Frågor & svar

Allt om kommentarerna på Boupplysningen

Utskriftsvänlig PDF

Du får gärna ställa frågor till BoUpplysningen via kommentarsfälten. Det bästa är att du skriver din kommentar under en artikel som är relevant till det du undrar om. På detta sätt kan alla som letar efter motsvarande information hitta relevanta frågor och svar där. Om du ställer en fråga i kommentarsfältet se till att klicka i rutan om att få ett mejl när kommentaren blir besvarad. På så sätt vet du när vi svarat.

Att tänka på gällande frågor och svar

  • Tid för svar. Kommentarerna besvaras så snart möjlighet finns. Vår målsättning är att besvara alla kommentarer inom 48 timmar från det att frågan ställdes. Ibland kan det dock ta längre tid än så.
  • Tillförlitlighet. En vanlig fråga är till hur stor del man kan lita på de svar som ges i kommentarerna. Alla svar på kommentarer är baserade på research och erfarenheter. Boupplysningen.se förbehåller sig dock rätten att svar på frågor kan innehålla felaktigheter. Svaren vi ger bör därför endast ses som råd. Läs mer om tillförlitligheten i svaren.
  • Expertis. Svar på frågor ges av personer med stor kunskap i boenderelaterade frågor. Vissa frågor bör dock jurister, myndigheter eller utbildade experter svara på för att du ska få det exakta svar du är ute efter. I dessa fall försöker vi i så stor mån det går hänvisa till den källa vi tror kan ge det mest exakta och tillförlitliga svaret.
  • Uträkningar. Frågor gällande uträkningar, exempelvis av skälig hyra eller boendekostnad, hänvisar vi till den information och de beräkningsverktyg vi erbjuder på sajten.
  • Gamla svar. Notera att ett gammalt kommentarssvar är baserat på den information som fanns vid tidpunkten för svaret. Detta kan betyda att vissa svar inte längre är giltiga idag, t.ex. på grund av nya lagar och regler. Vi går inte igenom och uppdaterar gamla svar.
  • Reklam och spam. Kommentarer med reklam eller spam tas bort omedelbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 Relaterade frågor & svar

Maria Grehn skriver:

Hej, jag ärvde en bostadsrätt utan banklån av min far 2015. Han hade inte så bra ordning på sina papper på slutet. Nu meddelar styrelsen att man funderar på att vi skalllösa kapitalskulden eller amortera på den. Hur tar jag reda på om jag har någon kapitalskuld?

Filip Svensson skriver:

Hej Maria,
Som jag förstår det handlar det om någon typ av skuld till föreningen. I sådana fall skulle jag rekommendera dig att kontakta föreningen och fråga vad det är för skuld det handlar om. Lycka till!

Linder skriver:

Hej. Jag vill hyra ut min lägenhet i andrahand och undrar om jag kan göra kreditupplysning på den tilltänkta hyresgästen eller om min hyresvärd kommer göra det? Jag hittar ingen information om hur man brukar göra men tänker att min värd kanske gör det i samband med godkännande?

Peter skriver:

Hej,
Att göra en kreditupplysning kan vara bra för att försäkra dig om att den tilltänkta hyresgästen har en solid ekonomi och saknar betalningsanmärkningar. För att få göra en kreditupplysning måste du ha legitimt själ, vilket uthyrning av bostad är. Men det lämpligaste är nog om du låter hyresgästen själv presentera en kreditupplysning. Som privatperson kan man begära att få en sådan en gång om året. Lycka till!

Jessica skriver:

Jag äger 10 % av en bostadsrätt och mina föräldrar äger den med 45 % vardera. Det är endast jag som bor i lägenheten. Jag skall nu hyra ut lägenheten i andra hand. Behöver även mina föräldrar undertecka hyresavtalet, eftersom de äger en del av bostadsrätten, eller räcker det att avtalet undertecknas av mig och min hyresgäst?

Peter skriver:

Hej Jessica,
Så länge även dina föräldrar har godkänt uthyrningen ser jag inte några konstigheter i att bara du undertecknar hyresavtalet. Lycka till!

Ferdoos skriver:

Kan man ta ett bolån med en kompis?

Peter skriver:

Hej Ferdoos,
Ja, det går att ta ett bolån med en kompis. En person kommer då att stå som låntagare och den andra som medlåntagare. En medlåntagare är liksom låntagaren ansvarig för att lånet betalas tillbaka. Ofta kan det även öka möjligheterna till att få lånet beviljat.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen