Köpa bostad

Utskriftsvänlig PDF

Att köpa bostad är ett stort beslut och det är mycket att hålla koll på. Den här guiden hjälper dig att förklara grunderna i vad du som köpare bör veta när du bestämt dig för att köpa bostad. Informationen i guiden kommer att vara till nytta både för den som tänkt köpa hus och den som tänkt köpa lägenhet.

Köpa bostad guide med allt du bör tänka på

  1. Bestäm vad du letar efter – Bostadsrätt eller villa? Första eller femte våningen? Nära naturen eller centralt? Lär dig vilka beslut du måste ta innan bostadssökandet börjar.
  2. Sätt en budget – Att börja med en budget gör att du vet vilken prisklass du har råd att leta inom.
  3. Hitta intressanta bostäder – Var och hur du ska leta för att maximera chansen till att hitta din nya drömbostad.
  4. Förbered dig inför en visning – Gör det mesta av de visningar du planerar att gå på genom att vara väl förberedd.
  5. Undersök lägenheten under visningen – Följ vår checklista för att hitta gömda småfel och annan information som du bör känna till.
  6. Ta reda på mer information efter visningen – Här är informationen du bör försöka ta reda på efter att du har varit på visningar.
  7. Uppskatta värdet på bostaden – Innan budgivningen börjar är det viktigt att veta bostadens nuvarande värde.
  8. Buda på rätt sätt – Lär dig hur du ökar dina chanser att få bostaden till det lägsta möjliga priset.
  9. Skriv kontrakt – Dessa saker bör du tänka på när du skriver kontrakt för den nya bostaden.

Om någon av artiklarna inte ger svar på det du söker kan det vara en bra idé att ögna igenom kommentarsfältet – chansen är stor att någon ställt en lite mer specifik fråga och fått svar där.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

63 Relaterade frågor & svar

Marcus skriver:

Hej,
Vi har skrivit kontrakt på hus och när jag jämförde försäkringar så uppdagades det att huset är registrerat som 60 kvadrat i Fastighetsregistret men i själva verket är det 140 plus gästhus och förråd.
När jag bad mäklaren att be säljaren justera detta så ringde mäklaren upp och förklarade det med att säljaren köpt det som 140 och den förre ägaren också köpt det som 140 kvadrat och att det är försäkrat som 140 kvadrat hos ett visst försäkringsbolag.
När jag sa att jag bryr mig inte om några kvadrat hit och dit för egen del utan frågade om det hade några andra konsekvenser så nämnde hon att det påverkar taxeringsvärdet. Sen tyckte hon att det här är ngt jag ska diskutera med säljaren.
Jag vill att allt ska vara rätt och riktigt och bryr mig inte om att betala några tusenlappar extra i skatt. Jag vill dock inte göra någon annans jobb eller ta ansvar för ngt som borde varit fixat för åratal sedan av tidigare ägare.
Jag vill inte gärna ta över ngt som inte är 100 procent lagligt. Vad är mina rättigheter i detta och kan detta räknas som ett kontraktsbrott då de inte uppgett rätt fakta?

Evelina skriver:

Hej,

Om du vill att allt ska gå riktigt till råder jag dig att höra av dig till Lantmäteriet som har hand om Fastighetsregistret och fråga hur du ska göra. Jag känner inte till vilka konsekvenser den felaktiga uppgiften kan få, men skulle tro att det är bättre att själv meddela felaktiga uppgifter så snart som möjligt än att ignorera dem och vänta tills den felaktiga informationen upptäcks.

Tyvärr vet jag inte om det kan räknas som ett kontraktsbrott. Om jag förstår din beskrivning rätt har säljaren och mäklaren uppgett rätt uppgifter till dig som köpare, men inte ändrat den felaktiga uppgiften i Fastighetsregistret.

Anna skriver:

Hej, För 18 år sedan köpte jag en bostadsrätt för 820.000:-. Idag är bostaden värderad till ca 2 milj. Om jag säljer bostaden för att köpa en annan bostad hur beräknas reavinst skatten då?

Betalas vinsten på mellanskillnaden mellan köpet dvs. 820.000 och försäljningen låt säga att den blir 2 milj.? Dvs Blir det reavinst skatt på 1,180 000:-?

Men om jag samtidigt köper en ny bostad för ca 2,5 milj – Vad kommer jag då att betala i skatt för min försäljning?

Filip Svensson skriver:

Hej Anna,
Ja vinstskatten är mellanskillnaden mellan inköpspris och försäljningspris. Du kan dock få göra avdrag för exempelvis förbättringsutgifter, mäklararvode mm. Vi har en sida om beskattning vid försäljning där du kan läsa mer och räkna ut hur mycket skatt du ska betala på din försäljning.
Om du ska köpa en ny bostad finns det i vissa fall möjlighet att begära uppskov. Det innebär att du skjuter upp skatten och istället betalar du 0,5 procent av vinsten i årlig skatt. Du begär uppskov hos Skatteverket i samband med att du deklarerar.

Louise skriver:

Jag är spekulant på ett parhus. Idag hyr jag den andra delen och min hyresvärd prioriterar inte husskötsel. Bla läcker det in vid skorstenen. Om jag skulle köpa den andra delen, vilka skyldigheter/rättigheter har jag om mitt hus får fuktskador pga att grannen inte ser till att taket och plåtarbete är helt tätt?

Filip Svensson skriver:

Hej Louise,
När man nyttjar sin fasta egendom ska man alltid ta skälig hänsyn till sin omgivning. Om en granne på grund av vårdslöshet eller uppsåtligen vållar skada på din egendom blir den personen skyldig att ersätta skadan. Skadeståndsskyldigheten uppkommer bara om personen i fråga varit oaktsam.

Om hyresvärden känner till läckan utan att åtgärda den och det sedan sprider sig till din bostad kommer hyresvärden med största sannolikhet anses ha varit oaktsam och därmed bli skadeståndsskyldig.

Carl skriver:

Hej,
vilka regler/råd kan finns det om man önskar att köpa en bostadsrätt utan lån?

MvH Carl

Filip Svensson skriver:

Hej Carl,
Några specifika regler att förhålla sig till finns inte. Men självklart finns det en del saker du bör tänka på, det gäller visserligen alla som köper en bostad. Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på inför ett bostadsköp. Lycka till!

Hemlös skriver:

Hej!
Jag och min bror vill köpa en lägenhet tillsammans men vi har tillfället upphållstillstånd. Får vi ha bolån eftersom har tillfället upphållstillstånd?
Går det bra att vi köpa tillsammans
Mvh
M. Mardaghani

Filip Svensson skriver:

Hej,
Det är upp till bankerna och långivarna att avgöra om ni kan beviljas bolån eller inte. En rekommendation är att vända er till olika banker och höra er för vad ni har för möjligheter att få låna. Lycka till!

Mikael skriver:

Hej Boupplysningen!

Jag och min sambo köpte nyproducerad lägenhet/projekt i våras (maj 2017) med beräknat tillträde i september/oktober 2017. Följande står stipulerat i avtalet:

”I de fall köparen inte kan tillträda lägenheten senast 2017-12-10 äger köparen rätt till återgång av detta kontrakt. Begäran om återgång ska framställas skriftligen senast 2017-12-10 utan rätt till skadestånd för någondera part sedan betalning gjorts på det sätt som anges i §1.”

§1 förklarar i sin tur hur stort handpenningsbeloppet är, när det senast ska betalas och vad som ska betalas på tillträdesdagen.

Nu har det visat sig att hela projektet är försenat och att ny tillträdesdag satts till den 15 mars. Mäklaren har skickat ut tilläggsavtal som vi inte skrivit på ännu. Min fråga är nu om vi har rätt att begära återköp?

Mvh
Mikael

Peter skriver:

Hej Mikael,

Vi på Boupplysningen kan inte ge juridisk rådgivning i frågor som dessa. Jag rekommenderar därför att du först och främst frågar mäklaren om hur det ligger till med ångerrätt. Mäklaren bör kunna hjälpa er annars kan ni ta hjälp av en jurist.

Undrande skriver:

Hej,

Vi kikar på att köpa radhus, nu har vi hittat ett bostadsrätts radhus som är aktuellt att köpa men på visningen så stötte vi på något jag aldrig sett eller hört om tidigare.

Huset är i sutteräng med en krypgrund. På undervåningen når man ett källarutrymme genom en trappa ner. Bakom det utrymmet så finns en inredd krypgrund i ståhöjd under det aktuella huset, inredd som en tvättstuga med avlopp och el. Dessutom finns det i anslutning till det utrymmet en dusch och bastu med ytterligare avlopp. Dessa ligger i krypgrunden under ena grannens bostad. Åt andra hållet under den andra grannens hus är det en dörr till ett förråd. Dessa utrymmen nås endast från den aktuella bostaden.

Radhuset är byggt på 50-talet, de har bara haft en ägare. Enligt uppgifter från säljaren så inreddes detta utrymme för 40-50 år sedan, något oklart om exakt när. Men innan det behövde godkännas av styrelsen. Mäklaren förklarade att krypgrunden ägs av föreningen, men att ägaren är ansvarig för eventuella skador samt att det inte täcks av några försäkringar då man idag inte får inreda krypgrunder.

Känns verkligen som något som ligger i en gråzon och jag undrar om ni hört om något liknande och om det stämmer att den boende är ansvarig, samtidigt som föreningen äger och inga försäkringar täcker det. Utan att ha speciellt bra koll på olika grunder så förutsättningar med vatten, avlopp och dessutom in under grannarnas hus som rätt så riskabelt.

Kan ni hjälpa mig att reda ut vad som gäller samt eventuella åtgärder som bör vidtas. Alt hänvisa mig vidare till någon?

Peter skriver:

Hej,

Spontant skulle jag säga att upplägget låter aningen märkligt och jag har inte stött på något liknande upplägg från vad jag kan minnas. Du gör nog rätt i att höra dig för med någon som kan titta på den här situationen lite närmre. Det är svårt att göra någon närmre bedömning härifrån så jag råder dig att kontakta en juristbyrå och höra dig för om de kan titta på avtalet åt dig. Lycka till och återkom gärna och berätta hur det blev!

Orolig skriver:

Jag och min man ska separera. Vi äger en bostadsrätt tillsammans som ska säljas (äktenskapsförord finns gällande pengarna som vi gått in med för att finansiera den). Nu har jag börjat prata med min bank om nytt lånelöfte för att kunna köpa nya bostäder. Jag har en tillsvidareanställning, bra inkomst och en tillräcklig kontantinsats för att kunna få både lån och köpa. Kruxet är att jag är gravid (med min man) och att jag därmed kommer att gå ned i inkomst en hel del i samband med föräldraledighet i april. Innebär detta att banken kommer/kan neka mig lån/bara erbjuda en lägre summa? Jag har räknat på att jag klarar det jag sökt även med föräldrapenning (min man kommer också att hjälpa till ekonomiskt med underhåll) men då har jag inte tagit den höjd för räntehöjningar mm som bankerna brukar räkna med. Jag har inte berättat för banken ännu att jag är gravid.
Tacksam för svar!

Peter skriver:

Hej,

I regel kan du få bolån som föräldraledig om du har en tillsvidareanställning och därmed kan visa banken att du har en inkomst att återvänta till. Däremot kan du som du skriver beviljas ett mindre bolån eftersom din inkomst under en period kommer att vara mindre.

När du berättar för långivaren kan du själv påvisa att du kommer klara av bolånet rent ekonomiskt. Det kan även vara ett alternativ att ha en medlåntagare för att öka dina chanser att få det bolån du vill ha.

Hoppas det var till hjälp!

Hemlös skriver:

Skulle behöva ytterligare 100 000 – 150 000 på min inkomst för ett litet billigt boende. Har jag en chans hos någon bank att få ett sådant lån? Jag förstår att det är högst individuellt, men skulle det kunna fungera? Jag har aldrig tagit ett lån förut och har således inga betalningsanmärkningar.

Hej, om du behöver 100.000-150.000 kr som bolån kan det nog vara svårt, men av andra anledningar än din inkomst. Det är nämligen få (om några) banker som ger ut bolån under 250.000 kr. Sen kan jag inte spekulera i huruvida du faktiskt skulle få ett bolån (tex på 250.000 kr) med din nuvarande inkomst. Jag skulle ta kontakt med banken eller någon bolånetjänst (som tex MittBolån.se) så du kan sondera terrängen och se under vilka förutsättningar du eventuellt skulle kunna få bolån.

Benjamin skriver:

Vi skall sälja vårt radhus av BR typ och vet att en avgiftssänkning planeras. Det finns inget beslut på att det blir en sänkning dock. Vad gäller kring information till potentiella köpare?

Ni kan inte skriva i prospektet eller liknande den ”nya” avgiften. Om det inte finns något beslut kan man inte heller påvisa det och inte heller använda sig av det. Däremot kan ju mäklaren berätta just det ”att en avgiftssänkning planeras men att inget beslut finns än”.

Mia skriver:

Hej,

Min pojkvän äger en bostadsrätt som vi båda bor i för tillfället. Vi funderar på att köpa något annat tillsammans och att han vill hyra ut sin lgh i andra hand för att tjäna pengar istället för at sälja.
Finns det några hinder för detta rent juridiskt?

Mvh,

Mia

Det är inte olagligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand och det ni beskriver är inte något konstigt i sig. Begränsningen brukar oftast ligga snarare i att få lov av BRF att få hyra ut men i ert fall verkar det alltså inte vara några problem heller. Notera att jag alltså inte är jurist eller liknande men såvitt jag vet finns det inget som kan hindra er från att hyra ut pojkvännens lägenhet (annat än BRF då).

David skriver:

Hej!

Jag ska köpa lägenhet privat utav en bekant, utan mäklare inblandad.

Banken jag har fått lånelöfte hos(Länsförsäkringar) påstår att bostadsrättskontraktet vi skriver måste upprättas av en mäklare för att jag ska få lån. Och att det är så med alla banker. Sådant kostar alltså uppemot 10 000 kr. Jag tycker det låter jättekonstigt. Då är det ju nästan ingen ide med att köpa och sälja privat. Är det här något nån vet något om?

Även om jag aldrig hört talas om just detta problem specifikt innan så kan jag gissa hur banken/bankerna tänker. Jag antar att med bostadsrättskontraktet så menar du köpeavtalet för att ta över bostaden här. Teoretiskt sett kan man nog skriva det på baksidan av en servett men för att det ska vara hållbart i så många aspekter som möjligt så bör det vara ett avtal som är ordentligt gjort. Det ska dock absolut inte behöva kosta 10.000 kr – antingen kan du anlita en privatmäklare (vilket även det kan vara för mycket) eller så kan du använda ett avtal från tex Avtal24 som har just avtal för bostadsrättsförsäljning här som bara kostar 995 kr. Kolla med banken om detta är tillräckligt!

Annika skriver:

Har köpt en lgh o har flyttat in för några dagar sedan. Nu har vi upptäckt en spricka i flera klinkerplattor bredvid varandra. Några är nog helt av och några är det nog bara repor i. Dethar gjorts en besiktning men inget stod där. Hur går man vidare? Har mäklaren skylldighet att informera om detta?
Sedan är det en flyttstäd firma som har gjort ett jätte dåligt jobb. Inga fönster puttsade, inte torkat av ventilationer. Skåp smutsiga invändigt o utvändigt. Hur går man vidare ?

Kalle Borgström skriver:

Hej Annika,

Du som köpare har en undersökningsplikt. Har du inte fullgjort din undersökningsplikt kan du inte kräva ersättning från en köpare. Är huset besiktigat av en besiktningsman bör den personen upptäckt skadan och noterat det i besiktningsprotokollet om det ansågs vara en risk. Anlitade ni en egen besiktningsman eller gjorde ni en besiktningsgenomgång på säljarens besiktning?

Som köpare har du som sagt en undersökningsplikt. Säljaren och dessutom en upplysningsplikt. Fastighetsmäklaren ska upplysa köparen om det som han/hon fått berättat för sig eller själv upptäckt. Undersökningsplikten väger tyngst och skulle det bli en tvist finns stor risk att du förlorar tvisten.

