Begrepp som är aktuella vid bolån

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Att ansöka om ett bolån kan vara svårt. Det blir inte lättare av att inte veta innebörden av de ord som används i kontraktet och förhandlingarna. Innan du ansöker om ett bolån kan det därför vara klokt att lägga de viktigaste orden på minnet.

7 vanliga begrepp vid bolån

Det är inte konstigt om du känner dig förvirrad av alla ord som används vid ansökan om ett bolån. Det finns nämligen flera ord som inte används i vardagligt tal, men även flera begrepp som används synonymt. Av denna anledning kan det vara smart att du lägger några begrepp som ofta används vid bolån på minnet:

  1. Bolån. Ett lån som har en säkerhet i bostaden. Det innebär i praktiken att den som inte betalar sitt bolån kan få sin bostad beslagtagen av banken.
  2. Kontantinsatslån. Ett lån som ska täcka de 15% som bolånet inte täcker. Lånet är av typen blancolån, det vill säga utan säkerhet.
  3. Lånelöfte. Det första utlåtandet från banken som säger hur mycket du får låna till din bostad. Trots namnet är det inte bindande, så håll löpande diskussioner med din bank medans du letar bostad.
  4. Belåningsgrad. Hur mycket av bostaden som består av lån. En belåningsgrad på 85% innebär att din bostad till 85% är finansierad med lån.
  5. Amortering och amorteringskrav. Amortering är den avbetalning du gör på lånet. Amorteringskravet är hur mycket du behöver amortera på just ditt lån. Ett nytt amorteringskrav presenterades nyligen vilket träder i kraft snart.
  6. Snittränta. Den genomsnittliga räntan som bankerna tar för sina bolån. Måste publiceras enligt lag. Ett bra verktyg för att jämföra bolån.
  7. Rörlig och buden ränta. Rörlig ränta anpassar sig löpande efter aktuella kurser. En bunden ränta är densamma under hela låneperioden och kan ses som en försäkring mot stigande ränta.

Dessa ord är några av de viktigaste när det kommer till att ansöka om bolån. Känner du att du vill veta mer om olika begrepp som används när man pratar om bostäder kan du se vår fullständiga ordlista. Att kunna vokabulären är självklart inte allt, men det hjälper dig att förstå betydligt mer av processen.

Bolån upplevs som en komplicerad process

Många upplever att det är komplicerat att ansöka om ett bolån. Detta är naturligt, då det ofta rör sig om mycket stora pengar. För att göra processen lite enklare kan det vara klokt att sätta sig in i processen innan. Genom att göra det kan du undvika många av de misstag som annars begås av de som tar sitt första bolån.

Tips! Genom att sätta dig in i processen innan du köper din bostad undviker du onödig stress och förvirring.

Ett bra sätt att lära dig mer om processen att köpa en bostad är att läsa vår köpa bostads-guide. Där får du information om hela processen från låneansökan till att kontraktskrivning. Den som är förbered redan innan sin bostadsaffär kommer troligtvis förstå processen bättre men även uppleva det som mindre hektiskt och stressigt. Att köpa en bostad ska vara kul och spännande – inte förvirrande och jobbigt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]