Hyresavtal för bostadsrätt

Vad hyresavtalet bör innehålla

Utskriftsvänlig PDF

När man hyr ut sin bostadsrätt är det viktigt att man upprättar ett hyresavtal, både för sin och hyresgästens skull. Avtalet bör innehålla information om hyra, uppsägningstid, hyresperiod och eventuell övrig information. Avtalet bör helst vara skriftligt för att undvika framtida tvister, men även muntliga hyresavtal är giltiga.

Hyresavtalet ska helst vara skriftligt

Hyresavtalet bör helst av allt vara skriftligt, men även muntliga avtal är giltiga. Däremot kan det vara svårt att komma ihåg vad som har avtalats muntligt, och därför riskerar muntliga avtal att leda till tvister.

Viktig att hyresavtal för bostadsrätter täcker allt

Som med alla avtal bör ett hyresavtal för bostadsrätter vara omfattande. På så sätt kan man minska risken för att det ska uppstå meningsskiljaktigheter.

Ett hyresavtal för en bostadsrätt bör tydliggöra hur lång hyresperioden är, hur hög hyran är och vad som ingår i den, som till exempel tillgång till parkering, samt hur lång uppsägningstiden är. Utöver det får avtalet gärna innehålla information om vilka rättigheter och skyldigheter bostadsrättsägaren och andrahandshyresgästen har gentemot varandra.

Tänk på! Ett skriftligt hyresavtal bör även upprättas för den som bor inneboende.

Som bostadsrättsägare måste man fråga bostadsrättsföreningen om tillåtelse att hyra ut bostaden. Hyr man ut utan styrelsens samtycke kan föreningen säga upp bostadsrättsägaren som då måste flytta.

Tips!

Lexly – Få hjälp att ta fram ett hyresavtal för bostadsrätt

  • För dig som hyr ut egenägd bostad
  • Skapar juridiskt korrekta hyresavtal
  • Över 150 000 nöjda kunder
Till Lexly

Uppsägningstiden är tvingande till hyresgästens fördel

Enligt lagen om uthyrning av egen bostad kan en hyresvärd säga upp avtalet till månadsskiftet som inträffar tidigast tre månader efter uppsägningstiden. Hyresgästen kan tidigast säga upp avtalet till månadsskiftet som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen.

Hyresvärden och hyresgästen kan själva komma överens om en annan uppsägningstid i hyresavtalet. Uppsägningstiden får däremot inte vara sämre för hyresgästen än vad som står angivet i lagen.

Exempel! Om både hyresvärden och hyresgästen har en uppsägningstid på tre månader kan hyresgästen ändå säga upp avtalet till det månadsskifte som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen. Det beror på att lagen är tvingande till hyresgästens fördel.

Hyran för bostadsrätten ska vara skälig

Hyran, ska framgå i avtalet och vara skälig. Det innebär att den inte påtagligt ska överstiga bostadsrättsägarens kapitalkostnad och driftkostnad.

Med driftkostnad menas alltifrån avgiften till bostadsföreningen till kostnad för bredband och el.

Kapitalkostnaden ska ses som en årlig avkastningsränta för att bostadsrättsägaren har kapital bundet i bostaden. Avkastningsräntan får ligga ett par procent över riksbankens styrränta.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Daniel Johansson skriver:

Hej!

Jag avser att låta en vän som bilvit bostadslös hyra in sig hos mig i 2:hand, jag kommer även att själv bo på samma adress, men 2-3 dagar/vecka kommer jag att bo hos min fickvän och det händer även att jag bor hos min mamma som börjar bli till åren som stöd 1gång/vecka.

Min hyra är ca 2600kr/mån och är fullt möblerad, vad är en skälig hyra att ta ut för detta?

Tacksam för svar.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Daniel,

På sidan Skälig hyra finns en kalkylator som du kan använda för att räkna ut en skälig hyra för din lägenhet.

Tänk på att du behöver söka tillstånd för uthyrningen hos bostadsrättsföreningen, eftersom du själv inte kommer att bo i lägenheten stor del av veckan.

Luciano Egusquiza Castillo skriver:

Hej Filip,

Jag har skrivit kontrakt med ett företag som skulle hyra min bostadrätt 1 juli-16 augusti.
Båda parter har naturligtvis skrivit under kontraktet och jag har även fått skriftligt godkännande av ordförande i BRF samt meddelat mitt försäkringsbolag om uthyrningen.

Nu är det såhär att jag idag(20/6) fick ett mejl från företaget där de skriver att personen som skulle bo hos mig under perioden har sjukskrivits och att de därför önskar att avstå från att hyra min bostad.

Min fråga är vad jag har för rättigheter i en denna situation?
Jag kommer inte att hinna hitta en ny hyresgäst för perioden och jag har redan planerat semester/boende kring dessa datum.
Har jag rätt att kräva betalt då det är företaget som skrivit under kontraktet och ej personen som sjukskrivits?

Jag verkar inte kunna bifoga kontraktet, kanske behöver ni titta på det för att svara på mina frågor.

Stort tack på förhand,

Luciano

Evelina skriver:

Hej Luciano,

Eftersom kontraktet är påskrivet skulle jag tro att företaget behöver säga upp avtalet med den uppsägningstid som ni har kommit överens om i avtalet. Detta borde gälla även om företaget har dragit sig ur innan själva hyresperioden har börjat. Dock rekommenderar jag dig att kontakta en jurist för att få säkert svar på vad som gäller i ditt fall.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen