Betala handpenning

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Utskriftsvänlig PDF

Handpenning är ett belopp som motsvarar 10 procent av en bostads värde. Det kallas även för köpeskilling. Handpenningen betalas när man skriver kontrakt för bostadsköpet, och resterande kostnad betalas vid tillträde.

Handpenningen kan jämföras med en pant. När kontraktet skrivs ska 10 procent av kostnaden betalas, som garanti för att köpet senare genomförs. Du måste betala handpenning oavsett om du planerar att köpa en lägenhet, ett hus eller en sommarstuga.

Ett exempel på hur handpenningen betalas kan se ut så här:

Exempel: En bostadsrätt säljs för 1 000 000 kronor. Ett bolån beviljas för Arnolds bostadsaffär. Han skriver kontrakt, och i samband med det betalar han 10 procent, det vill säga 100 000 kronor. Först när Arnold får nycklarna till bostaden betalas resterande 900 000 kronor.

Det vanligaste är att handpenningen betalas till mäklarens klientmedelskonto inom ett visst antal dagar efter kontraktskrivningen.

Skulle köparen dra sig ur köpet betalas inte handpenningen tillbaka. Den behålls då av säljaren som ersättning för den opraktiska situationen.

Kontantinsats och handpenning är inte samma sak

Handpenningen är 10 procent av bostadens pris och betalas till bostadens ägare. Betalningen av handpenningen sker när kontraktet skrivs på.

Tänk på! En handpenning ska enbart överlämnas när ett bolån har beviljats. Utan ett bolån kan köpet inte gå genom, och därför är det viktigt att hålla i sin handpenning tills du vet att du har ett beviljat bolån.

Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens pris och är en garanti för banken. Den som har en kontantinsats har med största sannolikhet tillräckligt stor inkomst och stabil ekonomi för att kunna betala tillbaka lånet.

Kontantinsatsen kan innefatta handpenningen. Bostadsköparen behöver alltså bara kunna betala 15 procent av bostadens värde kontant, inte 25 procent.

Handpenningen behöver inte betalas kontant

På grund av det så kallade bolånetaket kan man söka bolån motsvarande 85 procent av en bostads värde. Det innebär dock inte att resterande 15 procent måste betalas kontant. Det går att låna pengar till handpenningen – ett så kallat handpenningslån.

Det finns tre olika sätt att finansiera en handpenning:

  1. Besparingar. Är det en möjlighet är det absolut bästa att finansiera handpenningen med sparpengar, men det är långt ifrån alla som kan det.
  2. Låna av bekanta. Det näst bästa är att låna av en vän eller en släkting, för att på så sätt komma undan billigare. Att någon i ens närhet sitter på den typen av pengar och är villig att låna ut dem är dock relativt osannolikt.
  3. Handpenningslån. I vissa fall går inte banken som gett lånelöfte med på att utöka lånet även till kontantinsatsen. Då kan man istället ta ett privatlån för att täcka investeringen.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen