Tips & råd

Uppdaterad: 22 november, 2021

För den som ska flytta är det ofta svårt att hitta den optimala bostadsformen. För de allra flesta baseras beslutet på i vilket område man vill bo och hur mycket utrymme man tror sig behöva. Detta leder till att många familjer flyttar till hus, men för många av dessa kan det vara mer lönsamt att byta till en bostadsrätt.

Hus lockar många köpare

Många av de äldre bostadsköparna dras till att köpa ett eget hus. Anledningarna kan självklart vara flera, då boendeformen erbjuder många fördelar:

  • Trädgård. Något som få eller inga bostadsrätter erbjuder är en egen trädgård. För den som har ett behov av lugn och ro kan detta vara avgörande i beslutet.
  • Lugnare områden. Generellt sätt ligger många villaområden något avskilt och har därför sällan samma ljudnivå och genomfartstrafik som områden med bostadsrätter har.
  • Lägre pris per kvadratmeterpris. Behöver man mycket utrymme kan det lätt bli dyrt att köpa en bostadsrätt. Då kan oftast hus erbjuda betydligt mer utrymme för samma kostnad.

Med detta sagt behöver det inte på något sätt vara optimalt att köpa ett hus. Tvärtom finns det mycket som talar för att det kan vara lönsamt att byta sitt hus mot en bostadsrätt. Detta beror främst på värdetillväxten bostadsrätter historiskt haft samt att de generellt har betydligt lägre rörliga och fasta avgifter.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Lönsamt att byta från hus till bostadsrätt

För många som jämför är det lönsamt att byta från sitt hus till en bostadsrätt. Anledningen till detta är som tidigare nämnt flera, men oftast beror det på följande.

  1. Prisökningen. Många bostadsrätter som ligger centralt har historiskt sett en omatchad prisökning. Det innebär att den som köper en av dessa lägenheter i slutändan kan göra en mycket stor vinst på sitt boende.
  2. Minskade omkostnader. Till skillnad från en villa där kostnader för reparationer och underhåll ofta är omfattande har bostadsrätter låga omkostnader. Dels beror det på att ytan ofta är mindre, men även för att de större reparationerna går genom bostadsrättsföreningen.
  3. Ändrat bostadsbehov. För den som inte längre har ett behov av lika mycket boyta kan det bli betydligt billigare att flytta till en mindre bostadsrätt.
  4. Låga avgifter. Många bostadsrättsföreningar har i dagsläget mycket god ekonomi, vilket gör att de har låga avgifter. Detta bidrar till att ytterligare minska kostnaderna för att bo i en bostadsrätt.
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]