Frågor & svar

Allt om kommentarerna på Boupplysningen

Utskriftsvänlig PDF

Du får gärna ställa frågor till BoUpplysningen via kommentarsfälten. Det bästa är att du skriver din kommentar under en artikel som är relevant till det du undrar om. På detta sätt kan alla som letar efter motsvarande information hitta relevanta frågor och svar där. Om du ställer en fråga i kommentarsfältet se till att klicka i rutan om att få ett mejl när kommentaren blir besvarad. På så sätt vet du när vi svarat.

Att tänka på gällande frågor och svar

  • Tid för svar. Kommentarerna besvaras så snart möjlighet finns. Vår målsättning är att besvara alla kommentarer inom 48 timmar från det att frågan ställdes. Ibland kan det dock ta längre tid än så.
  • Tillförlitlighet. En vanlig fråga är till hur stor del man kan lita på de svar som ges i kommentarerna. Alla svar på kommentarer är baserade på research och erfarenheter. Boupplysningen.se förbehåller sig dock rätten att svar på frågor kan innehålla felaktigheter. Svaren vi ger bör därför endast ses som råd. Läs mer om tillförlitligheten i svaren.
  • Expertis. Svar på frågor ges av personer med stor kunskap i boenderelaterade frågor. Vissa frågor bör dock jurister, myndigheter eller utbildade experter svara på för att du ska få det exakta svar du är ute efter. I dessa fall försöker vi i så stor mån det går hänvisa till den källa vi tror kan ge det mest exakta och tillförlitliga svaret.
  • Uträkningar. Frågor gällande uträkningar, exempelvis av skälig hyra eller boendekostnad, hänvisar vi till den information och de beräkningsverktyg vi erbjuder på sajten.
  • Gamla svar. Notera att ett gammalt kommentarssvar är baserat på den information som fanns vid tidpunkten för svaret. Detta kan betyda att vissa svar inte längre är giltiga idag, t.ex. på grund av nya lagar och regler. Vi går inte igenom och uppdaterar gamla svar.
  • Reklam och spam. Kommentarer med reklam eller spam tas bort omedelbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 Relaterade frågor & svar

Susanne skriver:

Hej
Jag och min sambo skall nu separera för andra gången. När min sambo flyttade ut första gången så skrevs det papper på att hon överlät sin del av bostadsrätten till mej och jag blev ensam ägare. Sedan flyttade hon tillbaka, men inga nya papper har skrivits, nu skall hon flytta ut igen ! Vad gäller om jag bestämmer mej för att sälja bostaden ? Har hon rätt att ta del av ev. Vinst ? Det är fortfarande jag ensam som står som ägare.

Filip Svensson skriver:

Hej Susanne,
Nej, din sambo har inte rätt till någon eventuell vinst då du beslutar dig för att sälja bostaden. Detta eftersom att bostaden inte utgjorde någon samboegendom när din sambo flyttade tillbaka.

Pawel skriver:

Hej

Hittade annonsen som annonsören vill hyra ut lägenheten med förstahandskontrakt. Vad betyder detta? Tar jag över lägenheten som uthyrare?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om du tar över förstahandskontraktet innebär det att du hyr den direkt av fastighetsägaren. Det är betydligt säkrare än att sitta på ett andrahandskontrakt.

Magnus Valberg skriver:

Undrar om det finns reglerat i lag, vem som skall stå för betalning av slamtömning, vid försäljning av fritidshus. i detta fall har köparen beställt tömning.

Filip Svensson skriver:

Hej Magnus,
Den som flyttar bör rimligtvis också vara den som ser till att få slamtanken tömd innan flytt. Om det finns reglerat i lag vem som ska stå för kostnaden vet jag däremot inte.

Lina skriver:

Hej!
Jag har sålt min lgh med vinst men har ytterligare ett bolån. Hur kommer vinsten beskattas om jag lägger in all vinst i det andra bolånet efter att ha betalat av det första?

