Samtrygg

Utskriftsvänlig PDF

Samtrygg grundades 2013 med syftet att skapa bättre villkor på andrahandsmarknaden och fungera som en mötesplats för de som vill ha trygg och smidig andrahandsuthyrning. Genom detta koncept kan andrahanduthyrning ske utan att hyresgäster behöver betala deposition eller förskott på hyra samtidigt som hyresvärdar kan känna sig trygga tack vare betalningsgaranti, försäkring och korrekta avtal.

ansökningsprocess
avgifter
support
tjänster
villkor och krav

Totalbetyg

av 5

Fördelar

 • Trygg andrahandsuthyrnng
 • Ger dig trygghet i inbetalningarna
 • Säkra andrahandsavtal och försäkringar

Nackdelar

 • Dyrare för hyresgästen

Samtryggs ansökningsprocess

4.5/5

Att använda Samtrygg vid andrahandsuthyrning går till på lite olika sätt beroende på om du är hyresgäst eller hyresvärd:

Hyra ut bostad via Samtrygg

 1. Lägg upp en annons hos Samtrygg
 2. Få intresseanmälningar från bostadssökande
 3. Håll en visning av bostaden
 4. Väl en passande hyresgäst
 5. Skapa ett andrahandsavtal med hjälp av Samtryggs mallar
 6. Signera avtalet (görs med e-signatur via Mobilt BankID)
 7. Lämna över nycklarna
 8. Fyll i besiktningsprotokoll och inventarielista

Hyra bostad via Samtrygg 

 1. Registrera dig som bostadssökande på Samtrygg
 2. Anmäl intresse på bostäder du är intresserad av
 3. Gå på visning av de bostäder du är intresserad av
 4. Bekräfta om du fortfarande är intresserad efter visning

Om uthyraren väljer dig som hyresgäst kommer följande ske:

 1. Kreditupplysning genomförs
 2. Avtalet signeras (via internetbank)
 3. Du får tillträde till bostaden
 4. Besiktningsprotokoll och inventarielista upprättas

Samtryggs avgifter

4.0/5

Att lägga upp annonser eller anmäla intresse för en bostad hos Samtrygg är alltid kostnadsfritt. Vid uthyrning via Samtrygg läggs en avgift på 15 % på utöver den hyra som hyresvärden begär. För uthyrare är det alltså kostnadsfritt medan den som hyr betalar något mer hyra än vad hyresvärden vill ha.

Om du som bostadssökande anmäler dig till en visning som du inte går på kan Samtrygg ta ut en straffavgift. Detta för att undvika att uthyrare tar sig tid att arrangera en visning som ingen dyker upp till. Det går dock bra att avboka en visning senast 24 timmar innan utan kostnad.

Samtryggs support

4.5/5

Samtryggs kundtjänst går att nå på telefon samt via mail alla vardagar mellan 09.00-17.00. På hemsidan finns även ett supportforum där du kan ställa frågor och läsa svar på frågor som andra har ställt. Utöver detta finns Samtrygg även på Facebook för dig som vill få support genom sociala medier.

Samtryggs tjänster

4.5/5

I huvudsak erbjuder Samtrygg två tjänster som innefattar många fördelar för både hyresvärd och hyresgäst. Delvis fungerar Samtrygg som en portal för bostadsannonser. Där kan hyresvärdar enkelt lägga upp en annons som matchas med bostadssökande som är intresserade av den typen av bostad du har. Hyresgäster kan även själva söka efter bostäder och välja att gå på visning på de bostäder som är aktuella. Alla annonser granskas manuellt vilket minskar risken för falska bostadsannonser.

 • Lösöre
 • Fast inredning i en bostadrätt
 • Uppsåtlig skada
 • Hyresförlust i samband med skada
 • Allrisk på lösöre

För hyresgästen är trygghetspaketet och försäkringen också en säkerhet. Du behöver aldrig betala mer än 1000 kr i självrisk per skada och du slipper även betala deposition eller förskottshyra om du hyr en bostad via Samtrygg. Ytterligare tjänster som ingår är trygga andrahandsavtal samt personlig service om några problem skulle uppstå.

Samtryggs villkor och krav

4.5/5

De tjänster som Samtrygg erbjuder får endast användas av personer som är 18 år eller äldre. En hyresgäst måste även genomgå kreditupplysning för att få hyra en bostad via Samtrygg, detta för att minimera risken för hyresvärden. Dessutom ska den första betalningen av hyra ske 5 dagar efter inflyttningsdagen för att minimera risken för bedrägeri.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se