Juridik

Utskriftsvänlig PDF

Många frågor som rör rättigheter och skyldigheter vid bostadsaffärer eller uthyrningar besvaras i lagtexten. På BoUpplysningen arbetar inga jurister och vi erbjuder därför inte juridisk expertis. Däremot ger vi gärna en introduktion till de lagrum och frågor som ofta dyker upp vid bostadsfrågor och uppmuntrar er besökare att läsa på så mycket som möjligt på egen hand.

Lagar som berör bostadsfrågor

Köpa/sälja bostad

Hyra/hyra ut av bostad

Om att skriva vissa avtal

Kommentera artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

5 Relaterade frågor & svar

Lars Bergqvist skriver:

Hej, min dotter studerar och har nyligen flyttat in i en hyreslägenhet tillsammans med 2 andra studerande flickor. 1 av flickorna står officiellt som innehavare av lägenheten. Min dotter har nyligen gjort adressändring till denna lägenhet och är även registrerad som folkbokförd där.

Fråga: Hon är nu orolig att värden skall upptäcka detta och kanske se till att hon inte kan bo där. Finns det risk för det? Hon bor ju inte i 2a hand utan som inneboende hos flickan som hyr och bor i lägenheten. Tacksam för svar /Lars

Hanna skriver:

Hej Lars,
I regel är det upp till hyresgästen, alltså din dotters väninna, om hon vill ha en inneboende. Hon behöver inte gå till sin hyresvärd i förväg för att få dennes samtycke.

Regler om uthyrning av en del av en lägenhet finns i 41 paragrafen i hyreslagen och enligt denna får hyresgästen inte låta inneboende bo i lägenheten om det kan medföra men för hyresvärden. Det vill säga så länge din dotter och den andra inneboende flickan inte stör eller orsakar skada på lägenheten eller hyreshuset kan inte hyresvärden be dem flytta.

Susanne skriver:

Hej,
Jag undrar varför det är tillåtet för företag att köpa villor? Det är svårt för privatpersoner att konkurrera med ett byggföretag i en budgivnig och i denna tid av bostadsbrist är det svårt nog ändå. Villor köps av byggföretag, som renoverar billigt och säljer dyrt, så att det blir omöjligt för en privatperson att köpa ett hus till ett realistiskt pris. Varför är det så här? Vem kan man kontakta om man vill föreslå en ändring? Krävs det en motion till riksdagen?

Ann skriver:

Hej,
Min 23-årige dotter är skriven och bor hos sin pappa sedan 6 år. Nu vill pappan inte att hon bor kvar hos honom utan planerar att slänga ut henne, genom att byta lås, med hänvisning till att sociala myndigheter får ta hand om henne och ordna bostad. Finns det någon besittningsrätt eller annan rätt för henne att få bo kvar? Finns det något som reglerar barn – förälder förhållande liknande sambolagen?
Tacksam för svar!
/Ann

Jag vet inte, rent juridiskt, men är rätt säker på att hon inte har någon lagligt rätt att bo där nu när hon är myndig (och således inte ett barn längre) och pappan står på hyreskontraktet. Jämför till exempel med om hon skulle vara 43 år och vilja bo kvar.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen