Köp av ny bostad

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En nyproduktion kan vara en attraktiv typ av boende. Dels är de oftast belägna inom nya och ”fräscha” stadsdelar och även bostaden är helt ny och har ofta mycket god standard. För dig som går i tankarna kring att köpa en nyproduktion finns det dock en del saker att ha i åtanke. Dels finns det stora fördelar, men det finns även en del nackdelar som inte minst berör din privatekonomi. Därför är det klokt att vara väl beläst när man ska köpa en nyproduktion.

Fördelar med att köpa en nyproduktion

Det finns flera fördelar med att köpa en nyproduktion, några av dessa är som följande:

  • Nybyggt. Att det är nybyggt kanske låter uppenbart men det är den absolut största fördelen med en nyproduktion. Det är inte enbart det faktum att det är rent och fräscht, utan även att inredning och vitvaror kan förväntas ha en längre livstid än i äldre bostäder. Det finns heller ingen risk för befintligt slitage vilket innebär att om du vårdar bostaden väl kan du få ett högre pris vid nästa försäljning.
  • Liten risk för fuskbygge. Eftersom att byggnormer och kvalitén på bostäderna kontinuerligt förändras, samt att man bygger ”modernare” kan göra att du känner dig tryggare än i en äldre bostad.
  • Ingen budgivning. Nyproduktioner säljs allra oftast till ett fast pris och det finns även möjlighet att ”reservera” en bostad med en handpenning. Det kan göra att du undviker en dyr och tidskrävande budgivning.
  • Nyproducerade bostadsområden. Eftersom att nyproducerade bostäder ofta byggs i helt nyproducerade områden finns det en hel del fördelar. Dels kan dessa områden ofta bli attraktiva för företag att öppna butiker och för kommunen att bygga lekparker och liknande, vilket kan göra området mer attraktivt på sikt. Det kan göra att du får ett högre pris vid försäljning.

Trots att dessa fördelar kan verka övervägande finns det även en del nackdelar som man bör ha i åtanke när man köper en nyproduktion.

Nackdelar med att köpa en nyproduktion

Nackdelarna med nyproduktioner är ofta ekonomiska men det kan även gälla trivsel, exempelvis om byggandet fortsätter lång efter att du flyttat in.

  • Stökigt. Eftersom att nyproduktioner ofta byggs i stor kvantitet riskerar du att flytta in i en bostad där området fortfarande inte är färdigbyggt. Även om detta kan låta tolererbart under en viss tidsperiod kan det dröja år tills ett helt bostadsområde är färdigbyggt, se därför till att ta ställning till den här möjligheten innan du köper din bostad.
  • Dyra utgångspris. Nyproduktioner är allt som oftast mycket dyra. Detta är naturligt eftersom att bostaden är i sitt bästa skick och området i allmänhet ofta är mycket välvårdat. Har du ekonomin för att finansiera köper behöver detta dock inte vara negativt då det är möjligt att priset faktiskt ökar. Behöver du ta ett allt för stort bolån riskerar du dock att räntorna och amorteringen på lånet blir mycket omfattande.
  • Sämre bostadsrättsföreningar. Ofta har nyproducerade bostadsrätter ”sämre” bostadsrättsföreningar än äldre. Detta eftersom att de ofta kan befinna sig i skuld och kan ha svårigheter med att hitta köpare av lägenheterna.
  • Möjliga hyreshöjningar. Om bostadshuset står på kommunalmark kan du riskera kraftiga hyreshöjningar, se därför till att när du spekulerar i en nyproduktion så undersök även marken som byggnaden står på.

Dessa nackdelar behöver inte finnas hos alla nyproduktioner, men det är saker som du bör vara uppmärksam på när du ska köpa en nyproducerad bostad.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]