Få tillträde

Då får du flytta in i bostaden

Utskriftsvänlig PDF

När kontraktet är undertecknat återstår bara att få tillträde till bostaden. Tillträde ges inte automatiskt, utan tillträdesdatumet avtalas vanligtvis i kontraktet. Ofta kan det ta någon eller några månader från att kontraktet är undertecknat tills du får tillträde till din nya bostad.

Tillträdesdatumet anges i kontraktet

Tillträdesdatumet regleras oftast i kontraktet. Det innebär att du enkelt kan se när du får tillgång till bostaden.

Tänk på! Försök att få ett tillträdesdatum som innebär mindre kostnader för dubbla boenden.

Tillträdesdatumet är ofta en het fråga för bostadsaffären. Eftersom man måste ha någonstans att sova under den tid man inte har tillträde till den nya bostaden kan det ge upphov till onödiga kostnader. Din mäklare kan hjälpa dig med att förhandla tillträdesdatumet, och det är därför klokt att använda den kompetens mäklaren har i denna förhandling.

Tillträdet ges vanligtvis på mäklarkontoret

Den formella överlämningen av bostaden sker oftast hos mäklaren. Då brukar man gå igenom köpsumman och säkerställa vilka belopp som ska överföras till de olika parterna.

Tips! Efter att transaktionerna har skett och finns redovisade har köparen tillträde till bostaden.

När överföringarna har genomförts och godkänts får köparen och säljaren av bostaden kvitton på att transaktionen har genomförts. Därefter får köparen tillträde till bostaden och övertar allt ansvar för bostaden. Köparen brukar också få nycklarna till bostaden på mäklarkontoret.

Kontrollera att bostaden är i sin ordning

När du väl har fått tillträde till bostaden är det viktigt att se till att allt är i sin ordning. Gå runt i bostaden och kolla att allt är städat och att inget som inte var avtalat om är kvarlämnat. Upptäcker du fel i bostaden tidigt är det enklare för dig att få ersättning för de kostnader som uppstår. Du kan läsa mer om gömda brister i bostaden och vad som kännetecknar dessa på vår sida om dolda fel.

Se även till att förråd och andra förvaringsutrymmen på tomten eller i bostadshuset är tömda och att du har tillgång till dessa med nyckeln du har fått.

Se över nödvändiga avtal för bostaden

När du får tillträde till bostaden har köparen troligtvis sagt upp avtalen för el, vatten, värme och liknande. Planerar du att flytta in snabbt eller vill ha tillgång till toalett och vatten under inflyttningen är det därför klokt att se över vilka avtal som behöver tecknas.

Tips! Avtal för värme och el kommer troligtvis ha upphört på inflyttningsdatumet. Se därför till att teckna nya avtal om du planerar att flytta in snabbt.

Till en början är det främst vatten och värme som kan behövas. Särskilt under vintern kan det vara bra att få igång värmen snabbt så att rör och ledningar inte tar skada av kylan.

Flytta in dina saker först när du är nöjd med bostadens skick

De flesta längtar så klart efter att flytta in sitt bohag när de har köpt en bostad. Det har dock sina fördelar att inte göra det direkt. En fördel är att du kan upptäcka potentiella problem och fel i bostaden. Utöver det blir det enklare att utföra mindre reparationer. Det är dessutom betydligt lättare att tapetsera och måla bostaden när den är tom.

När det väl är dags att flytta över sakerna från den gamla bostaden kanske du vill anlita flytthjälp. Även om många anser sig kunna hantera en inflyttning själv kan det bli både omständligt och slitsamt om man är ovan.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen