Frågor & svar

Allt om kommentarerna på Boupplysningen

Utskriftsvänlig PDF

Du får gärna ställa frågor till BoUpplysningen via kommentarsfälten. Det bästa är att du skriver din kommentar under en artikel som är relevant till det du undrar om. På detta sätt kan alla som letar efter motsvarande information hitta relevanta frågor och svar där. Om du ställer en fråga i kommentarsfältet se till att klicka i rutan om att få ett mejl när kommentaren blir besvarad. På så sätt vet du när vi svarat.

Att tänka på gällande frågor och svar

  • Tid för svar. Kommentarerna besvaras så snart möjlighet finns. Vår målsättning är att besvara alla kommentarer inom 48 timmar från det att frågan ställdes. Ibland kan det dock ta längre tid än så.
  • Tillförlitlighet. En vanlig fråga är till hur stor del man kan lita på de svar som ges i kommentarerna. Alla svar på kommentarer är baserade på research och erfarenheter. Boupplysningen.se förbehåller sig dock rätten att svar på frågor kan innehålla felaktigheter. Svaren vi ger bör därför endast ses som råd. Läs mer om tillförlitligheten i svaren.
  • Expertis. Svar på frågor ges av personer med stor kunskap i boenderelaterade frågor. Vissa frågor bör dock jurister, myndigheter eller utbildade experter svara på för att du ska få det exakta svar du är ute efter. I dessa fall försöker vi i så stor mån det går hänvisa till den källa vi tror kan ge det mest exakta och tillförlitliga svaret.
  • Uträkningar. Frågor gällande uträkningar, exempelvis av skälig hyra eller boendekostnad, hänvisar vi till den information och de beräkningsverktyg vi erbjuder på sajten.
  • Gamla svar. Notera att ett gammalt kommentarssvar är baserat på den information som fanns vid tidpunkten för svaret. Detta kan betyda att vissa svar inte längre är giltiga idag, t.ex. på grund av nya lagar och regler. Vi går inte igenom och uppdaterar gamla svar.
  • Reklam och spam. Kommentarer med reklam eller spam tas bort omedelbart.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

82 Relaterade frågor & svar

Stefan Andersson skriver:

blir det vinstskatt även om man ägt huset i 20 år?

Evelina skriver:

Hej Stefan,

Ja, du ska fortfarande betala vinstskatt vid försäljning även om du har ägt huset i 20 år.

Danielle skriver:

Hej, vet inte om jag skickar till fel person eller inte men jag skulle behöva hjälp med en sak. Jag är 19 år gammal och har precis börjat studera på universitetet en bit från mina föräldrar vilket innebar att jag behövde skaffa egen lägenhet. Eftersom jag var så sent ute hade jag inte möjlighet till förstahandskontrakt så det blev andrahand. I kontraktet står det att jag ska se till att betalningen till min hyresvärd (lulebo) är betald i slutet av månaden. Allt gick bra med första hyresavin som jag fick direkt från min hyresvärd (personen i fråga) tills nu. Jag har inte fått ett avi från lulebo, och när jag kontaktar dom säger de att min hyresvärd ansvarar för betalningen och att dom skickat alla följande avin till en annan adress han inte är bokningsförd på och jag inte får veta. Jag har försökt kontakta min hyresvärd i ett par veckor nu angående diverse ärenden men han har varit helt tyst. Nu när månaden snart är slut riskerar betalningen att inte komma in vilket leder till att han blir av med lägenheten, och jag blir vräkt och hemlös. Jag har ingen närstående som kan hjälpa mig för den delen om det skulle hända. Vad ska jag göra?

Vill även tillägga att vårt kontrakt säger att jag ska säga upp förstahandskontrakt och mitt kontrakt samtidigt när jag flyttar ut då han inte har något behov att flytta tillbaka. Gör det mig lämplig för övertagande av förstahandskontrakt?

Evelina skriver:

Hej Danielle,

När du hyr i andra hand är det i regel till förstahandshyresgästen som du ska betala hyra, eftersom personen i fråga är din hyresvärd. Det är i sin tur förstahandshyresgästens ansvar att se till att den egna hyran betalas till Lulebo.

Men det stämmer tyvärr att om förstahandshyresgästen blir av med sitt kontrakt betyder det att du också blir tvungen att flytta. Det du kan göra om det blir så, förutom att söka annat boende, är att höra med Lulebo om de kan tänka sig överlåta förstahandskontraktet till dig.

Det är i regel svårt att överlåta en hyresrätt till någon annan, även om förstahandshyresgästen inte vill flytta tillbaka. Helt avgörande är om fastighetsägaren (Lulebo, i detta fall) går med på att du tar över förstahandskontraktet. Du kan läsa mer om förutsättningarna för detta på våra sidor om att överlåta bostad och ta över förstahandskontrakt.

Hoppas att detta var svar på dina frågor. Lycka till, jag hoppas att situationen ordnar sig!

Thomas skriver:

An en privatperson ta hur mkt som helst i hyra för en liten stuga. Min son hur en stuga vid havet. En gammal dåligt isolerade stuga med fin sjötomt. Där är ett vardagsrum och ett sovrum och kokvrå. Gissar på ca 70-65 kvm. Han får betala 8000:- i kallhyra. Ligger i östra Blekinge utanför karlskrona

Evelina skriver:

Hej Thomas,

Nej, det finns regler för vad privatpersoner kan ta ut i hyra. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller på vår sida om Skälig hyra och använda vår kalkylator för att räkna ut en rimlig hyra för stugan.

Anni skriver:

Hej. Jag har ett förstahandskontrakt på en lägenhet och har nu fått ett till kontrakt på en annan lägenhet med en annan hyresvärd. Den nya lägenheten har inflytt till vintern då den byggs nu.
Min fråga är om jag kan använda båda för ett byte nu. Dvs att en annan hyresvärd godkänner att jag har 2 kontrakt.

Evelina skriver:

Hej Anni,

Jag skulle säga att det är upp till den andra hyresvärden att avgöra utifrån situationen och i vilket syfte du har tänkt använda de båda lägenheterna. Är det så att du kommer att säga upp det ena kontraktet när den nya lägenheten är klar för inflytt tror jag inte att det behöver vara några problem. Men det är svårt att säga generellt vilket svar du kommer få från hyresvärden.

Ollitrault skriver:

Hej,

Jag önskar en rådgivning för bara en fråga.
Jag hyr ett fritidshus som skulle blev vinterboende också men den är inte isolerade.
Avtalet är gjort för en lång hyrstid och kan inte bli uppsägat innan april 2020 på avtalet..
Men det går inte tyvärr att bo i vintern i den fritidshus.
Jag skickade uppsägning via rekommanderat brev och fick bekräftelse från ägaren via mail.

Fråga: Ägaren vill att jag försätta ändå att betala hyran till april 2020 ( som det är skrevd på avtalet för hyr tid) också om jag uppsäga mig.
Kan dem kräva att jag försätta betala?

Tack i förhand.
Mvh.

Evelina skriver:

Hej,

Det beror på vilken uppsägningstid som gäller enligt hyresavtalet. Gäller till exempel en uppsägningstid på tre månader ska du betala hyran under tre månader, men inte efter det. Uppsägningstider gäller även vid tidsbestämda avtal.

Elii skriver:

Hej!
Jag bor just nu i ett attefallshus och kontraktet är andra hand. Vi hade bestämt oss att el inte ingår i hyran jag betalar och behöver betala det hyran+el varje månad. Men nu säger ägaren att jag behöver betala två avtal av el. Stämmer detta? Ägaren hade inte informerat mig om detta innan och jag har sökt lite men hittar inte något svar till det. I kontraktet jag skrev på med ägaren står det i hushållen ”ersätta brh för faktist förbrukning”.

Evelina skriver:

Hej,

För att få el till bostaden behövs dels ett elnätsavtal med företaget som äger elnätet, dels ett elhandelsavtal med elleverantören. Det kan vara det som din hyresvärd menar att du ska betala två avtal.

Du kan läsa mer om det på vår sida om Elavtal. Förhoppningsvis kan du hitta svaret på din fråga där.

Hiba skriver:

Hej!
Jag hyra ut en lägenhet i andrahand. Min kontrakt löper ut i slutet av Maj. Min hyresvärd har kontaktat mig på söndag och sa att jag måste flytta ut redan nu på början av April på grund av en av min syskon har bott hos mig under en kort period. Jag har betalat hyran för hela April månaden men jag kommer inte bo i lägenhet till slutet av månaden. Har jag rätt då och få hyras pengar tillbaks?

Filip Svensson skriver:

Hej Hiba,
Att ditt syskon bott hos dig under en kort period är inget giltigt skäl för hyresvärden att säga upp kontraktet. Om ditt syskon bott hos dig kan det räknas som att du har haft en inneboende men för det krävs det inget tillstånd från hyresvärden. Om det är så att du på något sätt brutit mot kontraktet bör du rimligtvis få en tillsägelse innan kontraktet sägs upp.

Frågande skriver:

Hej!

Jag planerar att hyra ut min villa. Vad ska man tänka på gällande inkomsten från uthyrningen? Hur ska den beskattas och vilka regler gäller kring detta, skulle jag kunna få det lite mer förtydligat då jag är helt ny i ämnet?

Är det ok att i kontraktet ha med ömsesidig tre månaders uppsägningstid, det vill säga att tre månader gäller oavsett om det är hyresgästen eller jag som avbryter avtalet? Kan man utforma avtalet med tillägg som passar mig (exempelvis inga husdjur, inga ändringar av interiör utan att konsultera mig innan, och så vidare) utan att gå emot någon lag som säger annorlunda för hyresgästen?

Vänligen

Filip Svensson skriver:

Hej,
Vad gäller hur inkomsten ska beskattas skulle jag rekommendera dig att besöka Skatteverkets hemsida. Där framgår det mycket tydligt vad som gäller och vilka avdrag du får göra.

Vad gäller din andra fråga är det helt okej att ha tre månaders uppsägningstid. Men trots det kan din hyresgäst säga upp kontraktet med en månads uppsägningstid, detta enligt privatuthyrningslagen. Lagen tillämpas om den är mer fördelaktig för hyresgästen än vad den uppsägningstid ni kommit överens om är.

Du kan göra vissa tillägg i kontraktet men för att exempelvis förbjuda husdjur måste du ha giltiga skäl. Sedan ansvarar ägaren för sitt husdjur så om djuret skulle förstöra något kan hyresgästen bli ersättningsskyldig.

Katarina Eriksson skriver:

Hej! Vilken av lagarna gäller?
Villa. Ägarna bor i villan och deras area är cirka 80% av husets totala area. Resterande 20% av huset är i form av två små lägenheter som hyrs ut.
Jag och min son har bott i en av dessa lägenheter i 5 år nu. Flera hyresgäster hade bott i lgh innan vi flyttade in. Ruljans av även i den andra lägenheten. Vilken lag gäller för mig? Hyreslagen eller Privatuthyrningslagen. På kontraktet står kvinnan som privatperson som uthyrare, paret är gifta. Vet ej hur deras privata uppgörelse ser ut som gifta, inte kollat husets status osv. Av ngn anledning är paret ej skrivna på adressen, utan istället på deras företags adress.
Hyr de ut en del av sin bostad eller en del av sin fastighet genom lägenheterna?
Viktigt för mig är besittningsrätten. Hon vill nu lägga till i kontraktet att hon har rätt att säga upp mig med 3 mån uppsägningstid om hon vill.

Filip Svensson skriver:

Hej Katarina,
Privatuthyrningslagen gäller för den första upplåtelsen medan hyreslagen gäller för den andra upplåtelsen. I och med att många hyresgäster har kommit och gått med åren är det mest troliga att hyreslagen gäller eftersom ingen upplåtelse räknas som den första. Du kan läsa mer om vad som gäller på hyresnämndens hemsida.
Vad gäller din andra fråga så spelar det ingen roll om paret hyr ut en del av sin bostad eller delar av fastigheten. Privatuthyrningslagen gäller ändå för den första upplåtelsen och hyreslagen för den andra.

Rony kitambala skriver:

Hej!
Jag köpte radhus o har flyttat in 1månad sedan.
Nu märkt jag att badrum är inte besiktat och säljaren har inte fixat som det skulle göras.
Jag ringde firma om dem skulle renovera Badrum och dem vill ha mer än 100.000kr vad skall jag göra då?
Ska anmäla säljaren till tingsrätt för att får ersättning?

Filip Svensson skriver:

Hej Rony,
Innan du anmäler säljaren skulle jag rekommendera dig att kontakta en jurist som kan tala om för dig vad som är bäst att göra. Kanske går det att hitta en lösning utan att behöva ta ärendet till tingsrätten.

Jonathan Sieker skriver:

När man ska räkna ut vad skälig hyra – exakt hur definieras hyran. Vi äger en bostadsrätt och är hyran både själva hyran + kostnad för lånet vi betalar varje månad eller endast själv kostnaden vi betalar till brf?

Undrar även vad man ska ta räkna med i avkastningsränta. Vi har 1.39 % på vårt lån, och riksbankens ref ränta är -0.5. Fick höra att man kan ta 2% över detta så det ska täcka ens egna ränta. Går det bra att slå in 2 % på avkastningsränta förutsett framtida räntehöjningar?

Filip Svensson skriver:

Hej Jonathan,
Hyran när du hyr ut en bostadsrätt är avgiften till föreningen + driftkostnader (ex el, bredband, tv mm) + avkastningsränta, vilket är kostnaden för kapitalet du har bundet i bostaden.

Avkastningsräntan får ligga några procent över Riksbankens referensränta som i dagsläget är -0,25 procent. Sett till dagens ränteläge har du alltså rätt att ta ut en avkastningsränta på cirka 2,25 procent.

Kajsa skriver:

Hej!
Jag bor tillsammans med min sambo i bostadsrätt som vi har ett gemensamt lån på. Nu ska jag börja studera på annan ort och behöver därför hyra en lägenhet. Kan jag söka bostadsbidrag för hyresrätten när jag står på 2 fastigheter, samtidigt som min sambo jobbar och tjänar normal lön?

Filip Svensson skriver:

Hej Kajsa,
Tyvärr vågar jag inte svara på om du har möjlighet att få bostadsbidrag eller inte. Jag skulle istället rekommendera dig att kontakta Försäkringskassan och fråga. Lycka till!

Sara skriver:

Hej, Vi har hyrt en bostadsrätt i andra hand i 3 års tid där det har ingått parkering. Nu har vi fått ett brev av styrelsen där det står att vår parkeringsplats är uppsagd av den anledningen att vi hyr i andra hand, och har därför inte rätt till en parkering. Är detta okej?

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Det är möjligt att styrelsen inte godkänt någon uthyrning av parkeringsplatsen men att din hyresvärd hyrt ut den ändå. Om det är okej att göra på det här sättet är jag inte helt säker. Jag skulle rekommendera dig att rådfråga en jurist för att få veta om styrelsen har rätt att neka dig parkeringsplatsen eller inte.

Svensson's skriver:

Hej. Äldre man och kvinna varit sambo 15 år och båda står skrivna på adressen sedan länge. Kvinnan står som ensam kontraktsinnehavare för hyresrätt. Kvinnan avlider. Inget testamente. Inget äktenskapsförord. Inga skulder. Inga tillgångar.
Kvinnan har ett barn (enda arvinge). Bouppteckning måste göras. Mannen vill bo kvar i lght.
Har mannen rätt att ta över lägenhetskontraktet?
Är det ’lag på’ att mannen måste begära Bodelning? Kan inte arvingen och mannen komma överens att mannen bor kvar med allt bohag, utan Bodelning? (Arvingen har ingen plats för bohag, och det är gamla saker som är omöjliga att sälja)

Filip Svensson skriver:

Hej,
Ja, mannen har rätt att ta över lägenhetskontraktet. Vad gäller bodelning är jag inte helt säker på om det måste göras enligt lag. Jag skulle rekommendera dig att rådfråga en jurist angående det.

Robin skriver:

Hej jag undrar om man hyr av en hyresvärd måste han eller hon då godkänna att den som bor där får lov och ha ett hem larm eller ej?

Filip Svensson skriver:

Hej Robin,
Att du ska behöva ha tillstånd från din hyresvärd för att montera ett hemlarm är ingenting jag känner till.

Shqipe skriver:

Hej!
Vi tänkte köpa en nyproduktion i Malmö och skrev på ett bokningsavtal till en lägenhet där vi la 20 000kr i reservationsavgift. Bygget är nu försenat 2månader. Upplåtelseavtalet sköts på lite mer än 1månad av mäklarfirman utan någon förklaring till varför. Även vi sköt på det för vi krävde att få titta på vår lägenhet innan vi skrev på något mer. En lägenhet skulle vara färdig i augusti så man kunde få gå på visning men detta hände aldrig. Vi fick till slut gå på visning i slutet på oktober. När vi väl var på plats hade byggarna satt upp en pelare precis framför städakåpet vilket skulle göra det svårt att öppna skåpet. Detta fanns ingen förklaring på och inte heller en lösning på hur man skulle kunna ta sig in i skåpet. På andra våningen skulle det finnas en glasvägg men det fanns ingen uppsatt. Vi frågade om det skulle sättas upp en och ägaren till bygget svarade ”ja det kan vi väl göra men vad har den för funktion?” Vi frågade om besiktning och han sa att det skulle tas stickprov på lägenheterna, alltså skulle inte alla lägenheter besiktas då han tyckte att detta va onödigt. Vi sa då att det inte är onödigt då det är ett hantverk och att alla lägenheter inte kommer vara målade på samma sätt exempelvis även om man strävar efter detta. Hans svar var då ”ja vi kan väl besikta er lägenhet, jag tycker också att det är lite oseriöst att inte besikta alla” På 3D bilderna visas lägenheten med fiskbensparket, detta enligt mäklaren är inget tillval och inte heller ett standardval. Lägenheten skulle alltså ha annat golv än visat i 3D bilden. Detta ska bara ett K-märkt bygge vilket vi fick förklarat för oss att man inte kan ändra valen som bestämts till bygget. Vi kan inte vara med att påverka färger eller något överhuvudtaget och att avvikelser kan förekomma vilket vi förstår men jag tycker att hela detta är överdrivet och väldigt oseriöst. Vi vill nu inte fortsätta med boköpet och vill dra oss ur. Vi har inte skrivit på upplåtelseavtal bara bokningsavtal. 20 000kr har vi betalat in och enligt bokningsavtalet kan vi få tillbaka 13 000kr. 7000kr behåller mäklarfirman som administrativa kostnader. Jag tycker vi borde få tillbaka hela summan med tanke på allt jag skrivit. Har vi rätt till hela summan återbetald?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Ett bokningsavtal är inte helt bindande men kan ändå innebära en del kostnader om du som köpare väljer att dra dig ur, vilket är fallet här. Om omständigheterna du nämner är tillräckliga för att få tillbaka hela summan på 20 000 kronor vågar jag dock inte svara på. Jag skulle istället rekommendera dig att rådfråga en jurist om dina möjligheter.

Anna skriver:

Hej, jag hyr ut min lägenhet i andra hand till ett par vars hyreskontrakt löper ut om 1 vecka. När vi nu har varit och besiktigat lägenheten har jag hittat ett brännhål i soffan som jag vet inte var där vid uthyrningens start. Jag anser att detta inte är normal förslitning och vill därför dra av det på depositionen. När jag påtalar detta för min hyresgäst så begär han dokumentation och bevis på att hålet inte var där innan. Han kan heller inte bevisa att det inte är dom som gjort hålet.
Det blir ord mot ord och jag vill ju såklart att detta ska gå rätt till för båda parter.
Vad gäller i denna situationen?
I vårt hyresavtal står: ”Andrahandshyresgästen är personligen ersättningsskyldig för de skador som uppstår i bostaden om denne själv, dennes närstående eller andra besökare i bostaden har orsakat, medvetet eller omedvetet, och som inte kan påvisas vara normal förslitning. Ett eventuellt deponerat belopp kan komma att avräknas för de skador som uppkommit under hyrestiden.”

Daniel skriver:

Hej Anna,

Om jag förstår dig rätt är ni inte oense om huruvida brännhålet utgör normal förslitning eller inte – ni verkar ense om att det inte utgör normal förslitning. Enligt ert avtal är då din hyresgäst ersättningsskyldig för skadan och du har rätt att få ersättning för den. Det som kan bli besvärligt är om du väljer att hålla inne en del eller hela depositionen och din hyresgäst väljer att processa om frågan. Då blir det en bevisfråga och, som du skriver, ord står mot ord. Jag skulle råda dig att kontakta en jurist för bästa möjliga rådgivning för din situation. Det är lätt att vara efterklok, men det är av den här anledningen som det alltid en bra idé att göra en inventering och fotografera tillsammans med sin hyresgäst innan uthyrning.

Jag önskar dig lycka till!

Henrik Sävhage skriver:

Hej,

Jag vill bygga ett staket utmed mitt radhus. Det är för att skydda mitt barn från vägarna. Marken är upplåten med bostadsrätten. Behöver inte bygglov. Föreningen är nybildad och staket frågan är uppe för första gången. Därför finns det inget i stadgarna som reglerar det mer än standardtexten med sundhet, ordning och reda, man ska se till ortens sed m.m..

Jag kontaktade styrelsen för att bestämma utformning. De fick 2 olika förslag på staketets utformning. Då svarade styrelsen att de hade röstat ner förslaget om staket. De hade alltså inte röstat om utformningen utan bara tagit ställning till att det inte ska vara något staket. Med anledningen att det inte bidrar till en enhetlig miljö. Min fråga gällde endast staketets utformning, inte staketets vara eller inte vara. 

Därefter började jag bygga ett staket. Eftersom styrelsen röstade ner förslaget anser jag att de inte vill deltaga med en åsikt om utformning. Nu har styrelsen skickat tillbaka och ber mig att plocka ner det jag har börjat bygga, annars kommer föreningen ombesörja det på min bekostnad. Finns det något att anmärka på om vi bygger ett staket enligt konstens alla regler? De 2 grannar som staketet kommer gränsa till tycker det är okej. Upplåten mark borde väl rimligtvis ge bostadshavande vissa rättigheter?

Tacksam för svar

Filip Svensson skriver:

Hej Henrik,
Om marken är upplåten med bostadsrätten har du rätt att sätta upp ett staket. Olika kommuner kan dock ha olika regler gällande utformning, genomsiktlighet och hur nära tomtgränsen staketet får stå för att det ska finnas plats för underhåll. Tänk även på att det är du som får stå för underhållet själv.

Henrik Sävhage skriver:

Har ni någon text eller liknande att hänvisa till när ni skriver att vi har rätt att sätta upp staket då det är upplåten mark. Jag skulle verkligen behöva det för att kunna visa upp för styrelse och övriga föreningsmedlemmar.

Tack för snabbt svar

Filip Svensson skriver:

Hej igen,
Vi har inte själva skrivit något om detta däremot kan du läsa om det på Bostadsrätternas hemsida. Bostadsrätterna är en rikstäckande organisation för landets bostadsrättsföreningar.

Ewa Larsson skriver:

Ska hyra ut min bostadsrätt till 3 kompisar. Alla 3 ska stå på kontraktet. Finns det någon regel att man inte får hyra ut till fler. Vad händer om 1 person inte betalar hyran men de andra 2 betalar. Har tillstånd till uthyrning men har ännu inte informerat om att det är 3 personer.

Filip Svensson skriver:

Hej Ewa,
Det finns ingen regel om hur många man får hyra ut till. Om alla står på kontraktet blir alla betalningsansvariga. I de fall där en person inte betalar hyran har du ändå rätt att få den hyra du begär. Det är upp till andrahandshyresgästerna att göra upp om vem som ska betala hur mycket.

Monica Thulin skriver:

Vilka möjligheter har jag när hyresgästen inte betalar? Har jag rätt att be leverantören stänga av fjärrvärme sophämtning o vatten

Filip Svensson skriver:

Hej Monica,
Det du kan göra om hyresgästen inte betalar hyran är att kontakta Kronofogden för att driva in skulden. Om du skickat en påminnelse till hyresgästen angående hyran och ytterligare en vecka går utan att denne betalar har du även rätt att säga upp kontraktet. Att stänga av värme och vatten är dock inget jag rekommenderar dig att göra.

Susanne skriver:

Hej
Jag och min sambo skall nu separera för andra gången. När min sambo flyttade ut första gången så skrevs det papper på att hon överlät sin del av bostadsrätten till mej och jag blev ensam ägare. Sedan flyttade hon tillbaka, men inga nya papper har skrivits, nu skall hon flytta ut igen ! Vad gäller om jag bestämmer mej för att sälja bostaden ? Har hon rätt att ta del av ev. Vinst ? Det är fortfarande jag ensam som står som ägare.

Filip Svensson skriver:

Hej Susanne,
Nej, din sambo har inte rätt till någon eventuell vinst då du beslutar dig för att sälja bostaden. Detta eftersom att bostaden inte utgjorde någon samboegendom när din sambo flyttade tillbaka.

Pawel skriver:

Hej

Hittade annonsen som annonsören vill hyra ut lägenheten med förstahandskontrakt. Vad betyder detta? Tar jag över lägenheten som uthyrare?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om du tar över förstahandskontraktet innebär det att du hyr den direkt av fastighetsägaren. Det är betydligt säkrare än att sitta på ett andrahandskontrakt.

Magnus Valberg skriver:

Undrar om det finns reglerat i lag, vem som skall stå för betalning av slamtömning, vid försäljning av fritidshus. i detta fall har köparen beställt tömning.

Filip Svensson skriver:

Hej Magnus,
Den som flyttar bör rimligtvis också vara den som ser till att få slamtanken tömd innan flytt. Om det finns reglerat i lag vem som ska stå för kostnaden vet jag däremot inte.

Lina skriver:

Hej!
Jag har sålt min lgh med vinst men har ytterligare ett bolån. Hur kommer vinsten beskattas om jag lägger in all vinst i det andra bolånet efter att ha betalat av det första?

Filip Svensson skriver:

Hej Lina,
Vad jag vet beskattas inte vinsten på något annat sätt en vanligt. Om du sedan vill använda vinsten för att betala av ditt andra bolån är det upp till dig.

Isabel skriver:

Hej! Jag och min sambo ska köpa en bostadsrätt och har betalat in 10% av handpenningen och fått klart med bolån via min bank. Tillträdesdagen är i september, jag är gravid och ska ha barn i december vilket banken inte vet om än. Kan banken neka oss lånet om de får reda på att jag är gravid?

Filip Svensson skriver:

Hej Isabel,
Det är jättesvårt att svara på hur banken kommer att agera om man får reda på att du är gravid. Det kan vara bra att meddela om allt som för med sig ändringar i er ekonomiska situation. Men så länge ni klarar av att betala för alla kostnader som bostadsrättsköpet för med sig bör det vara lugnt. Lycka till!

Tobias skriver:

Hej!

Vi som företag ska hyra en gillestuga av en anställd. Vi hyr av honom som privatperson.

Vi har använt rummet under en tid, men upprättar först nu ett hyreskontrakt och vi skulle därför vilja betala hyra även för den period som gått. Går det att bara skriva ett startdatum för hyrandet som är tidigare i år, och sen betala den hyran som en klumpsumma?

Vänligen,
Tobias

Filip Svensson skriver:

Hej Tobias,
Vill ni upprätta ett startdatum bakåt i tiden och betala hyran som en klumpsumma så ser jag inte att det skulle vara några problem med det. Hyreskontraktet är trots allt en överenskommelse mellan er som företag och den anställde som hyr ut sin gillestuga.

Christina skriver:

Jag undrar varför1 får bostadsbidrag när man har delad vårdnad. Barnen bor varannan vecka hos resp. Barnen måste ju tydligen bokföras hos den ena föräldern. Varför inte hos åda då dom bor lika mycket hos varje förälder. Jag tycker den är fel att 1 skall kunna utnyttja bidraget. Båda har ju lika utgifter med barnen. Barnbidraget är delat.

Filip Svensson skriver:

Hej Christina,
Man kan bara vara folkbokförd på en adress och då kan det ibland bli problematiskt när man har dubbel bosättning. Om två föräldrar inte är överens om var ens barn ska vara folkbokfört kan man vända sig till Skatteverket som kan göra en bedömning och fatta ett beslut.
Så vitt jag förstår det, efter att ha kollat runt på Försäkringskassans hemsida, ska det finnas möjlighet att få bostadsbidrag om man har delad vårdad om barnen, även om de inte är folkbokförda hos en själv. Har du några ytterligare frågor eller funderingar skulle jag rekommendera dig att vända dig till Försäkringskassan som kan svara bättre på dessa frågor än vad jag kan.

Victor skriver:

Jag har hyresgäster och vi tecknade ett kontrakt för mitt hus som ligger i Forhaga kommun.
Jag har några tvivel om dem och jag vill hyra det genom dig om möjligt, jag måste vara säker på att de är pålitliga människor, så jag vill ha något via ett externt kontor som kan göra det här?

Filip Svensson skriver:

Hej Victor,
Tyvärr är det inte möjligt att hyra ut din bostad via oss då det inte är någon tjänst vi tillhandahåller. Däremot kan jag rekommendera uthyrningstjänsterna Renthia och Samtrygg som kan hjälpa dig med detta. Lycka till!

Martin skriver:

Hej!

Jag och två vänner hyr en lägenhet i Andra Hand. Personen som hyr i Första Hand får hyra ut för att testa Samboskap.

Nu säger hyresrättföreningen att vi inte får bo där alla tre och hänvisar till att det nu är ett ”kollektivboende” och inte gillar det.

Vilka rättigheter har vi att bo kvar? Personen på Förstahandskontraktet är på vår sida i det hela.
Det har tidigare bott tre personer i lägenheten – en pappa och två barn och enda skillnaden mot antalet är att vi är tre vuxna vänner .

Hur fungerar min funktion, jag som står på Andra Handskontrakter – har jag samma rätt att ha inneboende som en som har ett förstahandskontrakt?

/Martin

Lovisa Biwall Sandberg skriver:

Hej Martin!

När du hyr i andra hand behöver du förhålla dig till de ordningsföreskrifter som förstahandshyresgästen och hyresvärden redan ingått en överenskommelse kring vid kontraktsskrivning.

Lycka till!

Semira skriver:

Hej! vad ska man göra om man inte har nånstans att bo ?

Filip Svensson skriver:

Hej Semira,
Om du inte har någonstans att bo skulle jag rekommendera dig att kontakta socialtjänsten i din kommun för att se om du kan få någon hjälp. Lycka till!

Petter Skoglund skriver:

Hej!
Jag har precis ställt mig på kontraktet för en villa med 5 rum med en hyra på ca 25000/månad. Idén är att vi ska bo 5 personer i huset och betala 5000 var i hyra. Detta är också godkänt av hyresvärden.
I och med att personer ev. flyttar in och ut ur huset (vilket också är helt okej med hyresvärden) undrar jag om det finns möjlighet att ha någon form av kontrakt/avtal mellan alla oss som bor här gällande uppdelningen av hyran osv. Eller räknas detta då som tredjehandsuthyrning?
Jag står som sagt ensam på kontraktet med hyresvärden i nuläget och det är mycket krångligt om alla som flyttar in ska skriva kontrakt med honom osv eftersom folk kommer och går.
Finns det något sätt att lösa detta?

Daniel skriver:

Hej Petter,

Jag tycker att det låter som en bra idé att upprätta ett avtal mellan dig och de som (tekniskt sett) är inneboende hos dig. Är hyresvärden med på noterna finns det vad jag kan se inga problem att upprätta kontrakt mellan dig och övriga boende alls. Lycka till!

Sandra Johansson skriver:

Hej! Jag bor o en villa som gjorts om till tre lägenheter. Vad jag vet ägs bostaden privat av hyresvärden. Nu är den ute till försäljning och jag undrar om besitningsrätten. Jag har bott i lägenheten mer än två år. Hyresvärden bor inte själv i fastigheten. I hyresavtalet står att det är tre månaders uppsägningstid. Är det uppsägningstiden i hyresavtalet som gäller eller har jag besitningsrätten? Hur ser det ut gentemot den nya ägaren, tar han över hyresavtalet eller ska jag skriva ett nytt? Det står på mäklarens hemsida att jag har tre månaders uppsägningstid. Mvh Sandra Johansson

Daniel skriver:

Hej Sandra,

Enligt 7 kap 13 § Jordabalken gäller en hyresrätt även gentemot en ny ägare förutsatt att det finns ett skriftligt avtal. Uppsägningstiden i avtalet du har nu gäller rimligtvis därför också mot den nya hyresvärden.

Håkan Bryngelsson skriver:

Jag funderar på att hyra ut min villa omöblerad som ägs av mitt bolag. Vilka seriösa förmedlare kan ni rekommendera?

Filip Svensson skriver:

Hej Håkan,
Samtrygg och Renthia är två uthyrningstjänster som jag skulle rekommendera om du ska hyra ut din bostad. Lycka till!

patrik hilding skriver:

hej!
vad tror ni om möjligt att hyra ut rum i lägenhet utan tillgång till kök. centrala göteborg.
vad bedömer ni skillnaden i hyra med eller utan tillgång till kök?

Peter skriver:

Hej Patrik!

Jag skulle tro att det finns en stor efterfrågan på det, men det beror såklart även på vilket pris du begär.
Det är väldigt svårt att bedöma hur stor skillnaden i hyra skulle vara då andra faktorer som exempelvis boarea spelar in i beräkningen. Vi försöker alltid att undvika att göra sådana uppskattningar då det ofta blir väldigt spekulativt utan tillgång till all information. Min rekommendation är att du kikar runt efter liknande lägenheter i samma område, med och utan tillgång till kök, och ser vad priset ungefär brukar ligga på för att skapa dig en uppfattning.

Hoppas mitt svar var till hjälp och lycka till med uthyrningen!

sara skriver:

hej jag har en fråga och jag vet inte vem ska fråga.
jag har en familj i Tyskland och de har uppehållstillstånd men de vill att komma hit i Sverige. Och de har bingar. Min fråga de kan köpa ett hus har i Sverige eller måste de har svenska medborgare först ??

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Ja, det går att köpa hus i Sverige även om man inte är svensk medborgare. Några sådana regler finns inte

Marit skriver:

Hej! Jag har köpt en nyproduktion där inflyttning prel. Inflyttning var dec 2108- Jan 2019. Fick ett mail idag om att de stött på hinder med stommen och inflytt beräknas till feb 2020. Jag har betalat 100.000 kr redan för denna lägenhet och tycker det är väldigt märkligt att de flyttat fram detta ett helt år. Kan man på något sätt kompenseras för det? Eller kan de bara flytta datum sådär? Någon månad hit eller dit hade jag förstått men 13 månader? Och om jag nu vill dra mig ut vill jag ju ha tillbaka mina pengar, vilket jag inte kan få har jag förstått.. Men Hur kan de binda folk på avtal och låta oss betala så mycket pengar, utan att veta att det är en okej mark att bygga på? Kan jag som köpare göra något?

Filip Svensson skriver:

Hej Marit,
Oftast är det svårt att häva ett avtal. Men då du fått ett inflyttningsdatum som blivit väsentligt försenat kan det finnas möjlighet att frånträda avtalet, samt få dina pengar tillbaka. Det du bör göra är att kontakta en jurist som kan hjälpa dig vidare med detta. Lycka till!

Maria Grehn skriver:

Hej, jag ärvde en bostadsrätt utan banklån av min far 2015. Han hade inte så bra ordning på sina papper på slutet. Nu meddelar styrelsen att man funderar på att vi skalllösa kapitalskulden eller amortera på den. Hur tar jag reda på om jag har någon kapitalskuld?

Filip Svensson skriver:

Hej Maria,
Som jag förstår det handlar det om någon typ av skuld till föreningen. I sådana fall skulle jag rekommendera dig att kontakta föreningen och fråga vad det är för skuld det handlar om. Lycka till!

Linder skriver:

Hej. Jag vill hyra ut min lägenhet i andrahand och undrar om jag kan göra kreditupplysning på den tilltänkta hyresgästen eller om min hyresvärd kommer göra det? Jag hittar ingen information om hur man brukar göra men tänker att min värd kanske gör det i samband med godkännande?

Peter skriver:

Hej,
Att göra en kreditupplysning kan vara bra för att försäkra dig om att den tilltänkta hyresgästen har en solid ekonomi och saknar betalningsanmärkningar. För att få göra en kreditupplysning måste du ha legitimt själ, vilket uthyrning av bostad är. Men det lämpligaste är nog om du låter hyresgästen själv presentera en kreditupplysning. Som privatperson kan man begära att få en sådan en gång om året. Lycka till!

Jessica skriver:

Jag äger 10 % av en bostadsrätt och mina föräldrar äger den med 45 % vardera. Det är endast jag som bor i lägenheten. Jag skall nu hyra ut lägenheten i andra hand. Behöver även mina föräldrar undertecka hyresavtalet, eftersom de äger en del av bostadsrätten, eller räcker det att avtalet undertecknas av mig och min hyresgäst?

Peter skriver:

Hej Jessica,
Så länge även dina föräldrar har godkänt uthyrningen ser jag inte några konstigheter i att bara du undertecknar hyresavtalet. Lycka till!

Ferdoos skriver:

Kan man ta ett bolån med en kompis?

Peter skriver:

Hej Ferdoos,
Ja, det går att ta ett bolån med en kompis. En person kommer då att stå som låntagare och den andra som medlåntagare. En medlåntagare är liksom låntagaren ansvarig för att lånet betalas tillbaka. Ofta kan det även öka möjligheterna till att få lånet beviljat.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen