester kan vara en tråkig överraskning. För att se till att du kommer trivas i området är det därför bra att söka mer information om området och vad man kan göra där.

Ytterligare en god idé är att ta en kortare semester i landet för att se om du trivs i omgivningen. Även om det kan kännas onödigt kan du spara mycket pengar på att se till att det verkligen är där du vill hyra.

Bestäm vilken typ av hus du vill hyra

När du väl börjar titta efter hus inom ett visst område är det ofta svårt att bestämma sig för vilken typ av hus man faktiskt är ute efter. Generellt finns det två typer av hus som är vanligt förekommande både i Sverige och i utlandet.

  • Radhus. Även om det kan låta tråkigt att hyra ett radhus under semestern är det ett bra alternativ för många. Det är ett bra alternativ om du reser med ett större sällskap men inte planerar att spendera mycket tid i själva huset.
  • Villa. En villa passar många olika typer av sällskap. Särskilt trevligt kan det vara om du vill spendera tid i området du bor i. Eftersom de flesta villor erbjuder stora ytor och ligger lite avsides kan det vara ett mycket bra alternativ för barnfamiljen som vill spendera tid tillsammans.

Vad du i slutändan väljer att hyra beror självklart på vilka egenskaper du värderar högst.

Ytterligare en sak att ha i åtanke är om du planerar att bo i bostaden själv eller om du åker med familj eller vänner. För större sällskap kan ofta en villa vara att föredra eftersom det ger möjlighet till större gemenskap samtidigt som man har möjlighet att dra sig undan.

Läs noga villkoren för uthyrningen

Det sista steget i att hyra ett hus utomlands är att skriva på kontraktet, men här finns det mycket att tänka på. Precis som när du hyr bostad i Sverige bör du alltid läsa villkoren för bostaden noga. När du hyr utomlands är det viktigaste att du har koll på villkoren för avbokning och deposition.

Du vill kunna avboka huset om du inte har möjlighet att bo där under den tilltänkta perioden. Om du vet att semestermånaderna kan ändras, eller om du har flera alternativ inför semestern kan det därför vara klokt att hyra en bostad med bra avbokningsvillkor.

Tips! Vet du med dig att dina semestertider kan variera är det bäst att välja ett hus med goda villkor för avbokning.

Även deposition kan vara en viktig faktor om du är osäker på när du har semester. Det är vanligt att man behöver betala en deposition när man hyr en lägenhet, särskilt utomlands.

Hur mycket du betalar i deposition avgör även hur mycket du kan behöva betala om du avbokar eller om något i huset går sönder. Därför bör du se till att depositionen inte är för stor, så att du inte får ekonomiska problem om något oväntat inträffar.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

tatrana skriver:

hej jag och familjen planera att flytta till spanien, men vi ska vara skrivna i sverige hur fungerar det med skolor då dotter är 10år och son 10 månader . kan hon ändå gå på en spankskola , måste jag hitta det direkt innan vi flytta dit eller kan man göra det i efterhand? tänker på svensk skolplikt

Daniel skriver:

Hej! Om ni tillfälligt ska flytta utomlands med ett skolpliktigt barn kan ni ansöka om ledighet eller ansöka om att barnet ska få fullgöra skolplikten på annat sätt. Kontakta Skolverket så kan ni få hjälp med detta. Ska ni flytta permanent ska ni dock inte vara skrivna i Sverige, utan i Spanien.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen