Köpa bostad utomlands

Det bör du som ska köpa en bostad utomlands tänka på

Utskriftsvänlig PDF

Att köpa en bostad utomlands innebär oftast att du köper ett hus eller lägenhet att ha som semesterbostad. Att köpa en bostad utomlands är ofta lite krångligare än i Sverige då det är andra lagar som gäller. Innan du köper en bostad i utlandet kan det vara bra att ta reda på vad som gäller i just det landet.

Tänk igenom vilket land du vill köpa bostad i

För dig som ska köpa bostad utomlands kanske det allra viktigaste är vilket land den ligger i. För den som inte är så berest är det lätt att förälska sig i ett land första gången du är där. Att köpa en bostad i utlandet är en långvarig investering. Se därför till att du dels har upplevt flera länder, samt att du vistats en längre tid i landet för att få en känsla för hur det är att ha en vardag i landet.

Tips! Innan du köper en bostad bör du ha testat att bo i landet en längre period. Att vara semester på landet och ha en vardag där kan skilja sig enormt.

Se också till att läsa på så mycket du kan om landet du är intresserad av att köpa bostad i. Undersök inte bara vilket väder och klimat du kan förvänta dig under hela året utan också hur läget i landet är i övrigt. Till exempel är det många som väljer bort länder som riskerar att drabbas av politisk instabilitet. Det är också en bra idé att försöka ta reda på så mycket som möjligt om landets lagstiftning. Hur skiljer den sig mot svensk och kommer det att påverka dig när du ska köpa bostad där.

En svensk mäklarbyrå kan hjälpa dig

För dig som ska flytta till ett ”populärt” land för svenskar så finns det goda chanser att en svensk mäklarbyrå har kontor där. Utnyttja detta genom att anlita denna byrå för att förmedla affären. Att ha en erkänd svensk mäklarbyrå i förhandlingarna är en enorm trygghet, inte bara språkmässigt utan även för att de har god koll på lagstiftningen i båda länderna och kan hjälpa dig med hela processen.

Teckna alltid försäkringar

Att det är en väldigt bra idé att försäkra dina ägodelar är knappast något du inte hört förut. Men just eftersom det är så viktigt tål det att upprepas ännu en gång: Skaffa en försäkring för ditt boende som gäller i landet bostaden finns i. Skulle olyckan vara framme och du står utan försäkring kan det bli en dyr historia. Något som du väldigt lätt undviker genom att ha en giltig försäkring i det landet.

Ibland kan det räcka att teckna en utlandsförsäkring – en slags tilläggsförsäkring till din hemförsäkring. Läs mer om hur detta fungerar i vår stora hemförsäkringsguide. I vissa fall kan du behöva teckna en försäkring i landet du köper bostad i. Då bör du alltid be om att få försäkringsavtalet på engelska och noggrant läsa igenom detta.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen