Trädgårdsmöbler

Utskriftsvänlig PDF

Trädgårdsmöbler är möbler som används ute och ofta står helt oskyddade under längre perioder. Trädgårdsmöbler är ofta en förvånansvärt stor investering och används under en lång tid. Därför är det viktigt att man trivs med både utseendet och funktionaliteten.

Trädgårdsmöbler bör tåla väder och vind

För den som vill dra ner på kostnaden för att möblera sin uteplats kan det vara lockande att tumma på kvaliteten eller till och med köpa ”vanliga” möbler. Det är inget som rekommenderas eftersom trädgårdsmöbler måste tåla mycket regn, vind och hård hantering.

Tänk på! Se till att trädgårdsmöblerna du har tänkt köpa klarar rådande väderförhållanden där du bor.

Anledningen till att många trädgårdsmöbler är dyra är för att de byggs i kraftiga material som stål och vissa typer av trä. Det bör man inte kompromissa med. Det är ett krav för att möblerna ska kunna utsättas för tuffa förhållanden.

Det är inte billigare att köpa nya trädgårdsmöbler vartannat år än att köpa dyrare möbler som klarar sig under längre tid. Det sparar även på jordens resurser eftersom framställning, lackning och frakt ofta är påfrestande för klimatet.

Anpassa möblerna efter användningsområdet

Även om det låter självklart bör möblerna man köper passa det de faktiskt ska användas till. Ett vanligt misstag är att köpa ett för litet bord, antingen för att skapa mer yta eller för att det ser bättre ut. Ska uteplatsen användas för att äta på så blir det dock snabbt ett irritationsmoment.

Tips! Fråga om hjälp med dina trädgårdsmöbler i butiken. Butikspersonalen har lång erfarenhet och är väl medvetna om missar som deras kunder brukar göra.

Det kan hjälpa att bestämma vad uteplatsen ska fylla för funktion på förhand. Innan man köper ett nytt möblemang kan det därför vara klokt att testa med befintliga möbler. Exempelvis kan man ställa ut matbordet under en tid och se om det faktiskt kommer till användning.

Återförsäljare skiljer sig ofta i pris

Som med de flesta möbler skiljer sig priset ofta åt beroende på var man köper dem. Letar man efter en specifik kollektion kan det finnas begränsade alternativ och ofta ligger priserna relativt nära varandra. Även när man köper trädgårdsmöbler går det dock att komma undan billigare.

Ett tips kan vara att istället för att leta efter designermöbler hitta liknande utemöbler av samma kvalitet, men av ett annat fabrikat. Flera stora möbelvaruhus i Sverige har sina egna, mer prisvärda kollektioner som fyller precis samma funktion till ett lägre pris.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen