Köpa hus utomlands

Så finansierar du drömboendet i utlandet

Utskriftsvänlig PDF

Att köpa bostad utomlands blir allt vanligare, framförallt i Sydeuropa. Men att köpa bostad i ett annat land fungerar inte på samma sätt som i Sverige. Det finns därför en hel del saker du måste tänka på för att bli nöjd med ditt bostadsköp.

Fundera över vilket boende du letar efter

Innan du ska köpa bostad utomlands kan det vara bra att veta i vilket land den ska ligga. För dig som rest mycket och förälskat dig i ett land kan valet bli enkelt. Men har du inte rest mycket kan det vara svårare.

Det är lätt att fastna för ett land första gången man är där. Ett bra tips är därför att uppleva flera länder innan du bestämmer dig. Ett bostadsköp är en långvarig investering och du vill vara säker på att du väljer rätt.

Utöver att veta vilket land du vill köpa din bostad i kan det vara bra att fundera över vilka krav du har på bostaden. Det är många frågor du bör ställa dig själv:

  • Var i landet vill jag bo? Gillar du havet vill du kanske ha närhet till vatten, men om du istället gillar naturen vill du kanske att bostaden ska ligga naturnära.
  • Vad vill jag ha tillgång till? Ta reda på hur området ser ut och vad som finns där. Har du några specifika önskemål på vad du vill ha nära ditt boende måste du se till att det finns. Har du exempelvis ingen bil eller annat färdmedel vill du kanske ha nära till en mataffär.
  • Hur stor bostad vill jag ha? Ska du vistas där själv, med familjen eller kanske bjuda över många vänner. Oavsett vad du har för planer behöver du en bostad som är stor nog att passa dina behov.
  • Vilken standard vill jag ha? Fundera över om du har några krav på bostadens standard. Vill du att det ska vara nyrenoverat med exklusiva material eller går det lika bra med en bostad som är i behov av renovering?

Tänk på! Din budget kan påverka dina krav på boendet. Du kanske måste kompromissa.

Sätt en budget och räkna in extra avgifter

Sätt en budget när du vet vilken typ av boende du är ute efter. Genom att sätta en budget redan innan du börjar leta kan du smalna av ditt sökande på en gång. Men var beredd på att du kanske inte kan få ett boende som uppfyller alla dina krav.

Boendet måste matcha plånboken, och då kanske du måste avstå vissa saker. När du budgeterar ska du inte bara räkna på själva kostnaden för köpet av boendet, utan även ytterligare kostnader för exempelvis el.

När det kommer till boende utomlands är det inte heller helt ovanligt att det tillkommer en hel del kostnader utöver själva köpesumman. Räkna med minst tio procent extra. Om och hur mycket extra avgifter du kan behöva betala beror på var i världen du vill köpa bostad.

Här är några exempel på avgifter som kan tillkomma vid ett husköp utomlands:

  • Skatter
  • Registeravgifter
  • Mäklararvode
  • Besiktning
  • Administrativa kostnader

Tips! Ta reda på hur många procent handpenningen utgör av priset.

Finansiera köpet via svensk eller utländsk bank

När du vet vad du vill ha för typ av boende måste du ta reda på hur du ska finansiera ditt köp. Enklast är självklart att köpa bostaden kontant. Det är dock få som har den möjligheten. Du kan också ta ett lån via en svensk eller utländsk bank.

Låna i svensk bank för extra trygghet

Att låna i en svensk bank innebär ofta en trygghet för dig som köpare och du kan ofta få bättre låne- och räntekostnader än vad lokala banker kan erbjuda dig.

Alla banker är dock inte villiga att bostaden i utlandet ska stå som säkerhet för lånet. En del banker gör trots allt detta, men då gäller det oftast bara i ett fåtal länder. Har du däremot redan en bostad i Sverige som inte är fullt belånad har du möjlighet att höja ditt bolån för att finansiera bostaden i utlandet.

Du kan även använda andra tillgångar som säkerhet för lånet. Aktietillgångar kan exempelvis belånas, men se till att kalkylera din risk så du inte får ekonomiska svårigheter på grund av att börsen går ned.

Låna i utländsk bank

Du kan även låna i en utländsk bank. Då bör du dock vara medveten om att villkoren och reglerna kan vara annorlunda och svåra att förstå. Ibland kan banken vilja se referenser på dina inkomster från Sverige. Tänk också på att lånet kan bli dyrare om valutakursen förändras.

Exempel! Om du 2018-02-26 lånade 1 500 000 svenska kronor motsvarade det 149 551 Euro. En månad senare, 2018-03-26, hade valutakursen förändrats och ditt lån på 149 551 Euro motsvarade då 1 525 420 kronor. Lånet hade på en månad alltså ökat med drygt 25 000 kronor.

Har du bara inkomster i svenska kronor bör du även ha lån i svenska kronor.

Läs på om lagar och regler för bostadsköpet

Ta reda på vilka avtal och lagar som du kan stöta på kopplat till din bostadsaffär. Skillnaderna mellan olika länder kan vara stora och därför måste du vara påläst. Det kan exempelvis handla om köpeavtal, säljaransvar, köparansvar och andra juridiska avtal och skyldigheter.

Läs även på om avgifter och skatter i landet. På så vis kan du undvika att bostaden blir dyrare än du planerat. Överskatta inte dina språkkunskaper. Är det något du är osäker på bör du fråga eller få avtalen översatta av en auktoriserad översättare.

Du kan även söka på nätet efter svenskar som har köpt bostad i samma land som du planerar att köpa bostaden i. Då kan du få tips på om det är något speciellt du måste tänka på eller ha kunskap om innan du köper din bostad.

Anlita en mäklare eller jurist

När du vet vad du är ute efter ska du anlita en mäklarnotarie som ser till att köpet går rätt till. I många länder är det krav på en notarie. Notarien är neutral och i regel en kvalificerad jurist som tar en andel av köpeskillingen som betalning.

Notarien sätter upp köpehandlingar, medverkar vid transaktionen och ser till att egendomen registreras i fastighetsregistret. Köpehandlingar som sätts upp utan en notarie är i regel inte giltiga. Notarien ansvarar även för att fastigheten skrivs över på köparen när betalningen har skett.

I många länder finns inte samma krav på mäklaren som i Sverige. I sådana fall är det viktigare med en bra jurist. På samma sätt som du ska vara noggrann med val av mäklare ska du vara noggrann med val av notarie.

Info! Se till att du kan kommunicera med notarien. Du måste förstå vad köpet innebär.

Ska du köpa bostad i ett populärt land bland svenskar finns det även goda chanser att en svensk mäklarbyrå har kontor där. Utnyttja i så fall den möjligheten.

En svensk erkänd mäklarbyrå ger dig en stor trygghet på plats, inte bara rent språkligt, utan även för att de har koll på lagstiftningen i det aktuella landet. Kan du inte anlita en svensk mäklare bör du se till att den du kontaktar är lokalt förankrad och pratar bra engelska. På så sätt kan du undvika eventuella missförstånd.

Tips! Se till att den svenska mäklarfirman omfattas av mäklarförsäkring.

Att anlita en mäklare är extra viktigt när det kommer till bostäder utomlands eftersom reglerna kan skilja sig markant mellan olika länder. Mäklaren lotsar dig i rätt riktning och finns med i hela processen. Ta därför tid på dig att kolla upp referenser och gör ordentlig research på flera mäklare för att hitta den du känner förtroende för.

Besök och undersök fastigheten

Boka en visningsresa och välj ut flera objekt att besöka. Antingen har du själv bestämt vilka objekt du vill besöka på förhand eller så har din mäklare hittat något utifrån dina önskemål.

När du besöker en fastighet är det viktigt att du tar reda på i vilket skick den är. Är det något som inte fungerar som det ska eller kanske någon renovering som behöver göras?

I många länder är det du som har undersökningsplikt. Var inte rädd för att fråga, du vill säkerställa att allt är i sin ordning. Om du inte undersöker bostaden noga kan reparations- och underhållskostnader skena i väg.

Tips! Läs vår guide om vad du bör undersöka på en visning.

Ha tålamod och kasta dig inte ut och köp något för snabbt. Tittar du på nyproduktion kan det även vara bra att göra research på byggaren. Du kan ta hjälp av en svensk mäklare för att göra det.

Tänk på! När du ska köpa en bostad är det viktigt att du får den besiktigad. Anlita därför en besiktningsman.

Skriv köpekontrakt och betala handpenning

När du har hittat en bostad, vunnit en eventuell budgivning och fått den besiktigad är det dags att skriva köpekontrakt. Vanligast är att du i samband med detta även betalar handpenningen. Hur mycket den ligger på är olika i olika länder. I samband med kontraktsskrivningen får du också reda på tillträdesdatumet.

Tips! I många länder får du inte tillbaka handpenningen om du inte fullföljer köpet efter att du har skrivit på köpekontraktet.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen