Hyresavtal för hyresrätt

Vad ett hyresavtal bör innehålla

Utskriftsvänlig PDF

Innan man hyr ut en hyresrätt bör man alltid se till att skriva ett hyresavtal. Avtalet bör innehålla information om hyresperiod, uppsägningstid, hyra, och annan information som kan vara av värde för hyresgästen. Innan förstahandshyresgästen får hyra ut hyresrätten krävs dock tillstånd från hyresvärden, annars riskerar både första- och andrahandshyresgästen att bli vräkta.

Tillstånd krävs innan man får hyra ut hyresrätt

Innan man som förstahandshyresgäst ens kan börja fundera på att hyra ut sin hyresrätt måste hyresvärden godkänna uthyrningen.

Nekar hyresvärden en uthyrning kan man kontakta hyresnämnden för att få sitt ärende prövat. Vid giltiga skäl kan hyresnämnden tillåta uthyrningen.

Att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd från hyresvärden är aldrig en bra idé. Både första- och andrahandshyresgästen riskerar nämligen att bli vräkta.

Hyresavtalet ska vara omfattande

Ett hyresavtal bör alltid vara omfattande för att minska risken för oklarheter.

Ett hyresavtal bör alltid innehålla information om hur lång hyresperioden och uppsägningstiden är, hur hög hyran är och vad som ingår i hyran, exempelvis el eller värme.

Tänk på! Hyran ska vara skälig i förhållande till likvärdiga bostäder i området. Är den inte det kan andrahandshyresgästen kontakta hyresnämnden och få den sänkt. I vissa fall kan du även behöva återbetala hyresgästen.

I avtalet bör även parternas rättigheter och skyldigheter tydligt finnas med. Om eventuella problem skulle uppstå kan det vara bra om det finns information om vem hyresgästen ska ta kontakt med.

Tips! För att försäkra att allt viktigt kommer med i hyresavtalet kan du använda vår guide för att skriva andrahandskontrakt.

Tips!

Lexly – Få hjälp att ta fram ett hyresavtal för hyresrätt

  • För dig som hyr ut en hyresrätt
  • Skapar juridiskt korrekta hyresavtal
  • Över 150 000 nöjda kunder
Till Lexly

Man kan hyra ut en hyresrätt utan skriftligt hyresavtal

Det finns inget krav på att hyresavtalet måste vara skriftligt. Muntliga avtal är precis lika giltiga. Problemet med muntliga avtal är att det är svårt att bevisa vad som har sagts och vad man har kommit överens om.

Därför är det alltid bättre att ha ett skriftligt kontrakt. Då vet båda parter vad som förväntas av varandra och det blir lättare att undvika en tvist.

Efter två år får den som hyr hyresrätten besittningsskydd

Andrahandshyresgästen får besittningsskydd efter att ha bott i bostaden i två år. Besittningsskyddet innebär att andrahandshyresgästen inte utan vidare får kastas ut ur bostaden. Besittningsskyddet är något svagare för andrahandshyresgäster och gäller bara mot förstahandshyresgästen men inte mot hyresvärden.

Tänk på! Besittningsskyddet går att avtala bort i hyresavtalet.

Det innebär att om hyresvärden säger upp förstahandshyresgästens hyresavtal måste även andrahandshyresgästen flytta. Besittningsskyddet gäller inte heller om förstahandshyresgästen vill flytta tillbaka för att bo i bostaden.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

Daniel skriver:

Hej,
Jag har hyrt en möblerad lägenhet för en tidsperiod på 2,5 månad. Nu har jag blivit sjukskriven och kan inte längre bo kvar i lägenheten men värden kräver att jag betalar hyran ändå. Vilka regler gäller och vart vänder jag mig om jag kan överklaga detta?
Mvh Daniel

Evelina skriver:

Hej Daniel,

Om du inte vill bo kvar i lägenheten behöver du säga upp den, och då gäller en viss uppsägningstid. Under den uppsägningstiden behöver du betala hyra, men efter uppsägningstiden slutar kontraktet att gälla.

På den här sidan kan du se vilken uppsägningstid som gäller beroende på vilket slags hyreskontrakt du har: Andrahandskontrakt. Hyr du en hyresrätt beror uppsägningstiden på om kontraktet är på bestämd tid eller gäller tillsvidare.

Om hyresvärden inte följer de regler som vi tar upp på den sidan och ni inte kan komma överens om vad som gäller, kan du överklaga till hyresnämnden.

Amanda skriver:

Måste ett kommunalt hyresbolag lägga ut en lgh för uthyrning innan dom tar in nästa hyresgäst? Dom har kölista.

Evelina skriver:

Hej Amanda,

Jag kan inte hitta någon lag som säger att kommunala hyresbolag måste lägga ut lägenheter för uthyrning. Min gissning är därför att samma regler gäller för kommunala bostadsbolag som andra hyresvärdar.

I så fall finns det vissa situationer då hyresvärden kan göra undantag för köordningen, till exempel vid vissa överlåtelse av bostad till närstående.

Ett tips om du vill veta mer om vad som gäller juridiskt för kommunala bostadsbolag är att fråga hyresnämnden.

Christian skriver:

Hej,
Jag har blivit erbjuden ett tillfälligt hyreskontrakt (tidigare kallat ”rivnings-” eller ”renoveringskontrakt”) av en privat hyresvärd (fastighetsbolag).
Det skrivs initialt på 3 månader, med automatisk förlängning per månad till antingen hyresvärden, eller jag själv säger upp avtalet. Kontraktskrivning kommer i stor sett ske omgående, så fort lägenheten är inflyttningsbar (städad och inspekterad).

Frågan gäller hur bunden jag är till att betala hyran och fullfölja inflyttning, om jag av någon anledning skulle behöva häva kontraktet efter att jag skrivit under det?
De vill ha betalning av hyran för resterande dagar den här månaden och för hela nästa, vid samma tillfälle. Jag har inte möjlighet att betala den summan. Kan jag på något sätt komma ur det avtalet jag signerat och samtyckt till, eller kan hyresvärden kräva mig på de pengarna av samma skäl?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Christian,

Sådana korttidskontrakt har vanligtvis en uppsägningstid på en månad. Du bör alltså kunna säga upp kontraktet med en månads varsel. Då behöver du betala hyran för den månad som utgör uppsägningstiden, men därefter behöver du inte betala någon hyra.

Om ni däremot har tecknat kontraktet för tre månader till att börja med kan det hända att uppsägningstiden är en annan under den perioden. Det bör framgå i avtalet vilken uppsägningstid som gäller även under den perioden. Det är i så fall under den uppsägningstiden som du är skyldig att betala hyran.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen