Tillstånd inför en renovering

Hur du får tillåtelse för en renovering och vad du bör tänka på

Utskriftsvänlig PDF

När du ska renovera kan det krävas olika typer av tillstånd beroende på din boendeform. Först och främst skiljer tillstånden sig mellan bostadstyperna, exempelvis hyresrätter, bostadsrätter och villor. Det skiljer sig även var renoveringen är tänkt att göras, inomhus eller utomhus.

Renovering av hyresrätt

I hyresrätter gäller ofta stränga regler när det kommer till renovering. Du får inte renovera något utan din hyresvärds tillstånd. När det kommer till renoveringar brukar det dessutom endast vara mindre renoveringar som godkänns, så som ommålning.

Hyresvärden har skyldigheter kring renovering och reparation

Hyresvärden är skyldig att reparera lägenheten om den skulle ha några fel eller brister. Hyresvärden är även skyldig att renovera hyresrätten med jämna mellanrum. Efter 10-15 år kan hyresgästen även kräva att få ommålat eller nytapetserat. Då anses lägenheten vara såpass sliten att det är dags att förnya.

Tänk på! Om något är trasigt i din hyresrätt ska du alltid kontakta hyresvärden innan du börjar genomföra en renovering.

Skyldigheten kan däremot begränsas genom avtal mellan hyresgästföreningen och hyresvärden. Om en hyresvärd vägrar att renovera en hyresrätt går det att vända sig till Hyresnämnden som då kan uppmana värden att göra detta. Hyresvärden får då en viss tid på sig att renovera.

Renovering av bostadsrätt

Renovering av bostadsrätt är ofta enklare att genomföra än renovering av hyresrätt. Först och främst har du själv mer fritt ansvar för bostaden. Sedan bostadsrättslagen förändrades år 2003 behövs enbart tillstånd från bostadsrättsföreningen vid större renoveringar.

Större renoveringar kräver tillstånd från förening

Större renoveringar innebär ingrepp i bärande konstruktioner, och större ändringar i kök och våtrum. Anledningen är att detta exempelvis kan beröra viktiga ledningar. Sådana ledningar är ofta till för viktiga komponenter i ett boende, så som:

  • Avlopp
  • Värme
  • Vatten
  • Gas

I allmänhet får du ändra allt som du själv har underhållsskyldighet för. Bostadsrättsföreningen har inte ansvar för delar av en bostadsrätt som inte är lagstadgade eller finns med i föreningens stadgar. Om det inte finns med är det ditt ansvar.

Tips! Läs föreningens stadgar och bostadsrättslagen för att kunna förhålla dig till vad du får renovera utan godkännande.

Du bör därför läsa stadgarna och bostadsrättslagen för att se vad som berörs och du därmed inte får renovera utan tillstånd. Mycket får dock göras utan speciellt tillstånd från bostadsrättsföreningen. Är du osäker är det samtidigt bättre att du får ett skriftligt godkännande från styrelsen innan du gör förändringar i bostaden.

Bostadsrättsföreningen har lagstadgade ansvar vid vissa renoveringar

Om du ska göra ingrepp i en bostadsrätt som kan påverka föreningen negativt behövs tillstånd från föreningen. Ett vanligt exempel på en sådan åtgärd är ventilationskanaler. Om liknande områden behöver renoveras är det föreningens ansvar att ta hand om detta. Bostadsrättsföreningen kan aldrig minska sitt eget lagstadgade ansvar. De kan inte heller minska din möjlighet att ändra och renovera.

Renovering av villa eller hus

Villor eller fristående hus är den boendeformen som har minst regleringar vad gäller renoveringar invändigt. För inre renoveringar behöver du inget tillstånd. Vissa utvändiga renoveringar kan däremot vara mer reglerade.

Utvändiga renoveringar kan kräva bygglov

För vissa utvändiga renoveringar krävs bygglov och för andra enbart en anmälan. För att få reda på om det du vill bygga eller förändra kräver bygglov eller anmälan kan du kontakta din kommun. När du fått bygglov måste du börja bygga inom 2 år och ha byggt färdigt inom 5 år.

Tänk på! Kontakta kommunen innan du ska renovera utvändigt för att få reda på om du behöver bygglov eller inte.

Något som vanligtvis kräver bygglov är att bygga en ny byggnad på tomten, eller göra en tillbyggnad. Att göra en tillbyggnad innebär att du ökar en byggnads volym, antingen uppåt, nedåt eller åt sidorna. Även byggnader utan väggar som större skärmtak eller carportar kräver bygglov. Att flytta eller tillägga vissa anläggningar kan också kräva bygglov. Exempel på vanliga anläggningar är murar och plank.

Detaljplaner kan påverka mindre renoveringar

Om villan eller huset ligger i ett område med detaljplan, behövs bygglov för att ändra utseende på byggnaden. Anledning är för att detaljplanen, att husen i området är utformade på liknande sätt, ska skapa ett sammanhängande område. Förändringar i utseendet kan exempelvis var:

  • Byte av färg på byggnaden.
  • Byte av fasadbeklädnad, alltså materialet på fasaden.
  • Byte av takmaterial.

Dessa förändringar kan anses vara relativt små och hade troligtvis inte krävt bygglov om det inte vore för detaljplanen.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

8 Relaterade frågor & svar

Ali skriver:

Hej. Jag saknar ventilation i sovrummet och ska via en fackman installera spaltventiler i fönstret. Jag har ansökt om tillstånd från styrelsen men vill veta hur lång tid styrelsen kan ta på sig för att behandla min ansökan. Tror inte ens att det kräver tillstånd då det inte innebär påtaglig förändring av lägenheten eller bärande konstruktion.

Evelina skriver:

Hej Ali,

Tyvärr känner jag inte till några generella riktlinjer för det, utan du får höra med styrelsen hur lång tid det kan tänkas ta.

Grethe Pauline Jensen skriver:

Tack för svar! Hoppas det finns någon som vet lite till ang. sådana ärenden.

Ha en fin helg/Grethe Pauline

Grethe Pauline Jensen skriver:

Jag flyttade den 22 november 2013 in i en av NCC nybyggd bostadsrättslägenhet.

Innan köpet genomfördes frågade jag om det gick att välja bort tvättmaskin och torktumlare i badrummet. Fick svar att det inte gick före köpet, men så fort jag köpt och flyttat in i min lgh kunde jag göra som jag önskade, vilket var att sälja maskinerna för kunna sätta in en mindre tvättmaskin samt några mindre skåp med förvaringslådor.

väl inflyttad får jag nytt svar: Nu måste jag fråga bostadsrättsstyrelsen om lov för att sälja aktuelle maskiner. Bostadsstyrelsens svar blev att jag inte får sälja maskinerna efter de tillhör bostadsrättföreningen. Självklar en stor besvikelse för mig. Mig lovar ett vid försäljning och ett annat när de har sålt. Min följdfråga till styrelsen blev självklart då. Vem sköter service och underhåll av maskinerna. Svaret blev att det gör den som köpt bostadsrätten, alltså jag.

Är det så här det ska gå till? Har jag inga rättigheter sälja de inventarier som jag är skyldig att underhålla och serva?

Tacksam för svar på frågor ovan som känns riktigt frustrerande.

Med vänlig hälsning
Grethe Pauline Jensen

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag förstår att det måste vara otroligt frustrerande när ingen tar ansvar. Jag kan dock inte ge mig in i juridiken här kring vad du kan göra och vem du ska ”ge dig på”. Jag tycker att det låter jättekonstigt dock att bostadsrättsföreningen äger saker som står i din lägenhet och som du inte får göra vad du vill med! Tyvärr vet jag inte hur du kan gå vidare.

Någon annan som kan inflika och ge Grethe ett bättre svar?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Fredrik: Ledsen för ett extremt sent svar. Det brukar ibland bli så när jag är osäker på vad jag ska svara.

Bostadsrättsföreningar brukar oftast bara bry sig om renoveringar om de påverkar huset i stort. Så länge man inte tar bort bärande väggar eller gör ingrepp som påverkar ventilation (och till viss mån vatten) så bör du inte vara orolig för vad de säger. Vad hade du tänkt göra?

I det här fallet kan jag nog rekommendera tex Jurdikfokus.se’s forum för att få mer utförliga svar.

Fredrik skriver:

Vad gäller i bostadsrättsföreningar (Ej bostadsrättsföreningar). Min förenings stadgar följer i princip bostadsrättslagen och ger rätt att bygga om. Dock krävs styrelsens godkännande.

När har de rätt att neka mig godkännande?
Hur dömmer domstolarna i ärenden med bostadsföreningar?

Marie skriver:

tack nu har du stillat min oro lite… har nämligen byggt en ny vägg i min bostadsrätt tänkte inte så mycket på om jag fick eller inte men nu i dagarna har jag börjat fundera. tack jag fick svar på min fråga att det va ok phu. tack också för en bra sida! mvh marie

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen