stegrande högar med mynt, litet trähus och pil uppåt. Erik Elmgren, hyresgästföreningens förhandlingschefHyreshöjningen är dubbelt så hög i år jämfört med förra året. Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren hade hoppats på ett bättre utfall för hyresgästerna. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com och Kristian Pohl/Hyresgästföreningen

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Årets hyreshöjning blev i genomsnitt 1,92 procent. Det är dubbelt så mycket som förra året, ett resultat som Hyresgästföreningen inte är helt nöjda med. Hyresförhandlingarna har också dragit ut på tiden på grund av tvister som uppstått mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolagen, skriver Hem & hyra.

Efter hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolagen är nu den nya hyran klar för lägenheter inom allmännyttan. Den genomsnittliga höjningen för hyresrätter blev i år 1,92 procent, vilket är dubbelt så mycket som vid förra årets hyreshöjning.

Höjningen innebär att det blir ungefär hundra kronor dyrare för dem som hyr en medelstor lägenhet hos en allmännyttig hyresvärd. Per kvadratmeter motsvarar höjningen 20 kronor.

Det finns enstaka hyresvärdar som har valt att inte höja hyran alls, men de är inte många. Den högsta höjningen som gjorts är på tre procent, vilket också är högre än förra året.

Hyresgästföreningen hade hoppats på en lägre höjning

Hyresgästföreningen är inte helt nöjda med årets siffror. Man hade hoppats att hyresgästerna skulle få slippa så pass mycket ökade hyreskostnader. 

– Vi är inte helt nöjda. Det är vi inte. Men kraven och förväntningarna har varit högre i år från bolagen samtidigt som vi kommer från tre år med lite lägre höjningar, säger Erik Elmgren som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Han berättar också att Hyresgästföreningen har ett pågående utvecklingsarbete tillsammans med bostadsbolag och fastighetsägare, som löper parallellt med hyresförhandlingarna. Utvecklingsarbetet berör bland annat handlar förhandlingsgrunder och tvistlösningar.

Tvister har lett till utdragna hyresförhandlingar

Årets hyresförhandlingar har också tagit längre tid jämfört med 2018. Det har inneburit att ett stort antal hyresgäster behöver betala den extra hyran retroaktivt. Detta trots att många lokala hyresvärdar har skjutit upp datumet för hyreshöjningen för att försöka undvika en sådan situation. 

Denna utdragenhet hör ihop med att fler tvister har uppstått mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolagen inom allmännyttan. Hyresmarknadskommittén, som prövar dessa tvister, har behandlat fler ärenden i år än under fjolårets förhandlingar, närmare bestämt 16 stycken mot förra årets 13 ärenden.

En lösning som man arbetar på är en webbaserad tjänst som ska göra det enklare för förhandlingsparterna att följa sitt ärende. På så sätt hoppas man kunna lösa tvister snabbare och undvika långdragna förhandlingar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]