Juridik

Guide till att förstå juridiken som rör bostäder

Utskriftsvänlig PDF

Många frågor som rör rättigheter och skyldigheter vid bostadsaffärer eller uthyrningar besvaras i lagtexten. På BoUpplysningen arbetar inga jurister och vi erbjuder därför inte juridisk expertis. Däremot ger vi gärna en introduktion till de lagrum och frågor som ofta dyker upp vid bostadsfrågor och uppmuntrar er besökare att läsa på så mycket som möjligt på egen hand.

Lagar som berör bostadsfrågor

Köpa/sälja bostad

Hyra/hyra ut av bostad

Avtal

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

21 Relaterade frågor & svar

William skriver:

Hej!

Jag skulle fått en ny hyresgäst till min Bostadsrätt den 1a Oktober, den hyrs ut i andrahand pga studier utomlands. Vi har skrivit på andrahandsuthyrningsavtal från SCB och fått det godkänt av föreningen. Men sedan en vecka har personen i fråga har gått upp i rök. Min fråga är:
Då det är tre månader uppsägning och jag befinner mig en himlta taskig position med dubbla hyror om han inte dyker upp, kan jag kräva ersättning för dessa tre månader juridiskt?

Allt gott

Evelina skriver:

Hej William,

Om avtalet inte har sagts upp är hyresgästen fortfarande skyldig att betala hyra. Får du inte in de pengarna kan du kräva in dem via Kronofogden. Det kan också gå att få ytterligare ersättning för de månaderna som hyran uteblivit.

Eva skriver:

Hej
Jag och min fd sambo äger en fastighet. då han vägrade sälja tog jag det till tingsrätten för att få deras hjälp. Nu har vi med en godman kommit överäns om att lägga bud på fastigheten mellan oss två och min fd sambo vann budgivningen. Nu har då vår godman gjort ett köpekontrakt där min fd säljer fastigheten till sig själv och därför inte behöver betala ett öre mer än advokatskostnaden. Är det korrekt?

Evelina skriver:

Hej Eva,

Vad jag känner till finns det inget som hindrar den ena parten i en bodelning att köpa fastigheten. Däremot ska du som delägare i fastigheten få din del av köpesumman eftersom din före detta sambo köper ut dig ur fastigheten. Tyvärr kan vi på Boupplysningen inte ge närmare svar om allt gått korrekt till, utan det är en fråga för jurister.

Rebecca skriver:

Hej
Jag och mitt ex äger ett hus 50/50.
Han vill köpa ut mig. Vi har gjort 2 värderingar tidigare i våras varpå medelvärdet är 4 miljoner. Jag känner att jag kan få ut mer om vi säljer via budgivning.
Han kan tänka sig att gå högre men då ska jag vara ute inom en månad.
har jag rätt att vägra att sälja till honom och vilka krav kan han ställa om jag skulle göra det ?

Daniel skriver:

Hej Rebecca,

Du kan läsa mer om hur ni kan göra i er situation under rubriken ”Beräkning av fastighetens värde” i vår artikel om bodelning. Det finns ingen lagregel om hur beräkning av värdet på fastigheten ska gå till, men värderingar som gjorts av oberoende värderingsmän eller mäklare är överlag ett bra riktmärke.

Lycka till!

Anna skriver:

Hej!
Jag undrar om huruvida dessa två scenarior är legala:

Scenario 1
Jag har en hyresrätt. En person med bostadsrätt är mycket intresserad av att byta lägenhet med mig och jag är intresserad av dennes lägenhet också. Personen föreslår att hen låter en mäklare värdera sin lägenhet och beräkna marknadsvärdet och sedan får jag köpa lägenheten för det utan att lägenheten går till budgivning.
Separat från den lägenhetsaffären så byter vi så han får ta över min hyresrätt. Både bostadsrättsinnehavaren och jag är i livs situationer som gör att vi har beaktansvärda skäl till bytet och bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden.

Scenario 2
Bostadsrättsinnehavaren har också föreslagit att jag skulle kunna få köpa bostadsrätten för 200000-250000 kr under marknadsvärdet utan budgivning. Separat från den lägenhetsaffären så byter vi så han får ta över min hyresrätt. Både bostadsrättsinnehavaren och jag är i livs situationer som gör att vi har beaktansvärda skäl till bytet och bytet kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden.

Om någon av dessa scenarior är legala så låter det som att de kanske skulle vara en bra grej för mig men jag funderar över om det innebär några risker för mig…? Vet ni? Jag har hört att dessa scenarior är fullt legala och vanligt förekommande men jag vill inte få några problem så jag vill först fråga er.

Tack för svar!

Daniel skriver:

Hej!

Det är alltid ok att sälja sin bostadsrätt till vilket pris en vill. Jag rekommenderar dock att du rådfrågar en mäklare eller jurist innan ett bostadsrättsköp så att försäljningen går rätt till. Vad gäller byte är det alltid ok att byta sin hyreslägenhet mot en bostadsrätt om hyresvärden går med på det. Om hyresvärden inte går med på det kan du söka tillstånd hos hyresnämnden som kan godkänna bytet. Hyresnämnden kan ge tillstånd till lägenhetsbyte när hyresgästen har beaktansvärda skäl till bytet och bytet kan ske utan olägenhet för hyresvärden.

Kort sagt: Det är fullt legalt och utifrån den informationen du gett ser jag inga uppenbara risker med upplägget. Jag rekommenderar ändå att du konsulterar en mäklare eller jurist som kan titta på din specifika situation för att bedöma om det finns eventuella risker.

Lycka till!

Reidun skriver:

Hej
Har en fråga bor och är folkbokförd i göteborg men har bott i 2månader hos en vän i borås.meningen med det var att hon skulle göra iordning ett rum för mig så jag kunde stänga rummet väldigt litet rum men fick ligga i samma rum som hon och 2barnbarn.
Meningen va att hon skulle ta bort sitt bostadsbidrag så jag skulle få ha min adress hos henne men hon gjorde ingenting men nu har jag flyttat tillbaka till Göteborg under mitt boende hos henne va jag väldigt mycket i göteborg och då så jag till henne att hon kan inte få betalt för det för jag inte haft min andres hos henne nu säjer hon att jag ska betala henne 10.000kr för 2månader annars får jag inte mina tillhörigheter å klader om jag inte betalar stämmer detta

Filip Svensson skriver:

Hej,
Självklart har du rätt att få tillbaka din tillhörigheter. Har ni skrivit något kontrakt gällande någon hyra ska din vän ha betalt för detta. Men om det enbart är något din vän kommit på i efterhand har jag svårt att se att du har någon skyldighet att betala några pengar. Lycka till!

Lena Josefsson skriver:

Hej!

När jag och min exsambo flyttade från vår bostad där båda stod på kontraktet, hade vi en slutbesiktning. Det framkom att vi skulle betala 2500 kr. Vår fd hyresvärd skrev en slutbesiktningsblankett där det står att jag och min exsambo ska betala hälften (1250 kr) var. Alla tre var överens om detta och jag och exsambon skrev under.
Jag och min exsambo får varsin faktura på 1250 kr. Jag betalar min men inte exsambon. Nu försöker min fd hyresvärd med att jag ska betala även exsambons faktura om han inte betalar.
Detta är väl inte riktigt? Jag har gjort rätt för mig! Fd hyresvärden får väl kontakta kronofogden för att få sina pengar?

Mvh
Lena

Peter skriver:

Hej Lena,
Juridiska frågor är svårt att svara på, jag vet heller inte riktigt hur kontraktet är utformat. Därför skulle jag rekommendera dig att kontakta en jurist för att få svar på vad som verkligen gäller. Lycka till!

Ted skriver:

Hej!
Den gamla styrelsen har missat att föra in ett pantbrev i lägenhetsförteckningen. Bostadsrätten är nu borta så banken har inte kvar säkerheten och vill nu ha fullbetalning av lånet. Är det sittande styrelse som blir ansvarig för det när dom inte har orsakat skadan eller är det dom som skrev under pantbrevet (gamla styrelsen) och glömt bort det som blir ansvariga?

Med vänlig hälsning
Ted

Peter skriver:

Hej Ted,
Vanligtvis är det styrelsens ledamöter som är ansvariga vid dessa typer av misstag. Men om det ansvaret följer med personerna som lämnat styrelsen vågar jag inte svara på. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist som kan hjälpa dig att svara på din fråga. Lycka till!

Mattias skriver:

Hej!

Vad kan banken ha för synpunkter om man vill ta ett bostadslån och man under överlåtelsebesiktning upptäcker problem med fukt i grund samt vind?

Vad säger banken om man t ex fått lånelöfte på 500 000 men att åtgärda fuktproblem kostar 75 000 och säljarna gör med på prisavdrag för 75 000. Kan banken ändå acceptera ett lån på 500 000 då vi behöver pengarna för renoveringen?

Med vänlig hälsning,
Mattias

Johan skriver:

Hej Mattias!

För att kunna svara på vilka synpunkter banken eventuellt skulle kunna ha så utgår jag från att ni tagit bolån till 85 % av bostadens värde, vilket idag är maxgränsen för bolån (bolånetaket).

Tidigare hade ni fått lånelöfte på 500 000 kr (85 % av bostadens värde)
I och med fuktproblemet sjunker bostadens värde med 75 000 kr (enligt överenskommelse med nuvarande ägare).
Detta gör att det summan ni maximalt får låna sjunker till ungefär 440 000 kr (85 % av det nya priset). Allt utöver detta ska täckas av kontantinsats.

Som jag ser det finns 2 lösningar på problemet:

1. Lånelöftet ni tidigare fått var inte 85 % av husets ursprungliga värde. Ni bör då kunna förhandla med banken om att öka bolånet (dock maximalt upp till bolånetaket) för att finansiera renoveringen.
2. Ni lånar upp till 85 % av bostadens nya värde (bolånetaket) och finansierar renoveringen på annat sätt, till exempel ett lån utan säkerhet (blancolån/privatlån).

Vår rekommendation är dock att prata med banken först och förklara situationen. Här är vissa banker mer flexibla än andra, förhoppningsvis kan ni tillsammans hitta en tillfällig lösning som passar alla parter.

Hoppas att svaret var till hjälp!

Lars Bergqvist skriver:

Hej, min dotter studerar och har nyligen flyttat in i en hyreslägenhet tillsammans med 2 andra studerande flickor. 1 av flickorna står officiellt som innehavare av lägenheten. Min dotter har nyligen gjort adressändring till denna lägenhet och är även registrerad som folkbokförd där.

Fråga: Hon är nu orolig att värden skall upptäcka detta och kanske se till att hon inte kan bo där. Finns det risk för det? Hon bor ju inte i 2a hand utan som inneboende hos flickan som hyr och bor i lägenheten. Tacksam för svar /Lars

Hanna skriver:

Hej Lars,
I regel är det upp till hyresgästen, alltså din dotters väninna, om hon vill ha en inneboende. Hon behöver inte gå till sin hyresvärd i förväg för att få dennes samtycke.

Regler om uthyrning av en del av en lägenhet finns i 41 paragrafen i hyreslagen och enligt denna får hyresgästen inte låta inneboende bo i lägenheten om det kan medföra men för hyresvärden. Det vill säga så länge din dotter och den andra inneboende flickan inte stör eller orsakar skada på lägenheten eller hyreshuset kan inte hyresvärden be dem flytta.

Susanne skriver:

Hej,
Jag undrar varför det är tillåtet för företag att köpa villor? Det är svårt för privatpersoner att konkurrera med ett byggföretag i en budgivnig och i denna tid av bostadsbrist är det svårt nog ändå. Villor köps av byggföretag, som renoverar billigt och säljer dyrt, så att det blir omöjligt för en privatperson att köpa ett hus till ett realistiskt pris. Varför är det så här? Vem kan man kontakta om man vill föreslå en ändring? Krävs det en motion till riksdagen?

Ann skriver:

Hej,
Min 23-årige dotter är skriven och bor hos sin pappa sedan 6 år. Nu vill pappan inte att hon bor kvar hos honom utan planerar att slänga ut henne, genom att byta lås, med hänvisning till att sociala myndigheter får ta hand om henne och ordna bostad. Finns det någon besittningsrätt eller annan rätt för henne att få bo kvar? Finns det något som reglerar barn – förälder förhållande liknande sambolagen?
Tacksam för svar!
/Ann

Jag vet inte, rent juridiskt, men är rätt säker på att hon inte har någon lagligt rätt att bo där nu när hon är myndig (och således inte ett barn längre) och pappan står på hyreskontraktet. Jämför till exempel med om hon skulle vara 43 år och vilja bo kvar.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen