Lagen om uthyrning av egen bostad

Allt om reglerna för uthyrning av egen bostad

Utskriftsvänlig PDF

Sedan februari 2013 gäller lagen om uthyrning av egen bostad. Lagen är tänkt som en påbyggnad av hyreslagen och gäller endast vid uthyrning av en bostad som uthyraren själv äger. Lagen gäller när någon hyr ut sin bostad, antingen lägenhet eller villa, i andra hand. När det inte finns bestämmelser i lagen om uthyrning av egen bostad gäller reglerna i hyreslagen.

Lagen skiljer sig jämfört med hyreslagen

Den största skillnaden i lagen om uthyrning av egen bostad jämfört med hyreslagen är hur hyrans storlek får bestämmas. Till skillnad från i hyreslagen kan parterna fritt komma överens om hyrans storlek. Om hyran dock är betydligt högre än kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden kan hyresgästen ansöka om att få den nedsatt hos hyresnämnden. Dock kan hyresgästen inte få hyran nedsatt till mer än vad som bedöms vara summan av kapitalkostnaden och driftskostnaderna.

Exempel: Sammi ska hyra ut sin bostadsrätt till Erik i andra hand. Bostadsrätten är värd tre miljoner kr och har en avgift till föreningen på 2000 kr. För att veta vilken månadshyra som är skälig räknar Sammi ut kapitalkostnaden till en ränta på fyra procent. (3 000 000 * 0,04)/12 = 10 000 kr. Driftskostnaderna ligger på 2000 kr och den skäliga månadshyran kan då maximalt anses vara 10 000 + 2000 = 12 000 kr.

Lagen innehåller inget besittningsskydd

En annan stor skillnad jämfört med hyreslagen är att andrahandshyresgästen i lagen om uthyrning av egen bostad saknar besittningsskydd. En andrahandshyresgäst kan då alltså inte få hyresavtalet förlängt mot hyresvärdens vilja.

Lagen om uthyrning av egen bostad finns att läsa i sin helhet på Riksdagens hemsida.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

Gunnar skriver:

I artikeln står det ”i andra hand”. Äger man ett hus som hyrs ut är det väl inte i andra hand?
Vilka regler för uppsägningstid gäller? Finns det skillnader för uppsägningstid om kontraktet är på kortare tid eller löpande?

Evelina skriver:

Hej Gunnar,

Samma regler gäller när du hyr ut ett hus som du äger, som när du hyr ut en bostadsrätt i andra hand.

Reglerna för uppsägningstid tar vi upp på vår sida om andrahandskontrakt. Hyr du ut en villa säger lagen att hyresgästen ska ha en månads uppsägningstid, och hyresvärden tre månaders uppsägningstid. Just denna lag gör ingen skillnad på tillfällig eller löpande uthyrning.

Om ni vill avtala någon annan uppsägningstid måste den vara till fördel för hyresgästen, annars gäller lagens uppsägningstid före kontraktet.

Robert skriver:

Hej
Vi är en liten familj som hyr ett småhus av en person som är bosatt i USA. Då huset inte stämde in på beskrivning (bla boyta) klagade vi till hyresvärd ang detta. Huresvärd beter sig märkligt och vi väljer att titta närmare på personen. Det visar sig sedan att den bor i USA sedan en längre tid tillbaka men har stått skriven i Sverige under tiden. Då jag menar att detta bryter mot skatteverkets regler undrar jag vad lagen säger.

Tacksam för svar

Vänliga hälsningar familjen

Evelina skriver:

Hej Robert,

Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd i landet man bor i, om man har bott utomlands i mer än ett år. Det är dock inte tydligt om det i dagsläget finns några större konsekvenser av att vara felaktigt folkbokförd. Det ni skulle kunna göra är att meddela Skatteverket om att personen är felaktigt folkbokförd.

Barbro skriver:

Jag hyr ut min villa på 6 mån..genom samtrygg.
Och har folkbokfört mig på en annan adress och ort ..
Äger villan ..och lagfarten..betalar lån och försäkringar.
Behöver jag oroa mig för något .
Även om dom folkbokför sig där tillfällit.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Barbro,

Nej, det ska inte vara någon fara för dig om dina hyresgäster tillfälligt folkbokför sig i villan.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen