tusenlapp i hand och ett papper med Försäkringskassans logotyp i hörnetOm någon misstänks ha fått bostadsbidrag eller bostadstillägg fast de inte har rätt till det tillsätter Försäkringskassan en utredning. Foto: connel/Shutterstock.com och Pressbild/Försäkringskassan

Privatekonomi

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Under förra året ökade anmälningarna av misstänkt fusk kopplat till bostadsbidrag och bostadstillägg. Försäkringskassan har förbättrat sina metoder för att upptäcka fusk, och får också tips från allmänheten, skriver Hem & Hyra.

Bostadsbidrag är ett stöd som du får om du har svårt att betala dina boendekostnader. Detsamma gäller bostadstillägg, men det kan du bara få om du är sjukskriven eller pensionär.

Det finns vissa riktlinjer för när du kan få bidragen, till exempel gällande inkomst eller familjesituation. Att avsiktligt uppge fel information så att du får bostadsbidrag eller bostadstillägg utbetalt felaktigt räknas som ett bidragsbrott.

Antalet anmälningar och summorna har ökat

Förra året ökade antalet anmälningar om misstänkta sådana bidragsfusk från Försäkringskassan till polisen. 390 personer anmäldes under 2019 för misstänkt fusk med bostadsbidrag, vilket är över 100 stycken fler än 2018. Gällande bostadstillägg polisanmäldes 127 fall.

Även de summor som krävdes tillbaka ökade, till närapå 35 miljoner kronor i bostadsbidrag och omkring 14 miljoner kronor i bostadstillägg.

Ökningen beror på förbättrade metoder

Ökningen av anmälningar och krävda pengar har ökat ända sedan 2014, enligt statistik från Försäkringskassan. Förmodligen beror det på att Försäkringskassan har förbättrat metoderna de använder för att upptäcka fusk. Det menar Thomas Nyström, som arbetar som controller på Försäkringskassan.

De har också fördjupat sitt samarbete med andra myndigheter i ärendet, såsom Skatteverket, Polisen och Migrationsverket. Försäkringskassan samarbetar också med bostadsbolag i den här frågan.

Tips och misstänkta folkbokföringar leder till utredning

Det kan finnas olika anledningar till att Försäkringskassan tillsätter en utredning för misstänkt bidragsfusk. Till exempel kan det handla om anonyma tips från grannar, eller att personer som är skrivna på olika adresser har fått flera barn tillsammans.

– Dels får vi tips från allmänheten samt gör egna riktade kontroller. Utöver det så kan våra förmånshandläggare få upp ögonen för saker som verkar misstänkta, exempelvis att det är många personer skrivna på en adress, säger Thomas Nyström.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]