huslänga under uppbyggnadAtt köpa bostäder under produktion innebär större risker jämfört med att köpa en befintlig bostadsrätt. Foto: Jouke van Keulen/Shutterstock.com

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Det finns flera kostnadsfällor att se upp för när du ger dig in på marknaden för nyproducerade bostadsrätter. Många gånger finns nämligen inga garantier på att du kan få tillbaka betalade pengar om bostadsutvecklaren inte kan slutföra byggandet, skriver SvD Näringsliv.

I dagsläget är det en helt annan situation att köpa nyproduktion än att köpa en befintlig bostadsrätt. Du vet inte i förväg vad kostnaden i slutändan kommer att bli, och du kan inte heller se vad det är du betalar för.

Branschorganisationen Bostadsrätterna vill därför se ett bättre system för nyproduktion, som ger ett bättre konsumentskydd och ökar tryggheten för köparen.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Bokningsavgifter har ingen garanti

Många producenter tar ut en bokningsavgift, när köpare väljer en lägenhet under konstruktion och ännu inte har tecknat något bindande kontrakt med den blivande bostadsrättsföreningen. Det brukar röra sig om relativt små belopp. Ett exempel på en vanlig bokningsavgift för en nyproducerad lägenhet hos bostadsutvecklaren SSM är 25 000 kronor.

Det finns ingen garanti för att du får tillbaka bokningsavgiften om något skulle inträffa som gör att du inte får köpa lägenheten. Avgiften finns nämligen inte reglerad i bostadsrättslagen. Om bostadsproducenten till exempel skulle gå i konkurs prioriteras inte den typen av kostnader, enligt bostadsjuristen Ingrid Uggla.

Handpenningen är den största risken

Den största kostnadsrisken är dock handpenningen för förhandsavtal, som tecknas innan bostaden är klar. Enligt lag ska det finnas en garanti för handpenningen när en köpare skriver ett förhandsavtal. Denna garanti administreras av Bolagsverket, och ofta anlitas ett försäkringsbolag som en extern garanti. Men det finns några undantagsfall då bostadsutvecklaren inte är skyldiga att anlita externa garantier.

– HSB:s Riksförbund och Riksbyggen har enligt lagen rätt att själva ge garantier. Men praxis hos Bolagsverket har blivit att tillåta även andra bostadsutvecklare att ge dessa så kallade moderbolagsgarantier trots att de kan bli värdelösa om bolaget går i konkurs, säger Ingrid Uggla.

Verksjuristen Johanna Sahlman råder därför bostadsköpare som funderar på att teckna förhandsavtal att själv bedöma riskerna utifrån den information de har om producenten och dess ekonomiska situation. Bolagsverket kan nämligen inte ge några råd i den frågan, och deras bedömning visar sig inte alltid stämma med producentens verkliga förutsättningar.

Tidig inflytt och kontantinsats kan innebära risker

Större delen av kontantinsatsen betalar köparen vanligtvis när de skriver upplåtelseavtal och flyttar in i bostadsrätten. I det skedet saknas externa garantier för att få tillbaka pengarna, åtminstone om den slutliga kostnaden redan har klubbats igenom av den blivande bostadsrättsföreningen.

Risken att förlora dessa pengar är dock inte lika stor som för handpenningen. Det kan dock hända om bostadsrätterna byggs i etapper och moderbolaget inte klarar att bygga färdigt eller täcka de lägenheter som inte har sålts. Det drabbar då de köpare som redan har betalat och flyttat in tidigt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]