Filip Svensson skriver:

Hej Lina,
Vad jag vet beskattas inte vinsten på något annat sätt en vanligt. Om du sedan vill använda vinsten för att betala av ditt andra bolån är det upp till dig.

Isabel skriver:

Hej! Jag och min sambo ska köpa en bostadsrätt och har betalat in 10% av handpenningen och fått klart med bolån via min bank. Tillträdesdagen är i september, jag är gravid och ska ha barn i december vilket banken inte vet om än. Kan banken neka oss lånet om de får reda på att jag är gravid?

Filip Svensson skriver:

Hej Isabel,
Det är jättesvårt att svara på hur banken kommer att agera om man får reda på att du är gravid. Det kan vara bra att meddela om allt som för med sig ändringar i er ekonomiska situation. Men så länge ni klarar av att betala för alla kostnader som bostadsrättsköpet för med sig bör det vara lugnt. Lycka till!

Tobias skriver:

Hej!

Vi som företag ska hyra en gillestuga av en anställd. Vi hyr av honom som privatperson.

Vi har använt rummet under en tid, men upprättar först nu ett hyreskontrakt och vi skulle därför vilja betala hyra även för den period som gått. Går det att bara skriva ett startdatum för hyrandet som är tidigare i år, och sen betala den hyran som en klumpsumma?

Vänligen,
Tobias

Filip Svensson skriver:

Hej Tobias,
Vill ni upprätta ett startdatum bakåt i tiden och betala hyran som en klumpsumma så ser jag inte att det skulle vara några problem med det. Hyreskontraktet är trots allt en överenskommelse mellan er som företag och den anställde som hyr ut sin gillestuga.

Christina skriver:

Jag undrar varför1 får bostadsbidrag när man har delad vårdnad. Barnen bor varannan vecka hos resp. Barnen måste ju tydligen bokföras hos den ena föräldern. Varför inte hos åda då dom bor lika mycket hos varje förälder. Jag tycker den är fel att 1 skall kunna utnyttja bidraget. Båda har ju lika utgifter med barnen. Barnbidraget är delat.

Filip Svensson skriver:

Hej Christina,
Man kan bara vara folkbokförd på en adress och då kan det ibland bli problematiskt när man har dubbel bosättning. Om två föräldrar inte är överens om var ens barn ska vara folkbokfört kan man vända sig till Skatteverket som kan göra en bedömning och fatta ett beslut.
Så vitt jag förstår det, efter att ha kollat runt på Försäkringskassans hemsida, ska det finnas möjlighet att få bostadsbidrag om man har delad vårdad om barnen, även om de inte är folkbokförda hos en själv. Har du några ytterligare frågor eller funderingar skulle jag rekommendera dig att vända dig till Försäkringskassan som kan svara bättre på dessa frågor än vad jag kan.

Victor skriver:

Jag har hyresgäster och vi tecknade ett kontrakt för mitt hus som ligger i Forhaga kommun.
Jag har några tvivel om dem och jag vill hyra det genom dig om möjligt, jag måste vara säker på att de är pålitliga människor, så jag vill ha något via ett externt kontor som kan göra det här?

Filip Svensson skriver:

Hej Victor,
Tyvärr är det inte möjligt att hyra ut din bostad via oss då det inte är någon tjänst vi tillhandahåller. Däremot kan jag rekommendera uthyrningstjänsterna Renthia och Samtrygg som kan hjälpa dig med detta. Lycka till!

Martin skriver:

Hej!

Jag och två vänner hyr en lägenhet i Andra Hand. Personen som hyr i Första Hand får hyra ut för att testa Samboskap.

Nu säger hyresrättföreningen att vi inte får bo där alla tre och hänvisar till att det nu är ett ”kollektivboende” och inte gillar det.

Vilka rättigheter har vi att bo kvar? Personen på Förstahandskontraktet är på vår sida i det hela.
Det har tidigare bott tre personer i lägenheten – en pappa och två barn och enda skillnaden mot antalet är att vi är tre vuxna vänner .

Hur fungerar min funktion, jag som står på Andra Handskontrakter – har jag samma rätt att ha inneboende som en som har ett förstahandskontrakt?

/Martin

Lovisa Biwall Sandberg skriver:

Hej Martin!

När du hyr i andra hand behöver du förhålla dig till de ordningsföreskrifter som förstahandshyresgästen och hyresvärden redan ingått en överenskommelse kring vid kontraktsskrivning.

Lycka till!

Semira skriver:

Hej! vad ska man göra om man inte har nånstans att bo ?

Filip Svensson skriver:

Hej Semira,
Om du inte har någonstans att bo skulle jag rekommendera dig att kontakta socialtjänsten i din kommun för att se om du kan få någon hjälp. Lycka till!

Petter Skoglund skriver:

Hej!
Jag har precis ställt mig på kontraktet för en villa med 5 rum med en hyra på ca 25000/månad. Idén är att vi ska bo 5 personer i huset och betala 5000 var i hyra. Detta är också godkänt av hyresvärden.
I och med att personer ev. flyttar in och ut ur huset (vilket också är helt okej med hyresvärden) undrar jag om det finns möjlighet att ha någon form av kontrakt/avtal mellan alla oss som bor här gällande uppdelningen av hyran osv. Eller räknas detta då som tredjehandsuthyrning?
Jag står som sagt ensam på kontraktet med hyresvärden i nuläget och det är mycket krångligt om alla som flyttar in ska skriva kontrakt med honom osv eftersom folk kommer och går.
Finns det något sätt att lösa detta?

Daniel skriver:

Hej Petter,

Jag tycker att det låter som en bra idé att upprätta ett avtal mellan dig och de som (tekniskt sett) är inneboende hos dig. Är hyresvärden med på noterna finns det vad jag kan se inga problem att upprätta kontrakt mellan dig och övriga boende alls. Lycka till!

Sandra Johansson skriver:

Hej! Jag bor o en villa som gjorts om till tre lägenheter. Vad jag vet ägs bostaden privat av hyresvärden. Nu är den ute till försäljning och jag undrar om besitningsrätten. Jag har bott i lägenheten mer än två år. Hyresvärden bor inte själv i fastigheten. I hyresavtalet står att det är tre månaders uppsägningstid. Är det uppsägningstiden i hyresavtalet som gäller eller har jag besitningsrätten? Hur ser det ut gentemot den nya ägaren, tar han över hyresavtalet eller ska jag skriva ett nytt? Det står på mäklarens hemsida att jag har tre månaders uppsägningstid. Mvh Sandra Johansson

Daniel skriver:

Hej Sandra,

Enligt 7 kap 13 § Jordabalken gäller en hyresrätt även gentemot en ny ägare förutsatt att det finns ett skriftligt avtal. Uppsägningstiden i avtalet du har nu gäller rimligtvis därför också mot den nya hyresvärden.

Håkan Bryngelsson skriver:

Jag funderar på att hyra ut min villa omöblerad som ägs av mitt bolag. Vilka seriösa förmedlare kan ni rekommendera?

Filip Svensson skriver:

Hej Håkan,
Samtrygg och Renthia är två uthyrningstjänster som jag skulle rekommendera om du ska hyra ut din bostad. Lycka till!

patrik hilding skriver:

hej!
vad tror ni om möjligt att hyra ut rum i lägenhet utan tillgång till kök. centrala göteborg.
vad bedömer ni skillnaden i hyra med eller utan tillgång till kök?

Peter skriver:

Hej Patrik!

Jag skulle tro att det finns en stor efterfrågan på det, men det beror såklart även på vilket pris du begär.
Det är väldigt svårt att bedöma hur stor skillnaden i hyra skulle vara då andra faktorer som exempelvis boarea spelar in i beräkningen. Vi försöker alltid att undvika att göra sådana uppskattningar då det ofta blir väldigt spekulativt utan tillgång till all information. Min rekommendation är att du kikar runt efter liknande lägenheter i samma område, med och utan tillgång till kök, och ser vad priset ungefär brukar ligga på för att skapa dig en uppfattning.

Hoppas mitt svar var till hjälp och lycka till med uthyrningen!

sara skriver:

hej jag har en fråga och jag vet inte vem ska fråga.
jag har en familj i Tyskland och de har uppehållstillstånd men de vill att komma hit i Sverige. Och de har bingar. Min fråga de kan köpa ett hus har i Sverige eller måste de har svenska medborgare först ??

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Ja, det går att köpa hus i Sverige även om man inte är svensk medborgare. Några sådana regler finns inte

Marit skriver:

Hej! Jag har köpt en nyproduktion där inflyttning prel. Inflyttning var dec 2108- Jan 2019. Fick ett mail idag om att de stött på hinder med stommen och inflytt beräknas till feb 2020. Jag har betalat 100.000 kr redan för denna lägenhet och tycker det är väldigt märkligt att de flyttat fram detta ett helt år. Kan man på något sätt kompenseras för det? Eller kan de bara flytta datum sådär? Någon månad hit eller dit hade jag förstått men 13 månader? Och om jag nu vill dra mig ut vill jag ju ha tillbaka mina pengar, vilket jag inte kan få har jag förstått.. Men Hur kan de binda folk på avtal och låta oss betala så mycket pengar, utan att veta att det är en okej mark att bygga på? Kan jag som köpare göra något?

Filip Svensson skriver:

Hej Marit,
Oftast är det svårt att häva ett avtal. Men då du fått ett inflyttningsdatum som blivit väsentligt försenat kan det finnas möjlighet att frånträda avtalet, samt få dina pengar tillbaka. Det du bör göra är att kontakta en jurist som kan hjälpa dig vidare med detta. Lycka till!

Maria Grehn skriver:

Hej, jag ärvde en bostadsrätt utan banklån av min far 2015. Han hade inte så bra ordning på sina papper på slutet. Nu meddelar styrelsen att man funderar på att vi skalllösa kapitalskulden eller amortera på den. Hur tar jag reda på om jag har någon kapitalskuld?

Filip Svensson skriver:

Hej Maria,
Som jag förstår det handlar det om någon typ av skuld till föreningen. I sådana fall skulle jag rekommendera dig att kontakta föreningen och fråga vad det är för skuld det handlar om. Lycka till!

Linder skriver:

Hej. Jag vill hyra ut min lägenhet i andrahand och undrar om jag kan göra kreditupplysning på den tilltänkta hyresgästen eller om min hyresvärd kommer göra det? Jag hittar ingen information om hur man brukar göra men tänker att min värd kanske gör det i samband med godkännande?

Peter skriver:

Hej,
Att göra en kreditupplysning kan vara bra för att försäkra dig om att den tilltänkta hyresgästen har en solid ekonomi och saknar betalningsanmärkningar. För att få göra en kreditupplysning måste du ha legitimt själ, vilket uthyrning av bostad är. Men det lämpligaste är nog om du låter hyresgästen själv presentera en kreditupplysning. Som privatperson kan man begära att få en sådan en gång om året. Lycka till!

Jessica skriver:

Jag äger 10 % av en bostadsrätt och mina föräldrar äger den med 45 % vardera. Det är endast jag som bor i lägenheten. Jag skall nu hyra ut lägenheten i andra hand. Behöver även mina föräldrar undertecka hyresavtalet, eftersom de äger en del av bostadsrätten, eller räcker det att avtalet undertecknas av mig och min hyresgäst?

Peter skriver:

Hej Jessica,
Så länge även dina föräldrar har godkänt uthyrningen ser jag inte några konstigheter i att bara du undertecknar hyresavtalet. Lycka till!

Ferdoos skriver:

Kan man ta ett bolån med en kompis?

Peter skriver:

Hej Ferdoos,
Ja, det går att ta ett bolån med en kompis. En person kommer då att stå som låntagare och den andra som medlåntagare. En medlåntagare är liksom låntagaren ansvarig för att lånet betalas tillbaka. Ofta kan det även öka möjligheterna till att få lånet beviljat.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen