Konsten att lyckas med en bostadsaffär

23 november, 2017
  • 23 november, 2017
Hur du köper bostad på bästa sätt

När du ska köpa en bostad finns det mycket att tänka på. Vanligtvis kan det vara så pass mycket att du ofta missar något. Därför är det viktigt att vidta de åtgärder som kan göras för att du ska lyckas med bostadsköpet. Mycket ligger i att planera köpet och även att kontrollera bostaden ordentligt under visningen.

Sälj din bostad innan du köper

Eftersom bostadsmarknaden kan vara osäker är det rekommenderat att du säljer först och köper sen. Den senaste tiden har marknaden avstannat och det kan vara svårt att få din bostad såld till det pris du önskar. Om pengarna du får från försäljningen ska användas till att köpa en ny bostad kan det bli en knepig situation om du måste gå ner i pris.

Tips! Att sälja innan du köper är en större ekonomisk trygghet. Det finns även dubbelt boende-försäkringar som kan vara bra att teckna om du är orolig för att inte få din bostad såld.

För att vara på den säkra sidan bör du sälja först och köpa sen. Det finns även en del saker att tänka på när du väl ska köpa en ny bostad. Du hittar alla tips på vad du ska tänka på i vår stora köpa bostad guide. Vissa vanliga misstag går att undvika bara genom att vara uppmärksam på visningen.

6 saker att undersöka inför köpet

Ofta kan bostadsaffärer gå fort, då både köpare och säljare anser processen vara både rolig och spännande. Samtidigt gäller det att skynda långsamt. Det gäller att noga ha granskat bostaden innan köpet för att slippa oväntade fel. Som köpare ligger det ett ansvar på dig att kontrollera att bostaden faktiskt är i det skick som du vill att den ska vara i. Säljare ansvarar därför inte för fel som kunde ha upptäckts vid en undersökning. Det gäller att veta hur du ska undersöka din framtida bostad för att undvika missar.

1. Gå på visning två gånger

För att minimera risken att missa något fel är ett råd att gå på visning två gånger för samma bostad. På så sätt kan du kolla igenom bostaden noga två gånger. Du har ingen möjlighet att i efterhand klaga på saker du kunnat upptäcka. Noggrannhet är därför viktigt.

2. Fokusera på det som är viktigt för dig

När du ska på en visning är det viktigt att du tänker efter vad som är viktigt för dig. På så sätt kan du undersöka detta extra noga när du får chansen. Tycker du att det är viktigt att det finns stora förvaringsutrymmen för porslin och glas i köket – fokusera på det. Är du noga med att det är ett bra tryck i duschen – vrid på kranen för att se att strålen har ett tillräckligt tryck.

3. Sätt rätt förväntningar

Inför en visning gäller det att sätta rätt förväntningar. På så sätt kan du se om de uppfylls eller inte. Om de inte gör det bör du se över om du verkligen vill ha denna bostad. Snarare kan det då vara bättre att leta vidare, då problemen troligtvis är något du kommer störa dig på. Kan du inte tänka dig ett slitet golv eller sprickor i kaklet i badrummet? Undersök om dessa problem i sådana fall går att åtgärda när du flyttar in. Annars bör du överväga köpet.

4. Undersök allmänna utrymmen

För att minimera risken att du råkar ut för höjda bostadsavgifter är en viktig del av visningen att undersöka allmänna utrymmen. Detta är något som ofta glöms bort. Ser soprum och cykelrum bra ut? Renoveringar av detta kan vara sådant som du får betala för om du bor i en bostadsrättsförening. Ett tips är även att undersöka källare och vind för att se om dina förråd är tillräckligt stora för dina behov.

5. Kontrollera att ekonomin i föreningen är bra

Om du är intresserad av att köpa en bostadsrätt bör du granska bostadsrättsföreningen för att se om ekonomin är bra. Detta är ett enkelt sätt att undvika oförutsedda utgifter som kan uppstå om bostadsrättsföreningen har en dålig ekonomi. Ta reda på vad föreningen har för planer inför framtiden och hur skuldsatt den är.

6. Kontakta styrelsen för vidare information

I en bostadsrätt kan styrelsen ibland ha kompletterande information utöver den du får från visningen. Därför kan du fråga styrelsen om de har något som du borde veta innan du köper bostaden. Utifrån det kan du få ut både positiva och negativa saker om förening och grannar som kan ha stor betydelse för dig.

Redaktionen

Innehållsansvarig

red@boupplysningen.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen