mäklare visar fönster i tom lägenhet för ungt par med planritning i händernaEn mäklare som angett lägre kvadratmeterpris än vad som ansetts rimligt har blivit av med legitimationen efter flera varningar. Foto: Syda Productions/Shutterstock.com

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Fastighetsmäklarinspektionen har beslutat att dra in legitimationen för en mäklare som återkommande använt sig av lockpriser i sitt arbete. Det här är första gången som en mäklarlegitimation återkallas just på grund av lockpriser, skriver SvD Näringsliv.

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) är den statliga tillsynsmyndigheten för mäklare. Bland annat granskar de mäklare som tros bryta mot god mäklarsed, efter klagomål från kunder.

Nyligen fick FMI granska en mäklare i Stockholm, som systematiskt hade använt lockpriser i sitt arbete. FMI kunde konstatera att sådant var fallet, och att mäklaren dessutom ska ha fått två varningar redan tidigare.

Detta ledde till att FMI beslutade att dra in mäklarens legitimation.

Angav ett mycket lägre pris än marknadsvärdet

En sak som mäklaren ska ha gjort var att ange utgångspriset 39 000 kronor per kvadratmeter på en lägenhet. Dock hade andra bostäder i samma bostadsrättsförening sålts för ett mycket högre kvadratmeterpris än så , nämligen 60 000 kronor.

Det här var en av sammanlagt sju anmälningar som kommit in angående samma mäklare, enligt Aftonbladet.

David Johansson, som är tillsynschef på FMI, menar att mäklaren fortsatta att göra dessa fel utan att förstå hur allvarligt detta agerande var. Det gjorde att myndigheten till slut fick dra in legitimationen, skriver SvD Näringsliv.

Första gången legitimationen dras in på grund av lockpriser

Det är mycket ovanligt att en mäklarlegitimation dras in på grund av lockpriser. Faktum är att det här är första gången som FMI har gjort detta.

– Vi har några ärenden varje år där vi återkallar legitimationer för andra grunder, till exempel att man har begått något brott eller har för stora skulder. Det förekommer med regelbundenhet, berättar David Johansson.

Mäklaren i fråga kommer att överklaga beslutet, enligt uppgifter från Sveriges Radio.

340 klagomål mellan januari och maj

Under perioden januari–maj 2020 kom sammanlagt 340 klagomål in till FMI. 128 av dessa berörde vilseledande prissättning, vilket är en form av vilseledande marknadsföring, enligt David Johansson.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]