Skriva kontrakt

Utskriftsvänlig PDF

När budgivningen är avklarad ska ett kontrakt skrivas. Det är inte förrän köparen och säljaren har signerat köpeavtalet som köpet av bostaden blir juridiskt bindande. Eftersom kontraktet är juridiskt bindande är det viktigt att du förstår vad du skriver på.

Se till att du förstår kontraktets innehåll

Det viktigaste med att skriva kontrakt är att du förstår vad som står i kontraktet. Gå igenom kontraktet i lugn och ro och fråga mäklaren om det är något du inte förstår. Ofta har mäklarbyråer standardkontrakt som används vid bostadsköp. Om du köper en bostad utan mäklare kan det dock vara bra att anlita en jurist för att se till att kontraktet blir rätt.

Tänk på! Ett köp är inte bindande förrän båda parterna har skrivit på köpeavtalet.

Varken du eller säljaren är bundna till någonting innan kontraktet är påskrivet. Du kan därför ha rätt att dra tillbaka ditt bud om du av någon anledning ångrar dig. På samma vis kan säljaren ångra sig och hålla tillbaka affären. Det här hör inte till vanligheterna, men det kan vara bra att känna till att det inte strider mot lagen.

Enligt lag måste dessa punkter vara med i köpekontraktet:

 • Bostadens pris
 • En överlåtelseförklaring
 • Underskrift av säljare och köpare
 • Vid köp av bostadsrätt: Objektets adress, lägenhetsnummer, föreningens namn och dess organisationsnummer
 • Vid köp av hus: Objektets fastighetsbeteckning

Det är inte ovanligt att köpekontraktet innehåller fler bestämmelser, men det är dessa punkter som enligt lag måste vara med för att avtalet ska vara giltigt.

Kontrollera ditt lånelöfte innan du skriver kontrakt

Ett problem som kan uppstå vid kontraktsskrivning är att din långivare nekar din låneansökan trots att du redan har fått ett lånelöfte. Ett lånelöfte är egentligen ingen garanti för att få ett bolån, och därför kan din långivare neka din ansökan. Det sker sällan men kan hända exempelvis om din ekonomi har förändrats drastiskt.

Tips! Det är vanligt att ta med en klausul i köpekontraktet att det endast är giltigt om du får din låneansökan godkänd. Det är ett enkelt sätt att skydda dig från att ingå ett bindande avtal innan du vet om du får lånet beviljat.

Om din långivare skulle neka din låneansökan bör du kontakta mäklaren direkt och förklara situationen. Förhoppningsvis får du lite tid på dig att försöka ordna ett nytt lånelöfte.

Ansök om lånelöfte från fler banker

Om banken du har fått lånelöfte från skulle neka din bolåneansökan när du ska skriva kontrakt, kan du vända dig till en annan bank. Alla banker har inte samma krav och det kan därför finnas möjlighet att någon annan bank godkänner din ansökan.

Tips!

Compricer – Hitta bästa bolåneräntan

 • Hjälper dig att förhandla om räntan från flera banker
 • Få personlig service genom hela processen
 • Endast en kreditupplysning tas
Till Compricer

Skriv på kontraktet och betala för bostadsköpet

När du har vunnit en budgivning eller på annat sätt avtalat om köp är det dags att skriva kontakt. Det går rent praktiskt till på följande sätt, före och efter tillträdesdagen.

 1. Gör om lånelöfte till en låneansökan. När du har vunnit budgivningen måste du kontakta din långivare. Långivaren kommer då att göra om ditt lånelöfte till en faktisk låneansökan. Eftersom ett bostadslån har den köpta bostaden som säkerhet kommer din långivare också att kontrollera bostaden, den eventuella årsredovisningen och priset. Det ligger i din långivares intresse att du gör en god affär och det är därför bra att få detta utlåtande om affären.
 2. Skriv kontrakt på mäklarens kontor. När låneansökan är beviljad kan du skriva kontrakt. Själva kontraktskrivandet sker oftast på mäklarens kontor där du, säljaren och mäklaren alla är närvarande. Vid köp av villa måste säljarens namnteckning bevittnas av en person för att köparen ska kunna få lagfart.
 3. Betala handpenning. När kontraktet är påskrivet betalar du först handpenningen genom mäklarens klientmedelskonto. Handpenningen är en sorts deposition som du betalar för att försäkra säljaren om att du kommer att fullfölja köpet. Ofta ligger handpenningen på 10 procent av det totala priset. Handpenningen räknas sedan som en del av kontantinsatsen – du behöver alltså betala ytterligare 5 procent som kontantinsats.

På tillträdesdagen

 1. För över resterande köpeskilling och kontantinsats. Vid tillträdesdagen sker överföringen av resterande köpeskilling inklusive vad som är kvar av kontantinsatsen. Det gör man oftast på banken, men det kan också ske på mäklarens kontor. I princip sköter din långivare överföringen på egen hand i enlighet med ditt godkännande.
 2. Få nycklarna till bostaden och flytta in. I samband med överföringen på tillträdesdagen får du också nycklarna till bostaden och kan flytta in. Från den här stunden är affären helt avklarad. Om du efter att du har flyttat in märker att någonting inte är som det ska i bostaden kan det vara bra att ha läst på om dolda fel och vad du kan göra för att få ersättning för dem.

Strategi för budgivning

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

121 Relaterade frågor & svar

Johannes skriver:

Om jag skrivit på lånehandling för en bank men sedan får ett bättre erbjudande från en annan, kan jag då byta? Och utan att bli ersättningsskyldig? Detta menas innan tillträde till bostaden, men efter handpenning är lagd.

Daniel skriver:

Hej Johannes,

Det beror på hur ditt avtal med banken är utformat. Har du bundit ditt bolån till en fast ränta kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till den bank du skrev ett avtal med först. Förklara situationen för de två bankerna du har kontakt med så hjälper de dig. Lycka till!

Josef skriver:

Hej.
Vi letar hus just nu, och har stabila jobb med mycket liten risk för förändrade ekonomiska förutsättningar nu under corona-tider. Vi köper först, säljer sen.
Om köparen av vår lägenhet skulle bli av med jobbet mellan kontraktskrivning och tillträde och då inte får bolån beviljat, vad händer då?
Vår bank har som krav att vi har försäljningskontrakt innan tillträde till nya bostaden.

Evelina skriver:

Hej Josef,

Vi har nyligen skrivit om vad som gäller för att ångra bostadsköp under pandemin. Den artikeln kan säkert till viss del svara på dina frågor.

Det viktigaste är att ni har koll på vad kontraktet säger om köparen inte skulle bli beviljad bolån, och hur det påverkar köpet. Jag rekommenderar också att ni pratar med banken om hur de ställer sig till en sådan situation. Det är helt klart ett scenario som är viktigt att ha i åtanke vid försäljning just nu, och banken bör kunna ge goda råd om hur ni ska tänka.

Det kan också vara bra att ha en god dialog med köparen, för att bilda er en egen uppfattning om det du beskriver är en överhängande risk eller inte.

Rasmus skriver:

Hej,

Stämmer det att köpekontraktet inte är bindande förens att handpenningen är betald?

Alltså, köpekontrakt skrivs dag 1 och handpenning betalas dag 10. Dagarna mellan kontraktskrivning och betalning av handpenningen är köpekontraktet inte bindande.

Mvh,
Rasmus

Evelina skriver:

Hej Rasmus,

Nej, ett köpekontrakt är bindande från att köpare och säljare har skrivit på kontraktet. Handpenningen är ett slags bevis på att du är en seriös köpare och görs ofta strax efter kontraktskrivning, men det har ingen inverkan på om kontraktet är bindande eller inte.

Sara skriver:

Hej
jag har skrivit kontrakt till en ny produktion och betalat 10% och tillträdet är om 2 månader min lån är villkoret att jag säljer min nuvarande lägenhet men det har varit svart att sälja min nuvarande lägenhet… vad hände om jag inte kan sälja innan tillträde och få inget lån… får jag tillbaka min 10% … det står att jag kan stå för skadestånd …. hur ska jag veta hur räknar dem skadeståndet?

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Om du drar dig ur bostadsköpet kan du tvingas betala skadestånd. Skadeståndet kommer i första hand tas från de 10 procent du betalat i handpenning. Räcker inte det kan du bli tvungen att skjuta till extra pengar. Ersättningen kan utgöra alltifrån extrakostnader för dubbelt boende till arvoden som måste betalas ut trots att försäljningen inte blir av. Om bostaden sedan säljs till ett lägre pris än vad du tänkt att köpa den för kan du även tvingas betala mellanskillnaden. Exakt hur ett eventuellt skadestånd räknas ut kan jag dock inte svara på då det varierar från fall till fall.

Linnea skriver:

Vad händer om man skrivit på kontraktet hos en mäklare och betalat in 10% handpenning men sedan byter namn, kommer detta påverka senare i processen?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Linnea,

Nej, namnbyte borde inte påverka processen. Så länge du kan styrka att du har hetat något annat tidigare, exempelvis genom folkbokföringen, ska det inte vara några problem. Vill du vara extra tydlig för att undvika missförstånd kan du se till att skriva in i kontraktet att du har bytt namn.

Sofie skriver:

Kan banken backa?

Vi har vunnit budgivningen på ett hus och träffade mäklaren och säljaren för att skriva kontrakt. Direkt innan träffade vi banken som sa att allt var godkänt men vi skrev inga papper. Efter påskrivet avtal med mäklaren nämnde han vårt ”lånelöfte”. Vi fattade det som att allt var klart, vi hade aldrig skrivit på annars! Vi känner oss lite lurade och rädda att köpet inte ska gå igenom och vi blir ordentligt skuldsatta. Av en händelse har jag av ett misstag (men det är definitivt mitt fel) fått en räkning som gått till kronofogden. Jag har aldrig haft en skuld där förut och jag betalade den på en gång samma dag brevet kom. Frågan är nu, kan banken säga nej trots en ”godkänd” låneansökan pga av denna helt nyblivna anmärkning. Vi ska flytta om tre veckor och skriva på med banken samma dag. Mvh sofie i Stockholm

Filip Svensson skriver:

Hej Sofie,
Ja, tyvärr är det så att banken kan dra tillbaka sitt lånelöfte om er ekonomiska situation förändras. Trots namnet är ett lånelöfte ingen garanti på att man får låna. Jag skulle rekommendera er att prata med banken och förklara att skulden redan är betalad. Om ni trots detta får ett nej bör ni ansöka om ett bolån hos en annan bank.
Lycka till!

Elisabeth Sjöqvist skriver:

”Öppet köp” klausul. Vi har en spekulant på vårt hus som vill ha med en klausul som säger att han måste få ett visst belopp för sitt eget hus. Annars ska köpet inte genomföras. Vi vill ju gärna sälja men inte tappa två månader medan vi väntar på att han säljer sitt hus. Hur skulle en klausul /ett avtal kunna formuleras där han får som han vill dvs att kunna hoppa av om hans hus inte blir sålt till ett visst pris, SAMTIDIGT som vi skulle kunna sälja till någon annan under denna tid, ifall vi skulle få ett högre bud. OBS självklart ska vi inte kunna sälja till någon annan ifall han faktiskt får ett köpekontrakt och vill genomföra köpet av vårt hus, inom klausulens tidsgräns. HJÄLP! Tack på förhand!!

Filip Svensson skriver:

Hej Elisabeth,
Exakt hur ett sådan avtal bör utformas på bästa sätt vet jag inte. Det bästa du kan göra är att vända dig till en jurist. På så vis vet du att avtalet blir utformat på ett korrekt och giltigt sätt.

Roher skriver:

Hej
Jag undrar om jag kan lägga till en person på kontraktet efter affären är avslutad. Annars kanske jag kan göra ett kontrakt där hon står med senare?

Evelina skriver:

Hej,

Nej, det verkar i regel inte gå att lägga till någon på ett kontrakt i efterhand, eftersom den personen inte har genomgått samma ekonomiska prövning som du som har genomfört köpet. Du kan bara lägga till en person när du skriver ett nytt kontrakt.

Göran Ahlberg skriver:

”Ofta ligger handpenningen på 10 % av det totala priset. Handpenningen räknas sedan som en del av kontantinsatsen – du behöver alltså betala ytterligare 5 % som kontantinsats.”
Förstår inte vad som menas med ”du behöver alltså betala ytterligare 5 % som kontantinsats.”

Filip Svensson skriver:

Hej Göran,
Kontantinsatsen är 15 procent av köpeskillingen och måste finansieras på annat sätt än med ett bolån.
2/3-delar av kontantinsatsen, dvs 10 procent av köpeskillingen kallas handpenning och fungerar som en förskottsbetalning och är en säkerhet för att köpet kommer genomföras.
Den sista tredjedelen av kontantinsatsen betalar du i samband med att du betalar resterande del av köpeskillingen.

Anna skriver:

Hej,
Får jag som nära anhörig (mor)följa med vid kontraktsskrivning hos mäklaren (som stöd och så att inte sonen blir lurad).
Sonen sitter där annars själv med en fullmakt från sin fru som inte vill vara med (skilsmässa).
Tacksam gör svar.
Anna

Filip Svensson skriver:

Hej Anna,
Ja, jag tror inte att det skulle vara några problem att du följer med vid kontraktsskrivningen.

SabinaB skriver:

Hej
Vi har fått ett lånelöfte på ett hus vi tittat på i måndags, i tisdags fick vi ja från mäklaren att vi vann budgivning. På måndag ska vi skriva kontrakt. Min fundering är ska vi kontakta banken igen att vi vann budgivning (dem har redan gett godkänt lånelöfte på just denna bostad)? och när ska man skriva på ang lånet? gör man det före kontraktskrivning eller görs de i samband med överlämning av bostad?

förövrigt, toppen sida!

mvh sabina

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om ni har vunnit budgivningen ska ni kontakta banken som förklarar hur ni går tillväga för att få lånet ut betalt. Lycka till!

ulf Karlsson skriver:

Hej.
Har sökt men ej funnit svar.
Inom kort kommer det att inhandlas en fastighet privat. Och nu undrar jag vad vi skall tänka på mer än lagfarten och köpehandlinar, eller vad som behövs.
Detta är en extremt billig fastighet, så skippa snacket om undersökningsplikt och liknande. Jag vill veta om vi kan genomföra ett köp utan att behöva gå till en bank, då detta inte är aktuellt för summan ifråga. Jag vill alltså BARA veta vad för papper som måste finnas och skrivas under vid köp, och om det går lika bra att sitta i någons kök och skriva dessa.

Erik Hammarstedt skriver:

Hej Ulf,
För att genomföra ett fastighetsköp är i praktiken allt som krävs ett köpkontrakt. Ska du ansöka om en lagfart krävs även att undertecknandet av detta kontrakt bevittnas av två ytterligare personer. Det är även mycket viktigt för dig som köpare att alla pantbrev, alltså inteckningar i fastigheten lämnas över.

Köpkontraktet måste även uppfylla vissa formkrav, dessa finner du mycket bra beskrivna i Lantmäteriets broschyr om ämnet. Jag vill även uppmana dig och alla andra privatköpare att kontakta Lantmäteriet för att få personlig rådgivning.

Om du inte känner dig säker vid kontraktsskrivandet så kan jag även rekommendera att du vänder dig till en jurist för en enskild granskning av kontraktet.

Jag hoppas det här svaret hjälpte dig och att du fått svar på din fråga!

Barbro Hejdenberg Ronsten skriver:

Hej, hur gör vi om pappa lägger 500 000 kr som gåva eller förtida arv när dottern köper lägenhet men vill att det är boendet som är huvudsaken och dottern säljer lägenheten och bränner pengarna. Kan det skrivas in i kontraktet.

Filip Svensson skriver:

Hej Barbro,
Jag är faktiskt inte säker på om det går att skriva in på något sätt vad pengarna får gå till. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist för att få svar på om det är möjligt. Lycka till!

Agata skriver:

Hej!
jag har skrivit kontrakt och betalade den första 10% av handpenning, nästa 5% måste jag betala nästa månad. Tyvärr jag räknade fel min ekonomi och måste betala också skatt till slutet av januari, jag tänker att ta lån for att betala skatt. Tror ni att det kan påverka min lånelöfte på bostaden? Kommer banken att dubbelkolla mig? Kan banken neka min lån nu?

Peter skriver:

Hej Agata,
Ett lånelöfte är egentligen ingen garanti för att du får ett lån, men det händer väldigt sällan att ett lånelöfte dras tillbaka. Det kan dock hända om din ekonomi förändrats drastiskt. Hoppas det besvarade din fråga.

Dajana skriver:

Hej
Jag har fått lånelöfte av en bank och förlitade mig att jag har fått bostadslån .
Innan des har jag redan skrivit på en kontrakt för lägenhet och betalat 10%till mäklare.
Viste inte att banken har inte godkänd lån !
Vad ska jag göra ? Får jag pengar tillbaka från mäklaren för att banken har inte godkänd mitt lån ?

Peter skriver:

Hej Dajana,

Det är svårt för oss på BoUpplysningen att svara på hur det ser ut i ditt fall exakt då vi inte vet alla omständigheter. Jag råder dig att titta i kontraktet efter eventuella bestämmelser som berör den här situationen. Finns inga sådana kan du behöva häva köpet och således riskera bli skadeståndsskyldig. Det bästa råd jag kan ge är att vända dig till mäklaren och höra dig för med honom eller henne. Lycka till!

Josefine skriver:

Hej!
Jag har skrivit köpeavtal för lägenhet och har tillträde om 3 dagar. Lägenheten under har brunnit och eventuella rökskador finns nu i lägenheten. Det går inte att komma in i lägenhetshuset pga rökskador och de vet inte när det är ok att gå in igen. Hur ska jag hantera denna situation med tillträde och försäkringar osv.? I och med att jag inte vet om jag kan få tillträde till lägenheten när tillträdesdagen är samt att jag inte vet om den behöver saneras.

Peter skriver:

Hej Josefine,

Lägenheten ska vara i avtalsenligt skick vid tillträde. Det bör därför vara rimligt att säljaren tar del av kostnaden för att åtgärda skadorna från branden. Dock har du som köpare inte rätt till ”bättre” skick. Därför bör även ålder och bostadens skick innan branden tas hänsyn till. Om säljarens försäkring inte täcker branden kan ett alternativ vara att du prata med mäklaren och yrkar om ett prisavdrag på köpeskillingen. Det är alltså ett avdrag på den tidigare överenskomna köpeskillingen som motsvarar skadorna från branden och som ni kan enas om.

Först och främst borde du ta hjälp av den mäklare som sålt lägenheten. Denne bör kunna rådgiva dig och säljaren om vad som gäller. Kontakta även ditt försäkringsbolag och förklara situationen.

Lycka till,

Farzane skriver:

Hej
Vi undrar om bindande avtal vid köp av en nyproduktion. Nu pågår ett förhansdavtal hos IKANO i Limhamn i Malmö. Man måste betala 50 000kr . Vi har ett pågående bud samtidigt. Tänkte att i fall inte vinner budet då kan behålla detta.
Vi var i kontakt med försäljare och frågade om konsekvensen om man inte uppfylla köp avtalet när det är dags att betala 10% av slutligsumman. Ung. Om ett år.Hon visste inte mycket om det.
Kan ni var snäll och råda oss.
Vi har begränsad tid att teckna förhansavtalaet samt pågående avtalet är inte klart.
Har avtalbrytet mer konsekvens än förlusten av 50 000kr eller mer.? Kan man få anmärkning eller sådana också?
MVH

Peter skriver:

Hej Farzane!

Om jag förstod det rätt, är din fråga om avtalsbrottet har mer värde än de 50 000 kr ni annars förlorar?

När det kommer till nyproduktioner skrivs ett förhandsavtal, det jag antar att ni har gjort. Därefter tas en avgift ut, de 50 000 kr du pratar om. Efter detta tecknas ett upplåtelseavtal där 10 % tas ut, som du också nämnde. Detta fungerar som en handpenning.

Anledningen till att dessa kostnader finns, är för att du ska kunna dra dig ur, men då få betala något för det. Så om du inte kan fullfölja köpet när det är dags att betala dessa 10 %, kommer säljaren troligtvis behålla en del av den summan du betalat i förhand (50 000 kr). Hur mycket säljaren kommer behålla kan jag tyvärr inte svara på. I ett tidigare exempel där förhandsavgiften var 20 000 kr, behölls 7 000 kr av säljaren, när köpet hävdes.

Om du drar dig ur efter att ni även betalat 10 %, kommer en del av detta också behållas.

Så summan av det hela är att du kan dra dig ur köpet, men då inte kommer få tillbaka allt det du betalat i förskott.

Jag hoppas du får nytta av mitt svar!

Awej skriver:

Hej!

Jag ska skriva på ett köpekontrakt i veckan och säljaren vill att vi lägger till en klausul i kontraktet som innebär att om jag säljer lägenheten inom ett år så kommer vi dela på eventuell vinst vid försäljning..
Ingen jag känner har hört talas om något liknande? Kan du berätta mer om detta är vanligt eller något man bör godkänna?

Peter skriver:

Hej,

Det låter mycket märkligt och vi har faktiskt inte hört talas om något liknande heller. Det finns inget som säger att du måste acceptera en sådan klausul och jag skulle därför råda dig att inte gå med på säljarens önskemål.

Lycka till med bostadsköpet!

Mathias skriver:

Jag har vunnit en budgivning men inget är klart på pappret än.får jag förhandla priset innan jag skriver på kontrakt med mäklaren ? Att jag lägger mig kanske 10 000 över andra budgivaren istället för 80 000 som jag är nu?

Du har förvisso möjligheten att förhandla men det är nog sällan som du lyckas. Du har ju gett ett bud som säljaren har accepterat på basis av att det var det högsta. De andra har dragit sig ur budgivningen av samma anledning. Om du drar tillbaka ditt bud och lägger ett annat så förändras hela förutsättningen för budgivningen vilket lär förarga säljaren. Det är inte bara dålig sed utan kan också leda till att säljaren vägra sälja till dig och att du ses som en oseriös köpare.

Eha skriver:

Jag vill gå ner i priset efter besiktning. För att det hittades mera fel i huset än jag trodde. Går det?

Har du skrivit kontrakt på köpet än? Om inte så kan du absolut lägga ett lägre bud, även om du angett ett annat bud tidigare.

Michelle skriver:

Hej jag undrar om en mäklare är skyldig att berätta att det fortfarande kan komma in bud efter avlutad budjivning?

Linnea skriver:

Hej! Tack för en bra grund inom bostadsköp!
Jag har en fråga som gäller nyare bostadsrättsföreningar. Kan det vara så att de inte har köpt loss marken från kommunen ännu? och att detta då kommer påvkera avgiften/månad åren framöver?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag vet inte om det är något som kan vara en risk. Alltså, om det finns fall där man inte köpt loss marken från kommunen innan man startar bostadsrättsföreningen osv. Det är helt enkelt inget jag kan svara på.

Det jag kan säga är dock att om bostadsrättsföreningen drabbas av oförutsedda kostnader så kommer det sannolikt att påverka månadsavgiften. Vet man om att man behöver köpa loss mark så har man kanske redan budgeterat för det och har redan inkluderat kostnaden för lån etc i månadsavgiften. Om detta är något du är orolig för så bör du absolut kontakta ordföranden! Det är ett kort samtal som kan ge dig mycket värdefull information.

Jenny Åström skriver:

Hej,

Tack för bra info om bostadsköp!
Jag undrar vad som gäller med kontakt med banken innan påskrivning av kontrakt. Jag har varit på många visningar där budandet går väldigt snabbt och kontraktskrivning sker strax efter. Jag har lånelöfte, men eftersom löftet att låna är preliminärt tills banken har sett prospektet känns det inte så kul att skriva på innan banken helt godkänt lånet. Bör man alltid dubbelkolla med banken innan man skriver på? Det verkar svårt att få tag på bankkontakt på någon timme innan påskrivning sker!

Tacksam för svar.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Ja, det bör du alltid göra! Du måste försäkra dig om att banken av någon anledning inte backar ur från sitt ”löfte” om att låna ut pengarna till dig. Om du har skrivit på kontraktet och således förbundit dig till att köpa bostaden kan du åka på relativt stora kostnader om du måste bryta avtalet för att du inte fått lån. Det finns ett par exempel här på BoUpplysningen på personer som råkat ut för just detta.

Om mäklaren absolut propsar på att skriva kontraktet snabbt (vilket de oftast gör) så kan du få med i avtalet att det bara är giltigt förutsatt att banken ger dig lån. Men alla säljare och mäklare har tid att vänta till nästa bankdag så att du får svar, allt annat är oftast bara ett sätt att sätta press på dig så att du inte backar ur.

Spekulant-A skriver:

Hej,

Jag vet inte om någon har hand om den här guiden fortfarande men jag provar ställa en fråga.

Jag och min sambo ska bjuda på en lägenhet snart för första gången och jag läste om taktik på denna sidan. Det förekom visst ibland falska budgivare för att trissa upp priset. Jag kom då på en annan taktik och ville veta om den är ok eller om man faktiskt inte får göra så? Och är det isåfall en bra taktik?

Jag undrar om jag och min sambo kan utge oss för att vara två olika spekulanter som båda bjuder (dock aldrig direkt efter varandra) för att ge illusionen av att det är fler budgivare och förhoppningsvis skrämma bort andra spekulanter?

Hälsningar

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jodå, denna guide är i högsta grad levande.

Den taktik du beskriver är nog i gråzonen för vad som är ”ok” eftersom ni mörkar för säljaren och mäklaren vad era intentioner är. Ni får ju vara och en prata med mäklaren i samband med budandet, och då eventuellt ljuga, och sen träffa mäklaren och då berätta hur ni gjort köpet. Det finns en liten risk att det kan riskera ert köp i såna fall. Jag tror inte att de potentiella problemen som kan uppstå motiverar den, förhållandevis lilla, effekt man kan uppnå.

Spekulant-A skriver:

I see. Nej, det är sant, jag tror att det kan vara svårt att uppnå en så pass bra effekt med den taktiken att det överväger den moraliska aspekten. Vi får försöka psyka de andra spekulanterna på andra sätt istället :).

Tack för bra info.
Hälsningar

Gustav Andersson skriver:

Jag har vunnit en budgivning men kollade upp det lilla mäklarföretaget säljaren anlitat och fann att firman helt nyligen blivit av med sin F-skattesedel. Känns plötsligt som en osäker affär.
Är fortfarande intresserad av huset men undrar hur jag ska bete mig nu.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag har lite svårt att förutsäga vad detta innebär för dig som köpare. Att mäklaren förlorat sin F-skattesedel påverkar förmodligen mest säljaren som ju är den som betalar mäklarens arvode. Det är dock knappast en fördel för någon part men jag är rädd för att jag inte har något direkt råd eller tips på saker att se upp med.

Elina skriver:

Hej! Perfekt sida för förstagångsköpare som oss. Jag har en fråga om kontraktsskrivningen; är det alltid så att säljaren är där när man skriver kontrakt? Eller signerar vi vårt kontrakt med mäklaren, som sen tar dit säljaren? Vad händer då om det finns ett köpekontrakt som vi skrivit på men inte säljaren, och det skulle komma ett nytt bud? (Vi köper en lägenhet i Sthlm så det har varit snabba puckar, vill så gärna veta när vi kan fira)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det vanligaste, skulle jag säga, är att man skriver kontraktet tillsammans. Sen kan det kanske av praktiska skäl vara svårt ibland. Exakt hur vanligt det är att man gör det vid två olika tillfällen kan jag inte svara på. Ni kan nog förbereda er på att fira i samband med kontraktsskrivningen.

Alexander skriver:

Hej! Kan någon hjälpa mig. Jag är fransk och är ganska ny i Sverige.
Jag har varit och tittat på en etta, och damen frågade mig om jag var intresserad. Jag sa att jag återkommer om en vecka, då insisterade hon och då med fick hon mina tio nummer och skickade kontraktet till mig. Jag skrev inte på eftersom jag har ångrat mig. Nu vill hon ha två månaders hyra. Är jag skyldig att betala?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Bienvenue a la Suede, Alexander! Du är absolut inte skyldig att betala något. Det låter som ett skamlöst utnyttjande av personer som de förmodar inte vet hur saker och ting fungerar.

Agneta skriver:

Vi har lagt ett bud en bra bit under utgångspriset eftersom vi såg att snittpriset i området låg bra under utgångspriset. Sedan har vi en tveksamhet ang taket där vi ser en liten svacka och är oroliga för den. Säljaren påstår den alltid funnits där och inte lett till några problem. I vilket fall som helst vill man gardera sig och ta dit en besiktningsman om man nu skulle få köpa så därför la vi ett lägre pris än utgångspris. Givetvis också p g a att man vet de plussar på vad de verkligen vill ha för sitt hus. Är det här en dum taktik? Nu är vi de enda som bjudit och man undrar ju hur mäklare och säljaren funderar i ett sånt här läge. Det har gått 2 dagar nu sen budet lagts och vi är som sagt de enda som lagt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag tycker ni gör helt rätt. Det är lätt för säljaren att säga att ”den alltid funnits där och inte lett till några problem” men det är ju knappast någon garanti för framtiden. Om säljare och mäklare är övertygade om att det inte är några problem skulle de ju också kunna lägga till en klausul om det i kontraktet? Lättast är dock, som ni gör, att lägga ett lägre bud och ta dit en besiktningsman. Sen är det upp till dem att bestämma sig. De kan ju tycka att det är för lågt och inte sälja men de är ju egentligen upp till dem. Ni har nu sagt ert och det är deras tur att svara. Ni kan förstås ringa igen och då kommer de förmodligen tycka att ert bud är för lågt (annars hade de förmodligen tackat ja på direkten) och vilja att ni höjer men håll fast vid det ett tag till. Ni är ju trots allt de enda budande.

Jonas skriver:

En mycket bra sida med allt man behöver veta inför sin bostadsaffär!
Tack och bock!!

Berit skriver:

Puh, tack o lov att jag hittade denna sida! Söker bost.rätt på annan ort och kan då inte titta på lägenheterna mer än 1 g. Den här guiden är väldigt bra! Är bekymrad ang besiktningsskyldigheten hos mig som köpare. Är det absolut viktigt att jag anlitar en sådan? Tack igen för en jättebra sida, vänligen Berit

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Roligt att du gillar sidan! Angående besiktningsskyldigheten så förstår jag dig. Det kan tyckas jobbigt att köpa något så dyrt och egentligen inte veta vad som eventuellt kan gömma sig bakom väggar och under golv. De flesta väljer att köpa och hoppas på det bästa men om du antingen är väldigt orolig eller misstänker att något kan vara fel (tex om du känner dålig lukt) så bör du anlita en besiktningsman för att vara på säkra sidan.

lena skriver:

hejsan, först vill jag säga att det är en mycket bra sida…
En fråga, jag och min sambo la bud på en hyresrätt för 1 månad sen, och nu känns det som allt gick förfort.
Vi har skrivit kontrakt med märklaren och skrivit på handpeningen på banken, men resten ska skrivas på om ett par veckor..
Hur fungerar det nu med ångesrätt. finns det en möjlighet. vill du förklara hur man ska gå till väga.

Tack på förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag utgår ifrån att du skrev fel och menade bostadsrätt (och inte hyresrätt). Du har dessvärre ingen ångerrätt utan vad som gäller nu är reglerat i kontraktet som ni skrivit på. Där bör det stå vad som händer om ni inte fullföljer kontraktet, men förmodligen kan det handla om ekonomisk ersättning till säljaren.

Men ta det bara lugnt, det ni känner är ganska normalt. Bostadsaffärer är stora affärer och det är vanligt att man får lite kalla fötter efter att man gjort ett köp. Framförallt om man inte var helt säker och stod och valde mellan två snarlika objekt.

Marie skriver:

Tack för all information, är precis påväg att köpa bostadsrätt och den här sidan har verkligen hjälpt mig på vägen mot mitt drömboende! 🙂

Daniel skriver:

Kan inte beskriva i ord, så mycket som denna sidan har hjälpt mig.
Enkelt och otroligt lätt och förstå!!!
TUSEN TACK!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag kan inte heller beskriva i ord hur glad jag är att höra att guiden verkligen hjälper! Tack!

Mattias skriver:

Tack för en bra guide. Mycket fakta som kan vara svår att hitta samlat på ett bra sätt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag är glad att du gillade den!

Sara skriver:

Tack för en fantastisk sida!

Jag ska snart investera i en Bostadsrätt och jag har verkligen ingen koll alls på vad man bör fråga och tänka på, så denna sida har varit oumbärlig! Framförallt alla avsnitt om bolån och blancolån och allt sånt som jag verkligen inte hade nån koll på innan jag hittade hit.

Keep up the good work!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jätteroligt att höra!

Ingrid Ebel skriver:

Mina kompisar har sålt sitt legenhet men när dem vill köpa andra legenhet får jag inte låna till nya på grund att jag och min fru er för gammal och pensioner.Kan de brytta kontrakt efter de har ingen bostad att flytta.de har pratar med meklara och han meddelade till köpare men dem vill få en liten orentiering .
Tack för hand. /Ingrid

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ingrid: Jag är lite osäker på exakt vad du menar men ska försöka svara. Tyvärr är det ju så att man inte kan bryta kontraktet för att man upptäcker att man inte kan få nytt lån till en ny bostad. Det låter lite konstigt att men inte helt otroligt att banken inte ger ett lån som åtminstone motsvarar det tidigare lånet.

Lovisa skriver:

Tack för en bra sida och guidning i lägenhetsköp!

Lola skriver:

Jag har lagt ett bud på en bostadsrätt. Mäklaren säger att han har informerat ägaren om budet. Budet är under acceptpriset. Nu har han annonserat ett nytt öppet hus på söndag, är det OK.
Jag ville dra tillbaka mitt bud och för att vänta och se vad som händer på söndag, då fick jag ett ganska otrevlit svar att man inte drar tillbaka ett bud, innan ägaren har svarat.
Vad tycker du?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Lola: Först och främst tycker jag aldrig att man ska acceptera att en mäklare är otrevlig mot en. Han använder det förmodligen som någon form av press på dig och det ska du inte ställa upp på. Du har all rätt i världen att dra tillbaka ett bud, framförallt när lägenheten går ut på omvisning. Du kan i princip ignorera mäklarens svar, har du sagt att du dragit tillbaka budet så har du gjort det. Mitt förslag är att du ger bostaden ett sämre bud på söndag. De gjorde ett drag i att satsa på en ny visning, ditt motdrag bör bli att sänka budet.

Lennart skriver:

Jag skrev i lördags på ett köpekontrakt på en bostad i Stockholm och har nu ångrat mig. Mäklaren vill påskynda kontraktsskrivningen där jag inte ville skriva något innan idag (måndag). Mäklaren stod dock på sig och vi skrev därför på i lördags. Jag tycker nu att det var fel att göra på detta vis och känner mig tvingad att skynda på mitt beslut som jag tycker nu inte var rätt. Kan jag göra något för att häva kontraktet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Lennart: Tyvärr är det inte så mycket du kan göra förutsatt att ingen bryter mot klausulerna i kontraktet. Drar du dig ur nu kan det kosta. Jag skulle kontakta mäklaren och säljaren och meddela att du vill dra dig ur och att du kommer att orsaka besvär om så inte sker men också att du är beredd att kompensera för omkostnader. Att en mäklare står på sig för att få dig att skriva under är lite av hans eller hennes jobb.

Robert skriver:

Kanonbra info! Tack!

Astrid Häggblad skriver:

Kanonbra! Vad glad man blir när man hittar så här perfekt information när man som mest behöver den 🙂

maria skriver:

Kortfattat och jättebra information, tack så mycket : )

Linda skriver:

Jättebra att ni skapat boupplysningen.se. Är i färd med att köpa en bostadsrätt och utan er webbplats hade jag stått villrådig ”hur ska jag göra…”. Tack för att ni finns.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Tack, det värmer alltid att höra!

Niklas skriver:

Vilken riktigt superbra lägenhetssida. Enkel utan att vara ytlig, heltäckande, känns objektiv. Välskriven. Tack!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Niklas: Jag är glad att du har användning för sidan och att den ligger på rätt nivå!

Hanna och Anders skriver:

Tackar så mycket för en användbar guide!

Sabine skriver:

Tusen tack! Ska till banken om en kvart och fixa lånelöfte och hoppas på att kunna lägga mitt livs första bud i veckan. Jag är otroligt nervös men dom åtta stegen har lugnat mig något, nu har jag ett betydligt bättre utgångsläge. Bra gjort!

johan skriver:

Det finns en helrad med misstankar just med den objekt och hört en massa från just den mäklare som säljer. De visade sig att budgivare var oseriös. När de hade lagt sitt senaste bud och när vi inte budade över drog de tillbaka budet. Våra misstankar växte och växte vi var inte ett dug förvånad när mäklare ringde till oss igen. Mäklare ringer till oss och säger att vi har då första tjing på objektet och godtar vårt senaste bud. Känns som vi har budat mot mäklaren som har försökt fått det högsta priset??? Visst har mäklare väldigt mkt att förlora men samtidigt e det väldigt svårt att bevisa det. Så tyvärr bestämde vi oss att lägga ner. I nuläget känns det jätte osäker med öppen budgivning.

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Johan: Min syn på det hela är det behöver inte nödvändigtvis vara mäklaren som har lagt konstiga bud.

Att buda är inte bindande (vilket man kan diskutera om det vore) och det innebär i princip att Omogna Osäkra Oskar kan buda upp till 3 Mkr om han vill men sen få kalla fötter när han inser vad han gjort, och att det inte är ett Supernintendo på Ebay han håller på att köpa.

Detta tror jag är betydligt vanligare än fejkade bud från mäklarna. Det är väldigt vanligt att man får kalla fötter när man inser hur mycket pengar det handlar om.

Det är dock mäklarens uppgift att kvalificera budgivarna så att de är seriösa i sina bud, men det kan nog vara svårt också.

johan skriver:

Vi håller på med en budgivning. Det känns som att mäklare ”hittat” i sista stund en till budgivare för att trissa upp priset. Hur ska man går till väga för att får reda på hur det ligger till. Mäklaren säger att vi kommer att får all information på alla som har budat men hur vet vi att den stämmer. Kan det vara en bekant till mäklare? Nackdelen är väll att vi har visat för mkt intresse till mäklaren. Känner någon till det här problemet?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Johan: Jag tror inte att det är så vanligt med påhittade budgivare som folk generellt tror. Mäklarfirmorna kan åka på ordentligt med skit om någon kommer på dem med detta. Man har helt enkelt väldigt mycket att förlora.

Sen är det inte så konstigt att det dyker upp köpare i sista minuten. Mäklarna gör ju allt de kan för att detta just ska hända. De lär ringa varenda alternativ de har i adressboken innan de stänger försäljningen, det är deras jobb helt enkelt.

andré skriver:

Hej jo funderar på att köpa en bostdsrätt. Den bostadsrätt som jag tänker på har en månadshyra på 3300kr. Undrar då vart pengarna går till och hur de används. Varför ska man betala en hyra på nånting som man äger? Grymt bra guide tack så länge

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

André: Månadsavgiften är ingen hyra utan en avgift (även om 3 300 kr alltid är 3 300 kr). Den är till för att betala de gemensamma löpande kostnaderna i bostadsrättsföreningen, tex räntor, underhåll, amorteringar etc.

I en nystartad förening så brukar månadsavgiften vara ganska hög då man har mycket lån, men i en äldre så brukar den vara lägre – generellt sett. Min egna bostadsrättsförening har tex inga lån och därmed väldigt låg avgift.

Joel skriver:

Underbar guide, tack så mycket! Fastighetsmäklarnämnden har inte mycket att komma med.

Jessica skriver:

Vilken superbra sida! Jag har lärt mig massor och kommer definitivt att läsa mer ju närmare lägenhetsköp jag kommer. Tusen tack för detta!

Magnus skriver:

Muntligt avtal om fastighetsköp är INTE giltigt. Enligt Jordabalken 4:1, måste ett köp av fast egendom för att vara bindande ingås skriftligen.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Magnus: Nej, det stämmer. Men man kan lätt tolka att en affär är i hamn om mäklaren säger att man ska komma över och skriva kontraktet eller att man vunnit budgivningen. Det är dock viktigt som du skriver att det är först när man skrivit på som det gäller.

karolina skriver:

Väldigt bra sida. perfekt för någon som är ”ny”. verkar som att alla de viktigaste delarna är med =) Tack.

annika skriver:

Hej!
Bra sida! skulle ha läst den innan jag köpte…
När jag nu köpt och bott ett tag hittar jag ju fel tex sviktande golv i köket och att diskmaskinen inte går att dra ut pga av att de lagt in nytt golv ovanpå.
Det finns alltså inga ”dolda fel”?
Kan min egen hemförsäkring täcka detta?
Hur ska jag gå tillväga?

Tcksam för svar!
Annika

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Annika: De felen du talar om kommer knappast att täckas in av hemförsäkringen och är typiskt såna saker som du egentligen borde ha upptäckt vid visningen, är jag rädd. Hemförsäkringar brukar typiskt täcka saker som händer i lägenheten av olycka, tex brand, stöld, vattenskador etc.

dane skriver:

Det är väl så att det som finns med i objektbeskrivningen, tex ”Rostfri spis och fläkt från Elektrolux (07)” så ska det ingå vid köp. Om det av någon anledning är utelämnat i objekbeskrivningen bör man säkerställa att det följer med vid köp.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Dane: Ja, står det med i objektsbeskrivningen så bör det verkligen ingå men jag är osäker i detta juridiskt finstilta. Det är som sagt en gråzon men det som är klart är att man bör fråga mäklaren.

Mangan skriver:

”Du bör också få specificerat vad från lägenhetens utrustning som ingår i köpet, tex. mikrovågsugn, duschkabin, spis mm. Är det säljarens personliga utrustning har denne rätt att få ta med sig detta!”

Duschkabin och spis är ju fast egendom som säljaren inte har minsta rätt att ta med sig.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Mangan: Nej, det räknas faktiskt inte som fast egendom även om det nästan alltid ingår. Dessa typer av ”lägenhetstillbehör” är en gråzon man bör diskutera med mäklaren innan man skriver på.

Lina skriver:

Mycket bra sammanfattning. Hade inte särskilt mycket koll men nu – bara ca 30 min senare – känner jag mig närmast som en expert. Stort tack!

Monica skriver:

Tack så mycket för en kanonbra sida!
Mycket informativ och lättsam.

Janos skriver:

Tack för en bra och lättläst/förståelig guide. Vill man djupdyka i någon del finns det ju faktiskt andra sidor till det ändamålet 🙂

Patrick skriver:

Ville bara tacka för en kanonguide!
Har börjat leta efter radhus och det här var precis vad jag letade efter 🙂
Visserligen är guiden riktad mot bostadsrätt men funkar lika bra för mitt syfte.

Marie och Thore skriver:

Tack för en fin sida med mycket information inför stundande affärer

Lotta Manntz skriver:

Hej
Tack för en sida där en novis kan läsa och faktiskt förstå vad det står. Har använt sidan flera gånger, tack.
Lotta

Robin skriver:

Tack för en bra steg-för-steg-guide! Har lärt mig mycket 🙂

Camilla skriver:

Vill också bara säga tack för bra, enkel och rak information. Jag har lärt mig mycket och känner mig genast säkrare. TACK!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Emma och Haoujin: Roligt att ni uppskattar sidan – det är alltid jätteroligt att få positiv feedback! Mvh Christoffer

Haoujin skriver:

tja!
Är bara tvungen att lämna lite feadback på denna sida!
Den är hur bra som helst, är en färsking på marknaden men blev helt plötsligt hur smart som helt och ”upplyst” på saker och ting kring bostäder.. en kanonsida, mycket bra gjort och detaljrikt..

mvh

Emma skriver:

Tack för en lättläst och begriplig guide.
Ska precis skriva på kontraktet för min första lägenhet. Det känns bra att ha fått
lite mer insikt i hur det fungerar.

Okänd besökare skriver:

Tack så mycket.
Underbar guide.

Okänd besökare skriver:

Kan säljaren stämma mig om jag inte skrivit på köpavtalet?Är köpavtalet bindande vid muntlig överenskomelse?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Vad kul att det är så många som uppskattar och har användning för guiden!

Ang. muntliga avtal så är ett muntligt avtal också ett avtal. En säljare kan förstås alltid stämma en men det är förstås extremt svårt att bevisa att det fanns ett muntligt avtal. Det är ju hela anledningen till att alla avtal är skriftliga.

Jag är dock även här inte säker till 100 % exakt hur det fungerar. Någon annan som vet närmare?

Okänd besökare skriver:

Mycket bra hemsida. Enda kritiken är att det känns som om den är lite vinklad mot storstädernas bostadsmarknad.

Isabelle skriver:

Tack så mycket för en kanonbra guide! Jag är på väg att köpa min första bostadsrätt och en guide har hjälpt mig att räta ut många frågetecken.

Okänd besökare skriver:

Kanon! Tack för hjälpen, jag är nybörjare och lärde mig mycket!

Okänd besökare skriver:

Kan jag ångra köp av en bostadsrätt efter att kontrakt är skrivet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ett kontrakt är ett kontrakt och det kan inte brytas, utan att säljaren kan kräva skadestånd. Exakt hur mycket och under vilka förutsättningar kan jag inte svara på. Det beror också på vad som står i kontraktet.

tomas skriver:

ungefär vilket skadestånd?
lägsta belopp?
högsta belopp?

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen