lägenhetshus på andra sidan vattnet i ÖrebroÖrebrobostäder anklagas för att ha använt kränkande och felaktiga metoder för att avslöja svartuthyrning. Foto: trabantos/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Örebrobostäder anklagas för att använda kränkande metoder för att kontrollera svartuthyrning av en hyresrätt. Bovärdar från Örebrobostäder ska ha uppgett falska ärenden för att gå in i lägenheten och hitta tecken på att en hyresgäst inte bor där, skriver Hem & Hyra.

Fallet gäller en 30-åring som menar sig bo tillsammans med sin mamma i en hyresrätt i Örebro. Mamman äger ett hus med sin man utanför staden, men på grund av arbetstider och en familjekonflikt bor hon i hyresrätten tillsammans med sin son. Mamman står på kontraktet till hyresrätten och är också folkbokförd där.

Men Örebrobostäder som förvaltar lägenheten menar att mamman hyr ut svart till sin son. De menar att mamman inte själv bor i hyresrätten och därmed även begår folkbokföringsbrott.

Avslog ansökan om att överlåta kontraktet

I våras gjorde mamman ett försök att skriva över hyreskontraktet till sonen, för att själv försöka flytta tillbaka till huset. Men ansökan blev avslagen. Efter det blev Örebrobostäder också mer aggressiva i sina åtgärder, berättar sonen. 

Bland annat har hyresvärden vid två tillfällen gått in i lägenheten i samband med att arbeten har gjorts i bostaden. Första gången uppgav en kvinna att hon skulle kontrollera arbetarnas jobb. Men hon intresserade sig inte alls för arbetet i lägenheten, utan tittade i stället runt i resten av lägenheten.

Har gått in i lägenheten i falska ärenden

Vid det andra tillfället hade någon från Örebrobostäder hört av sig om ett akut elfel och meddelat att en elektriker behövde komma in i lägenheten. Sonen var hemma för att ta emot vid den utsatta tiden, men ingen kom.

I stället visade en övervakningskamera att en av bovärdarna gått in i lägenheten vid ett annat tillfälle än elektrikern skulle ha kommit. Enligt Örebrobostäder själva hade de tagit fel på tid och lägenhet. Men övervakningskameran visar att bovärden synar kläderna och skohyllan i hallen.

– Det är obehagligt att Öbo tar sig in till oss på falska grunder. Det känns väldigt kränkande att de gått och snokat hos oss på det sättet, berättar sonen.

Örebrobostäders chef: Inte okej, men svårt att dra gränsen

Metoderna som används är inte okej. Det säger Örebrobostäders chef Karin Blaxmo, som poängterar att hyresvärden ska vara öppna i sitt arbete med att avslöja svartuthyrning.

– Vi ska alltid tala om vilka vi är, vilket ärende vi har och ska aldrig gå in om vi inte blir inbjudna, säger hon till Hem & Hyra.

Men gränsdragningen är inte helt tydlig, menar Karin Blaxmo. Särskilt när det finns starka misstankar och hyresgästen nekar besök.

Något som hyresvärden däremot kan göra är att be servicepersonal eller reparatörer att hålla lite extra utkik i bostäderna om de redan ska utföra ett arbete där. Hyresvärden får också kolla upp hyresgästers Facebookprofiler, så länge de är öppna för alla att se.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]