Vad söker du?

Utskriftsvänlig PDF

När du bestämt dig för att köpa en bostad är det första steget att fundera över vilken bostad du egentligen vill ha. Självklart ligger det i ditt intresse att bostaden du i slutändan köper blir så bra som möjligt. Därför behöver du ta reda på vad du söker innan du börjar titta på bostadsannonser.

Bestäm vad som är viktigast för dig

Det finns inget objektivt svar på vad som gör en bostad bra. Det beror helt och hållet på den boendes preferenser och behov. Det är därför en bra idé att så tidigt som möjligt slå fast vilka egenskaper i ett boende som är viktiga för dig. Flyttar du tillsammans med någon kan det vara en bra idé att göra varsin lista på vad som är viktigast för er båda och jämföra.

Att tänka på vid val av boende

 • Närhet till affärer, förskola, skola, jobb. Att ha närhet till de saker som man behöver besöka varje dag underlättar mycket i vardagen.
 • Tillgång till bra kollektivtrafik. Att lätt kunna röra sig i stan och möjligheten till att pendla är för många mycket användbart.
 • Balkong. Att ha en balkong kan öka trivseln i din bostad markant.
 • Hiss. Att ha tillgång till hiss kan vara skönt inte bara när man ska flytta utan även i vardagen.
 • Bra cykel- och gångvägar. Att kunna röra sig på ett enkelt sätt i området är något som många underskattar, men kan vara väldigt bekvämt.
 • Bra planlösning. Att huset är bra ritat är en kvalitet som inte försvinner med åldern på huset eller renoveringar.
 • Ingen insyn utifrån. För många är det väldigt skönt att slippa insynen från gatan eller gården.

Tänk på att egenskaper som är knutna till området inte går att förändra på egen hand,  däremot kommer du alltid ha möjlighet att göra förändringar invändigt i ditt boende.

Bestäm dig för vilken typ av bostad du söker

De absolut vanligaste bostadsformerna är villa och bostadsrätt. När du bestämmer dig för vilken typ av bostad du vill köpa är det bra att känna till de största skillnaderna dem emellan. Radhus kan vara antingen en villa eller en bostadsrätt – läs objektbeskrivningen till boendet för att reda ut detta. Det finns för- och nackdelar med både villa och bostadsrätt.

Villa

 • Innebär stor frihet. Du står som ensam ägare för bostaden och har stor frihet att själv bestämma förändringar i bostaden.
 • Du ansvarar för alla kostnader. Förutom kostnaderna till banken för ditt bolån kommer du ensam att bekosta andra kostnader som rör bostaden som till exempel vatten, el och sophämtning.
 • Köpprocessen är dyrare. Det tillkommer vissa kostnader när du köper en villa. Banken kommer att behöva ha ett pantbrev och du behöver även söka lagfart.

Bostadsrätt

 • Du måste ta hänsyn till föreningen. Du är inte ensam ägare till bostaden utan du är en del av bostadsföreningen. Du får nyttja och utföra förändringar i din lägenhet men i vissa fall behöver du också stämma av med bostadsrättsföreningen.
 • Du slipper ett visst ansvar. Bostadsrättsföreningen har ett övergripande ansvar för till exempel underhåll på själva fastigheten och sophämtning. För att täcka dessa kostnader betalar du och de andra i föreningen en månadsavgift.
 • Du måste betala avgift till föreningen. Det tillkommer en mindre kostnad till föreningen när du köper en bostadsrätt. Denna kostnad är för att täcka den administration föreningen utför i samband med överlåtelsen.

Sätt din budget

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen