Köpa vitvaror

Allt du bör tänka på gällande vitvaror till bostaden

Utskriftsvänlig PDF

Oavsett om du flyttat till din första bostad eller bara flyttat till en ny kan det bli nödvändigt att köpa nya vitvaror. Det kan ofta bli dyrt och känns generellt tråkigt. Om du är smart i vad du köper och vart du köper det behöver det varken bli dyrt eller jobbigt. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska köpa nya vitvaror.

1. Kolla vad som redan ingår

Innan du börjar köpa vitvaror är det viktigt att klargöra exakt vad som ingår. I vissa hyreslägenhet kan samtliga vitvaror redan ingår, vilket gör det minst sagt onödigt för dig att köpa en till uppsättning. Köper du en bostadsrätt eller ett hus kan du alltid kolla med mäklaren som förmedlar affären vad som kommer ingå vid köpet. Kolla med andra ord alltid vad som ingår, så slipper du lägga tid och pengar i onödan.

2. Planera vilka vitvaror du måste köpa

När du sedan har klargjort vad som finns i din nya bostad gäller det för dig att skaffa det som du behöver. Exakt vilka vitvaror som du vill ha är självklart individuellt, men generellt brukar följande produkter vara av intresse.

Kylskåp

Ett kylskåp är för de absolut flesta en nödvändighet. För dig som ska köpa ett kylskåp finns det en del saker att tänka på:

 1. Mått. Måtten för ett kylskåp varierar och det är självklart av största vikt att ditt nya kålskåp faktiskt passar, se därför till att mäta noga innan du köper ett.
 2. Energi. Ett kylskåp kan göra av med mycket el, besluta därför om du vill lägga lite mer pengar på att få ett mer energieffektivt kylskåp eller inte.
 3. Märke. Kylskåp har likt många vitvaror blivit lite av en märkesprodukt. Bestäm dig huruvida du vill ha ett dyrare och kanske bättre kylskåp eller ett billigare och simplare.

Diskmaskin

Diskmaskinen kan underlätta arbetsbördan i hushållet rejält, men den har även en stor påverkan på el och vattenräkningen. Innan du köper en diskmaskin finns det därför en del saker att tänka på:

 1. Installation. Installationen av en diskmaskin ska göras av fackman. Det kan bli mycket dyrt om den ställer till med vattenskador eller liknande annars. Kolla därför om detta ingår eller är något du måste betala extra för.
 2. Energiklass. Diskmaskinen kan dra onödigt mycket el och vatten. Se därför till att även ta med i beräkningarna hur snål den är i drift, vilket ofta anges som energiklass.
 3. Ljudnivå. Eftersom diskmaskinen allra oftast står i köket är det för många viktigt att ha en diskmaskin som inte låter för mycket. Även detta bör anges i produktbeskrivningen.

Tvättmaskin

Tvättmaskiner är likt alla vitvaror en mindre vetenskap se därför till att avgöra vilka funktioner du vill ha med redan innan:

 1. Tork. Bestäm dig innan om du vill ha en separat tvättmaskin och torktumlare eller om du vill att båda ska ingå.
 2. Energi. Många dyrare tvättmaskiner är extremt energisnåla, bestäm dig för vilken energiklass du är beredd att betala för redan innan.
 3. Vatten. Vattenförbrukningen i tvättmaskiner kan skilja sig åt, kolla därför hur mycket de olika modellerna drar och vad du är beredd att acceptera.
 4. Ljudnivå. Tvättmaskiner kan idag vara mycket tysta, men kanske spelar detta mindre roll för just dig. Bestäm dig för hur mycket ljud den får göra och hitta därefter en som passar just dig.

Spis

Spisar finns i flera utföranden och modeller, därför kan det vara viktigt att känna till redan innan vad du vill ha för typ:

 1. Induktion eller inte. Induktionsspisar har blivit allt mer populära idag och har även sjunkit i pris. För dig som har mycket stekpannor och grytor och liknande som inte fungerar på en induktionshäll måste du dock avgöra om det är värt det för dig.
 2. Märke. Spisar har ofta en central del i ett kök och det finns många designer märken som satsar på att göra detta till en inredningsdetalj. Bestäm dig för om du vill satsa mer på en dyrare och kanske snyggare spis eller om du vill ha en mer praktisk och billigare.

3. Köp vitvaror smidigt på nätet

För att köpa vitvaror är det klokt att kolla till några av de stor återförsäljarna. Dessa har inte bara oftast mycket bra priser utan kan även hjälp dig genom hela processen.

 • Billiga och klassiska vitvaror
 • Brett utbud och sortiment
 • Du kan få hjälp med installationen i köket
Gå till IKEA
 • Förmånliga priser
 • Över 9000 produkter av olika märken
 • Snabb och kostnadsfri leverans
Gå till Tretti
 • Ledande leverantör i Skandinavien
 • Flera kända märken
 • Bra support och möjlighet till tips och råd
Gå till WhiteAway

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen