Billiga mäklare

Hur du hittar en mäklare som tar ett lågt arvode

Utskriftsvänlig PDF

Att hitta en billig mäklare som ändå gör jobbet bra är en vanlig fråga när det kommer till att sälja bostäder. En mäklare är expert på bostäder och bostadsförsäljning och är därför till stor hjälp för privatpersoner. Att anlita en mäklare kan dock ofta bli dyrt, därför kan det vara bra att veta vad som påverkar priset för mäklartjänster och hur du hittar den billigaste mäklaren.

4 sätt att hitta en billig mäklare

För att du ska bli nöjd med din affär med samtidigt inte betala för mycket i mäklararvode och avgifter finns det ett några saker du kan göra.

1. Använd en jämförelsetjänst för mäklare

Genom att använda en jämförelsetjänst får du offerter från flera mäklare samtidigt. Det gör det enklare för dig att hitta den billigaste och bästa mäklaren i ditt område, utan att behöva kontakta alla mäklare själv.

Tips!

HittaMäklare – Hitta bästa mäklaren i ditt område

  • Kostnadsfri jämförelsetjänst
  • Jämför flera mäklares offerter
  • Läs andras omdömen av mäklare
Hitta mäklare

2. Gör så mycket som möjligt av jobbet själv

Många av de tjänster som mäklare erbjuder kan du även göra själv. Ofta erbjuder de inredningstips och flyttstädning till en extra kostnad, något som du även kan välja att göra själv. Genom att göra det kan du spara mycket pengar. Se bara till att du inte minskar bostadens värde genom slarvig inredning och liknande, fråga din mäklare om tips!

3. Anlita en mäklare i närområdet

En mäklare med lokalkännedom har inte bara en bra uppfattning om prisbilden utan har även ofta ett stort kontaktnät. En lokal mäklare är ofta ett bra alternativ just eftersom de kan områdets bostäder och kunder.

I vissa fall kanske mäklaren redan har några som skulle kunna vara intresserade av bostaden. På så sätt kan bostaden säljas innan visning och du kan förmodligen förhandla ner arvodet.

4. Fråga om priset innan du skriver på avtalet

Alla mäklare bör kunna ge dig en prisbild innan försäljning, se därför till att fråga. Möter det inte dina förväntningar kan du alltid anlita en annan mäklare.

En för billig mäklare kan resultera i ett lägre pris

En skicklig mäklare är en viktig del av en bostadsaffär. De kan hjälpa dig att få så mycket betalt som möjligt för din bostad. Det kan även innebära att den billigaste mäklaren kanske inte får ut lika mycket för din bostad som en dyrare.

Tänk på! En mäklare med lågt arvode kanske inte får ut lika mycket för din bostad som en dyrare.

Alla mäklare omfattas av vissa skyldigheter, därför kan det vara bra att veta vad du ska tänka på när du väljer mäklare. När du ska hitta en billig mäklare finns det därför en del tips för hur du får en bra mäklare som tar ett lågt arvode.

Anlita en jurist om du redan har en köpare

Om du redan har en köpare till din bostad kan det räcka med att anlita en jurist. Juristen kan då hjälpa dig att utforma ett köpeavtal som du och köparen skriver på vid försäljningen.

Ett annat alternativ är att anlita en billig mäklare. Eftersom du endast behöver hjälp med själva försäljningen kan du förhandla ner priset för mäklaren. Påtala det faktum att mäklaren slipper ordna med fotografering, annonsering, homestyling, visning etc. så borde denna gå med på ett lägre mäklararvode.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen