Köpa fritidshus

Vad du som ska köpa ett fritidshus bör tänka på

Utskriftsvänlig PDF

Att köpa ett fritidshus betyder att du köper ett hus utöver ditt permanenta boende. För dig som går i tankarna om att köpa ett fritidshus finns det flera saker du behöver tänka på. De lagar som reglerar köp av fritidshus är desamma som vid köp av en vanlig bostad. Oavsett vilken typ av fritidshus du planerar att köpa finns det därför flera saker du bör ha i åtanke.

Läget på fritidshuset är avgörande

Var ditt fritidshus befinner sig geografiskt är avgörande för flera faktorer.

  1. Pris. Den kanske allra största faktorn som påverkar priset är just läget. Ett fritidshus som ligger i norra Sverige och djupt ute i skogen är ofta betydligt billigare än ett som ligger kring Stockholms skärgård.
  2. Preferenser. Geografiskt läge är för många köpare mycket viktigt, bestäm dig därför redan innan hur mycket du är beredd att betala för ditt drömläge.
  3. Avstånd till städer. Även om lugn och ro kan kännas mycket viktigt är det ofta mycket besvärligt att vara allt för långt bort från närmaste stad.
  4. Prisökningar. Om du köper ett fritidshus i ett attraktivt område är det mycket troligt att den likt andra bostäder kommer att öka i värde.
  5. Bekvämlighet. Avståndet mellan din vanliga bostad, till affären med mera kan göra ditt fritidshus mer eller mindre bekvämt att använda. Även saker som rinnande vatten, toaletter, sophämtning med mera beror på var ditt fritidshus är placerat.

Renoveringsobjekt har både för- och nackdelar

Att köpa ett fritidshus som är i behov av reparationer kan vara fördelaktigt för den som vill ha ett hus i ett attraktivt område utan att betala allt för mycket. Låt dock inte priset förvirra dig, ofta kan reparationerna bli en dyr affär. Se till att även räkna med kostnaderna av att ta in en hantverkare.

Tänk på! Att anlita en hantverkare för att renovera ditt fritidshus kan höja värdet markant. Det kan göra att du får tillbaka pengarna du investerat i renoveringen.

För dig som väljer att anlita någon för att renovera ditt fritidshus gäller det att på förväg försöka bestämma prisökningen som renoveringen kommer att medföra och jämföra detta med hantverkskostnaderna. Kanske är det billigare att köpa ett fritidshus som inte behöver renoveringar.

Hitta bra hantverkare i ditt område

Dorunner
  • Tar in offerter från flera hantverkare
  • Visar omdömen för alla hantverkare
  • Helt kostnadsfritt att begära offert
Hitta hantverkare

Generellt om att köpa ett fritidshus

Oftast är köpet av ett fritidshus en mindre affär än att köpa ett permanent boende. Detta är dock inget som lagstiftarna tar hänsyn till. Att köpa ett fritidshus är med andra ord per definition detsamma som att köpa en vanlig bostad. Den viktigaste konsekvensen av detta är att köparen har undersökningsplikt. Undersökningsplikten innebär att den som köper fritidshuset måste säkerställa att det uppfyller dennas förväntningar och vad som utlovas av säljaren.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Michael Skovbon skriver:

Hej, jag påtænker at köpa et fritidsboende i Sverige, det 1. år anvende det som sommerstuga senere som permanent boende, eventuelt ansöke om lov til at bygga nyt permanentboende.
Kan jag skifte min adress til fritidsboendet?

Evelina skriver:

Hej Michael,

Du ska vara skriven på den adress där du bor permanent. Du får alltså inte folkbokföra dig på fritidsboendet förrän du använder det som permanentbostad. När du väl bor där permanent ska det dock inte vara några problem.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen