Kalkyler och beräkningar

Kalkyler för dig som ska köpa bostad eller anlita en mäklare

Utskriftsvänlig PDF

Köpa Bostad-kalkylen

Denna kalkyl är mycket omfattande och hjälper dig med allt du behöver räkna ut inför köpet av en ny bostad. Du kan jämföra priser och kostnader mellan olika bostäder, du kan jämföra bolån, se hur mycket du har råd att lägga som maxbud och mycket mer.

Länk: Köpa Bostad-kalkyl

Jämföra mäklararvoden

Mäklararvoden är ofta baserade på en fast och en rörlig del som ibland kan göra det svårt att jämföra arvodena. Denna kalkyl hjälper dig att reda ut skillnaden och bedöma hur mycket mäklaren kommer att kosta i slutändan.

Länk: Jämföra mäklararvoden

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Ingela skriver:

Hej!

Jag undrar hur väl bankernas bostadskalkyler stämmer när man ansöker och får bostadslån?

Brukar dom räkna högt eller lågt med driftkostnad och räntor?

Det huset som jag och min kille har kollat på står det att driftkostnaden är knappt 22000 kr/år = 1834kr/mån och det har jag förstått att det ska vara rena fantasi siffror..

Banken däremot räknar med en driftkostnad på 3500 kr/mån..

Jag undrar om man ska räkna med ännu högre driftkostnad än banken har gjort och isf hur mycket högre?

Mvh Gbg

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Bankerna har kalkyler som förmodligen bygger på stora databaser och statistik som de sen baserar sina egna kalkyler på, och mäklarna har förmodligen sina egna också. Vid en försäljning kan de förmodligen också få dessa siffror från säljaren men exakt hur det fungerar vet jag inte.

Jag vet av egen erfarenhet att bankernas kalkyler inte är så detaljerade och ”kundspecifika” som man skulle kunna önska. Bankerna kan ju förstås inte specialanpassa varje kalkyl till varje person men har ändå en del utrymme för att kunna justera detta. I ert fall, om jag förstått er rätt, så handlar det om vad mäklaren angivit vilket förmodligen är i underkant eftersom de har ett egenintresse i att sätta prospektet i så god dager som möjligt. Bankerna vill ju absolut inte underskatta utan överskattar i såna fall hellre. Deras siffor kan dock bygga på medelvärden för området i fråga och kanske inte alls går att applicera för just detta hus.

Jag skulle dock lite något mer på bankens siffror än mäklarens men fråga båda var datat kommer ifrån och är baserat på, så får du mer kött på benen.

Alexander Flyckt skriver:

Hej,

Den detaljerade kalkylen verkar vara trasig, kan du ladda om den på nytt eller eventuellt maila den till mig? Tack på förhand.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nu är den fixad igen. Bytte webhotell förra veckan och gjorde tydligen någon miss. Ber om ursäkt för det.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen