studentmössor i vädret och Stockholms studentbostäders vd Ingrid GyllforsTrycket är högt på studentbostäder i Sveriges olika studieorter. Men bara man letar aktivt i flera forum brukar det lösa sig för de flesta, säger vd:n för Stockholms studentbostäder, Ingrid Gyllfors. Foto: Hans Christiansson/Shutterstock.com och Pressbild/Stockholms Studentbostäder

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Bostadssituationen för nya studenter är i stort sett lika svår som tidigare år. Men årets kartläggning visar ändå en viss lättning på bostadstrycket på vissa håll i landet, skriver Hem & hyra. Sveriges olika studieorter har också tagit tag i vissa åtgärder för att försöka korta ner kötiden för studenterna.

För många nyantagna studenter är det dags att söka bostad inför terminsstarten. Studentbostadsföreningen har kartlagt hur bostadsmarknaden ser ut för studenter, och även om det på många håll i landet är lika tufft som tidigare år finns det en ljusglimt för studenter på vissa orter.

71 procent av bostadsaktörerna som blivit tillfrågade menar att situationen är lika ansträngd som förra året, och 16 procent tror till och med på ett ökat tryck. Däremot är det fler än tidigare som förutspår en lättnad i bostadstrycket, nämligen åtta procent.

Under de senaste tre åren tycker närapå en av fem aktörer att trycket minskar. Framför allt är det på mindre och mellanstora orter som det har blivit något lättare att hitta bostad, menar vd:n Stina Olén på Studentbostadsföreningen.

Kötiderna minskar, men skiljer mycket mellan studentrum och lägenhet

Elva procent av bostadsaktörerna ser ett minskande av bostadsköerna sedan förra året. Den andel som i stället rapporterar längre köer är åtta procent.

I Stockholmstrakten är den genomsnittliga kötiden för studentbostäder två månader mindre i dag än förra året. Tiderna ligger dock fortfarande på cirka två år för studentlägenheter och 13 månader för korridorsrum. Stockholms ordinarie bostadsförmedling har över fem års kötid för studentlägenheter.

Trots många nybyggnationer har Göteborgs kötider blivit längre än förra året. I Uppsala kan några månaders kötid räcka för en enrumslägenhet, medan flera års kötid krävs för större lägenheter. Däremot har många hyresvärdar lättat på inkomstkraven för studenter, vilket underlättar för många.

Lund har löst studenters bostadssituation genom att reservera 700 lägenheter och lotta ut köplatser. På så sätt ger man alla studenter samma förutsättningar oavsett kötid.

De flesta kan få bostad i andra hand tills kötiden räcker till

Trycket på studentbostäder är förstås högst just i samband med terminsstart. Det säger Ingrid Gyllfors, vd hos Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

– I augusti och januari är det som tuffast, men å andra sidan publicerar vi fler bostäder just nu vilket väger upp söktrycket lite. Vi frigör hela 1 000 kontrakt för inflyttning under augusti och september. I mars och april brukar söktrycket vara som lägst.

Ingrid Gyllfors rekommenderar studenter som har svårt att få boende att inte avstå från sin drömutbildning, utan aktivt söka via andrahandsförmedlingar och kontakter tills man har möjlighet till en annan bostad. För de allra flesta brukar det lösa sig även om det känns hopplöst, säger hon.

Polisen varnar studenter för bedragare på bostadsmarknaden

Dock varnar Hem & hyra för falska uthyrare som under sommaren försöker utnyttja studenter som är desperata efter bostad. Polisen Lotta Mauritzon råder studenter att vara uppmärksamma på om något bostadserbjudande verkar vara för bra för att vara sant.

– De här bedragarna vill inte hyra ut en lägenhet till dig, de vill ta sig in i din internetbank och tömma dina konton.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]