Hyresvärdar

Vad en hyresvärd är och gör

Utskriftsvänlig PDF

En hyresvärd är ett företag eller en privatperson som hyr ut en bostadslägenhet eller lokal. I Sverige är det vanligast med hyresrätter. Den som hyr ut en bostad i andra hand är hyresvärd gentemot andrahandshyresgästen.

Hyresvärden ska reparera bostaden inom skäligt tidsmellanrum

En hyresgäst har ofta skyldigheter gentemot sin hyresvärd, men det har även hyresvärden gentemot sin hyresgäst. En hyresvärd har underhållsplikt som måste genomföras inom ett skäligt tidsmellanrum. Exakt vad det innebär beror på hur fort bostaden slits, men det rör sig oftast om 12–15 år.

Tänk på! Hyresvärdens underhållsplikt gäller inte för lokaler. I stället måste parterna skriva i avtalet vad som gäller för reparationer.

Exempel på saker hyresvärden är skyldig att göra inom ett skäligt tidsmellanrum:

 • måla väggar och tak
 • tapetsera väggar
 • måla snickerier
 • byta vitvaror
 • slipa golv.

Info! Hyresvärden ansvarar för att entrén utanför en hyresrätt snöröjs och sandas eller saltas så att alla boende kan ta sig ut utan problem.

Om något går sönder ska det felanmälas till hyresvärden

När något går sönder i bostaden ska hyresgästen felanmäla detta till hyresvärden eller den som är fastighetsskötare.

Många fel är hyresvärden skyldig att åtgärda, exempelvis

 • trasig kyl och frys
 • trasig spis
 • droppande kran
 • ej fungerande element
 • trasig tvättmaskin.

Tips! En hyresvärd och hyresgäst bör gemensamt besikta bostaden innan inflytt och fotografera den. På så vis vet båda parter vilket skick bostaden är i och eventuella tvister kan undvikas.

Hyresvärden ersätter inte skador som har orsakats av oaktsamhet

Hyresvärden behöver inte alltid åtgärda skador som har uppstått i en bostad. Om hyresgästen har orsakat en skada på grund av oaktsamhet eller uppsåt ska hyresgästen ersätta skadan.

Hyresvärden behöver i regel bara ersätta skador som inte har orsakats av någon part eller som har skett på grund av naturligt slitage.

Hyresvärden får i regel inte gå in i lägenheten utan tillstånd

Allt som oftast har hyresgästen rätt att neka hyresvärden från att gå in i bostaden. Det finns dock fall då hyresgästen måste komma in i bostaden. I de flesta fall måste besöket ha anmälts minst en månad i förväg och hyresgästen måste ha givit sitt tillstånd.

TIllfällen då hyresvärden får gå in i hyresgästens bostad

För att göra enklare förbättringsarbeten och reparationer krävs inte hyresgästens godkännande. Hyresvärden måste däremot ha anmält besöket i förväg.

Hyresvärden har rätt att få komma in i bostaden för att hålla visning för nya hyresgäster. Däremot måste hyresvärden meddela hyresgästen och de båda måste även komma överens om en tid som passar.

Hyresvärden behöver inte hyresgästens tillstånd för att gå in i lägenheten och utföra brådskande arbeten och nödvändig tillsyn som krävs för att förhindra ytterligare skador på bostaden.

Hyresvärden behöver inte heller hyresgästens tillstånd om Kronofogden har givit hyresvärden laglig rätt att gå in i bostaden.

Tänk på! Skulle hyresvärden olovligen gå in i bostaden är det viktigt att markera och säga ifrån. Skulle det upprepa sig kan hyresgästen polisanmäla hyresvärden.

Den som hyr ut i andra hand är hyresvärd

Den som hyr ut sin bostad i andra hand fungerar som hyresvärd i förhållande till andrahandshyresgästen. Den som hyr ut sin hyresrätt måste därför ta kontakt med sin hyresvärd om något går sönder som måste åtgärdas.

Den person som hyr ut en privatägd bostad, exempelvis villa eller bostadsrätt, är i stället själv tvungen att åtgärda eventuella problem som kan uppstå under hyrestiden.

Hyresvärd måste alltid ge tillstånd före andrahandsuthyrning

När en bostad ska hyras ut i andra hand måste hyresgästen alltid fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse om tillstånd. Utan tillstånd får bostaden inte hyras ut.

I de fall där hyresvärden nekar andrahandsuthyrning kan hyresgästen få beslutet prövat hos hyresnämnden. I vissa fall kan hyresnämnden ändra på hyresvärdens beslut. För detta krävs dock särskilda skäl.

Exempel på särskilda skäl kan vara att hyresgästen ska

 • studera på annan ort
 • jobba på annan ort, men avser att flytta tillbaka
 • bo utomlands under en längre tid
 • provbo tillsammans med någon
 • vårdas på sjukhus.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

Monica grönlund skriver:

Hej bor i en hyresrätt, för 2 veckor sedan fick jag en vattenskada i min hall som förstörde golvet som jag lagt in, läckan kom uppifrån grannen, det var stopp i röret, jag fick 1240kr från min försäkring , självrisken var 1800kr, dagen efter var jag tyvngen att ta ledig från jobbet, då jag förlorade 1500kr lönebortfall .jag har rivit ut det gamla golvet, tagit ledigt ,åkt till tippen, torkat vatten jag har försökt få ersättning för självrisk och lönebortfall men hyresvärden tycker typ att jag får skylla mig själv som lägger in ett nytt golv. Har dom rätt,? Jag orsakade inte skadan.

Evelina skriver:

Hej Monica,

Om det är en granne som orsakat skadan och det beror på vårdslöshet bör den personen bli skadeståndsskyldig mot dig och andra grannar som drabbats. Kolla om ansvarsskyddet i din hemförsäkring kan hjälpa dig att kräva sådant skadestånd.

Daniel Hägglund skriver:

Hyresvärden tror han kan fixa själv trycket i vattnet i badrummet. Tvättmaskinen har inte fått nog med vatten på 20 månader så går inte att tvätta, duschan har inte fungerat normalt och nu väldigt dåligt på 5 månader. Han säger att det kostar, jag sa att själklart blir det kostnader för honom

Evelina skriver:

Hej Daniel,

Det stämmer att det är hyresvärden som ska stå för kostnaderna för att fixa trycket i vattnet. Om han har försökt göra det själv och det inte hjälper ska han stå för kostnaden för att anlita någon som kan, och du kan också ha rätt till ersättning för den tid som du lägenheten inte har varit fullt brukbar. Vägrar hyresvärden ta in någon som kan fixa det ordentligt kan du göra ett åtgärdsförläggande hos hyresnämnden.

karolina skriver:

Hej Filip,
Jag har hyrt ut mitt 50-tals hus i Dalarna.
Mina hyresgaster sa upp sig den 14 februari och har 4 manders uppsagnings tid. De har flyttat fran Dalarna till Skane. Jag sjal v bor och arbetar i Indien. De har tagit alla hus nycklar. Husets ror ar inte i basta skick och jag ar radd att de kommer frysa sonder da det ar inbland problem med varm vatten i roren. Jag har bett dem sanda nycklar till min granne som ibland kan kika till huset.
Men de vagrar.
Kan jag som hyresvard byta las och sanda dem en ny nyckel?
Om roren fryser sonder, ar de hyresgasten som ar ansvarig for reperation? Eller ar det jag?

Finns det ngn instans som man som hyresvard kan vanda sig till for att fa rad?

Halsningar
Karolina

Evelina skriver:

Hej Karolina,

Om hyresgästerna vägrar lämna tillbaka nycklarna när de inte hyr bostaden längre har de begått en brottslig handling. Jag tycker därför att du ska påpeka för dem att du kan polisanmäla dem om de inte lämnar tillbaka nycklarna, och göra just det om de fortfarande inte vill lämna tillbaka nycklarna. I det fallet kan de också bli skadeståndsskyldiga om du byter lås.

Dock anses inte hyreskontraktet ha löpt ut förrän uppsägningstiden har gått ut. Därför tror jag att du kan behöva avvakta tills uppsägningstiden är ute. I ditt fall har dock hyresgästerna rätt att åberopa en månads uppsägningstid enligt lagen om privatuthyrning, vilket skulle kunna innebära att du kan kräva nycklarna tillbaka tidigare.

Vem som ska betala för reparationen beror på om du eller hyresgästerna skulle anses ansvariga för att rören frusit sönder. Det kan tyvärr inte jag bedöma, utan om du har en försäkring för huset rekommenderar jag dig att fråga försäkringsbolaget om det.

Hoppas att detta var till hjälp. Jag är tyvärr inte säker på var du kan få närmare rådgivning, men jag tror att Villaägarna och uthyrare som Samtrygg och Bostad Direkt skulle kunna vara till hjälp.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen