Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

När det är rötmånad är livsmedel känsligare än vanligt, vilket ökar risken för att du ska bli sjuk. Hanterar du din mat på rätt sätt behöver du dock inte oroa dig. Här är några tips på hur du får maten att klara sig även under rötmånad.

Rötmånad infaller vanligtvis i slutet av juli och fortsätter till slutet av augusti. Så har dock inte varit fallet år 2018. Denna sommar har varit otroligt varm och därför har vi haft rötmånad sedan början av sommaren.
Risken att bli sjuk av dåliga livsmedel är större under varma dagar med hög luftfuktighet. För att undvika detta bör du ta hand om din mat på ett korrekt sätt. Här är fyra tips på hur du får maten att hålla längre.

Håll kylskåpet kallt

Bakterierna frodas i varma temperaturer. Se därför till att ha det ordentligt kallt i kylskåpet. Livsmedelsverket rekommenderar cirka + 4 grader.

Tips! Placera känsliga livsmedel, exempelvis, mjölk, köttfärs och färsk fisk i nedre delen av kylskåpet. Där är det som kallast.

Låt inte maten stå framme under rötmånad

I det fina vädret är det många som äter sina måltider på altanen eller balkongen. Då är det viktigt att inte låta maten stå framme. Den blir snabbt dålig under rötmånad och därför är det bäst att inte duka fram mer än vad man ska äta.
Om du ger dig ut på en utflykt och har med dig mat är en kylväska med kylklampar bra att packa i.

Åk hem direkt från mataffären

Efter att du varit i mataffären bör du åka hem med maten omgående. Ge dig inte iväg på ärenden, då riskerar maten att snabbt bli dålig.
Har du lång väg till mataffären är även här en kylväska med kylklampar att föredra.

När det är rötmånad är hygienen extra viktig

Hygienen är alltid viktig men kanske extra mycket just under rötmånad. Tvätta händerna noggrant och se till att inte använda samma skärbräda till både det råa köttet och salladen. Har du inte tillräckligt med verktyg och redskap bör du diska det noga innan du använder det till något nytt livsmedel.

Tips! Ta med våtservetter och handsprit om du ger dig ut på utflykt utan möjlighet att tvätta händerna ordentligt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]