Reparationsfond

När en reparationsfond kan finnas och hur den fungerar

Utskriftsvänlig PDF

En reparationsfond är ett gemensamt sparande för att finansiera reparationer i lägenheter. De är vanligt förekommande i äldre lägenhetshus. Dessa kan också kallas för inre fonder, då de används för inre reparationer. Idag används inte reparationsfonder på samma sätt. Istället avsätter bostadsrättsföreningen en del av månadsavgifterna till en slags reparationsfond.

En reparationsfond finansieras av ägarna

En reparationsfonden finansieras av medlemmarna i fastigheten. De finansiella medel som finns används därefter till inre reparationer i lägenheterna. Den traditionella reparationsfonden används dock inte på samma sätt idag. Nu sker i praktiken de flesta reparationerna utan inblandning av den här fonden.

Tänk på! Idag är reparationskostnaderna förhållandevis mycket högre mot det kapital som finns i reparationsfonden, vilket också förklarar varför det är ovanligt med reparationsfonder i nya lägenheter.

Mycket av det beror på att den summa som avsätts till reparationsfonden idag är förhållandevis liten till de vanligaste reparationskostnaderna, det förklarar också varför det blir en alltmer ovanligt företeelse. Den vanligaste summan för reparationsfonder ligger runt 1000 kr, medans en reparation kan kosta tiotusentals kronor med hantverkskostnader.

Reparationsfonder byter ägare med lägenheten

Om du köper en lägenhet och denna har en reparationsfond så tillfaller även denna dig vid köp. Om inget annat avtalats kommer alltså du att överta det kapital som finns sparat där (om det finns något). Vanligtvis står detta specificerat i avtalet. Om inte annat avtalats får du överta hela beloppet och den förra ägaren förlorar rätten att använda kapitalet.

Reparationsfonder är ovanliga idag

Idag är reparationsfonder betydligt mer ovanligt. Det här beror främst på att beloppen som samlas i fonderna fortfarande inte möter reparationskostnaderna. De flesta som har en reparationsfond bor alltså i en äldre fastighet. Mycket beror även på att administrationen hos fastighetsägarna kostar pengar, vilket gör det lite omodernt och komplicerat med dagens standard.

Tänk på! Idag används reparationsfonder i regel för gemensamma utrymmen i en bostadsrättsförening. Tillskillnad från de tidigare reparationsfonderna som var avsedda för inre renoveringar i din lägenhet.

Däremot kan bostadsrättsföreningar ha ett ”sparande” för nödvändiga reparationer som kan behöva genomföras i framtiden. I regel innebär det att de avsätter en viss del av månadsavgifterna till ett sparande för framtida reparationer. Dessa reparationer är dock inte i själva lägenheterna som de tidigare reparationsfonderna var. Istället används pengarna till mer omfattande reparationer som gäller alla medlemmars intressen.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

11 Relaterade frågor & svar

Björn Sörenstam skriver:

Vad gäller för inre reparationsfond för SKB vid överlämnande av lägenhet ? Fonden är på ett mycket stort belopp.

Evelina skriver:

Hej Björn,

En inre reparationsfond tillhör lägenheten och tillfaller därför köparen när lägenheten säljs. Den summa som finns i reparationsfonden bör stå med i köpeavtalet.

Marie Nylund skriver:

Hej! Har en fd hyresgäst i vår bostadsrättsförening som tog bort ett element i köket. Den nuvarande som köpte lägenheten klagade på värmen och då upptäcktes att elementet var borttaget och det monterats skåp där i stället. Min fråga är om man kan anmäla den fd hyresgästen och be honom återställa elementet då det i våra dåvarande stadgar stod att man inte får ändra på dessa saker. Mäklarna har blivit hörda men svarar att det inte går att göra något nu då det gått 2 år och att köpet var ”i befintligt skick”. Inte lätt för en köpare att veta att det skulle finnas ett element istället för skåp. Tacksam för svar om det går.
Hälsningar
Marie Nylund

Evelina skriver:

Hej Marie,

Har mäklarna sagt det är för sent att begära det av den tidigare bostadsrättshavaren är det tyvärr det som gäller.

Marie Nylund skriver:

Hej!
Kan föreningen driva ett ärende mot den fd hyresgästen då elementet bör sättas tillbaka. Påverkar tyvärr hela husets värmeflöde då det är ett gemensamt fjärrvärmesystem.
Hälsningar
Marie Nylund

Evelina skriver:

Hej Marie,

Tyvärr vet jag inte om det är möjligt efter utflytt, utan får hänvisa till någon med mer juridisk expertis i frågan.

Marie Nylund skriver:

Hej igen!
Har talat med skatteverket och man får inte som privatperson sätta in pengar i den inre repfonden. Får bara göras av föreningen och då endast det belopp eller procentsats som finns angivet. Nu undrar jag hur man kan avsluta repfond. Måste man ha alla medlemmars godkännande eller kan styrelsen göra detta. Vi slutade för ca 15-20 års sedan att avsätta något i denna fond. Har några medlemmar som har lite pengar kvar där. Kan vi bara betala ut dessa till dem efter beslut i styrelsen eller måste vi ha alla medlemmars godkännande?
Hälsningar
Marie Nylund

Daniel skriver:

Hej igen Marie!

Tack för att du återkom med svar på hur det blev. Förhoppningsvis kan det bespara någon annan besväret i framtiden.

Återigen får jag i första hand hänvisa till eventuella bestämmelser i era stadgar. Finns det stadgebestämmelser om den inre reparationsfonden behöver de ändras. Oavsett vilket är min rekommendation att ni behandlar förslaget på årsstämman.

Allt gott!

Marie Nylund skriver:

Hej!
Har en liten ovanlig fråga som jag inte kan hitta svar på. Är ordförande i en BRF i Borås och nu vill en medlem sätta in nästa 50.000:- i sin inre repfond. Sedan många år tillbaka avsätter vi inte något till inre repfond utan vill avveckla dessa. Kan jag neka denna att sätta in dessa pengar på sin repfond. Verkar vara lite av skatteskäl också. Kan inte se någonstans att någon frågat detta innan.

Daniel skriver:

Hej Marie och tack för den intressanta frågan! Det finns vad jag vet inga lagregler som berör inre reparationsfonder, vilket gör att det är svårt att ge några generella svar på vad som gäller i enskilda fall. Kika i stadgarna och se vad som står angivet där. Som jag förstår det är det ovanligt att en enskild medlem har möjlighet att på eget initiativ sätta in medel i fonden på sådant sätt som du beskriver. Vanligtvis görs månatliga eller årliga insättningar i enlighet med vad föreningen beslutat. Får du inte hjälp av vad som står angivet i stadgarna råder jag dig att kontakta en jurist som kanske har lite bättre koll än jag. Lycka till!

Marie Nylund skriver:

Hej!
Tack så mycket för svaret. Ska kontakta en jurist då nästa hyresgäst kanske vill sätta in 100.000:-. Låter lite som skatteflykt. Ska höra med skatteverket också. Så tack för hjälpen.
Hälsningar
Marie

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen