Skriva andrahandskontrakt

Så skriver du ett kontrakt när du hyr ut din bostad

Utskriftsvänlig PDF

Det är väldigt viktigt att skriva ett andrahandskontrakt när du ska hyra eller hyra ut en bostad. Det är din enda chans att undvika att bli lurad, hamna i långdragna konflikter eller förlora pengar. För att ett andrahandskontrakt verkligen ska täcka in alla tänkbara punkter du och din hyresgäst eller hyresvärd kan bli oense om är det viktigt att kontraktet formuleras korrekt.

Skriv alltid ett andrahandskontrakt

Ett andrahandskontrakt bör alltid skrivas oavsett hur lång eller kort uthyrningsperioden är. Det är en trygghet för både hyresvärden och hyresgästen.Väljer du att skriva ett eget kontrakt är det viktigt att det täcker alla eventuella situationer.

Punkter att ta med i avtalet

 • Information om hyresvärden. Hyresvärdens namn, adress, telefonnummer och andra kontaktuppgifter. Hyresvärden är privatpersonen som hyr ut lägenheten – inte hyresgästföreningen eller liknande.
 • Information om hyresgästen. Hyresgästens namn, adress, telefonnummer och andra kontaktuppgifter
 • Specifikation av vilken lägenhet kontraktet gäller. Fullständig adress och lägenhetsnummer brukar räcka.
 • Vilket syfte hyresgästen ska använda bostaden till. Är det tänkt att bostaden ska användas som boende eller till annat?
 • Om lägenheten hyrs ut möblerad eller inte. Om lägenheten hyrs ut möblerad är det en bra idé att bifoga en inventarielista som bilaga till kontraktet.
 • Hyresperioden. Som hyresvärd har du möjlighet att avtala bort hyresgästens besittningsskydd.
 • Bestämmelser om hyran. Det vill säga hur hög hyran är, vilken dag i månaden hyran ska betalas, om hyran betalas i för- eller efterskott och hur hyran ska betalas.
 • Uppgifter om eventuell deposition. Lämnas en deposition ska det stå hur stor den är och hur den återfås.
 • Vilka kostnader som ingår respektive inte ingår i hyran. Det är en bra idé att vara så specifik som möjligt i avtalet så att inga missförstånd kan uppstå.
 • Vad hyresgästen inte tillåts göra med lägenheten. Finns det något särskilt som hyresgästen absolut inte får göra med lägenheten bör det framgå av avtalet.
 • Vem som ansvarar för skador under hyresperioden. Tydlighet i detta avseende är av yttersta vikt om något skulle gå sönder.
 • Vem som ansvarar för att bostaden och möblemanget är försäkrade. Hör efter med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring täcker respektive inte täcker vid en andrahandsuthyrning.
 • En garanti från hyresvärden om att uthyrningen är godkänd av bostadsrättsförening eller hyresgästförening. Eftersom hyresvärden behöver godkännande från bostadsrätts- eller hyresgästförening bör det också finnas en garanti om att ett sådant godkännande finns för hyresgästens säkerhet.

För att få med alla viktiga punkter kan du ta hjälp av Boupplysningens kontraktsmall för andrahandsuthyrningar.

Få hjälp att skriva ett korrekt andrahandskontrakt

Om du vill vara säker på att andrahandskontraktet blir korrekt utformat kan du ta hjälp av en avtalstjänst. Du fyller bara i dina uppgifter och får då ett juridiskt korrekt andrahandskontrakt, vilket är en säkerhet för båda parter.

Andrahandskontrakt för hyresrätt

Avtal24
 • Skräddarsytt kontrakt för hyresrätt
 • Skapa ett kontrakt på bara 10 minuter
 • Fasta priser på alla kontrakt
Till Avtal24

Andrahandskontrakt för bostadsrätt eller villa

Avtal24
 • Skräddarsytt kontrakt för egenägd bostad
 • Skapa ett kontrakt på bara 10 minuter
 • Fasta priser på alla kontrakt
Till Avtal24

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

82 Relaterade frågor & svar

Monica Pettersson skriver:

Vad gäller när man ska hyra ett hus i andra hand .vad ska man tänka på

Filip Svensson skriver:

Hej Monica,
Det finns flera saker du kan tänka på. Jag skulle rekommendera dig att läsa vår sida om att hyra ut hus. Där kommer du finna en hel del information som kan vara bra att veta.

Sara skriver:

Jag har sagt upp och flyttat ut ur min hyreslägenhet i andra hand innan uppsägningstiden löpt ut. Har lägenhetsinnehavaren rätt att hyra ut till annan person under min uppsägningstid då jag betalar hyra och även ta betalt av denne? Dvs få dubbelt betalt för lägenheten.

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Vad jag känner till finns det ingenting som hindrar hyresvärden från att hyra ut bostaden på nytt om du har gjort en total avflyttning innan uppsägningstiden är slut. Om du däremot valt att bo kvar sporadiskt under uppsägningstiden skulle hyresvärden inte kunna hyra ut bostaden.
Under uppsägningstiden är du skyldig att betala hyra och tyvärr spelar det då ingen roll om en ny hyresgäst vistas i lägenheten under tiden. Hyresvärden har med andra ord en möjlighet att få in dubbla hyror under uppsägningstiden.

Nils skriver:

Hej!

Vi ska hyra ut vår bostadsrätt i andra hand. Lägenheten är relativt nybyggd och därför kommer en besiktning av lägenheten genomföras under tiden den är uthyrd. Hur kan vi säkerställa att besiktningsmannen får tillgång till lägenheten för att utföra en besiktning? Kan hyresgästen vägra detta?

Filip Svensson skriver:

Hej Nils,
Du som hyresvärd har rätt att få tillträde till lägenheten så att besiktningen kan genomföras men du måste dock meddela hyresgästen om detta i förväg. Om hyresgästen trots det vägrar ge tillträde kan du ansöka om handräckning hos Kronofogden för att på så sätt få tillgång till bostaden.

Kevin skriver:

Hej
Vi skulle vilja hyra ut vår villa . En person har kontakt oss och företaget han är delvis anställd på kommer att stå på hyreskontraktet och betala hyran , vi har två frågor:
1. Finns det något sätt att kolla företagetsekonomi (liknar kreditupplysning för privatperson dock för företaget)?
2. Ska vi behöva be om hans personnummer för att kolla hans kredit då han kommer att bo i huset tillsammans med sina barn?
3. Vi förstår att han kommer att driva verksamheten hemifrån för sitt företaget, finns det någon begränsning i så fall?
Tack
Mvh
Kevin

Filip Svensson skriver:

Hej Kevin,
Det är möjligt för dig att göra en kreditupplysning på både företaget och privatpersonen för att kolla de ekonomiska förutsättningarna. För att få göra en personupplysning krävs ett legitimt behov av upplysningen och det har du ju i och med att du ska hyra ut din bostad. För företagsupplysningar krävs dock inget legitimt behov.

Britta skriver:

Hej!
Jag ska hyra ut min bostadsrätt i andra hand. Hur vanligt är det att låta elen ingå
i hyran? Det är ju omöjligt veta hur hög elförbrukning den blivande hyresgästen
kommer att ha. Om elen ej ska ingå, låter jag då hyresgästen betala in sin elkostnad
på mitt bankkonto, varifrån jag sedan själv betalar räkningen till elbolaget?
Likaså vad gäller bredband – låter man det vanligtvis ingå i andrahandshyran?
Jag kan ju inte låta hyresgästen använda mitt eget bredbandsabonnemang,
eftersom min mailadress är knuten till det abonnemanget. Då måste jag väl
säga upp detta och låta hyresgästen skaffa sig ett eget bredbandsavtal?
Tacksam för svar.

Filip Svensson skriver:

Hej Britta,
Elen ingår i driftskostnaden som du får ta betalt för när du beräknar hyran för andrahandshyresgästen. Det vanligaste är att man tar hänsyn till sin egen elkostnad när man ska beräkna den kostnaden.
När det kommer till bredband är det även där vanligt att man räknar med den kostnaden i hyran och inte säger upp abonnemanget.

Britta skriver:

Hej!
Jag kan vid beräkning av elkostnad för hyresgästen inte utgår från min egen förbrukning, då jag använder lgh som övernattningslägenhet och inte bor där regelbundet. Om hyresgästen ska använda mitt bredbandsabonnemang så
räcker det alltså med att denne lägger upp en ny mailadress på samma bredbands-
abonnemang? Ang. hemförsäkring: måste hyresgästen skaffa sig en egen sådan,
samtidigt som jag behåller min egen? Detta för att skydda sig mot ev skador på
lgh under uthyrningen. Tack för svar!

Filip Svensson skriver:

Hej,
I sådana fall skulle jag rekommendera att hyresgästen betalar elen separat varje månad.
Om din nya hyresgäst vill ha en ny mejladress finns det flera sätt att skaffa det på utan att behöva göra det på ditt bredbandsabonnemang om du inte vill det.
När det gäller hemförsäkringen bör både du och hyresgästen ha varsin hemförsäkring. I andrahandskontraktet kan du ha som krav att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring.

Marie skriver:

Hej!
Min familj har hyrt en andrahands bostadsrätt i över 2 år nu. Vårat sista kontrakt löpte ut i maj 2017, och hyresvärden har inte velat förnya kontraktet då han bestämt sig för att sälja bostaden vi bor i. Efter ett långt sök har vi nu lyckats hitta en ny bostad att flytta till. Det gamla kontraktet hade 3 månaders uppsägningstid när det va giltigt men säger: Vid utebliven uppsägning (vid hyrestidens utgång) förlängs kontraktet med 1 månad för varje gång. Eftersom varken vi eller hyresvärden aldrig sa upp, betyder det att vi har en månads uppsägningstid nu? Dvs säger vi upp nu i april månad, måste vi lämna bostaden vid 31a maj? Vi är osäkra vad som gäller då hyresvärden inte lyckats sälja på flera månader och nu försöker han påstå att det är 3 månader som gäller. Oron förväras av det faktum att vi hyr svart (utan godkännade av föreningen), vilket vi bara fick reda på efter att vi hade redan flyttat in! Tack för råd på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej Marie,
När det kommer till hyreskontrakt är dessa utformade till hyresgästens fördel. Ni som hyresgäster kan säga upp hyresavtalet att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen, oavsett om det står tre månader i kontraktet. Säger hyresvärden upp avtalet upphör det att gälla tidigast tre månader från uppsägningen om inte längre tid har avtalats. Lycka till!

Abdulrahman skriver:

Ni som hyresgäster kan säga upp hyresavtalet att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen, oavsett om det står tre månader i kontraktet.

Vad förklarar för mig ytterligare?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Det innebär att när man hyr en bostadsrätt eller villa i andra hand kan hyresgästen säga upp kontraktet med en månads uppsägningstid även om man avtalat om tre månaders uppsägningstid, detta enligt lagen om uthyrning av egen bostad.
I de fall där lagen är mer fördelaktig för hyresgästen gäller den trots att man avtalat om något annat.

Jon skriver:

Hej, vi ska hyra en villa i andrahand och både vi och hyresvärden funderar på en formulering från Blockets mall för andrahandskontrakt som vi använder:

”Tidsbegränsat avtal med automatisk förlängning” (med 3 månaders uppsägningstid).

Tolkar vi detta som att kontraktet löper vidare om inget annat sägs, eller tvärtom att kontraktet upphör om inget annat sägs det uppsägningsdatum som angivits. Vi har fyllt i fr.o.m och t.o.m-datum.

Både vi och hyresvärden vill ”hålla det öppet”.

Peter skriver:

Hej Jon,
Det innebär att avtalet är tidsbegränsat och förlängs automatiskt om du inte säger upp det tre månader innan kontraktstiden löper ut. Men det kan vara värt att veta att kontraktstiden alltid måste löpas ut då detta är ett tidsbestämt avtal. Om kontraktstidens utgång är 31/12 är det den tiden som gäller, då spelar det inte någon roll om du säger upp kontraktet tre eller sex månader innan kontraktstiden tar slut.

Jon skriver:

Ok, tack för tydligt svar. En ”dum följdfråga” för ytterligare förtydligande: Vi antar att avtalet förlängs, vi bor kvar ett tag, en månad i taget. Kan hyresvärden, eller för den delen vi, plötsligt säga upp avtalet och gäller då tre månader?

Peter skriver:

Hej igen,
Som jag förstår det kommer kontraktets utgångstid alltid vara densamma. Väljer ni att bo kvar efter att kontraktet förlängs måste ni bo kvar hela kontraktstiden. Däremot måste uppsägning ske minst tre månader innan kontraktstiden tar slut. Kommer du och hyresvärden däremot överens om att bryta avtalet i förväg går det bra.

Gus skriver:

Hej!

Har muntligt sagt till en att hen har första tjing på min lägenhet som ska hyras ut. Nu hörde ett företag av sig och vill hyra vilket känns tryggare och bättre. Hur tar man ställning här? Bortsett från det moraliska då..

Peter skriver:

Hej,
Har du ingått ett muntligt avtal så är även det giltigt och inget du bör bryta. Samtidigt är den typen av avtal inget att rekommendera då det är svårare att bevisa att man ingått avtal vid en eventuell tvist. För att ett muntligt avtal ska gälla måste båda parterna haft för avsikt att ingå ett avtal. Har inte det varit fallet har du inte ingått ett avtal och du kan då välja att skriva kontrakt med företaget istället. Hur du sedan väljer att göra måste vara upp till dig. Men hoppas det här kan göra ditt val lite enklare. Lycka till!

Moi skriver:

Hej
Jag har skrivit på 2:ahandskontrakt idag och om några dagar kommer jag få en kopia via mail och snarast därefter ska deponeringsavgiften betalas. Hur mycket är en kopia värt jämfört med original?

Peter skriver:

Hej,

Vi brukar rekommendera att upprätta kontrakt i två exemplar så att namnunderskriften finns i original på bägge parters kontrakt, men en kopia kan också vara tillräckligt. Rent bevisvärdemässigt är en kopia värt mindre än ett originalavtal men det har absolut visst bevisvärde. Lycka till!

Carmen skriver:

Hej! Jag har tänkt hyra ut min bostadsrätt till en tjej vars pappas företag ska stå på kontraktet.
Min fråga är kan tjejen skriva in sig på adressen (för då blir hon ju som inneboende)utan att det skulle bli problem med till exempel att hon ska yrka på besittningsrätt till lägenheten då det är hennes pappas företag som kommer stå på hyresavtalet?

Peter skriver:

Hej Carmen,

Det borde inte vara några problem att hon skriver sig på adressen. Det som gäller är hyreskontraktet mellan dig och företaget. Lycka till!

Ida skriver:

Hej! Jag har precis fått boende i andrahand. Fick mejl från uthyraren/fastighetsägaren där det står att de inte tar ställning till det materiella innehållet i hyresavtalet och att de av den anledningen inte vill signera avtalet. Det står också att andrahandsupplåtelsen sedan tidigare är godkänd från deras sida. Vad menas med materiellt innehåll? Innebär att andrahandsupplåtelsen är godkänd att det är godkänt att jag hyr lägenheten men att det är något i avtalet som behöver ändras? Vad innebär det för mig som andrahandshyresgäst att de inte vill signera avtalet?

Peter skriver:

Hej Ida!

Utan mer information om avtalet och parterna är det mycket svårt för oss att svara på detta. Vad det materiella innehållet avser i det här fallet kan därför fastighetsägaren svara bäst på. Min rekommendation är därför att du kontaktar uthyraren och frågar vad detta innebär för dig.

Hoppas att detta hjälpte och att det löser sig!

Cem skriver:

Hej! Jag har en fråga angående kontrakt vid andra hands uthyrning, är det viktigt om man skriver kontrakt om man hyr ut till någon även om perioden som personen får bo i bostaden har redan godkänts från bostadsrättsföreningen?

Peter skriver:

Hej Cem!

Ja kontrakt är en mycket viktigt del av andrahandsuthyrning. Generellt regleras alla förhållningsregler och villkor för uthyrningen i kontraktet. Om du inte har ett kontrakt kan det därför bli mycket problematiskt om din hyresgäst inte sköter sig eller om andra problem uppstår. Det finns så kallade mallar av olika avtal som kan ge en bra grund för hur kontraktet som ni skriver bör vara utformat och vad det bör innefatta.

Hoppas detta svaret ger dig lite mer klarhet i frågan.

Cecilia Rundberg skriver:

Jag och min sambo hyr en bostadsrätt i andrahand. Hyreasvärden har meddelat oss att kontraktet inte kommer förlängas efter 2017-11-01 då det går ut. Vi har nu fått meddelande från hyresvärden att denne tänker sälja bostadsrätten och vill ta dit mäklare samt ha visningar under tiden vi bor där. Vi har meddelat att detta inte är möjligt för oss och att hon måste avvakta tills efter 2017-11-01. Vi får då till svar att kontraktet är uppsagt och då gäller det inte längre. Hon får gå in i lägenheten med sin egna nyckel bara hon meddelar oss. Stämmer det att hon får tillträda lägenheten även fast vi säger nej?

Peter skriver:

Hej Cecilia!

Som jag tolkar det hela så har ni ett giltigt hyreskontrakt fram till 2017-11-01 och att kontraktet är uppsagt från och med det datumet. Med andra ord är kontraktet i nuläget giltigt och hyresvärden har ingen rätt att utan ert godkännande att gå in i lägenheten.

Du kan läsa mer om vad som gäller i 12 kap. av Jordabalken, ofta kallat Hyreslagen. I 12 kap. 26§ i Jordabalken framgår vilka giltiga anledningar som hyresvärden kan ha för att få beträda lägenheten. Här ingår inte visningar/förberedelser inför försäljning utan huvudsakligen mer brådskande ärenden, t.ex. vattenläckage, och reparationer.

Hoppas mitt svar var till hjälp och att det löser sig för er!

tompa skriver:

Hyr i andra hand med kontrakt på tillsvidare från 1 juli och har adressändrat dit. Hyresvärden ville inte att jag skulle adressändra dit förrän hennes egna adressändring gått igenom vilket den fortfarande inte gjort (idag 7 juli) eftersom hon valt att adressändra med post som tar extra tid jämför med bankID. Detta är ju lagom problematiskt med tanke på att jag beställt internet dit och fakturor kommer dit och nu sitter inte ens mitt namn på postboxen, vad gör jag i ett sånt här fall? Personen har heller inte tagit reda på vilket förråd som jag kan använda och tycker att jag ska knacka dörr hos andra hyresgäster för att fråga vilka förråd som är deras för att ta reda på vilket som då tillhör mig, vad gör man med hyresvärdar som inte har fixat i ordning allt åt en när man flyttar in på kontraktsdatumet?

Såna här mindre förseelser i samband med uthyrning är väldigt svåra att svara på. Gällande adressändringen så ska det inte påverka hyresvärden över huvud taget så det ska inte vara något att bry sig om. Angående förrådet så är det ju självklart hyresvärdens skyldighet att berätta vilket förråd du har om det ingår i kontraktet (vilket det ju verkar göra). Sen vad du kan göra åt det är lite svårare att svara på. Jag skulle nog begära att få reda på vilket som är ditt förråd inom x dagar och annars dra av y kronor från hyran.

Problemet med dessa fall är att oavsett vad man säger, kommer fram till etc så handlar det ju om vad som skulle hända vid en faktisk juridisk tvist och det är just det jag har svårt att svara på.

Liam skriver:

Säg att jag bor på annan ort och jobbar där samt på nuvarande ort då och då vilket gör att jag kan behöva ha boende på båda orter.

Skulle hyresvärden då kunna neka mig att ha inneboende för att t.ex. få hjälp med hyran? Nu har jag ju skickat förfrågan om att hyra ut i andrahand men undrar om ovan är möjligt för då bör jag ringa min hyresvärd.

Nej, du behöver inte ha hyresvärdens godkännande för att hyra ut till en inneboende.

Martin skriver:

Gäller ett andrahands kontrakt även om det står fel lägenhetsnummer på kontraktet i fråga?

Frågan är hur det skulle hanteras vid en eventuell tvist (vilket ju alla avtalsfrågor i slutändan handlar om). Om man tänker sig att en tvist tas upp till Hyresnämnden eller domstol. Jag skulle gissa att man då skulle tolka avtalet som att det vore giltigt om alla andra uppgifter tydligt pekar på vilken bostad som åsyftas. Om tex hyresvärden äger en bostadsrätt på Storgatan 4, 2 tr, med lägenhetsnummer 90201 och du hyr denna bostad men att det i hyresavtalet står Storgatan 4, 2 tr, 90210 så tror jag inte att det skulle tolkas som att avtalet är ogiltigt. Huruvida detta hanterats tidigare och om det finns liknande domar eller bedömningar har jag dessvärre ingen aning om.

Man kan också se på det såhär. Avtal hyresvärd och hyresgäst är till mångt och mycket till för att skydda endera parten mot större avtramp. Om man tex skriver att hyran är 10.000 kr och hyresgästen bara betalar 5.000 kr är det väldigt tydligt att det är fel. Det skulle också vara tydligt om det blev en tvist. Om man hyr samma bostad i tre månader och inte betalar hyra alls och sen vid en tvist hävdar att avtalet är ogiligt eftersom lägenhetsnumret inte stämde så har jag personligen svårt att tro att man skulle få rätt.

rosanna skriver:

Hej,
Jag hyr en bostadsrätt i andra hand som går ut den första april och då vill jag flytta ut. Måste jag även säga upp lägenheten för detta? för uppsägningstiden är tre månader och skulle då innebära att jag inte kan flytta ut förrän 1maj.

MVH
Rosanna

Om det står i ert uthyrningskontrakt att uthyrningsperioden upphör den den första april så behöver du inte aktivt säga upp lägenheten.

Greta skriver:

Hej,
leasa tills 2015/06/01. Hyresvärden sa att vi måste komma ut i januari, eftersom han har andra planer. Eller utan anledning han kan förvisa oss? Betala hyran i tid.

Det beror lite på vad som står i ert kontrakt. Hur lång uppsägningstid är det skrivet? Jag kan dock inte tänka mig att det står att ni enbart har 10 dagar på er! Kopiera gärna in vad som står i ert kontrakt (gällande uppsägning) så kan jag titta på det.

Adlena skriver:

Hej! Jag ska plugga i Uppsala och ska bo med min vän i en lägenhet. Frågan är får vi skriva en andrahandskontrakt där både mitt och hennes namn står! Vi vill göra så för att dela ansvaret om lägenheten samt få bostadsbidrag! Är det möjligt för två personer att stå i en och samma andrahandskontrakt?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, absolut!

Benjamin skriver:

Hej!

Jag och min sambo hyr en lägenhet i andra hand. Vi har skrivit kontrakt på att bo där i 9månader. Men vi har ångrat oss, och vill inte bo där i 9 månader. Hur funkar det? Har vi 3månaders uppsägning eller måste vi bo där i 9 månader?

Om ägaren till lägenheten inte håller sig till vad som står i kontraktet, kan jag och min sambo få bryta kontraktet helt och hållet då?

Tack på förhand. Mvh B

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Benjamin,

I Jordabalken”5 § Avser ett hyresavtal en bostadslägenhet, får hyresgästen alltid säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen.” target=”_blank” rel=”nofollow”>Jordabalken står det att ”5 § Avser ett hyresavtal en bostadslägenhet, får hyresgästen alltid säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen.”. Detta gäller för hyresrätter. För bostadsrätter gäller en månads uppsägning för er som hyresgäster (se Hyresnämnden).

Oskar skriver:

Hej,

Är det samma regler som gäller för återbetalning av oskälig hyra om man hyr en hyresrätt lägenhet svart i andrahand (för att förstakontraktsinnehavaren inte vill att värden ska känna till andrahandsuthyrningen).

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Har du inte ett kontrakt kommer du aldrig kunna påvisa att du hyrt en lägenhet för en viss summa så det bör nog vara omöjligt att få till, tyvärr. Det kanske finns något sätt att påvisa det via kontoutdrag etc men jag tror det är mycket, mycket svårt.

Sasha skriver:

Hej

Jag och min sambo har separerat.
Vi hyrde en lägenhet i andrahands, med kontrakt.
Vi kom båda överens om att han skulle fortsätta hyra i andrahands.
Jag hörde av mig till förstahandsgästen om att jag ville säga upp kontraktet och min dåvarande sambo fick söka på nytt och se om hyresvärden godkände honom, ensam som gäst.
Vad händer om förstahandsgästen inte hörde av sig till hyresvärden och jag idag fortfarande står kvar på kontraktet?
Det är väl olagligt?

Med vänlig hälsning, S

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du har ett kontrakt med förstahandsgästen och säger du upp det kontraktet så är kontraktet uppsagt. Det har inte hyresvärden med att göra egentligen så ert usprungliga kontrakt är ogiltigt såtillvida du har meddelat förstahandsgästen att du säger upp ert kontrakt (dvs din hyresvärd). Gör detta skriftligt!

Robin Andersson skriver:

Hej!

Jag har ett andrahands-kontrakt som går ut sista Januari 2014. Jag har 3 månaders uppsägningstid.

Kan jag, efter sista januari 2014, bli tvingad av hyresvärden att flytta ut 1 februari om kontraktet inte förnyas? Har jag tre månaders uppsägningstid efter sista januari 2014 även om kontraktet inte förnyas?

MVH Robin

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det brukar stå i kontraktet exakt vad som händer när hyrestiden tar slut. Om det inte står något måste du flytta ut på utflyttningsdagen. Ni har ju skrivit ett avtal som sträcker sig till utflyttningsdatumet och inom den tiden gäller tex tre månaders uppsägningstid.

Om det sedan finns någon legal lucka man kan använda sig av för att kräva sin tre månaders uppsägningstid då så är det inget jag känner till. Tex om hyresvärden hypotetiskt sett säger upp dig dagen innan ert avtal går ut, om du då får 3 månader extra men jag tvivlar starkt på det.

Andreas Olsson skriver:

Hej!

1. jag ska hyra en hyresrätt i andrahand av min syster. Men hon hyr ut en annan lägenhet i andrahand och hon är bosatt i ett hus. Så min fråga är om man kan hyra ut 2 andrahand lägenheter samtidigt?

2.Om jag ska hyra i andrahand och nu inte har jobb men vet att jag kommer få jobb innan inflyttningstiden, kan jag då inte hyra i andrahand förrän de ser att jag har ett jobb?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

1. Du menar att hon har förstahandskontrakt på två lägenheter samtidigt, och hon hyr ut båda? Om hon har en giltig anledning (tex provar på samboskap i huset) så kan hon hyra ut EN hyresrätt. Hyresvärdarna lär förmodligen inte veta om hennes bostadssituation för jag har svårt att tro att hon skulle få behålla kontrakten då. Det betyder dock att det förmodligen kommer vara lika svårt/lätt att hyra ut den andra som den första lägenheten. Annars kan hon ju släppa åtminstone ett förstahandskontrakt så att andra som behöver boende, som du, kan få åtnjuta ett förstahandskontrakt, men det är min personliga åsikt.

2. Det är inte hyresvärden (din systers hyresvärd alltså) som avgör om du har ekonomin att hyra. Det är hon som ansvarar för att hyran kommer in. Det är alltså upp till din syster att avgöra om du har ekonomin att hyra av henne.

Annika skriver:

Hej!

Jag hyr en lägenhet i andrahand som ej är godkänt av hyresvärden. Jag och den som har förstahandskontrakt skrev ändå ett kontrakt där det står att jag har 3 månaders uppsägningstid. Om jag för någon anledning Skulle vilja bryta kontraktet med bara en månads uppsägning, t ex för att jag har fått tag på en ny bostad. Går det eller är kontraktet juridiskt bindande även fast första hands kontrakthavaren inte har tillstånd att hyra ut?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det är en intressant fråga som jag tyvär rinte kan svara på då jag är mycket osäker på vad som gäller. Jag skulle nog kolla med något juridikforum.

Anders skriver:

Hej.Min dotter hyr i andrahand,och nu 30/6 gick kontraktstiden ut,det skulle bli förlängt men hon får inte tag i den hon hyr av och då kan hon ju inte betala hyran eftersom inget kontrakt är skrivet. Kan han bara storma in och slänga ut henne nu eller vad är det som gäller?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det beror delvis vad som står i kontraktet som skrevs i början. Vanligtvis brukar man förtydliga hur och när hyresgästen (tex senast kl 12 på utflyttningsdagen) ska flytta ut i samband med att kontraktet går ut. Men finns det inget där som nämner att kontraktet flyter på efter kontraktstidens slut, men det tvivlar jag på. Utifrån min bedömning (notera att jag inte är jurist eller specialist på detta) så bör hyresvärden kunna begära att hon flyttar omgående, ja.

Anders skriver:

Tack för snabbt svar!

Pernilla skriver:

Hej Jag her en yngre släkting som hyrt en bostad i andrahand under ett par månader. I hennes kontrakt fanns det inskrivet en månads uppsägning. Hon sa upp sitt kontrakt den 13 mars för hyran kändes oskälig 8500 för 35 m2. Hon tolkade uppsägningstiden så att den gällde för hela april. När hon kom och skulle lämna nycklar fick hon höra att hon genom att inte flytta ut den 13 april så hade hon brutit mot kontraktet trots att hon betalat hura för hela april. Hennes hyresvärd upplyste henne om att eftersom hon brutit mot kontraktet avsåg hyresvärden att behålla depositionshyran också! Är detta verkligen lagligt vad skulle du rekommendera henne att göra?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är lite svårt att säga utan att veta hur kontraktet är formulerat. Det låter som att hon gjort fel som bott kvar efter den 13:e april som egentligen borde varit utflyttningsdatum. Att sen hyresvärden behåller depositionshyran (och att det inte räckte med den fullt betalade hyran för april) tycker jag låter dåligt. Vem som har rätten på sin sida kan jag dock inte yttra mig om men jag skulle definitivt kolla upp det med Hyresnämnden.

Marie Edström skriver:

Hej! Jag har hyrt ut mitt hus till ett par med två katter. Villkoret för att de skulle få hyra är att de måste utföra allergistädning vid utflyttning. Det är med anledning av att min son är pälsdjursallergiker och inte kan vistas i hus där det funnits djur.
Nu har de flyttat ut och städat, men ingen allergistädning, bara dammsugning och lite avtorkning. De vill veta vad de ska göra för att allergistäda men jag vill inte att de går in i huset, jag vill att de anlitar en professionell firma som vet vad de gör. I vårt avtal står det att korrekt allergistädning måste utföras vid utflyttning. Vem har rätt? Tacksam för svar, hälsningar Marie

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Har ni specificerat vad en korrekt allergistädning innebär i kontraktet (att de måste anlita någon för det)? Jag vet inte om ”korrekt allergistädning” är någon speciell definition och vad den inbegriper. Om det står skrivet i avtalet att det ska utföras är det klart att ni ”har rätt” men för de juridiska teknikaliteterna skulle jag vända mig till Hyresnämnden för att få ordentliga svar på hur ni bör gå vidare.

Marie Edström skriver:

Tack för svar. Gick in och kollade hyresnämnden. Där står det så här:”OBS! NÄMNDEN KAN INTE GE RÅD HUR EN UPPKOMMEN TVIST SKA LÖSAS ELLER HUR ETT AVTAL SKA TOLKAS.”
Verkar inte gå att få svar av dem … Men inte har mina gamla hyresgäster rätt att gå in i huset och städa efter utflyttning?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag vet tyvärr inte hur jag ska hjälpa dig då jag inte är jurist och ogärna ger kommentarer på juridiska frågor. Efter utflyttning har de ju, i mina ögon, lika lite rätt att gå in i lägenheten som någon annan. Vad säger din hyresvärd? Denne kanske kan hjälpa dig?

Karl Johan Bergström skriver:

Jag har precis sagt upp mitt hyreskontrakt vilket ägaren accepterat. Men jag vill använda depositionen (motsvarande en månadshyra) som betalning för sista månadshyran vilket ägaren motsätter sig då hon menar att depositionen betalas till mig efter utflytt och gjord inspektion. I hyresavtalet står dock ingenting om hur depositionen ev ska användas och när den ska betalas tillbaka. Vem har rätt?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Rent juridiskt vågar jag mig inte på att säga till vilken grad hyresvärden har rätt men en deposition ska betalas ut i samband med utflytt. Depositionen ska ju användas till att betala för eventuella skador på lägenheten som kan ha uppkommit under din hyresperiod så det är förståerligt att ägaren motsätter sig detta. Jag tror att du kan få mycket svårt att få rätt att använda depositionen som hyresbetalning.

Martin skriver:

Hej!
hyr en lägenhet i andrahand. jag hyr lägenheten möblerad, vilket också står i kontraktet. men det står även att om hyresvärden vill hämta något från lägenheten ska han göra det med förvarning på 3 veckor. nu vill han hämta alla sina möbler, vilket gör att lägenheten inte längre är möblerad. är kontraktet brutet då? hur ska jag gå till väga?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det tycker jag låter som ett kontraktsbrott. Jag skulle kontakta Hyresnämnden och höra med dem om hur du ska gå vidare.

Bella skriver:

Hej, jag har en fråga angående:
•Specificera under vilken tid uthyrningen gäller, tex “Hyresperioden är från 2010-01-01 till 2010-06-01″.
Jag hyr en lägenhet i andrahand och har nu fått tag i ett förstahands kontrakt.. kan jag säga upp lägenheten eller är det en bindande tid dvs att jag måste hyra lägenheten tills hyresperiodens slut?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Detta borde stå tydligt angivet i kontraktet. Står det att du ska hyra lägenheten till tex 2013-03-30 så måste du göra det. Om du vill komma ur detta kan du börja med att tala med hyresvärden och se hur han eller hon ställer sig till att avbryta kontraktet i förtid. Detta underlättas förstås betänkligt om hyresvärden kan hitta en ny hyresgäst snabbt (kanske kan du hjälpa?). Annars måste du betala hyran för den kommande perioden.

Hela idén med att skriva ett kontrakt är att det är bindande för båda parter.

Helena skriver:

Hej. Jag har en fråga åt en vän. Berättade det jag vet men blev osäker på om det är samma regler som för 4 år sen.
Hon har tecknat ett andrahandskontrakt där både hon och hyresvärden gått igenom allt, lägenheten ska hyras i minst 1 år. Nu har det gått 5 månader in på det avtalade året och han har nu bett om att hon ska flytta med sin man och sitt barn omeldebart, trots deras kontrakt. Vad kan man göra i denna situation? Ett kontraktsbrott från hyresvärden är ju solklart men vad har hyresgästerna för rättigheter i detta läge? Vet att när jag hyrt ut tidigare så är det ju det man skrivit på som gäller, oavsett vad som händer liksom..

Ja, det är såklart ett kontraktsbrott och hyresvärden har ingen rätt att slänga ut dem. Säg att han, i ett extremfall, skulle ringa polisen för att få ut dem så kan de visa upp sitt kontrakt. Det är såklart en jobbig och kanske obehaglig situation för familjen men de kan i princip stanna kvar. Beroende förstås vad de skrivit i kontraktet men annars kan de bo kvar i tre månader efter uppsägningstiden (läs mer på Hyresnämndens hemsida).

Allvar L skriver:

Hej Jag har hyrt en lght (bostadsrätt) i andrahand och flyttat in Har skrivit kontrakt med lghtinnehavaren Nu har det framkommit att styrelsen inte har godkänt att han får hyra ut och jag måste flytta ut

Vad är det som gäller där jag har ju ett kontrakt med lghtinnehavaren?

Kan jag göra något?
H A

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej, det är en tråkig situation du hamnat i. Tyvärr är det (såvitt jag vet) inte så mycket du kan göra. Om lägenhetsinnehavaren inte har tillåtelse att hyra ut så spelar det mindre roll att ni har ett kontrakt. Jag skulle prata med Hyresnämnden för att se om det finns något du kan göra, men i mina öron låter det som att du bör fokusera energin på att hitta en ny bostad.

Emma skriver:

Hej, jag ska hyra ut min lägenhet i andra hand i januari och har redan hittat några spekulanter som är intressanta. Kan man redan nu skriva kontrakt som binder som till att hyra? Så dom inte kommer dagen innan och säger att dom har ångrat sig. Eller hur gör man?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jo, det kan man förstås göra. Du kan också låta dem betala en deposition som gäller för första hyran eller något liknande. Tänk på att detta sätt används av många ”skumma typer” på Blocket etc så det kan kanske bli svårt att få dem att göra detta om de inte litar på dig.

Charlotta Bodin skriver:

Hej,

vad gäller om besittningsskydd för uthyrning av bostadsrätt i andra hand? Kan det också avtalas bort?

Hälsningar,
Charlotta

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, det går att avtala bort. Se till att få med det i kontraktet bara.

Alexander skriver:

Hej,
jag hyr en lägenhet i andra hand och kontraktet har tre månaders uppsägningstid. Hur säger jag upp mig på ett sätt som är giltigt och kan bevisas om det skulle ske några implikationer?

MVH
Alexander

Hanna skriver:

Skriftlig uppsägning till den du hyr av, så får du visa att du också har en kopia av uppsägningen.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Tidigare har det i denna artikel stått att man kan riskera att förlora sitt förstahandskontrakt till en andrahandshyresgäst om man inte avtalar bort besittningsskyddet. Detta är fel, och man kan inte förlora sitt förstahandskontrakt pga besittningsskydd/besittningsrätt. Jag ber om ursäkt om detta fel har skapat problem för någon.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen