Hyresavtal för hyresrätt

Vad ett hyresavtal bör innehålla

Utskriftsvänlig PDF

Innan man hyr ut en hyresrätt bör man alltid se till att skriva ett hyresavtal. Avtalet bör innehålla information om hyresperiod, uppsägningstid, hyra, och annan information som kan vara av värde för hyresgästen. Innan förstahandshyresgästen får hyra ut hyresrätten krävs dock tillstånd från hyresvärden, annars riskerar både första- och andrahandshyresgästen att bli vräkta.

Tillstånd krävs innan man får hyra ut hyresrätt

Innan man som förstahandshyresgäst ens kan börja fundera på att hyra ut sin hyresrätt måste hyresvärden godkänna uthyrningen.

Nekar hyresvärden en uthyrning kan man kontakta hyresnämnden för att få sitt ärende prövat. Vid giltiga skäl kan hyresnämnden tillåta uthyrningen.

Att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd från hyresvärden är aldrig en bra idé. Både första- och andrahandshyresgästen riskerar nämligen att bli vräkta.

Hyresavtalet ska vara omfattande

Ett hyresavtal bör alltid vara omfattande för att minska risken för oklarheter.

Ett hyresavtal bör alltid innehålla information om hur lång hyresperioden och uppsägningstiden är, hur hög hyran är och vad som ingår i hyran, exempelvis el eller värme.

Tänk på! Hyran ska vara skälig i förhållande till likvärdiga bostäder i området. Är den inte det kan andrahandshyresgästen kontakta hyresnämnden och få den sänkt. I vissa fall kan du även behöva återbetala hyresgästen.

I avtalet bör även parternas rättigheter och skyldigheter tydligt finnas med. Om eventuella problem skulle uppstå kan det vara bra om det finns information om vem hyresgästen ska ta kontakt med.

Tips! För att försäkra att allt viktigt kommer med i hyresavtalet kan du använda vår guide för att skriva andrahandskontrakt.

Tips!

Lexly – Få hjälp att ta fram ett hyresavtal för hyresrätt

  • För dig som hyr ut en hyresrätt
  • Skapar juridiskt korrekta hyresavtal
  • Över 150 000 nöjda kunder
Till Lexly

Man kan hyra ut en hyresrätt utan skriftligt hyresavtal

Det finns inget krav på att hyresavtalet måste vara skriftligt. Muntliga avtal är precis lika giltiga. Problemet med muntliga avtal är att det är svårt att bevisa vad som har sagts och vad man har kommit överens om.

Därför är det alltid bättre att ha ett skriftligt kontrakt. Då vet båda parter vad som förväntas av varandra och det blir lättare att undvika en tvist.

Efter två år får den som hyr hyresrätten besittningsskydd

Andrahandshyresgästen får besittningsskydd efter att ha bott i bostaden i två år. Besittningsskyddet innebär att andrahandshyresgästen inte utan vidare får kastas ut ur bostaden. Besittningsskyddet är något svagare för andrahandshyresgäster och gäller bara mot förstahandshyresgästen men inte mot hyresvärden.

Tänk på! Besittningsskyddet går att avtala bort i hyresavtalet.

Det innebär att om hyresvärden säger upp förstahandshyresgästens hyresavtal måste även andrahandshyresgästen flytta. Besittningsskyddet gäller inte heller om förstahandshyresgästen vill flytta tillbaka för att bo i bostaden.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

12 Relaterade frågor & svar

örjan hammarström skriver:

Hej,har skaffat hyreskontrakt på ett år på ett hus! Flyttar om en månad,idag ringer han och säger att han måste sälja huset så han kan inte hyra ut det? Båda har skrivit på,är det inte kontrakt brott?
Tack för snabbt svar.
Mvh örjan.

Evelina skriver:

Hej Örjan,

Hyresvärden behöver förhålla sig till den uppsägningstid som gäller, vilket brukar vara tre månader vid uthyrning av en villa – om ni inte kommer överens om något annat. Är det ett hus som hyrs ut privat finns det som jag förstår det ingen skyldighet hos hyresvärden att fullfölja hela hyresperioden på ett år.

Anna skriver:

Hejsan! Min pappa har flyttat från en lägenhet i ett kommunalt hyresbolag till ett kommunalt äldreboende. Vi var tvungna att tacka ja till platsen på äldreboendet och flytta inom en vecka (inkl med ett negativt Covid-19 test) i Augusti. Idag har vi haft slutbesiktning på lägenheten (20/10) och den nya hyresgästen hade ett email från det kommunala hyresbolaget att han skulle få nycklarna överlämnade på plats om han godkände slutstädning och besiktningen idag.
Vi var inte informerade om nycklarna skulle överlämnas, och inte heller att de haft visning utan att informera oss. Min mamma som bokat visningen idag (20/10) lämnande över nycklarna och skrev på överlämningen. Vi har nu betalt hyra tom den 31/10 dvs månaden ut. Enligt elbolaget så går inte elen att läsa av eller avsluta i förtid då det är uppsagt i slutet på månaden med. Vad har vi för rättigheter? Vad stödjer i lagtext eller policy att det kommunala bolaget ersätter oss för hyra för de sista 10 dagarna samt el? Tack på förhand!

Evelina skriver:

Hej Anna,

Om uppsägningstiden gäller fram till 31/10 behöver ni betala hyra och el för lägenheten fram till dess. Om ni kan komma överens med hyresvärden om att inte behöva betala hyra för hela den tiden bör det gå att ordna. Däremot är hyresvärden inte skyldig att gå med på det. Det finns tyvärr inget i hyreslagen som tvingar hyresvärden att betala tillbaka hyra för uppsägningstiden, även om nycklarna lämnas över eller en annan hyresgäst flyttar in under den tiden.

Barbro Berg skriver:

Hej!
En anhörig till mig ska om några månader flytta till en hyresrätt ägd av kommunalt bostadsbolag. Hyresavtalet som är påskrivet av båda parter innehåller troligen ett felaktigt hyresbelopp per månad som är 900 kronor för lågt. Hur bundna är bolaget av den skrivningen? Kan de hävda att hyresgästen bort inse detta och därför anse att en högre hyran ska betalas?

Evelina skriver:

Hej Barbro,

Jag tror inte att bolaget är särskilt bundna av den skrivningen, eftersom det är relativt lätt att höja hyran inom rimliga gränser. Så bostadsbolaget kan förmodligen ändra till en högre hyra om det skulle visa sig ha blivit fel.

Daniel skriver:

Hej,
Jag har hyrt en möblerad lägenhet för en tidsperiod på 2,5 månad. Nu har jag blivit sjukskriven och kan inte längre bo kvar i lägenheten men värden kräver att jag betalar hyran ändå. Vilka regler gäller och vart vänder jag mig om jag kan överklaga detta?
Mvh Daniel

Evelina skriver:

Hej Daniel,

Om du inte vill bo kvar i lägenheten behöver du säga upp den, och då gäller en viss uppsägningstid. Under den uppsägningstiden behöver du betala hyra, men efter uppsägningstiden slutar kontraktet att gälla.

På den här sidan kan du se vilken uppsägningstid som gäller beroende på vilket slags hyreskontrakt du har: Andrahandskontrakt. Hyr du en hyresrätt beror uppsägningstiden på om kontraktet är på bestämd tid eller gäller tillsvidare.

Om hyresvärden inte följer de regler som vi tar upp på den sidan och ni inte kan komma överens om vad som gäller, kan du överklaga till hyresnämnden.

Amanda skriver:

Måste ett kommunalt hyresbolag lägga ut en lgh för uthyrning innan dom tar in nästa hyresgäst? Dom har kölista.

Evelina skriver:

Hej Amanda,

Jag kan inte hitta någon lag som säger att kommunala hyresbolag måste lägga ut lägenheter för uthyrning. Min gissning är därför att samma regler gäller för kommunala bostadsbolag som andra hyresvärdar.

I så fall finns det vissa situationer då hyresvärden kan göra undantag för köordningen, till exempel vid vissa överlåtelse av bostad till närstående.

Ett tips om du vill veta mer om vad som gäller juridiskt för kommunala bostadsbolag är att fråga hyresnämnden.

Christian skriver:

Hej,
Jag har blivit erbjuden ett tillfälligt hyreskontrakt (tidigare kallat ”rivnings-” eller ”renoveringskontrakt”) av en privat hyresvärd (fastighetsbolag).
Det skrivs initialt på 3 månader, med automatisk förlängning per månad till antingen hyresvärden, eller jag själv säger upp avtalet. Kontraktskrivning kommer i stor sett ske omgående, så fort lägenheten är inflyttningsbar (städad och inspekterad).

Frågan gäller hur bunden jag är till att betala hyran och fullfölja inflyttning, om jag av någon anledning skulle behöva häva kontraktet efter att jag skrivit under det?
De vill ha betalning av hyran för resterande dagar den här månaden och för hela nästa, vid samma tillfälle. Jag har inte möjlighet att betala den summan. Kan jag på något sätt komma ur det avtalet jag signerat och samtyckt till, eller kan hyresvärden kräva mig på de pengarna av samma skäl?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Christian,

Sådana korttidskontrakt har vanligtvis en uppsägningstid på en månad. Du bör alltså kunna säga upp kontraktet med en månads varsel. Då behöver du betala hyran för den månad som utgör uppsägningstiden, men därefter behöver du inte betala någon hyra.

Om ni däremot har tecknat kontraktet för tre månader till att börja med kan det hända att uppsägningstiden är en annan under den perioden. Det bör framgå i avtalet vilken uppsägningstid som gäller även under den perioden. Det är i så fall under den uppsägningstiden som du är skyldig att betala hyran.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen