Vanliga och viktiga frågor vid bostadsköp

Svar på frågor som ofta ställs kring bostadsköp på Boupplysningen

Utskriftsvänlig PDF

Här ett antal vanliga frågor som ställs på Boupplysningen. Du finner även hänvisningar till var du kan läsa mer om det som är relevant för frågan. Om du inte hittar svar på din fråga har vi förmodligen redan skrivit om detta på någon annan sida. Ta hjälp av sökfunktionen för att hitta svaret.Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

116 Relaterade frågor & svar

Yohannes skriver:

Hej!
Jag fick lånelufte på SEB Bank. Jag började kolla lägenhet och skrev avtal men banken godkände inte sen lägenheten. Jag måste avsluta avlalet. Då tog lägenheten en som va på budgivningen med samma pris som jag skukle köpa. Men mäklaren säger att jag ska betala 20,000 för att jag avbryter ett avtal och för hans extra Jobb? E det rätt att betala? Så mycket ?

Filip Svensson skriver:

Hej Yohannes,
Om du drar dig ur en bostadsaffär efter att ha skrivit på ett kontrakt kan du bli ersättningsskyldig till säljaren. Att du även blir det till mäklaren är tyvärr inget jag känner till. Jag skulle rekommendera dig att rådfråga en jurist om vad som gäller i det aktuella fallet.

Lycka till!

sara skriver:

Hej!
Kostnaden på lägenheten är 795000 kr. Har rörlig lön på egen firma, Brutto 260.000kr på ett år. samt jobbar 50% på ett annat jobb lön 10.000 , hyran går på 3332kr. Måste man ta lån om man vill köpa lägenhet eller räcker de med handpenningen sen att jag betalar i månaden av resten av kostnaden?!

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Ja, du måste ta lån. Om du endast betalar handpenning måste du ta ett bolån för att betala resten av kostnaden.

Mal skriver:

Hej, kan man buda lägre pris än det som står på nyproduktion?

Filip Svensson skriver:

Hej Mal,
När det kommer till nyproduktioner så säljs dessa ofta till ett fast pris, vilket innebär att du slipper någon budgivning. Att få bostaden till ett lägre pris kan vara svårt, men du kan alltid försöka. Lycka till!

Fredrik skriver:

Hej,
Jag och min fästmö har köpt en lägenhet med krav på renovering av badrum. Min åsikt är att vad vi köpte den för är för ett undervärde som efter renovering kommer att vara högre då badrum inte är brukligt. Enligt FI:s riktlinjer är inte en renovering av badrum något att beakta som en värdehöjning. En bank vi har varit i kontakt med hävdar att det inte går att föra in det privatlån vi kommer behöva att ta in i bolånet på grund av detta. Min fråga är om man ändå inte borde se värderingen som exkl. badrum. Alltså att badrumet inte är inkluderat i marknadsvärde och då ska detta ses som något annat och verkligen vara värdehöjande för lägenheten?

Daniel skriver:

Hej Fredrik,

Jag har tyvärr svårt att göra en särskilt bra bedömning av din situation utifrån den informationen jag har. Mitt förslag är att ta upp frågan med banken igen och försöka påverka dem i din riktning. Lycka till!

Jakob skriver:

Hej jag är helt ny med det här att köpa bostad. Så min fråga kan verka dum. Jag och min kille har planer på att köpa hus tillsammans om 3 år, vi ska gifta oss då. Han har nu planer på att med sin mamma på att köpa en villa. Frågan är kan han eventuellt låta sin syster ta över lånet och delen av huset och sedan kunna ta lån om igen med mig? Är det möjligt att ta lån flera gånger under en så kort period och köpa hus på??

Filip Svensson skriver:

Hej,
När det gäller bolån är dessa utformade efter individens ekonomi och därför flyttas de sällan direkt över på en annan person. Istället får din killes syster ansöka om ett nytt bolån och då kan hon lösa ut hans lån, förutsatt att hon fått ett lån. Ett nytt bolån innebär även att villkoren kan förändras. Men det allra bästa är att din kille tar och diskuterar det här med banken i samband med att han ansöker om bolån.

När det kommer till att ta lån flera gånger under en kort period är det möjligt. Men som alltid kan man aldrig vara helt säker på att banken beviljar en lån. Lycka till!

E skriver:

Hej. Jag och min pojkvän planerar att köpa en bostad inom en framtid. Jag är student(utan CSN) och han har fast inkomst. Hur ser våra lånemöjligheter ut om vi båda vill dela på kontantinsatsen?
Finns det sedan någon slags försäkring/avtal man kan skriva om lägenheten behövs säljas, så att pengarna delas upp rätt mellan mig och min parter

Peter skriver:

Hej Janita!

Hur era lånemöjligheter ser ut beror väldigt mycket på vilken bank ni väljer att vända er till då alla banker har olika bedömningsgrunder för bolån. Vi rekommenderar alltid att man vänder sig till olika banker för att se vad de kan erbjuda för ränta och villkor utefter just era förutsättningar, för att sen välja den bank/långivare som känns bäst.

Om ni köper bostaden tillsammans och inte är gifta så kommer uppdelning av egendom vid eventuell försäljning ske enligt sambolagen. Ni kan skriva ett s.k. samboavtal om ni vill reglera hur uppdelning av egendom och eventuell avkastning ska fungera om ni skulle flytta/separera.

Susanne hamren skriver:

Hej. Jag heter Susanne och är förälder till min snart 30 årige son som köpt sig sitt första boende. Bostaden såldes med ett tillhörande föråd .När han flyttade in så hade någon tagit det och fyllt det och hängt sitt lås där. Jag undrar vad har man för rättigheter?

Peter skriver:

Hej Susanne,
Det är en svår fråga då det inte finns någon lagreglering kring detta. Men det är styrelsen som beslutar om fördelningen av förråden i samband bostadsrätterna i en förening upplåts för första gången. Längs med vägen är det inte helt ovanligt att förråden på ett eller annat sätt fördelas orättvist mellan bostäderna. Om säljaren säljer en bostad med tillhörande förråd behöver det egentligen inte ha tillhört den bostaden från första början när förråden fördelades. Är det på det viset behöver inte ett kontrakt spela jättestor roll eftersom att det är mellan säljaren och köparen och förråden fördelas av föreningen. Men jag skulle rekommendera din son att vända sig till bostadsrättsföreningen för att få hjälp. De kan ge honom ett klart och tydligt besked. Lycka till!

Marita skriver:

Hej! Jag och min sambo har köpt en lägenhet tilsammans nu i november och delar då lånet. Är det möjligt för mig att flytta ut, men fortfarande betala för lånet så han kan stanna kvar?

Peter skriver:

Hej Marita,
Ja, det kan du göra.

Daniela Florea skriver:

Hej! Vad händer om man har skrivit på avtal, 1 år innan tillträdde (men godkänd lönelöfte) men efter blir man gravid och inflyttning datum är 2 månader innan man gå tillbaka till jobbet? påverka det lånet ? kan banken säga nej? tack! Mvh, Daniela

Peter skriver:

Hej Daniela,
Ett lånelöfte är aldrig en garanti. Däremot händer det sällan att banken drar tillbaka lånelöftet. Ett exempel skulle vara om dina ekonomiska förutsättningar förändrats drastiskt. Jag skulle dock råda dig att kontakta banken då giltighetstiden på lånelöften varierar. Lycka till!

Olle Josefsson skriver:

Hej!
En medarbetare vill köpa bostadsrätt, men har inte pengarna som behövs. Får jag gå in som delägare i bostadsrätten så vi äger den bägge 2, men bara han som bor där?
Styrelsen vill inte godkänna upplägget. Vad säger lagen?

Peter skriver:

Hej Olle,

Många föreningar har skrivet i stadgarna att den som ansöker om medlemskap måste bosätta sig i bostaden. Du kan dock få föreningens beslut prövat hos hyresnämnden om du upplever att det gjorts en felbedömning. Du kan även läsa mer på Mäklarsamfundets hemsida. Lycka till!

Jill skriver:

Hej! Jag och min sambo ska separera, vi bor nu i radhus han ska bo kvar, men han kan inte köpa ut mej nu, det är ok för mej för barnen vill inte flytta in till stan. Min fråga kan jag köpa lägenhet i stan fast jag står på halva huset fortfarande.

Peter skriver:

Hej Jill,

Nu är jag inte helt säker på exakt vad du frågar, men det finns ingenting som hindrar dig från att till exempel stå som ägare på flera fastigheter. Lycka till!

Jon skriver:

Hej!
Jag ville buda på en bostadsrätt och hade kapital i fonder och aktier en bra bit över bostadens utgångspris, men mäklaren tillät mig inte att buda utan ett lånelöfte och menade på att fonder och aktier inte var säkert som kapital.
Stämmer det?

Ebba skriver:

Hej Jon,

Mäklare har i regel som krav att budgivare måste kunna påvisa att de har möjlighet att finansiera bostaden innan man får delta i en budgivning. Aktier och fonder kan ju trots allt minska i värde så även om du har mer kapital än bostadens utgångspris är detta inte en riskfri tillgång.

Vår rekommendation är att du frågar mäklaren hur du kan gå tillväga nu. Ett alternativ kanske är att du säljer dina aktier och fonder och därefter deltar i budgivningen. Likvida medel på banken anses förmodligen vara säkrare kapital än aktier och fonder.

Johan skriver:

Hej.
Får jag köpa en bostadsrätt utan att ha en anställning? Låt oss säga att jag har tillräckligt med pengar för att köpa en bostadsrätt utan lån och även skulle klara av att betala hyran för en mycket lång tid framåt. Granskar bostadsrättsföreningen ens min sysselsättning om jag ändå kan betala bostadsrätten?

Hej Johan,

Betalningsförmåga kan vara en sån sak som en bostadsrättsförening kan göra för att neka dig tillträde. Att du har pengar på banken är inte i sig nödvändigtvis en garanti för att du kan betala framöver (du kan ju rent teoretiskt bränna det på annat) men om du köper en bostadsrätts kontant och därtill kan påvisa en förmögenhet så har jag svårt att tro att en bostadsrättsförening skulle ha anledning att misstro din betalningsförmåga. Det är förstås en fråga för dem men jag har personligen svårt att tro det.

George skriver:

Får man köpa bostadsrätt i Sverige som icke-svensk medborgare utanför EU?

Ja, det får man göra. Det finns inga lagar som säger att man måste vara svensk eller EU-medborgare för att köpa bostadsrätt. Däremot kan bostadsrättsföreningen ha stadgar som säger annat, dubbelkolla att så inte är fallet!

Josefine skriver:

Hej , ja ska sälja min lägenhet pga av att ja ska flytta till hus, och köparen ( en kollega) vill ge mig ett pris som ja tyckt varit för lågt , och han har redan gett mig handpenning fast ja inte bett om de, för att ja sa att vi behöver skriva på papper innan. men nu ångrar ja mig och vill inte sälja den till honom när ja såg att en likadan lägenhet i grannporten säljs för dubbelt så mkt mer än vad han vill ge för min. Kan ja föra tillbaka handpenning då? Och säga nej till honom ? Inga papper är skrivna.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, absolut. Köparen verkar försöka sätta press på dig att göra en dålig affär men du har inget att riskera eftersom inga papper är skrivna. För tillbaka pengarna och sätt ut din lägenhet på den ”öppna marknaden” (tex via en mäklarbyrå) och säg till din kollega att buda då. Men, det låter nog som att du inte borde ha något att göra med denna kollega!

Kalwin skriver:

Hej jag undrar varför de flesta bostadsrätter har så högt hyra? Visa är så höga att man kan lika gärna hyra en hyresrätt i samma område.

ser ingen mening med att betala mijloner för att betala hyra som är lika mycket som en större lägenhet i samma område.

Och om jag skulle betala hela summan på en gång för en bostadsrätt skulle hyran ligga lika högt som de säger på visningarna?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Månadsavgiften ska representera bostadens kostnader i form av ränteutgifter, el, städning, sophämntning etc. Vissa bostadsrättsföreningar kan vara nystartade med mycket höga lån vilket ger höga räntekostnader och därmed också höga månadsavgifter. Andra kan vara misskötta och ha låst in sig i dåliga avtal andra kan ha behövt göra stora renoveringar som har kostat på. Det finns många anledningar till att en bostadsrättsförening har höga kostnader, och därmed också höga månadsavgifter.

Oftast är en bostadsrätt det enda alternativet man har, tex i Stockholm, då väntetiderna på hyresrätterna är enormt långa men det kan nog vara mer ekonomiskt att bo i en hyresrätt i vissa fall. Bostadsrätt har ju andra för- och nackdelar.

Månadsavgiften är baserad på din andel i bostadsförmedlingen, vilket nästan alltid är kopplat till din boyta. Det har inget att göra med ditt lån och därmed spelar det alltså ingen roll om du betalar hela summan på en gång, du får ändå samma månadsavgift.

Det är dock viktigt att poängtera att en månadsavgift inte är en hyra. Det är en avgift som föreningen bestämmer tillsammans och som ska täcka bostadsföreningens kostnader. Det finns inget vinstsyfte med avgiften och man riskerar inte heller att avgiften höjs på grund av marknadens svängningar.

Kalwin skriver:

Okej jag förstår bor i en mellan storstad och ser ingen fördel alls i att köpa en bostad.

tack för svaret.

Mats skriver:

Hej,

Jag fick tillträde till min köpta bostadsrätt för 2.5 veckor sedan. Lägenheten var en renoverad (golv, väggar, kök) hyresrätt som föreningen sålde, under visningen uppfattade jag avloppslukt vilket mäklaren avskrev som stillastående avlopp då lägenheten stått tom i ett par månader.

Efter 2 veckors boende är lukten fortfarande lika stark och jag har hittat källan; toaletten. Bakpå toastolen finns en plastlucka där avloppsluft kraftigt strömmar in – det är inte tätt mellan stamröret och toastolen.

Jag har kontaktat rörmokare som infromerat mig att stolen måste tas bort och röret tätas om för att stoppa luften.

Min fråga är vem ska bekosta rörmokarens arbete? Måste jag göra det själv eftersom jag inte påpeka lukten/luftinströmningen innan köpet eller ska föreningen göra det som renoverat/sålt den? Eller ligger det tom hos mäklaren?

Tacksam för synpunkt.

Mvh Mats

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Mats,

Man köper ju bostaden i befintligt skick och är det inte ett dolt fel så är det inte heller något man kan reklamera. Eftersom du kände lukten vid visningen får man nog anse att det inte var något dolt. Jag är dock inte HELT säker på vad som gäller vid lukt då det inte är lika uppenbart som tex en trasig dörr eller något annat trasigt. Jag är också försiktig med att ge svar på rent juridiska eller avtalsmässiga frågor, så du bör dubbelkolla informationen.

Angående problemet i sig så är det faktiskt ganska lätt att byta själv. Jag är verkligen inte speciellt teknisk eller benägen att fixa trasiga saker hemma men jag bytte en toalett i somras, glömde just denna ring, tog av och satte tillbaka den igen…allt på c:a 20 min. Oftast sitter toaletten fast med fyra skruvar, sen är det bara att lyfta upp toaletten (du bör tömma den på vatten först), sätta på ringen och sen sätta tillbaka toaletten igen.

Jonas skriver:

Hej, jag ska sälja min bostadsrätt. Jag köpte den för 215000 kr för 10 år sen och hoppas sälja den för 715000. Måste jag betala vinstskatt för hela säljsumman eller slipper jag betala skatt för de 215000? Hur vet skatteverket att jag betalade just 215000 för min lägenhet då? Jag har inga papper kvar som kan bevisa hur mkt jag betalade för den.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du betalar skatt på vinsten, dvs 500.000 kr (715.000 – 215.000). Du uppger själv vad du köpt bostaden för i din deklaration. Jag kommer faktiskt inte ihåg om (och tror inte) att detta är något som registreras till Skatteverket när man köper bostaden, så att de redan har den kontrolluppgiften. Som med allt annat som rör skatter så handlar det om att ange den korrekta summan, gör man fel och blir granskad kan man få kännbara påföljder. Skattefrågor som jag inte är 100% säker på brukar jag alltid rekommendera att man ringer Skatteupplysningen 0771-567 567 för så att man är helt säker på att man får ett korrekt svar.

Lina skriver:

Hej!

Jag och min sambo letar bostadsrätt/radhus/hus och har ett lånelöfte på bostadsrätt. Vi har nu även fått ett lånelöfte för hus. Min fråga är hur det kan komma sig att vi får låna mindre vid husköp än vid köp av bostadsrätt fast avgiften vid bostadsrätt oftast är högre än driftkostnaden vi köp av hus? /Lina

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag vet inte exakt vad det kan bero på men en möjlig anledning är att banken anser att husköp anses mer riskabelt med mer varierande priser än bostadsrätter. Det kan också ha att göra med att kostnaden för hus inklusive el, sophämtning etc gör att man får mindre att röra sig med. Det beror självklart på vilket hus man köper etc.

Alex Im skriver:

Hej!
Det är så att jag ska köpa bostadsrätt, just nu bor jag i hyresrätt(1:a handskontrakt), jag vill inte bli av med lägenheten. Har jag rätt och hyra ut den i 2:a hand? Kan man ta högre hyra eller blir det samma hyra som nu?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, du har inte rätt att hyra ut ditt förstahandskontrakt i andrahand om inte din hyresvärd (mot förmodan) tillåter det.

Anneli skriver:

Hej!
Jag och min man har köpte en bostadsrätt innan semestern och ska flytta in i denna i slutet av december nu i år. Jag undrar när man kan ringa bankerna för att förhandla om bolån? Vi har ansökt om lånelöfte hos flera men vet inte om det är för tidigt att ringa och förhandla med dem. I skrivande stund är det 4 månader kvar och jag tror ränteläget är bra nu, vill egentligen inte vänta för att jag är rädd att räntan går upp, kan jag ringa dem redan nu? Tacksam för svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Bolånet tar du i samband med att du erlägger köpesumman (och inte tidigare). Det spelar alltså ingen roll vad räntan är idag då det är räntan i slutet av december som kommer bli den räntan ni får. Sen kanske någon bank har något (okänt) ränteförsäkringssystem men jag har aldrig hört talas om att man kan låsa en ränta innan man tar lånet.

pierre skriver:

Hej,

Vill först tacka för en bra hemsida.

Det är såhär att jag har tänkt att flytta upp till Stockholm och måste i och med det sälja min nuvarande lägenhet, det jag undrar över är om jag istället kan lägga pengarna som jag sålt lägenheten för på en handpenning till ett större lån istället för att betala tillbaka lånet till min bank?

Tack på förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Nej, det går inte alls. Du har (förmodligen) pantsatt din bostad för ditt bolån åt din nuvarande bostad. När den säljs löses detta bolån och betalas tillbaka. Bolånet är ju ett lån som är helt kopplat till bostaden och du kan inte ha kvar detta bolån utan att ha kvar bostaden.

kim skriver:

hej!
Jag och min pojkvän har precis köpt en bostadsrätt, han har dock gått in med lite mer pengar än mig. Går det att skriva ett kontrakt hemmifrån (eller skriva ut och isåfall var) utan att behöva gå till jurist (kostar 3000 och vår lägenhet kostar knappt några pengar) , vill endån att det blir rätt om vi skulle sälja osv.
Tack så länge!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det dyraste alternativet är förstås att gå till en jurist. Det ni behöver är förmodligen ett samäganderättsavtal och det kan man få juridiskt korrekt utformat osv här på Avtal 24 (kostar 695 kr). Det billigaste alternativet är förstås att skriva det själv men då vet man ju inte om det blir juridiskt giltigt.

maria skriver:

Hej !
Jag googlade på ”rådgivning inför banklån” och hittade eran hemsida. Jag ska flytta ner till Shlm pga arbete (heltid, tillsvidare anställning) och står in för ett banklån via bank i sthlm. Utifrån det har jag några frågor som jag hoppas Ni kan hjälpa mig med.

Det gäller ett bostadslån (mindre BR i attraktiv förort. Säkert lån för banken) som kommer ligga på dryga miljonen och handpenning på ca 300.000 kr. Gällande rörlig eller fast ränta har jag ej bestämt, med det kanske blir en uppdelning.
Fråga 1.
Jag håller på förhandla om räntan och blivit erbjuden;
3 mån 2,6%
1 år 2,5%
2 år 2,64
Är det ett bra erbjudande enl Era mått?

Fråga 2.
Utöver räntan, finns det annat som jag har möjlighet att förhandla om?
Tillkommande utgifter som ej näms initialt, tilläggskostnader, låneförsäkring osv…

Finns det andra faktorer som är värt att veta inför investeringen och lånet?
Jag har inte tagit lån förut och vill därför läsa på så mkt som möjligt. Vill undvika ”överraskningar” som jag tecknar utan att veta om dem. Hoppas Ni förstår mina frågor.

Mvh maria falk

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Maria,

Roligt att du hittade hit! Angående dina frågor:

1. När jag jämför med de officiella utlåningsräntorna för bottenlån så tycker jag att det ser riktigt bra ut men om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte riktigt vilka rabattsatser utifrån de officiella räntorna som är normala idag. Det bästa sättet att se om detta är ett bra erbjudande för dig är att göra motsvarande test hos 1-2 banker till.

2. Det brukar vara en uppläggningskostnad i samband med ett bolån. Jag har dock sluppit denna båda gångerna jag tagit bolån utan att ens fråga. Såna avgifter är nog lätta att förhandla bort. Banken kommer säkert att vilja att du flyttar över pensionssparande, lönekonto etc till deras bank. Där kan det finnas avgifter som du kanske kan förhandla ner mer (”första året gratis” eller liknande).

Jag försöker att se till att den information jag känner till finns med i guiderna så har du läst dem (framförallt då Köpa Bostad-guiden) så ska du vara väl förberedd. Jag brukar också påminna om att den guiden (liksom hela sidan) inte är komplett och det finns alltid djupdykningar och specialfall som gör att den kanske inte ger all den information du behöver. Jag hoppas dock att det ska hjälpa dig i det stora hela.

Lycka till!

maria skriver:

Super bra info! Tack för ett snabbt svar dessutom!
MVh maria

Jonas Svensson skriver:

Hej!

Jag budade på en bostadsrätt och vann, men efter flera höjningar (jag + 1 annan budgivare) så höjde jag dumt nog 100 000 plötsligt. Nu två dagar senare när jag fått reda på att jag kan skriva kontrakt så ångrar jag mig. Jag skulle självklart inte lagt ett så högt bud i slutet. Kan jag ta så här i efterhand ångra mitt senaste bud och ”sänka” det?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, det kan du då bud på bostäder inte är bindande. Förbered dig på att mäklaren kommer att ge dig en hård omgång och kanske inte tillåter dig att vara med i budgivningen längre…men du har rätt att dra tillbaka ditt bud.

Jonas Svensson skriver:

Kan komma med uppföljning.
Det gick helt utan problem att sänka budet med en ursäkt att jag lade för högt och ångrar det. Mäklaren förstod helt. Mäklaren fick sedan inte kontakt med den andra budgivaren och säljaren bestämde sig för att sälja till mig dagen därpå.

Nin skriver:

Hej!

Jag och min pojkvän planerar att köpa en bostadsrätt. Båda har mycket sparpengar. Tanken är att min pojkvän ska betala lägenheten helt och hållet kontant. Båda två pluggar, sommarjobbar och extrajobbar. Vi tar inget csn-lån utan får bara bidraget. Jag undrar om man får tillträde i föreningen trots den väldigt låga inkomsten? Tekniskt sätt skulle vi kunna lägga ut för hyran i flera år framöver med hjälp av sparpengarna men vi funderar på om man ändå behöver ha en större inkomst för att bli godkänd?

Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det beror nog mycket på bostadsrättsföreningen men jag tror nog att många bostadsrättsföreningar skulle ta in er om ni kan påvisa att ni kan betala. Bara det faktum att ni KAN ta studielån om det skulle krävas kan ju vara en faktor. Det är dock inte så lätt att säga vad eventuella bostadsrättsföreningar skulle säga.

daniel wassberg skriver:

Vad gäller vid bostadsrättsförsäljning vi stod som ägare 90/10 i % dock betalade jag som ägde 10% all renovering. Vad gäller vid försäljningen?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag är inte säker på vad du menar. Syftar du på reavinstskatten och avdrag? I såna fall rekommenderar jag dig att kontakta Skatteverket direkt 0771-567567. De är superbra på att svara på såna typer av frågor.

daniel wassberg skriver:

Hej igen var såklart mycket oklar med vad jag menade. lgh ej belånad men låt oss säga att den kostade 1 million således la vi in 100k rep 900k. men jag renoverade den för 300k. Vid försäljningen för 1,5 millioner fick jag bara mina 10% alltså 150k vart ska jag vända mig?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ah, ok. Jag tror att utbetalningen av lägenheten ges utifrån den ägarandel man gick in med. Vad man sen investerar i lägenheten, om det så handlar om lösöre eller renoveringar tror jag inte spelar någon roll. Detta är jag dock såpass osäker på att du långt ifrån bör ta som sanning. Jag vet dessvärre inte heller var du borde vända dig (annat än till en jurist). Jag lägger in denna i min ”att kolla upp”-mapp, men det kan ta sin tid innan jag får tid att hitta svar till det.

Ledsen att jag inte kan hjälpa dig!

Johanna skriver:

Hej, jag är en student som planerar att flytta ihop med min pojkvän. Vår gemensamma inkomst är ca 20’000 i månaden. Har vi någon som helst chans att köpa en bostadsrätt?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Som student är det vanligtvis mycket svårt att få bolån till en bostadsrätt. Om man har möjlighet att få ens föräldrar att gå i borgen för lånet är det dock en annan sak.

Camilla skriver:

Hej!
Jag har en fråga som jag önskar svar på:

Till hösten ska jag flytta ihop med min kille. Han bor just nu i hyresrätt men vi vill köpa en bostadsrätt.
Han har fast jobb och jag planerar att börja studera med csn-bidraget (ca 3000kr/månad) som enda inkomst. Min kille blir således den som försörjer mig. Detta ska inte vara några ekonomiska problem då vi båda tidigare levt ihop på ETT Csn-lån (9000kr/månad) men om man via nätet gör ett ”test” om lånelöfte (där vi är två lånesökande) får vi svaret att vi får låna ca 250 000 kronor, men om man enbart fyller i honom får han själv låna 800 000. Jag undrar då vad vi ska säga till banken när vi åker dit och ansöker om lånelöfte?Ska vi ljuga och säga att enbart han ska bo i bostadsrätten eller hur går vi till väga?

Tacksam för svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Anledningen till att ni får ett ”lägre” lånelöfte är, som du verkar ha förstått att han beräknas behöva försörja dig. Därför finns det inte så mycket pengar över till räntor och därav det lägre lånelöftet.

Jag skulle aldrig rekommendera någon att ljuga i sin bolåneansökan. Ni bör tänka på att bankens riskbedömning av er ekonomiska situation också är något ni själva bör ta på allvar. Vad gör ni om din pojkvän blir arbetslös till exempel? Har ni pengar att betala lånen då eller tvingas ni paniksälja (vilket sker när många andra ekonomiskt utsatta säljer, vilket resulterar i låga försäljningspriser)?

Man kan också se det som såhär. Om din pojkvän köper en bostad och du sen skulle flytta in så skulle han inte förlora sitt bolån för det. Sen vet jag inte om det finns några juridiska aspekter på detta och hur hans bolånekontrakt är utformat. Ni bör dessutom undersöka sambolagen och hur detta är applicerbart för er.

Men i korthet: Ta det banken säger på allvar och försök förstå bankens riskbedömning. Den kan vara värdefull att ta till sig.

Carine skriver:

Hej,
Jag har inte förstått riktigt det här med lånelöftet. Vi har ansökt om lånelöften på nätet från lite olika banken och fått godkänt på våra uppgifter, men måste man inte ha ett möte med banken och få ett ”riktigt” lånelöfte innan man vågar börja buda på en lägenhet? Mvh Karin

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej, nej det behövs inte för själva budgivningen men när du sen ska köpa lägenheten (skriva kontrakt) bör du dubbelkolla att inget har ändrats. Det gäller framförallt om det var längesen du fick lånelöftet och om saker och ting har hänt i er ekonomi sen dess (bytt jobb, ny lön, blivit av med jobbet osv).

Akram Heidin skriver:

Hej

Jag skulle köpa en lägenhet nästa vecka och tänkte betala summan kontant , ingen bank bero , min fråga är att min nuvarande kontrakt löper den 31 juli och jag önskar flytta till den nya lägenheten antingen den 31 juli eller den första , tror ni att det är möjligt ?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det kan bli lite svårt, de flesta kan inte flytta med så kort varsel. Det du kan göra är förstås att fråga när du ska köpa lägenheten. Vissa lägenheter ute på marknaden är också redan utflyttade och där kan du förstås flytta in så snart som möjligt.

b skriver:

Hej,

en snabb fråga. Min far äger 90% av lägenheten jag bor i och jag 10% då föreningen krävde detta. Kan min far slänga ut mig och sälja den utan att jag har något att säga till om?

Tacksam för svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag har inte den juridiska kunskapen att kunna svara på detta med 100% konfidens men jag har mycket svårt att tänka mig att din far kan slänga ut dig ur lägenheten när du är delägare i den. Du är ju inte andrahandsgäst utan delägare. Han kan definitivt inte sälja den utan ditt tillstånd eftersom han inte kan sälja din andel. Med detta sagt skulle jag nog ställa samma fråga på tex juridikfokus.se. Det kan finnas klausuler i form av majoritetsägande som jag missat.

Nils Magnell skriver:

Hej!
Jag har upptäckt att jag har en avgift som är sådär 200 kronor högre än alla andra som har en lika stor, och på alla sätt likadan lägenhet som jag, är det okej tror ni? Om avgiften är till för att betala underhåll av fastigheten så borde väl alla som har en lika stor del av den betala lika mycket?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, det låter mycket konstigt. Månadsavgiften brukar vara baserad på andelstalet vilket står i direkt proportion till hur många kvadratmeter man har. Att du har en annan månadsavgift låter således konstigt. Börja med att kolla i stadgarna om det står något där som kan tänkas motivera din högre avgift, prata sedan med styrelsen. Om du känner dig ofördelaktigt behandlad där kan du ta det vidare till tex organisationen Bostadsrätterna.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det du bör göra är att lägga in en motion till stämman och där ta en omröstning. Får förslaget om hyra en majoritet så får du som du vill.

Conny Karlsson skriver:

Hej! Jag äger en bostadsrätt och har ständig fukt innanför ytterglaset på köksfönstret då tätningen är defekt. Undrar vem som ansvarar för tätning och åtgärdning av detta? Tack för en bra sida /Conny

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Oftast är det så att bostadsrättsföreningen ansvarar för den fasta installationen av fönstrena (dvs fönsterkarmar) medan man som boende ansvarar för den vanliga delen av fönstrena. I ditt fall kan det förstås vara svårt att säga var själva defekten ligger men det är nog troligare att det är i själva fönstret, och då är det förmodligen ditt ansvar. Det första du bör göra är att kolla vad som står i brf stadgar, det andra är att kontakta styrelsen om du är osäker.

koka skriver:

hej
jag sålde en lägenhet som vi städade ur helt och hållet.
men det var fett ovanpå köksskåpen som vi inte vetat om.
köparen har skrivit på och fyttat in, han har också flera gånger kollat på lägenheten.
nu klagar han på städninggen och begär pengar för den.
kan han göra så??

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

När man köper en bostadsrätt köper man den i befintligt skick och det finns således inget han kan påkalla i efterhand, framförallt inte fett på köksskåpen. Replikera att det är tråkigt att ni missade detta vid utflyttningen men att ni tyvärr inte kommer att ersätta honom för den.

Jacob Stoker skriver:

Angående månadsavgiften. När man köper t.e.x. en lägenhet och betalar det kontant, blir avgiftens kostnader bara för drift och underhåll?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Månadsavgiften har inget som helst att göra med om du betalar lägenheten kontant eller ej. Månadsavgiften står för de gemensamma kostnader som bostadsrättsföreningen har, tex lån, avfall, värme, renovering etc. Det har därför inte enbart heller att göra med bara din lägenhet utan hela bostaden (tex tak, trappor, port osv).

Linda skriver:

Hej! Jag har en fråga om hur mycket man kan pruta på boräntan? Vi ska förmodligen byta bank och tänke försöka få ner boräntan. Den bank vi ska besöka har en rörlig 3 mån. ränta på 4,3%.

Mvh Linda

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Se artikeln om hur du prutar räntan på bolånet.

Björg skriver:

Kan man köpa bostadsrätt och vara bokförd utomlands ( Island ) eller måste man ”bo” i Sverige ?
mvh,
B

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det spelar ingen roll var du är skriven någonstans så det ska gå bra, rent generellt.

Johan skriver:

Har en undran angående lån. Har en lägenhet idag med lån på 1,2milj. Lånen är bundna till 2014-06. Har nu funnit ett hus som vi evt vill köpa och undrar om man kan ”ta med” lånen till huset från lägenheten, d.v.s byta säkerhet för lånen till annan fastighet?

Frågan uppstår då lånen är bundna på 2,99% och räntan idag knappast kan ge oss samma deal.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Johan: Ja, det går bra så länge du tar lånet inom samma bank. Det kallas för ”säkerhetsbyte” och är valfritt att göra om det är fördelaktigt för en som kund, vilket det alltså är hos dig.

Harriet skriver:

Hej jag har en fråga. Om jag köper en bostadsrätt men förlorar sedan jobbet, har jag fortfarande rätt till att bo kvar i lägenheten? eller måste jag sälja bostaden?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Harriet: Ja, det har du. Du måste förstås se till att du betalar månadsavgift och räntor. Det är först om du får problem med att betala dessa som du kan riskera att bli tvungen att sälja.

Värdering skriver:

Hej,
Jag har en fråga, för en tid sedan köpte vi ett hus till ett bra pris. Vi hade då inte sålt vårt egna hus, utan gick ut med det till försäljning efter. Vi fick inte det mäklaren trodde. Därav har vi inte dom 15% att lägga in i den nya bostaden.
Eftersom vi köpte huset billigt sa vår mäklare att hon kunde komma och göra en värdering på det nya huset, vilket vi tyckte var en strålande idé. Hon kunde värdera upp husets värde så att vi inte skulle behöva lägga in 15%. Beskrivning av huset är att det är byggt -02 med allt du kan tänka dig innehålla, och en tomt på 4800 kvadrat meter med pool. När vi tog upp kontakten med vår bank berättade detta så sa banken nej till värderingen. Min fråga är nu kan banken göra så? Kan vi lösa det på detta sätt så behöver vi inte ha blanco lån med högre ränta. Bankmannen sa att huset omöjligt kan ha stigit så mycket i värde på kort tid, jag försökte då förklara att marknadsvärdet och värdering kan se olika ut. Vi sålde vårt hus till ett lägre pris än vad mäklaren värderade huset till, bekanta till oss fick sitt hus värderat till ett pris som dom aldrig skulle få om dom skulle sälja idag. Jag ringde till samma bank men ett annat kontor som sa att det bästa för oss är att ha en värdering på huset och dom såg inget problem med det. Snarare ett problem att ha blanco lån på 15%. Men dom vill att vi tar det med den kontakt som vi redan har, den kontakten är aabsolut inte intresserad av att hjälpa oss med detta utan vi måste antingen spara ihop 15% eller ta blanco lån. Vad ska vi göra?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Värdering: När banken gör en bedömning av en bostads värde så utgår de ifrån de fakta som finns tillgängliga vilket är statistik, mäklarvärdering och marknadsvärdering. I många fall gör man en omvärdering av sin bostad efter att ha ägt den i ett par år eller gjort en renovering. Då förlitar sig banken på de faktorer som finns, vilket i princip är mäklarens värdering. Man gör också en bedömning om denna värdering är trolig, vilket det bör vara om mäklaren är seriös.

I ert fall så är bostaden såpass nysåld och även om bostadsmarknaden inte är perfekt så har ändå marknaden ”sagt sitt”. Det har varit en budgivning (gissar jag) och priset blev som det blev. Detta marknadspris är den bästa indikationen på vad denna bostad faktiskt är värd då det i praktiken faktiskt visat sig vara exakt vad marknaden tycker att bostaden är värd. Därför blir också mäklarens värdering sekundär och det är också därför banken tvivlar på att bostaden har stigit så mycket i värde sen sist.

Man kan likna det vid en undervärderad aktie på börsen. Aktien kanske säljs till ett ”billigt” pris som inte står i paritet med vad företaget egentligen ”är värt”. Men, marknaden gör (av olika anledningar) bedömningen att det är vad man vill betala för aktien och därmed blir även värdet på aktien enligt denna aktiekurs oavsett vad aktiemäklarna säger. Det finns en massa faktorer som spelar in, för både aktier och bostäder, och banken måste agera på vad de anser vara den lämpligaste värderingen vilket är, om det finns tillgängligt, ett aktuellt marknadsvärde.

Det ni eventuellt kan göra är att 1. få oberoende värderingar av flera mäklarfirmor som kan intyga att ni fått bostaden ”billigt” och att marknadsvärdet faktiskt ”borde” vara högre. 2. se om andra banker har en annan syn på det. Ha dock en aktiv dialog med banken och se om #1 skulle få dem att ändra åsikt. Det är långt ifrån säkert att detta kommer att hjälpa er.

Om ni verkligen fyndat så kommer tiden dock att tala för er. För varje månad blir marknadsvärdet, som ni köpte bostaden för, mindre aktuellt och en mäklares värdering blir mer och mer en signifikant bedömning av det egentliga värdet. Fram till dess så får ni nog ställa in er på att betala för ett blanco-lån.

susanne skriver:

Hej
Undrar, om inte handpenningen kommit in efter ja.. nu är det 17 dagar, räknas det som kontraktsbrott?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Susanne: Vad står det i kontraktet om hur lång tid köparen har på sig att betala handpenningen?

susanne skriver:

Den skulle var betald efter 10 dgr, tror jag det var.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Susanne: Ja, då har köparen uppenbarligen inte följt kontraktet. Jag föreslår att du kontaktar mäklaren och talar med henne eller honom om hur ni ska gå vidare, eventuellt skadeståndskrav, avbrytande av kontrakt etc.

susanne skriver:

Hej Jag undrar vad som gäller när man skrivit på ett köpekontrakt. Köparen har skrivit under, fått beviljat lån hos banken och väntar på att sin bostad ska säljas. Inflyttning i dec. Nu drar banken tillbaka lånet pga, vet inte vad(sekretess)Kan den göra det när allt är unerskrivet hos banken? vad händer mig som säljare? Skadeståndskrav? Betalr köparen min nya hyra så läne eller vad gäller? Tack på förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Susanne: Om köpekontraktet är underskrivet och han inte har någon klausul om att ”kontraktet endast gäller om köparen får lån” så är det köparen som ligger illa till. Jag vet inte exakt vad du kan begära skadestånd för men kolla med mäklaren och eventuellt en jurist. Jag skriver om vikten av att få med denna klausul som köpare just för att man kan råka illa ut vid dessa tillfällen, framförallt som köpare (även om situationen knappast är rolig för säljaren heller).

Ronni skriver:

Hej, jag undrar 2 saker. Hur många lägenheter kan man äga samtidigt samt kan man köpa en lägenhet idag och sälja inom tex 2månader? vad säger reglerna runt köp & sälj inom få månader?

Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du kan äga hur många lägenheter du vill och du kan sälja dem när du vill också. Det finns inga restriktioner på hur länge man måste äga en lägenhet.

Diana skriver:

Hej1
Jag och min man har ett topplån på ca 430,000 kr. Kan man inte välja att ”prova” att få ett lån i annan bank på den summan och på det viset ”slippa” topplånet, eftersom det är högre ränta?

Mvh Diana

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Diana: Det är klart att man alltid vill ha billigare lån med lägre ränta men det är en fråga om banken tycker att er bostad är värd såpass mycket att det är lika säkert som ett bottenlån. Det går inte bara att ”ändra” ett topplån till ett bottenlån, om det vore så enkelt skulle ju ingen vilja ha ett topplån! Läs gärna artiklarna om bottenlån respektive topplån här på BoUpplysningen. De ger nog ganska många svar på dina frågor.

Eva skriver:

Hej. Jag undrar av vilka skäl en bostadsrättsförening har rätt att neka en köpare att bli medlem i föreningen? Vilka uppgifter brukar bostadsrättsföreningen normalt vilja ha på köparen? MVH

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Eva: Det bör först påpekas att det är ovanligt att man inte blir medlem i föreningen om man köpt en bostadsrätt. Det som kan hindra en är ekonomiska skäl men om man köpt en bostadsrätt så innebär det i praktiken också ofta att man har råd att betala månadsavgiften.

En bostadsrättsföreningen kan skriva i stadgarna vad som krävs för att få bli medlem, vissa föreningar är till exempel äldreboenden och då måste man vara över en viss ålder. Dessa stadgar får dock inte stå i strid med lagen.

Den vanligaste anledningen till att bli nekad är att personen som kommer bo i lägenheten inte är samma person som är medlem i föreningen. Något som är vanligt om en förälder köper en bostad åt sitt barn men där barnet inte äger någon del av bostaden. Hur stor denna del är brukar stå i stadgarna.

Sakura skriver:

Hej!
Jag hittade en lägenhet och började sätta ett bud genom samtalet med mäklare. Som jag fattat brukade en budgivning via nätet då alla kan vara med i budgivningen. Men det blev inte så i mitt fall. När jag kontaktade mäklaren sa han att bostaden var redan såld igår.
Men en månad senare alltså nu dök annonsen av samma lägenhet upp igen med över 10% dyrare.
Det syns inte att den renoverats.
Vilka orsaker kan man tänka på?

Jag har aldrig köpt en bostad och undrar lite om något finns fel i den.

Tack för svar på förhand.

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Jag tror att det rent lagligt är möjligt för mäklaren att köpa bostadsrätten men det är mycket, mycket osannolikt. Det låter mycket troligare att säljaren och köparen kommit överens utanför budgivningen (enligt vad jag skrev tidigare) och att den nya ägaren antingen vill göra en snabb vinst alternativt att han ångrat sig.

En mäklare skulle förlora all trovärdighet om de spekulerade i sina egna prospekt om det kom ut, och det skulle komma ut.

Att hon inte ringt dig kan bero på ett flertal olika saker, tex stress samt att eftersom köpet gick till utanför budgivningen så var de andra spekulanterna inte lika intressanta för mäklaren att komma ihåg.

L skriver:

hej jag undrar om det går att få ner reavinstskatten någonting om man har belånat den mer efter köp. alltså tex

köpt för 500 000, senare belånat ytterligare 300 000 och säljer för 1 000 000. Alltså 500 000 i vinst innan mäklararvode och ett totalt lån på 800 000, går det att använda på något sätt, eller måste man skatta på den faktiska vinsten, 500 000?

Hur funkar det dessutom om man har använt de 300 000 till att köpa lägenhet i ett annat EU land?

Tacksam för svar!

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

L: Det är, som du skriver, de 500 000 kr du ska vinstskatta för. Det är i sammanhanget oväsentligt hur du finansierat (belånat) köpet.

Om du använt en del av de 300 000 kr för att köpa något annat så kommer det beskattas separat.

Tommy Abben skriver:

Är det möjligt att ångra sig vid försäljning av sin bostadsrätt om man skrivit avtal och tagit emot handpenning?
Tacksam för svar

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Tommy: Nej, det kan man inte – det är just av den anledningen man skriver på. Det är klart man kan komma ut ur situationen men inte utan större besvär = hög kostnad.

Cickan skriver:

Vi har reserverat en NY LÄGENHET.
Nu ska vi skriva kontrakt med handpenning på 50.000 kr, eftersom alla lägenheter är tingade, så bygget kan starta nu
Men mycket kan ju inträffa, i dessa oroliga tider fram till inflyttningen om ca 1 år…..
Tänk om nån av oss blir arbetslös eller räntan blir för hög innan vi hunnit tecknat lånen ??
– FINNS DET NÅN FÖRSÄKRING, utifall vi inte kommer att ha råd att flytta in när det är klart? Va händer annars ?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Cickan: Det finns så kallade bolåneförsäkringar som borde kunna vara till hjälp för er.

Mehdi skriver:

Hej, Jag vill köpa en bostadsrätt. Jag skulle välja veta hur mycket man måste betala för andra kostnader som lägfart,…
ack för hjälpen!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Mehdi: Lagfart är något man behöver vid köp av fast egendom och en bostadsrätt är inte en fast egendom per se utan snarare en rätt att bo i lägenheten. M.a.o. så är inte lagfart något man behöver bry sig om vid köp av bostadsrätt.

Anna skriver:

Kan jag byta bank trots att jag bundit räntan på mitt bottenlån på 3 år? Topplånet är rörligt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Anna:
Ja, det ska gå bra men du kan eventuellt få betala extra för det. Har räntan gått upp sen du band det (och räntan har ju gått upp en del) så betalar du en mellanskillnad. Ring din bank och kolla hur mycket det kan bli.

Okänd besökare skriver:

Vad menas med arvode vid köp av bostadsrätt?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Arvode är det mäklaren tar ut för att sälja lägenheten, vanligtvis en provision på ett par procent.

Okänd besökare skriver:

Var hittar man en oberoende besiktningsperson?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du hittar oberoende besiktningsmän via Sveriges Byggingenjörers Riksförbund, SBR, eller Handelskammaren.

Sök också på tex hitta.se eller eniro.se så kan du hitta besiktningsmän på din ort.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen