rum i lägenhet före och efter renoveringMånga bostadsbolag passar på att renovera hyresrätter när hyresgästen har flyttat ut, för att sedan ta högre hyra för den uppfräschade lägenheten. Foto: hanohiki/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Så kallade konceptrenoveringar, som görs på tomma hyresrätter för att senare kunna höja hyran, tillämpas i hög takt enligt en granskning från Hem & hyra. Konceptrenoveringar innebär störningar för hyresgästerna, och konceptet möts av skarp kritik.

När hyresgäster flyttar ut görs ofta en konceptrenovering. Det innebär att hela lägenhetens innanmäte renoveras och byts ut medan den står tom, och därefter höjs hyran med upp till hela 50 procent.

Konceptrenovering blir allt vanligare hos privata bostadsaktörer. Många hyreshus som tidigare har ägts av kommunen och ligger i miljonprogramsområden köps upp av privata bolag som sedan får upp hyrorna genom en sådan renovering.

Många gånger har bostadssökande på grund av bostadsbristen inte många andra alternativ att välja mellan, utan får acceptera den dyrare hyran.

Tusentals renoveringar om året förväntas i fortsättningen

Förra året var det 5 000 hyresrätter som konceptrenoverades, enligt en granskning från Hem & hyra. Allt pekar på att den här takten kommer att fortsätta, efter vad som står i årsredovisningarna hos sex stora bostadsbolagen.

Ett av bostadsbolagen som tillämpar konceptrenoveringar är Victoria Park. I deras årsredovisning nämns att de förhandlade hyrorna kan höjas med mellan 30 och 40 procent efter en konceptrenovering.

Hyresgäster drabbas av konceptrenovering

Att lägenheterna fräschas upp är förstås positivt. Dessutom är det smidigt att ingen hyresgäst behöver evakueras som vid traditionella renoveringar. 

Men det finns också flera negativa aspekter med konceptrenovering. Till exempel blir det mycket störande ljud i huset av all renovering. Hyresgästföreningen vittnar även om att hyresgäster kritiserat kvaliteten på renoveringarna och att grundläggande underhåll som inte ger rätt till höjd hyra släpar efter.

Hyresgäster som vill byta lägenhet hänvisas också ofta till de konceptrenoverade lägenheterna. Detta kan bli betydligt dyrare jämfört med den första lägenheten om den är orenoverad, även för den som byter en större hyresrätt till en mindre.

Hyresgästföreningen är kritiska

Konceptrenovering får kritik från flera håll, särskilt för äldre hus som ofta är i behov av mer yttre underhåll snarare än invändig renovering.

Hyresgästföreningen tycker att bostadsbolagen i dessa fall sätter sina egna kortsiktiga intressen före långsiktigare åtgärder.

– Det vi har sett är hur man går in i ­fastig­heterna och gör väldigt mycket ­ytskikt i lägenheterna, medan exempelvis fönsterbyten och annat viktigt underhåll lämnas därhän. Det är varken bra för hyresgästerna, fastighetens långsiktiga status, ­eller för ­miljön, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, till Hem & hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]