Gällande städningen. Är flyttstädningen utförd av ett städföretag brukar det som regel finnas en städgaranti. Dock kan man vanligtvis inte kan återkomma flera dagar efter tillträdet utan det måste reklameras omgående efter tillträdet. Återkoppla till mäklaren, säljaren och städföretaget.

Jesper skriver:

Hej

Vi har skrivit kontrakt och betalt handpenning på en bostadsrätt. Nu har vi dock ändrat oss och vill bo kvar i vår nuvarande bostadsrätt. Vi har haft kontakt med de som kom tvåa i budgivningen och de är fortfarande mycket intresserade och kan tänka sig att köpa den utav oss direkt när vi betalt det sista. Min fråga är hur detta ska gå till med accepterande i BRF, lösen utav lån och handpenning. Vi har ju kvar vår lägenhet som vi har lån på, och jag vet inte om det är möjligt att ha lån på två lägenheter samtidigt.
Hur kan vi lösa denna situation?

Tack.

Kevin skriver:

Hej,

Jag undrar ifall det finns en gräns på att köpa/sälja bostäder per år?

Kan man t.ex. köpa och sälja 5 bostäder per år som privat person?

Hur funkar det då med skatten?

Mvh
Kevin

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Såvitt jag vet finns det inte som säger hur ofta, eller hur många, bostadsrätter man får köpa. Dock finns det tidigare rättsfall där personer köpt och sålt flertal bostäder under kort tid och Skatteverket konstaterat att detta handlat om yrkesmässig näringsverksamhet. I dessa fall har det varit sannolikt att personen inte haft någon avsikt att bo i bostäderna utan snarare att omsätta dem med vinst.

Detta innebär inte att man inte får köpa och sälja flertal bostäder men däremot ska beskattningen göras annorlunda. Detta är dock en fråga för Skatteverket.

Sara skriver:

Jag och min pojkvän bor tillsammans i hans hyreslägenhet som nu ombildas till bostadsrätt, kan jag vara med och köpa lägenheten med honom och samtidigt ha kvar mitt hyreskontrakt (hyr ut min lägenhet i andrahand) eller måste jag säga upp mitt kontrakt då?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du kan alltid köpa en bostadsrätt, det betyder inget om du har ett hyreskontrakt ur den aspekten. Om du får fortsätta att hyra ut din hyreslägenhet är upp till din hyresvärd. Om du flyttar ihop med din pojkvän för att prova på samboskap så är det en giltig anledning till att få hyra ut i andrahand. I ditt fall är det nog ett gränsfall om ni redan bor ihop.

christian skriver:

vi har kollat på ett hus, säljaren vill ha 1,2miljoner. (säljs privat utan mäklare). banken krävde att de var värderat, så vi anlitade en mäklare som värderade huset till bara 950 000kr, så nu sa banken nej till lån. vi har 15% kontanter till 1,2miljoner= 180 000kr. Får man inte låna när värdet är mindre än priset?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Svaret på din fråga är ”i princip nej”. Om säljaren vill ha 1.2 miljoner och att det är ett direktpris (inget som budats fram) och en oberoende mäklare värderar huset till 950.000 kr så är förmodligen bankens åsikt att husets marknadsvärde är 950.000 kr. Om ni skulle få ta ett lån på c:a 1 Mkr och köpa huset ser banken det som att huset omedelbart gått ner i värde till 950.000 kr. Då är bostaden överbelånad mot sitt värde (belåningsgraden är c:a 105%) och banker får numera bara låna ut till 85% av bostadens värde. Av denna anledning är detta en affär som banken inte vill vara med och finansiera och ni kanske borde fundera en gång till. Vill ni verkligen köpa något som ni riskerar att förlora 250.000 kr på i samband med att ni skriver kontraktet?

Nina skriver:

Hej!

Vad ska man tänka på när det gäller tillträdesdagen?
Vi ska köpa en bostadsrätt och har skrivit på köpeavtalet. Men nu vill säljarna helt plötsligt med bara 10 dagars förvarning flytta fram tillträdesdagen.

Är det vanligt att man gör så här?!
Vad gäller om deras flytt förstör något i lägenheten eller om det till exempel börjar brinna? Tekniskt sett är ju vi ägare och ansvaraiga då?

Vad ska vi göra och tänka på?
Känns ju mycket osäkert att göra så här. Men mäklaren förstår ej vår oro och tycker att det ej är några problem alls och att vi är kinkiga.

Tack för en bra sida!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag tycker att ni ska stå på er för precis som du säger är ju ni ägare av huset från tillträdesdagen och ni får ju inget extra för att dels ta en risk och dels få ett problem eftersom ni själva inte kan flytta in i tid. Man har alltid ett val och nu försöker de lösa sitt problem genom att överlåta problemet delvis på er. Förmodligen står de i en situation där de kanske måste lägga allt i ett lager i två dagar eller något liknande, vilket är jobbigt och kostar pengar. Det minsta de kan göra är i såna fall att ni får del av den besparingen de är ute efter.

Josefin skriver:

Köpte min lgh 2008 i tro att stammar var bytta 05. Både mäklare och säljare påstod detta. Nu är fastigheten i behov av stambyte av de resterande stammarna, och då visar det sig att mina stammar inte alls är bytta. I mitt kontrakt står heller ingenting om stambyte alls. Nu måste mina stammar bytas oxh det innebär en ekonomisk förlust för mig som dessutom spenderade lite mer på priset för att stammarna var bytta. Kan jag gå vidare med detta på något vis? Jag har ingen kontakt med den som sålde lgh till mig oxh hela föreningen är utbytt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Oj, det var ingen rolig situation. Det är förstås en nackdel att det inte stod med i kontraktet men det brukar det å andra sidan inte göra. Stod denna information i prospektet? Man köper ju bostaden i befintligt skick men detta är ju ingenting man kan kontrollera annat än med säljaren. Jag vet dock inte exakt vilket sätt man bör gå vidare med detta men jag skulle nog börja med att kontakta en jurist och se om du har en möjlighet att vinna detta vid en eventuell tvist. Du kan också kontakta mäklarfirman och se om de är behjälpliga men troligt är nog att de inte kan göra så mycket, de förlitar sig förmodligen på uppgifterna från säljaren.

Jag brukar ofta rekommendera forumet juridikfokus.se för dessa typer av frågor också.

Emma skriver:

Hej!

Tack för en bra sida!

När vi köpte vår bostadsrätt hade föreningen med i prospektet (och muntligt) att de skulle stå för renovering av badrummet inom 1-2 år. Nu har föreningen ångrat sig och någon renovering av badrummet kommer inte att bekostas av dem. Har jag rätt att kräva en badrumsrenovering av min förening? Hur driver jag isf detta vidare?

Med vänlig hälsning, Emma

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag utgår ifrån att du köpte bostaden direkt från bostadsrättsföreningen? Jag skulle definitivt bedriva en process mot Bostadsrättsföreningen! En badrumsrenovering kan ju kosta uppåt hundratusen kronor och det skulle ju innebära att du köpte bostaden för dyrare än vad den var värd. Ta fram alla papper du har på detta löfte och kontakta en jurist!

Annike skriver:

Hejsan.
Har en klurig fråga, om vi ger vår son vårt hus i gåva och taxeringsvärdet är 1238 000 kr och så har vi lån på 1426 000 kr. Tror det räknas som köp då, rätt eller fel ? Kan det ändå ges bort som gåva och vad händer då med beskattning och stämpelskatt samt avgift på 825 kr ?
Vi vill ge det till honom helst och inte behöva kalla det ett köp, men lånen måste följa med huset, finns inget annat alternativ !! Har tvistat frågan med flera och en del säjer att det blir köp och andra gåva, vem har rätt ?
Väldigt tacksam för ett svar från dej. Tack

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Annike: Ja, den var nog lite klurig för mig också. Gå in på Skatter.se och ställ frågan där, där borde du kunna få svar på den istället.

Roxana Khan skriver:

Hej Jag var på en privat visning av en lägenhet som jag kan tänka satsa på. Jag är lite osäkert om varför ville inte säljare annonsera sin lägn på Hemmnet. Kan det vara nått bakom liggande faktor? jag måste ta ett besluttill sista jan. Tack på förhand
Hälsning
Roxana

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Roxanna: Förlåt, jag tolkade det som att säljaren sålde privat men det skrev du ju inte. Det är lite konstigt att inte ställa upp på Hemnet men de kanske bara är med i till exempel Booli. Enda anledningen jag ser är för att spara pengar, men det låter dumsnålt.

Maja-Lena skriver:

Hej, Vad ska man tänka på när det är en oäkta förening? Lägenheten jag tittade på vart väldigt billig för sitt läge så jag annar oro..

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Maja-Lena: Det är bra att du reflekterar över det. Det ÄR skillnader i tex skatteregler för oäkta föreningar. Man har till exempel inte samma möjligheter att skjuta upp reavinstskatt osv.

Jag är dock inte 100% på vad alla dessa skillnader är. Ska se till att researcha detta mer och skriva en artikel om det – det blir förmodligen försent för dig tyvärr.

Mitt tips är att du pratar med din bank och frågar vad de säger om affären (i termer av finansiering) samt ringer Skatteverket 0771 – 567 567 och kollar hur skattereglerna blir för just din situation.

Linda skriver:

Hej Christoffer:-)

Du sier en insatslägenhet är det samme som bostadsrätt men hva betaler man. Hva er skilnaden på bostadsrätt och insatslägenhet? Betalar man hela summan som vanlig bostadsrätt eller?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Linda:

En insatslägenhet är samma sak som en bostadsrätt. Man betalar alltid hela summan men sen finansierar man förstås oftast en viss del via ett bostadslån.

Man betalar alltså för att en person ska överlåta rätten att bo i bostaden.

Elin skriver:

Hej!

2003 köpte min morfar en lägenhet till mig och min syster, en bostadsrätt som vi då blev ägarna till även om vi inte bor där utan hyr ut den för tillfälligt. Den tidigare ägaren till denna lägenhet har satt denna i pant som en säkerhet för att kunna betala tillbaka lånet som han tog för lägenheten men när vi köpte lägenheten skulle detta redan vara utrett. Nu vill kronofogden och banken ta lägenheten då skulden inte är klar, har de rätt att göra det? Om panten fanns före vår morfars köp, ska vi då ens ha möjligheten att köpa lägenheten?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Elin: Jag är rädd för att det som sker är helt enligt lagen. Det kallas för dolda panter och finns ibland dolt i lägenheten.

Det som har hänt är att personen som bodde i lägenheten innan inte har fått alla panter registrerade i lägenhetsförteckningen. Det har kanske registrerats någon annanstans, i bostadsrättsförenings papper och av någon anledning har inte mäklaren kunnat uppmärksamma det.

Jag är inte helt 100% på exakt vad som kan ha hänt och vad ni kan göra. Det jag skulle göra är att ringa till bostadsrättsföreningens ordförande och prata med honom, sedan ringer ni mäklarfirman som användes och se vad han säger.

Återkom gärna och berätta hur historien fortlöper.

Emina skriver:

Hej!
Har tänkt köpa en bostadsrätt privat, utan mäklare. Varit och tittat på den och den är väldigt sliten och har inte renoverats på 20 år, att renovera den skulle inte vara några problem, men vad vi är oroliga över är badrummen. Det finns inga synliga tecken på läckage eller fuktskada, men badrummen är slitna och behöver renoveras. Vad vi är oroliga över är om vi köper lägenheten och upptäcker vid renovering att det är fukt i badrummet, vem betalar det? Är vi skyldiga att ta dit en besiktningsman innan köpet? Föreningen talar också om att göra en re-lining av rören istället för stamrenovering, åtgärdar de i så fall eventuella fuktskador? Mvh/ Emina

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Emina: Ber om ursäkt för ett mycket sent svar. Anledningen till det är att jag varit osäker på svaret på din fråga.

Grundregeln för din fråga är att köparen är ansvarig för att göra en mycket grundlig undersökning av bostadsrätten och fel som man har möjlighet att upptäcka, står då på köparens ansvar. Detta brukar kallas köparens undersökningsplikt.

Om ni upptäcker något som tyder på fuktskador så skärps er undersökningsplikt. Man kan se det som ”att ni borde ha förstått att det var fuktskador pga det och det, som ni faktiskt såg själva”.

Om ni hittar dessa symptom ska ni absolut kontakta en besiktningsman som undersöker bostadsrätten mer grundligt.

Detta gäller kanske framförallt om säljaren påpekar något om fuktproblem eller liknande. Säljaren har nämligen plikt att upplysa om alla fel och brister han känner till med lägenheten.

Lägenhetens skick och ålder spelar också in, som du säger är lägenheten i dåligt skick i allmänhet – vilket också kan vara en (juridisk) anledning till att tro att det kan finnas underliggande problem. Köper man en bostad som är säg 50 år gammal kan man inte klaga på att toaletten är dålig tex.

Om det visar sig vara fukt i badrummet är det ni som betalar för det (om det inte står något annat i brf stadgar). Dubbelkolla gärna detta med ordföranden i föreningen.

Mitt förslag är att ni bör ta dit en besiktningsman om ni har minsta tvivel på badrummets skick. Priset för detta är ändå väldigt lågt i förhållande till köpesumman av lägenheter numera.

Lycka till!

daniel skriver:

Hej du som kan mycket, tänkte köpa lägenhet för att tjäna in lite pengar, dvs en insatslägenhet som då ska stiga i värde o tänkte kolla om du har några allmänna tips, t.ex på läge m.m

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Daniel: Man ska aldrig köpa en lägenhet bara för att tjäna pengar. Det kan tyckas som en bergsäkra pengar i goda tider men det är en stor risk om man enbart köper den ur investeringssyfte. En lägenhet ska alltid i första hand vara för boende.

Mina allmänna tips är annars de som jag skriver om på sidan, jag försöker verkligen att få med allt jag kan.

Lycka till!

Torkel Sundqvist skriver:

När börjar man betala avgiften när man köpt en bostadsrätt? När man skrivit på kontraktet eller vid tillträdesdagen (ifall de skiljer sig åt)?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Torkel: Man börjar betala vid tillträdesdagen. Dvs den dagen då du tar över lägenheten.

David skriver:

Hej

Går det att ändra ägareförhållanden samt lån i efterhand?

Jag och min tjej ska köpa bostadsrätt, men hon har inget jobb så det blir jag som kommer låna samt köpa.

När hon har fått jobb, går det att ändra då så att hon äger hälften oh tar över halva lånen?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

David: Jag kan inte se att det skulle vara några som helst problem.

Kady skriver:

Hej
Jag stå i valet och kvalet att köpa en ombildning, hyresrätt till bostadsrätt. Hur vet jag att jag inte gör en dålig affär? Måste jag anlita en värderingskonsult? Vad bör man tänka på?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Kady: Det är en fråga som det självklart inte är så lätt att svara på kortfattat och jag är inte speciellt insatt i just ombildningar.

Jag ska ta reda på mer om detta och sen skriva en artikel om vad man bör tänka på vid just ombildningar.

AnnMari skriver:

Hej
Jag planerar att köpa bostadsrätt där jag kommer att stå på kontraktet som ensam ägare men min pojkvän kommer att bo hos mej ett tag framöver. Är det ok eller anses det också som någon slags andrahandsuthyrning

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

AnnMari: Det är inte bara helt ok, utan även väldigt vanligt!

Kristina: Jag heter Christoffer Björkwall och gör hemsidor som hobby under egen firma. Jag representerar ingen bank, mäklarfirma eller liknande och är inte utbildad eller specialist av något slag, men jag är ganska påläst inom vissa delar. Du kan läsa min personliga blogg på http://www.uppdig.nu.

Ilse Huisman skriver:

Hej,
Min pappa som bor i ett annat land vill köpa en bostadsrätt till mig (utan lånade pengar).
Kan han då stå på kontraktet som ägare och jag bor där och betala hyran?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ilse: Lagligt sett är handlar det om en andrahandsuthyrning och det är upp till bostadsrättsföreningen att bestämma.

Det blir ju din pappa som blir medlem – och ska bli godkänd – i bostadsrättsföreningen. Sen hyr han ut den till dig på obestämd tid. Vanligtvis kan man bara hyra ut i något år så du får nog vara beredd att diskutera detta med respektive bostadsrättsförening.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen